25/10/09

Ο Κωνσταντίνος ζήτησε στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ

Επιβεβαιώνεται από την αποδέσμευση αμερικανικών αρχείων που προσφάτως εστάλησαν στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Τρούμαν η πληροφορία που είχε δημοσιεύσει «Το Βήμα» την Κυριακή 1η Ιουνίου 2008 στη σειρά «Διπλωματικό αρχείο» σχετικά με τη βοήθεια στρατιωτικής παρουσίας την οποία είχε ζητήσει ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος από τους Αμερικανούς.

Ανάμεσα σε δεκάδες αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, της CΙΑ και του State Department που αναφέρονται στον Εμφύλιο, στο Κυπριακό και στη στρατιωτική χούντα των Αθηνών, καταγράφεται έκθεση της εδώ αμερικανικής πρεσβείας με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου 1967, περίπου οκτώ μήνες μετά το πραξικόπημα. Ανάμεσα σε άλλες πληροφορίες- όπως ότι το πραξικόπημα των συνταγματαρχών κατέλαβε εξαπίνης το Παλάτι και ότι παρά το γεγονός πως οι πραξικοπηματίες είχαν ανάγκη τον βασιλιά για νομιμοποίηση του καθεστώτος τους θεωρούσαν πολυτέλεια την παράταση της βασιλικής δυναστείας στην Ελλάδα, ή ότι οι σχέσεις Κωνσταντίνου- συνταγματαρχών εξακολουθούσαν να παραμένουν τεταμένες- καταγράφεται η αγωνιώδης συνομιλία του έλληνα μονάρχη με τον τότε αμερικανό πρέσβη Τάλμποτ.

Από τη συνομιλία προκύπτει όχι μόνο το αίτημα του Κωνσταντίνου να τύχει αμερικανικής βοηθείας σε περίπτωση που χρειαζόταν επειγόντως να εγκαταλείψει αυτός και η οικογένειά του τη χώρα, αλλά και η απαίτησή του να σταλεί δύναμη αμερικανών πεζοναυτών σε περιοχή κοντά στην Αθήνα, αντίστοιχη με αυτή που εστάλη στον Λίβανο το 1958, όχι με επιθετικό βεβαίως σκοπό, αλλά ως επίδειξη δύναμης (show of force) που μαζί με μοίρα του 6ου Στόλου, η οποία θα κατέπλεε ταυτόχρονα, θα επιβεβαίωνε τη στήριξη των ΗΠΑ στον βασιλιά (χρειαζόταν, κατά τον Κωνσταντίνο, και έκδοση δημοσίου ανακοινωθέντος).

Σε εκείνη τη συνάντηση ο Τάλμποτ έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει κατανοητό στον Κωνσταντίνο ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν καμία ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας, ει μη μόνο κάποιου είδους ψυχολογική στήριξη στη βασιλική οικογένεια, που πάντως, αν χρειαζόταν να φυγαδευθεί, σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα γινόταν κρυφά αλλά σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές, και ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματούσαν ούτε στιγμή να πιέζουν τους στρατιωτικούς για ταχύτατη επάνοδο της χώρας στον κοινοβουλευτισμό.
ΒΗΜΑ

4 σχόλια:

  1. Εαν ειχε αρνηθει την ορκωμοσια της χουντας τοτε ισως...να ηταν ακομα βασιλευς.
    Αλλα τους εδωσε και ...συνταγματικη καλυψη.
    Αργοτερα αποδεικτικε οτι ουτε ενα ...μικροπραξικοπημα δεν μπορεσε να κανει,και κρυπτομενος απο χωριον εις χωριον εφυγε εγκαταλειποντας τον Ελληνικο λαο στα νυχια της χουντας.
    Προσφιλης μεθοδος η εγκαταλειψη του λαου.
    Γλυτωσαμε ομως απο την δυναστεια αυτη,ισως να γλυτωσουμε και απο τις αλλες δυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εφυγε ο βασιλιάς και ..πλουτίσαμε δημοκρατία, τόση που πριν 2 χρόνια αυτός που βασιλεύει σήμερα, ήταν στον πάτο, έτοιμος να φύγει για την πατρίδα του, και σήμερα ...δημοκρατικά πήρε ενα 43% ελέω ΜΜΕ, Εταιριών δημοσκοπήσεων, και ΕΙΠΑ. Ο Βασιλεύς απέθανε, Ζήτωσαν οι..Βασιλείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδη μισανοιγεται ο φακελλος της Κυπρου και ανασυρονται ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ εγγραφα για μας περναει η ωρα ?.Ας μας πουν οι αμερικανοι ποια υπηρεσια τους απο ολες σχεδιαζε πραξικοπημα και με ποιους υποτακτικους τους εδω.Τα πραξικοπηματα που σχεδιαζονταν στην αμερικη ηταν περισσοτερα των 2 και οι υποκινητες ανεξαρτητοι ο ενας απο τον αλλον.Απλως τους προλαβαν η ΣΙΑ και οι συνταγματαρχες.Οσο για εκεινο το κλασσικα φαιδρο οτι η ΗΠΑ δεν ανακατευεται στα εσωτερικα αλλων και κραταει αποστασεις,εχει γινει ανουσιο και πρεπει να το αντικαταστησουν με κατι φρεσκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να θυμηθούμε οτι και η μητέρα του σημερινού "Ελληνα" πρωθυπουργού φέρεται να είχε ζητήσει απο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να επιτεθούν οι Αμερικάνοι πεζοναύτες στην Αθήνα για να σώσουν την ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ οικογένειά της που κινδύνευε απο τους κακούς Ελληνες!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.