22/10/09

Στην Κεντρική Ευρώπη ο Μπάιντεν μετά την "ρίψη" της "ασπίδας"


Στη Ρουμανία - το δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην ανατολική Ευρώπη - έφτασε την Τετάρτη ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ένα μήνα μετά την "άρση" της αντιπυραυλικής "ασπίδας" στην περιοχή από τον πρόεδρο Ομπάμα. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας Μπάιντεν είναι η Δημοκρατία της Τσεχίας.

Ο Μπάιντεν έχει ήδη επισκεφθεί την Πολωνία, όπου επιχείρησε να παράσχει διαβεβαιώσεις προς την πολωνική πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία, μετά την αμερικανική απόφαση να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα της αμερικανικής "αντιπυραυλικής ασπίδας" πολύ κοντά στη ρωσική μεθόριο - στις επικράτειες της Τσεχίας και της Πολωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι ταυτοχρόνως - μέσα Σεπτεμβρίου - η Ουάσινγκτον είχε παράσχει διαβεβαιώσεις ότι από το 2015 και μετά θα εγκαταστήσει αμερικανικούς πυραύλους άμυνας κατά πυραύλων μικρής - μεσαίας εμβέλειας, "SM-3", τόσο στην Τσεχία όσο και στην Πολωνία.

Ρεπορτάζ του Russia Today

Στο Βουκουρέστι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον ρουμάνο πρόεδρο Μπασέσκου και τον πρωθυπουργό Έμιλ Μπόκ, ενώ θα απευθύνει σημαντική ομιλία για τη "γεφύρωση" των σχέσεων ΗΠΑ - Κεντρικής Ευρώπης.

Η Ρουμανία πάντως καλωσόρισε το νέο σχέδιο για τους πυραύλους μικρής και μεσαίας εμβέλειας. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι "το νέο σύστημα προστατεύει όλη την ρουμανική επικράτεια, κατά πιθανών πυραυλικών επιθέσεων".

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα αποχωρήσει την Πέμπτη για Πράγα.
ΝΟΟΖ.GR

Η Πολωνία έτοιμη για την αμερικανική αντιπυραυλική «ασπίδα»

ΒΑΡΣΟΒΙΑ O πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χθες ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα νέο σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρέθηκε χθες στη Βαρσοβία, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την πολωνική κυβέρνηση ότι η Ουάσιγκτον δεν θα συνάψει με τη Μόσχα συμφωνίες που θα πλήττουν την ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης, η οποία κάποτε βρισκόταν στη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου.

Αισιόδοξος για τις σχέσεις της Πολωνίας με τις ΗΠΑ δήλωσε και ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αμερικανό αντιπρόεδρο.

«Η νέα προσέγγιση της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την αντιπυραυλική άμυνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, απαραίτητη και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στην κατάλληλη κλίμακα» τόνισε ο κ. Τουσκ, επιδίδοντας νέα διαπιστευτήρια φιλοαμερικανισμού.

Πολωνία και Τσεχία αισθάνονται αμήχανες μετά την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να εγκαταλείψει τα σχέδια για την εγκατάσταση τμημάτων αντιπυραυλικής «ασπίδας» στην Κεντρική Ευρώπη. «Δεν έχουμε συνάψει καμία συμφωνία με τη Ρωσία εις βάρος της Κεντρικής Ευρώπης και δεν πρόκειται να υπογράψουμε καμία τέτοια συμφωνία» ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν σε συνέντευξή του στην πολωνική εφημερίδα «Rzeczpospolita». Και υπογράμμισε με νόημα: «Τίποτα για σάς χωρίς εσάς».

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι η βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας στην Ευρώπη και θα είναι προς όφελος των συμμάχων μας» πρόσθεσε.

Το νέο αμυντικό σχέδιο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Ευρώπη, το οποίο έχει περιγραφεί απλώς σε γενικές γραμμές, βασίζεται σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εφοδιασμένα με αντιπυραυλικά όπλαόπως οι πύραυλοι SΜ-3- που θα αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πύραυλοι αυτοί θα συνδυάζονται με χερσαία αντιπυραυλικά συστήματα που θα τοποθετηθούν στις ευρωπαϊκές ακτές. Η νέα πρόταση της Ουάσιγκτον θεωρεί πως οι πύραυλοι ανάσχεσης μικρού και μέσου βεληνεκούς θα αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δυνάμει απειλές από το Ιράν.
BHMA

1 σχόλιο:

  1. H Αυτού Εξοχότης ο Vicepresident Mr Biden.

    Ακόμη ένας .... πολύ φιλλέληνας Αμερικανός. Ε, κ. Παπαχελά ;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.