1/10/09

Το διακύβευμα των αγωγών

Ένα άλλο δρομολόγιου του South Stream που παρακάμπτει την Ελλάδα. Σε περίπτωση επιλογής του, η Ελλάδα χάνει μια για πάντα τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος και περιθωριοποιείται.

Tου Κωνσταντινου Mπιτσιου*
Οι διαξιφισμοί περί αγωγών μάς απασχόλησαν αυτές τις ημέρες ως προεκλογική αντιπαράθεση, αλλά το διακύβευμα είναι εθνικής εμβέλειας. Η κατασκευή των δύο αγωγών (του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και του αγωγού φυσικού αερίου South Stream) έχει ευρύτερη σημασία από το καθαρά ενεργειακό επίπεδο. Εντάσσεται σε μία γενικότερη στρατηγική ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων.

Οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας στηρίζονται σ’ ένα υπόβαθρο ιστορικών δεσμών και παραδοσιακής φιλίας. Αντιθέτως, οι σχέσεις Μόσχας - Αγκυρας είναι ιστορικά βεβαρημένες και ακόμα σκιάζονται από αμοιβαία επιφύλαξη. Η κυβέρνηση Ερντογάν καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για αναβάθμιση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και στον ενεργειακό τομέα, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε ότι ήθελε να παρακάμψει την Τουρκία. Η βούλησή του αυτή άνοιξε σημαντικές προοπτικές για την Ελλάδα στο ενεργειακό επίπεδο, αλλά και γενικότερα.

Από οικονομικής απόψεως, συνέφερε τη Ρωσία ο αγωγός South Stream να περάσει από την Τουρκία. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η αρχική επιλογή της Gazprom. Για στρατηγικούς λόγους, ο Ρώσος πρόεδρος ανέτρεψε την απόφαση της εταιρείας και επέλεξε τη συμφωνία με τον Καραμανλή. Η κατασκευή των δύο αγωγών έχει μεγάλη γεωοικονομική σημασία αλλά και εθνική σημασία για τη Θράκη. Η υλοποίηση των αγωγών –ιδίως του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης– ορίζεται πια από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις
περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας δεν ηγέρθη κανένα τέτοιο θέμα.

Ο Πούτιν έχει ξεκάθαρη πολιτική. Ξέρει ακριβώς τι επιδιώκει. Η σύναψη στρατηγικής σχέσης με την Ελλάδα δεν ήταν ούτε μονοδιάστατη ούτε περιστασιακή. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο διάδοχός του στην προεδρία Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Το γεγονός αυτό δίνει την ευκαιρία στην Αθήνα να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο της και να διευρύνει τα περιθώρια κινήσεών της.

Η ενεργειακή συνεργασία είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο μια από τις παραμέτρους των ελληνορωσικών σχέσεων. Στην πραγματικότητα, τις αναζωογονεί και τους δίνει περιεχόμενο και δυναμική. Η Ελλάδα έχει ισχυρό συμφέρον να καλλιεργήσει και να εδραιώσει τη στρατηγική της σχέση με τη Μόσχα. Είναι μια επιλογή που μπορεί να αποφέρει όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σημαντικά πολιτικοδιπλωματικά οφέλη.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να μην εγκλωβιστούμε σε μία μονομερή αντίληψη για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Τα εθνικά συμφέροντα επιβάλλουν την υπέρβαση στερεοτύπων και φοβικών συνδρόμων. Οταν η Αθήνα περιορίζει το εύρος των επιλογών της θίγει τα συμφέροντά της. Η πολιτική πρέπει να υπαγορεύεται από την ψυχρή λογική του εθνικού συμφέροντος. Κάθε βήμα και κάθε ενέργεια πρέπει να γίνεται αφού εξασφαλισθούν ανταλλάγματα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι αξιόπιστη, αλλά όχι προβλέψιμη και δεδομένη.

* Ο Κωνσταντίνος Μπίτσιος είναι πρέσβης, γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης στο υπουργείο Εσωτερικών και ο άνθρωπος που χειρίστηκε διπλωματικά με την κυβέρνηση Καραμανλή το θέμα των αγωγών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream.

