22/10/09

Η Ε.Ε. καλεί την Αγκυρα να συνεργαστεί για το θέμα της λαθρομετανάστευσης Θα ζητήσει από την Τουρκία να κλείσει τις κερκόπορτες.

Στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στη νοτιανατολική Μεσόγειο, θα ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Ζακ Μπαρό.

Ο Γάλλος αντιπρόεδρος που θα επισκεφθεί στις αρχές Νοεμβρίου την Τουρκία μαζί με εκπρόσωπο της σουηδικής προεδρίας θα ζητήσει από την Αγκυρα αφενός μεν να συνεργαστεί με την Ε.Ε. στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και αφετέρου να μπορούν να εξετάζονται σε τουρκικό έδαφος τα αιτήματα υποψήφιων πολιτικών προσφύγων.

Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί, όπως τόνισε ο αριθμός των αιτούντων στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με το γενικότερο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και την υπόσχεση που είχε δώσει κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, ότι δηλαδή θα ζητήσει από τα άλλα κράτη-μέλη να επιδείξουν κοινοτική αλληλεγγύη, απάντησε ότι αυτό άρχισε ήδη να γίνεται.

Οπως είπε, με την τροποποίηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου, θα περιοριστεί ο αριθμός των υποψήφιων πολιτικών προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Η εν λόγω Συμφωνία προβλέπει ότι το αίτημα άσυλο εξετάζεται στη χώρα μέλος από την οποία εισήλθε στην κοινοτική επικράτεια. Με την τροποποίηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου το αίτημα θα μπορεί να εξετάζεται πλέον και στη χώρα που ο υποψήφιος έχει στενούς συγγενείς ή άλλους δεσμούς.

Για παράδειγμα μπορεί να εισήλθε από την Ελλάδα αλλά εάν έχει δεσμούς σε άλλο κράτος-μέλος, το αίτημα μπορεί να εξετάζεται σ' αυτό.

Ο κ. Μπαρό ανέφερε επίσης ότι μπορεί να επεκταθεί και στην Ελλάδα το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται για τη Μάλτα, το οποίο προβλέπει ότι τα άλλα κράτη-μέλη σε εθελοντική βάση παίρνουν ένα μέρος των αιτούντων άσυλο προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στους προσφυγικούς καταυλισμούς της χώρας αυτής.

Εάν το πρόγραμμα πετύχει μπορεί να επεκταθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Τέλος, στο θέμα του δίκαιου καταμερισμού των οικονομικών βαρών που ζητάει η Ελλάδα, ο κ. Μπαρό υπογράμμισε ότι η κοινοτική βοήθεια προς τη χώρα μας θα αυξηθεί.

Πρόσθεσε, όμως, ότι και οι ελληνικές αρχές από την πλευρά τους θα πρέπει να κάνουν αυτό που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τους αιτούντες άσυλο, κάτι, που όπως είπε, δεν συμβαίνει πάντοτε.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.