23/10/09

Παράδειγμα προς μίμηση

Πλούσιοι Γερμανοί προσφέρουν μέρος της περιουσίας τους για να βοηθήσουν τη χώρα τους
Βερολίνο: Πλούσιοι Γερμανοί ανήρτησαν στο Διαδίκτυο αίτηση, με την οποία ζητούν να επιβληθεί φόρος στην κληρονομιά, προκειμένου να βοηθήσουν την χώρα τους να γεμίσει τα ταμεία της, που είναι πιο άδεια από ποτέ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Την αίτηση έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα 44 άνθρωποι με μεγάλη περιουσία, που ελπίζουν με αυτό τον τρόπο να πιέσουν τη νέα κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ να επιβάλλει περισσότερους φόρους σε όσους έχουν μεγάλη περιουσία.

Μάλλον δεν έχουν πολλές ελπίδες όμως, αφού το φιλελεύθερο κόμμα FDP, νέος σύμμαχος της Μέρκελ, επιμένει στις προεκλογικές υποσχέσεις του να μειώσει τους φόρους.

Μέχρι στιγμής οι πιο γνωστοί πλούσιοι της Γερμανίας δεν έχουν υπογράψει. Για τον Ντίτερ Λέμκουλ, 66 ετών, συνταξιούχο γιατρό και εμπνευστή της αίτησης, όμως δεν έχει σημασία: οι πλούσιοι πρέπει να βοηθήσουν την χώρα που βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αν τα 2,2 εκατομμύρια Γερμανοί με περιουσία πάνω από 500.000 ευρώ δίνουν για δύο χρόνια το 5% της κληρονομιάς τους θα μαζεύονταν στα κρατικά ταμεία 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ιδέα δημιουργήθηκε στον Λέμκουλ όταν το Βερολίνο αποδέσμευσε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσει τις τράπεζες. «Θυμώνω όταν σκέφτομαι ότι ξαφνικά βρήκαμε τόσα χρήματα για τις τράπεζες, χρήματα που πριν δεν είχαμε για να χρηματοδοτήσουμε κοινωνικά, εκπαιδευτικά ή περιβαλλοντικά προγράμματα» δήλωσε ο Λέμκουλ, την στιγμή που το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών τα τελευταία δέκα χρόνια όλο και μεγαλώνει.

Οι δημιουργοί της αίτησης ζητούν από το κράτος να εφαρμόσει ένα σχέδιο σε δύο φάσεις. Το 2009 και το 2010 οι πλούσιοι θα φορολογηθούν 5% επί της κληρονομιάς τους για να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα προγράμματα. Από το 2011 και μετά θα
υπάρχει ένας σταθερός φόρος περίπου 1% επί της κληρονομίας, φόρος που ίσχυε μέχρι το 1997 οπότε και καταργήθηκε.

«Θέλουμε το 5% από το 2009 και το 2010 να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα προγράμματα για την εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Πέτερ Φόλμερ, ένας από αυτούς που έχουν υπογράψει την αίτηση, 69 ετών, ο οποίος δηλώνει ότι «κληρονόμησε πολλά χρήματα που δεν χρειάζεται».

Για να μπορέσει κάποιος να υπογράψει την διαδικτυακή αίτηση πρέπει να βεβαιώσει ότι έχει το λιγότερο 500.000 ευρώ από κληρονομιά και να πληρώσει μια συνδρομή 200 ευρώ.

Εκτός από την αίτηση στο διαδίκτυο υπάρχει και «λίστα υποστήριξης», που απευθύνεται στους πολίτες που υποστηρίζουν αυτή την κίνηση.

Πηγή: news.in.gr
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

12 σχόλια:

  1. H παγκόσμια τάξη πραγμάτων είναι για δυο στρώματα ανθρώπων.
    Οι μεν θα είναι στο ζενίθ οι δε στο ναδίρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά την είδηση !
    Εμείς προηγηθήκαμε προ πολλού.

