9/10/09

Πακιστάν: Διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του εθελοντή Αθ. Λερούνη

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας Σιχ της κοιλάδας Μπουμπουρέτ των Καλάς στο Πακιστάν και των Ταλιμπάν, για την απευλευθέρωση του Έλληνα εθελοντή, Αθανάσιου Λερούνη, τον οποίο είχαν απαγάγει οι τελευταίοι στις 8 Σεπτεμβρίου, ύστερα από επίθεση στο καλασικό χωριό Μπρουν, όπου διέμενε.

Εξαμελής αποστολή από προύχοντες της μουσουλμανικής κοινότητας στην κοιλάδα Μπουμπουρέτ, με επικεφαλής τον πρώην τοπικό άρχοντα της περιοχής, Αμπντούλ Ματζίντ, επισκέφτηκε για δεύτερη φορά την περιοχή Νουριστάν (γειτονική επαρχία του Αφγανιστάν), όπου μέλη των Ταλιμπάν κρατούν όμηρο τον Έλληνα εθελοντή.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα του Πακιστάν «Chitral Times», η 6μελής αποστολή αναχώρησε για τα δύσβατα βουνά του Νουριστάν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου κατάφερε να συναντήσει τους απαγωγείς, αλλά και τον Αθανάσιο Λερούνη. Τέσσερα από τα έξι μέλη παραμένουν στην περιοχή για τις διαπραγματεύσεις, ενώ δύο επέστρεψαν στην κοιλάδα Μπουμπουρέτ. Δημοσιογράφοι της τοπικής εφημερίδας ανέφεραν ότι οι απαγωγείς Ταλιμπάν απέσυραν το αίτημα καταβολής λύτρων, ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων, ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση του Έλληνα εθελοντή, ωστόσο εμμένουν στο δεύτερο αίτημα για την απελευθέρωση τριών σημαντικών ηγετών των Ταλιμπάν από τις πακιστανικές αρχές.

«Τα δύο από τα μέλη της αποστολής, που επέστρεψαν, δήλωσαν πως ο Έλληνας εθελοντής είναι καλά στην υγεία του», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Μ. Αχμαναντίζ, και πρόσθεσε ότι η αποστολή «χαρακτηρίζει ως θετικό το αποτέλεσμα της απόσυρσης της καταβολής των λύτρων και εκφράζει ελπίδες για την απελευθέρωση του ομήρου».

«Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής βρίσκονται στην περιοχή Γκουαρντές του Νουριστάν, όπου κρατείται ο Έλληνας εθελοντής και θα επιστρέψουν όταν θα έχουν κάτι θετικό στα χέρια τους», είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τοπική διοίκηση του Τσιτράλ στο Πακιστάν τηρεί «σιγή ιχθύος» για την αποδοχή, ή όχι, των όρων που θέτουν οι απαγωγείς, ωστόσο ασκεί πιέσεις στη μουσουλμανική αποστολή της κοινότητας Σιχ να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση, καθώς οι πρόγονοί τους προέρχονται από την ίδια περιοχή του Νουριστάν, από την οποία μετανάστευσαν προς τις καλασικές κοιλάδες.

Μετά την πρώτη επίσκεψη της αποστολής στο Νουριστάν, το Σεπτέμβριο, μέλη της είχαν δηλώσει ότι συνάντησαν τον Λερούνη, διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία του, ότι τού παρέχονται κατάλληλη τροφή και στέγη και παρουσίασαν γράμμα του ίδιου, στο οποίο επιβεβαίωνε τα λεγόμενά τους.

Ναυτεμπορικη,liako.gr

4 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για την συμπαράσταση όλα τα παιδιά των ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΩΝ "κρατικοδίαιτων" ΜΚΟ, τόσο του Υπουργείου της ΔυνΑΣΤΕΙΑΣ των Ντορα-Γκοτεφρύδων όσο και των συναφών παραφυάδων του γνωστού Φιλανθρωπικού Ιδρύματος (όπως π.χ. του "Παρατηρητηρίου" της Στάθμης των 1000 Λιμνών του Ελσίνκι και της Ευρύτερης Περιοχής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναρωτθέμαι γιατί δεν έχουν ασχοληθεί οι Σκοπιανοί με έντονες διπλωματικές κινήσεις γιά την απελευθέρωση του Λερούνη αφού είναι οι γνήσιοι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου?!?!?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....ευτυχως που ενδιαφερθηκαν οι Σιχ μουσουλμανοι για τον κ. Λερουνη....
    Σιγα να μη χαλαγαμε τη ζαχαρενια μας να ασχοληθουμε εμεις!!
    ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    1)Εχοντας περιθαλψει εκατονταδες χιλιαδες Πακιστανους στην Ελλαδα μπορουμε να απαιτησουμε πολλα απο την Πακιστανικη κυβερνηση για την απελευθερωση του εκλεκτου συμπατριωτη μας.
    2)Ακομα και το ποσο των λυτρων για την Ελλαδα (οπου δις φαγωθηκαν σε περιττα εξοδα και λαμογιες) ειναι ελαχιστο μπρος στο εργο που επι 15 χρονια παραγει ο αφανης αυτος 'αγνωστος' στρατιωτης.
    3)Ελπιζουμε οτι ο κ. Λερουνης δεν θα πεσει θυμα των γενικοτερων υποχωρησεων μας εναντι των Σκοπιων, την μυθοπλαστικη προπαγανδα των οποιων 'ενοχλει' ο εξαιρετικος αυτος Ελληνας με την παρουσια και το επιμορφωτικο του εργο στους Καλας.
    4)Ειναι μιας πρωτης ταξεως ευκαιρια για τον νεο Υπουργο Εξωτερικων να δωσει διαφορετικο δειγμα γραφης απο την...παχυδερμια της προηγουμενης καταστασης.
    Εμπρος κ. Παπανδρεου τολμησετε σε ενα περιφερειακο ζητημα που θα Σας δωσει καλην μαρτυρια και θα δειξει διαφορετικες προθεσεις απο αυτες που συνηθως Σας αποδιδουν.Ειναι φυσικο εξ'αλλου μια Ευρωπαικη χωρα να ενδιαφερθει για την τυχη ενος εξεχοντος συμπολιτη μας.Υπενθυμιζουμε οτι οι ΗΠΑ χαλανε τον κοσμο για την τυχη και του τελευταιου ποινικου παραβατη πολιτη τους οταν 'δυσκολευτει' σε καποια χωρα του κοσμου.
    Με αυτα τα απλα προσευχομαστε να μην φορτωθουμε και αλλο ονειδος απο την πιθανη εγκαταλειψη του φωτεινου και Αλεξανδρινου Λερουνη.
    ΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 10:03 , έτσι ακριβώς, πολύ καλά τα λες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.