22/10/09

Επίσκεψη Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών στο Αζερμπαϊτζάν

«Η Ελλάδα παίζει και θα εξακολουθήσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, μια περιοχή με την οποία έχουμε παραδοσιακούς δεσμούς και με ιδιαίτερη θέση στον νέο ενεργειακό χάρτη του κόσμου. Αυτό υπογραμμίζει και η δική μου παρουσία στη σύνοδο του ΟΣΕΠ στο Μπακού», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, κατά την έξοδό του από την υπουργική σύνοδο, με την οποία το Αζερμπαϊτζάν παραδίδει την προεδρία στη Βουλγαρία για τους επόμενους επτά μήνες.

Με την ευκαιρία της ανάληψης από την Ελλάδα της μεθεπόμενης προεδρίας του ΟΣΕΠ, το δεύτερο εξάμηνο του 2010, ο υφυπουργός έδωσε το στίγμα της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει, λέγοντας ότι «η ελληνική προεδρία είναι μια ευκαιρία να παίξει η Ελλάδα τον ρόλο μιας δύναμης πράσινης ανάπτυξης και έξω από τα σύνορά της» σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Κουβέλης, στην παρέμβασή του από το βήμα της υπουργικής συνόδου, εξέφρασε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση του εγχειρηματικού χαρακτήρα του Οργανισμού, προκειμένου να προταχθεί η οικονομική συνεργασία με οφέλη για όλους και να παραμεριστούν οι πολιτικές αντιθέσεις και οι συνέπειες των λεγόμενων «παρατεταμένων συγκρούσεων» τις οποίες βίωσε τελευταία η περιοχή τον Αύγουστο του 2008 με τον πόλεμο μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας.

Ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση των δύο μεγάλων «πρότζεκτ» του Οργανισμού, την κατασκευή του Οδικού Δακτυλίου περιμετρικά της Μαύρης Θαλασσας και τη διασύνδεση των λιμανιών της με τα λιμάνια της ΝΑ Ευρώπης, στην υλοποίηση των οποίων θα συνυπολογιστεί ο περιβαλλοντικός παράγοντας. Και για τα δύο εγχειρήματα έχουν υπογραφεί μνημόνια κατανόησης.

«Εκφράζω την ισχυρή μας δέσμευση για την υλοποίηση των δύο μεγάλων πρότζεκτ του ΟΣΕΠ, τον Οδικό Δακτύλιο για τη Μαύρη Θάλασσα και τη διασύνδεση των λιμανιών της με τα λιμάνια της ΝΑ Ευρώπης , καθώς και την ανάγκη να προχωρήσουμε με πρόσθετες πρωτοβουλίες για την πράσινη ανάπτυξη της περιοχής», είπε ο κ. Κουβέλης.

Παράλληλα, ως εκπρόσωπος της παλαιότερης χώρας-μέλους της ΕΕ στον ΟΣΕΠ (οι άλλες δύο είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία) τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης προσέγγισης της περιοχής με την ΕΕ, προκειμένου να επωφεληθούν οι χώρες από τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας, στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης διαδικασίας «Συνέργεια για τη Μαύρη Θαλασσα». Τόνισε μάλιστα τη δυνατότητα θεματικών συμπράξεων σε καίριους τομείς, όπως είναι οι μεταφορές, η ενέργεια και το περιβάλλον, δίνοντας ένα ακόμη στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η ελληνική προεδρία.

«Η Ελλάδα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή μιας στενής συνεργασίας με την ΕΕ και στην υλοποίηση θεματικών εταιρικών σχέσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας "Συνέργεια για τη Μαύρη Θάλασσα". Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί ευκαιρία για μια διευρυμένη διάδραση ΟΣΕΠ-ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να πετύχει χειροπιαστά αποτελέσματα, κυρίως στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα προκειμένου να προωθήσει ενεργά τον εγχειρηματικό χαρακτήρα του ΟΣΕΠ, θέτει από 1ης Νοεμβρίου στη διάθεσή του το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο ΟΣΕΠ, με χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ, σε βάθος τεσσάρων χρόνων, ως πρώτη συνεισφορά για την εκδήλωση ευρύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Για τον ίδιο λόγο, ενθαρρύνει επίσης τις δράσεις της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης της Μαύρης Θαλασσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, για επαφές με διεθνεις χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα πρότζεκτ του Οργανισμού.

“Το Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης του ΟΣΕΠ αποτελεί ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού και θα είναι έτοιμο να δεχθεί τις πρώτες προτάσεις από την 1η Νοεμβρίου», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, εκφράζοντας την προσδοκία ότι αυτό «θα συμβάλει στη διατηρήσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας».

Την Τουρκία εκπροσώπησε στη σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, ο κ. Κουβέλης θα συναντηθεί με τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας Νατίκ Αλίεφ, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν θέματα ενεργειακής συνεργασίας, που αφορούν και την προώθηση του αγωγού φυσικού αεριου TGI, καθώς και διμερή θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

Ο Ελληνας υφυπουργός θα γίνει επίσης δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Ελμάρ Μαμαντιάροφ στο υπουργείο, όπως ζήτησε ο ίδιος, παρά την αρχικά προγραμματισμένη άτυπη συνάντηση στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου.

Τέλος, σε έναν συμβολισμό της ανανέωσης της φιλίας των δύο λαών, ο κ. Κουβέλης θα αποκαλύψει αναμνηστική επιγραφή μαζί με τον Αζέρο υφυπουργό Νεότητας και Αθλητισμού Ισμαΐλ Ισμαΐλοφ. Η μικρή τελετή θα γίνει στο σημείο που φυτεύτηκε η ελληνική ελιά τον Ιούλιο του 2008 από Ελληνες μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό ενός μέλους της ομάδας, σταμάτησαν στο Μπακού την πορεία φιλίας που προοριζόταν να καταλήξει στο Πεκίνο.

Επίσκεψη στην ομογένεια

Το «ελληνικό σπίτι» της ομογένειας στο Μπακού ήταν το πρώτο σημείο που επισκέφθηκε ο κ. Κουβέλης, αμέσως μετά την άφιξή του, χθες βράδυ, στην αζερική πρωτεύουσα.

Η ελληνική ομογένεια αριθμεί περίπου 500 μέλη, όπως εξήγησε ο πρόεδρός της, Ιβάν Πιλίτσεφ, ο οποίος ευχαρίστησε για τη συνεισφορά της μητέρας-Ελλάδας προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η ελληνική ταυτότητα.

«Οχι εσείς, αλλά εμείς στην Ελλάδα πρέπει να ευχαριστήσουμε εσάς γιατί κρατάτε ένα ελληνικό σπίτι με ελληνικά έθιμα σε μια μακρινή χώρα. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να στηρίξει τους Ελληνες της διασποράς αλλά και να κρατήσει ζωντανή, να ξυπνήσει την περηφάνια κάθε Ελληνα όπου κι αν βρίσκεται για να είναι ο πραγματικός της πρεσβευτής στο χώρο που βρίσκεται», απάντησε ο κ Κουβέλης στις ευχαριστίες των ομογενών.

Ζήτησε μάλιστα «ιδέες που θα ζωντανέψουν την επικοινωνία της κοινότητας με τη μητέρα-πατρίδα, να τις δουλέψουμε και να κάνουμε βήματα μπροστά»,

Παρών στην υποδοχή ήταν και ο Αχιλλέας Παναγιώτου, ο δάσκαλος των ελληνικών και ψυχή της προσπάθειας για να κρατηθεί ζωντανή η γλώσσα των ομογενών του Μπακού.

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα την Παρασκευή το απόγευμα.
sigmalive

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.