    Θυμόμαστε τις Ελληνικές Τράπεζες που είχαν πρόβλημα ρευστότητας και αμέσως ανταποκριθήκαμε επιχορηγώντας με 28 δις. Τα 5 δις ζεστά και τα υπόλοιπα ομόλογα.
    Σαν καλοί μαζοχιστές, ενισχύσαμε τους αρχιτοκογλύφους, εγχώριους ληστές μας.

    Αργικέραυνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμάμαι ότι μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 είχε γίνει μιά κίνηση μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών να συμφωνήσουν να προσφέρουν ένα (μικρό) ποσοστό απο τα κέρδη τους για την Εθνική Αμυνα.

    Είχε ακουστεί τότε ότι αυτός που είχε αντίρηση και το σταμάτησε ήταν ο "Μεγαλος Ρωμιός" Ωνάσης...

    Για να είμαι ειλικρινής δέν ξέρω αν αληθεύει,αλλα κυκλοφορούσε τότε.

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγω ξερω οτι οι Ελληνες επιχειρηματιες εχουν προηγηθει αυτης της ιδεας

    θυμιζω τον Αβερωφ που με την δωρεα του σε μια κρισιμη στιγμη για την Ελλαδα και τον αγωνα της αγοραστηκε το θωρηκτο που εκανε και τη διαφορα στο ναυτικο αγωνα και χαρισε μια ενδοξες στιγμες στο ναυτικο και την Ελληνικη ιστορια

    τον Ωναση που δωρισε την Ολυμπιακη για να μαλωνουν οι γαϊδαροι στον ξενο αχυρωνα ποιος θα την πρωτοπουλησει

    αυτα ομως ξεχαστηκαν και δεν προκειται να ξαναρθουν

    ηταν εποχες που υπηρχαν πολιτικοι που προσφεραν για την Ελλαδα και πεθαινα στην ψαθα,
    ο καθε ενας προσφερε οτι μπορουσε οτι ειχε

    τωρα εχουμε ανακαλυψει οφ σορ , το νομιμο ειναι και ηθικο και ενα σωρο τροπολογιες να νομιμοποιουν τα ανομα

    εεεε ....

    πρεπει να εισαι πολυ βλακας να προσφερεις στην Ελλαδα για να κανει τον χουβαρντα ο καθε χρυσοχοϊδης

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πυροβολητη,πολλες φορες οι Ελληνες επιχειρηματιες και ιδιως οι εφοπλιστες ανοιξαν την τσεπη για να βοηθησουν την πατριδα.Ομως τις περισσοτερες φορες τα χρηματα που τα διαχειριστηκαν κρατικοι παραγοντες κατεληξαν αλλου,προσφατο παραδειγμα οι δωρεες για τις πυρκαιες στην Ηλεια.Ειχα διαβασει οτι ο Αβερωφ σαν υπουργος στρατιωτικων,πηγαινε συχνα στο γραφειο του Μποδοσακη και επαιρνε επιταγες για αγορα στρατιωτικου υλικου.Ο Λατσης ειχε προτεινει να χρηματοδοτησει το ΝΑΤ αλλα οταν του ειπαν οτι θα γινει φορεας για τα χρηματα εκανε πισω γνωριζοντας που θα κατεληγαν τα χρηματα.Βοηθησε ομως τα μεγιστα στους σεισμους στο Αιγιο και στην Βορειο Ηπειρο.Ο Ωνασης χρηματοδοτουσε χωρις τυμπανοκρουσιες εθνικες υποχρεωσεις ενω προσφατα αναφερω την οικογενεια Βαρδινογιαννη που εφτιαξε 50 σπιτια στην Ηλεια.Πολλα ακομη παραδειγματα θα μπορουσα να αναφερω.Ολοι ομως δεν εμπιστευονται την διαχειριση των δωρεων απο το κρατος γιατι σαν εξυπνοι επιχειρηματιες ξερουν που θα καταληξουν τα περισσοτερα.Στην Γερμανια ισως ειναι πιο τιμιοι οι πολιτικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας μη ξεχνάμε και το Γερμανικό θαύμα.
    Μια Γερμανία κατεστραμμένη από τον ΒΠ Πόλεμο κατάφερε να γίνει σε λίγα χρόνια μια τεράστια οικονομική δύναμη χάρη στην επί πολλά χρόνια εθελοντική επιπλέον δουλειά των Γερμανών.