7 σχόλια:

  1. Καλά μας τα λέει ο κ. Μπίτσιος.Κάπως έτσι τα είπε και στους Γερμανούς. Αλλά κ. Μπίτσιο αν δεν υπήρχε η Dora Hanum να "ακυρώνει" κάθε τέτοια προσπάθεια και υπήρχε ένας σοβαρός υπουργός εξωτερικών και όχι Αμερικανογλύφτης, όλα θα ήταν πολύ πολύ καλύτερα.
    Δυστυχώς όλη αυτή την προσπάθεια προσέγγισης με τη Ρωσσία την υπέσκαπτε είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο η Dora Hanum.
    Και βέβαια οι σώφρωνες έλληνες (δεν μιλάω για τον κ. Τζέφρυ, αυτός είναι άφρων και Αμερικανοαποσβολωμένος) καταλαβαίνουν ότι ο μόνος δρόμος που θα βοηθήσει πάρα πολύ την Ελλάδα σε κάθε επίπεδο είναι η προσέγγιση με κάθε τρόπο της Ρωσσίας. Είναι στρατηγική επιλογή ή μάλλον η μόνη επιλογή. Γνωρίζοντας τις προθέσεις των Αμερικανών και την εχθρότητα τους απέναντι στην Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλος ..... δρόμος.
    Και ας μην ξεχνάμε ότι τον λίγο καιρό που οι σχέσεις με τους Ρώσσους ήταν άριστες, μας φερόταν με τον καλύτερο τρόπο ο κ. Πούτιν. Βέβαια ΝΑΙ έχει μεγάλα συμφέροντα και αυτός σε μια τέτοια σχέση με την Ελλάδα αλλά κι εμείς ωφελούμαστε τα μέγιστα από αυτή την Ιστορία.
    ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ κ. τζέφρυ ΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ (ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ) ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ.ΑΛΛΟΙΜΟ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΛΑΓΝΕΙΕΣ ΣΑΣ.

    Ζήτω η Ελλάς
    ΟΧΙ ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ Τζέφρυ
    ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΜΑΦΙΟΖΟΥΣ
    ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιθωριοποίηση!! Το όνειρο του ΓΑΠ της Ντόρας και του κάθε γνήσιου γόνου της Ελληνικής ελίτ που επιζεί μόνο μέσω της καχεξίας της χώρας και του πνιξίματος κάθε δημιουργικού ανθρώπου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Αμερικανοί δεν είναι εχθροί μας και αλίμονο αν τους αντιμετωπίσουμε ως τέτοιους. Απλώς έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και η χώρα μας δείχνει εδώ και πολλά χρόνια πως δεν μπορούν να υπολογίζουν σ’ αυτήν ως σοβαρή σύμμαχο για την προώθησή τους (ή έστω μέρους αυτών). Έτσι η Τουρκία προβάλει ως η μόνη επιλογή με αποτέλεσμα την αναβάθμισή της. Οι Η.Π.Α. ακολουθούν πολιτική που έχει ως στόχο την αναβάθμιση της Τουρκίας και όχι την υποβάθμιση της Ελλάδας (άλλο θέμα εάν αυτό αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια αυτής της επιλογής τους και επιβάλλει εκ μέρους τους συγκεκριμένες συμπεριφορές). Όταν καταλάβουμε ότι οι διεθνείς σχέσεις στηρίζονται σε συμφέροντα θα κατανοήσουμε ότι είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε μια χώρα de facto ως εχθρό ή φίλο. Κατά την προσωπική μου άποψη η Ελλάδα πρέπει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις Η.Π.Α., να θέσει τις σχέσεις με τη Ρωσία σε νέα, πιο στέρεη και πιο ισορροπημένη βάση (ο Παπανδρέου έχει δίκιο όταν λέει πως η συμφωνία για τον αγωγό δεν εξασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα, έστω κι αν προσωπικά πιστεύω πως δεν είναι αυτό το κίνητρο για τη δήλωσή του) και να αποκαταστήσει επειγόντως τη ζημιά στις σχέσεις μας με τα κράτη του «σκληρού πυρήνα» της Ε.Ε., κυρίως δε με τη Γερμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1 Οκτώβριος 2009 11:34 πμ

    ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΑ ΔΗΛΑΔΗ;;;;..........