    Όσο για μας τους Έλληνες, κάποτε πέρασαν απ' αυτή τη χώρα οι....
    Γεώργιος Αβέρωφ, Ευάγγελος Ζάππας, Απόστολος Αρσάκης, Ιωάννης Βαρβάκης,
    Ευγένιος Ευγενίδης και άλλοι πολλοί.
    Φαίνεται όμως ότι μας τελείωσαν.
    " Έλληνας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ρε παιδιά πλάκα κάνουμε;
    όλοι οι σημερινοί μεγιστάνες του πλούτου έχουν τράπεζες, εταιρείες κλπ.
    άν θέλουν να βοηθήσουν τον κοσμάκη δεν μπορούν να κάνουν ένα γραφείο να καλέσουν εκεί αυτούς που έχουν ανάγκη, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, και να τους βοηθήσουν οι ίδιοι απ απ ευθείας; ποιός τους εμποδίζει;
    τι τους χρειάζεται το λησταρχείο που λέγεται κράτος;
    μήπως κάνουν κάποιες δωρεές για να φαίνονται για άλλους λόγους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΚΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ " ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΕΥΧΗ, ΟΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΨΙΧΟΥΛΑ Ή ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.
    ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ;
    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΠΙΟ ΤΑΞΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΤΩΧΟ ΕΡΓΑΤΗ Ή ΑΓΡΟΤΗ Ή ΑΝΕΡΓΟ.
    ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΙΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ.
    ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΑΙΣΘΑΝΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΤΟΤΕ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΕΤΑΙ.
    ΑΝ ΘΥΜΑΣΤΕ, ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΠΑΤΩΣΑΝ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ;
    Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΛΑΦΟΝΤΕΝ!
    ΣΦΙΞΑΝ ΤΑ ΛΟΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
    Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΥΝΑΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΤΡΩΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΕΥΑΛΩΤΟ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ.
    ΑΝ ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.
    ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ: ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ;
    ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΘΑ ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΙΣΘΙΑ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΙΩΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΣΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΜΕΤΑ.
    ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (ΟΣΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ).
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φιλε για κκε μιλα. και για κκε μ-λ, και για ότι κκε θελεις.

    είναι κόμματα με ιδεολογία και σταθερότητα στην πολιτική, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος
    ΤΟΝ ΣΦΥΡΙΖΑ-ΞΥΡΙΖΑ- ΜΥΡΙΖΑ,ΧΕΣΤΗΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΑ ΓΜΤΜΟΥ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΙΑ!
    ΝΙΣΑΦΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΕΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΟΥ ΕΘΙΞΑ ΤΟ ΚΚΕ;
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΡΙΝΩ.
    ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΣ ΚΑΘΕΤΑ ΣΤΙΣ... "ΠΑΓΚΑΛΙΕΣ".
    ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΣΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΟΥ.
    ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ!
    ΕΙΜΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΗ ΕΧΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΦΩΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΡΟ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΛΕΝΙΝ.
    ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑΑΑΑ!
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μας βλεπω να διοργανωνουμε ημεριδα συζητησεων υπο την αιγιδα του Κου Καλεντεριδη σε κανενα αμφιθεατρο.Λες πλακα-πλακα να γινουμε ιδρυμα σκεψης και προβληματισμου ?.ΑΡΓΙΚΕΡΑΥΝΕ βοηθα και συ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΝΑΙΑΣ καλή η πρότασή σου. Όμως σκέψου και πόσοι ά λ λ ο ι , θα ήθελαν να μαζευτούμε σε συγκεκριμένο χώρο και μιας και δεν γνωριζόμαστε να αναμειχθούν μαζί μας! Πάντως θα είχε ενδιαφέρον, ακόμη κι αυτή η περίπτωση. Θα ήταν μια ευκαιρία να τους δούμε, να μας δούνε και ίσως τους βοηθήσουμε να ανακαλύψουν γρήγορα αυτο που ψάχνουν ! Κερνάμε και καφέ, απο σκέτο μέχρι μέτριο.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.