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι φίλε Ευάγγελε
    και στους "καρδιακούς μας φίλους" Αμερικανούς θα κάνουμε και μιά επίκυψη τεράστια, σαν "ευχαριστώ" για τη "συμμαχική" συμπεριφορά τους εδώ και πάνω από 60 χρόνια.
    Κατά τα άλλα όχι, δεν είναι εχθροί μας οι Αμερικανοί, απλώς έχουν άλλα συμφέροντα που δεν συμπίπτουν με τα δικά μας.
    "Φιλικές", "συμμαχικές" και "μη εχθρικές" πράξεις των "ατλαντικών συμμάχων" :
    - Κυπρος 1974
    - Κωνστντινούπολη 1955
    - Σμύρνη 1922
    - Χουντα 1967
    - Αναγνώριση "Μακεδονίας"
    - Αιγαίο συνολικά (Ιμια-Μαδρίτη κλπ)
    - Ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων
    - "Δεσμευση" οπλικών συστημάτων
    - Κατασκοπική δράση - Υποκλοπές
    - Φωτιές 2007-2009
    Θέλεις και άλλες ;
    Αρα αφού τόσα και τόσα χρόνια μετράμε "συμμαχικές, καλές" πράξεις, τι τους θέλουμε τους υπόλοιπους ;
    Συμπέρασμα να σκύβουμε μονίμως το κεφάλι στους Αμερικανόγυφτους, να κάνουμε μονίμως μεγάλες επικύψεις, να λέμε πάντα ΝΑΙ, να καθόμαστε συνέχεια να τρώμε σφαλιάρες, να μην αντιδρούμε καθόλου και να δεχόμαστε τα πάντα, να μην χρησιμοποιούμε βέτο επειδή μετά έχει "φωτιές" και από πάνω να τους νοικιάζουμε τη Σούδα τζάμπα ενώ οι Τούρκοι δεν δέχτηκαν διέλευση το 2003. Να αναφέρω κι άλλα ;
    Για αυτό λοιπόν, ΟΧΙ δεν λέω να τους πάμε κόντρα με τίποτα αλλά εκεί που μας παίρνει ΝΑ ΤΡΩΝΕ τις σφαλιάρες τους όπως πχ στη σύνοδο του βουκουρεστίου.
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ;
    ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΥ ;
    ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ; Ή ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΚΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΚΥΨΗ ;

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ.ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΟΙ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΥΨΕΙΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ, ΤΙ ΕΠΑΘΕ ; Η ΣΟΜΑΛΙΑ ; ΤΟ ΙΡΑΝ ; Η ΚΟΡΕΑ ;
    ΕΛΕΟΣ. ΚΑΙ Η ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ...........

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ
    ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΓΥΦΤΟΥΣ ΝΕΟΤΑΞΙΚΟΥΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ ΤΟΥ....ΑΔΟΛΦΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΘΕΣΣΑΛΕ ΑΡΧΟΝΤΑ...

    ΧΑΙΡΕ ΠΑΝΤΟΤΕ...

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τhessale τα πραγματα είναι απλά :
    Ευχαριστούμε τους Αμερικάνους για την βοήθεια τους στα Ιμια ....
    Τι άλλο θες?
    Οσο για τις επικύψεις που αναφέρεις δεν λένε να κάνουμε κι αλλη όσο αφορά το θέμα των Γερμανών απλά να μη σηκωθούμε απο αυτή τη θέση...
    Στις διεθνής σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες και έχθρες απλα συμφέροντα τα οποία ο καθένας διασφαλίζει για τον τόπο του.
    Οι φιλίες είναι στα σχολεία και στις παιδικές χαρές εκτος αν θεωρούμαι ότι η Ελλάδα είναι μια μεγάλη παιδική χαρά.
    Οσο αφορά το αν είμαστε με Αμερικάνους ή Ρώσσους θα έλεγα ότι θα έπρεπε να είμαστε με την Ελλάδα και μόνο...
    Ο αγωγός πρέπει να γίνει μόνο γιατι πρέπει να κρατηθούν οι ισσοροπίες μεταξύ υμών και ημών για γεωπολιτικούς λόγους , οικονομικόύς , στρατιωτικούς κλπ κλπ..

    Αν ο ΓΑΠ μάθει να ξεχωρίζει ότι η ανάπτυξη δεν αναπτύσσεται και το μηδέν εις το πηλίκον σε κανένα πηλίκιο δεν μπορείς να το βρεις μπορεί και να καθήσω να τον ακούσω τι λέει αρκεί βέβαια να ζητήσει και συγνώμη για τα στρέμματα που θέλει να ξεπουλήσει , λες και τα βρήκε από την μάνα του, για να κοιμάται ήσυχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.