22/10/09

Το «τραύμα των περιούσιων λαών»


Είναι πολύ δύσκολο να σβηστεί η επωδός για «τα λάθη των άλλων» από τις δύο κοινότητες της Κύπρου

«Το τραύμα των περιούσιων λαών» ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε ο ψυχαναλυτής Βαμίκ Ντ. Βολκάν για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο έθνη, αλλά και άτομα, αναπτύσσουν τέτοια εμμονή με το κακό που τους έχουν κάνει οι άλλοι, σε σημείο ώστε να διαγράφουν τα κακά που ενδέχεται να έχουν διαπράξει οι ίδιοι (σ.σ.: τουρκοκυπριακής καταγωγής ο Βαμίκ Βολκάν εργάζεται ως καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Στα πολυάριθμα έργα του συμπεριλαμβάνεται ένα βιβλίο ψυχοιστορίας, το οποίο τιτλοφορείται «Κύπρος: πόλεμος και προσαρμογή»). Αυτό το θυμήθηκα τις προάλλες, όταν η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (ΙCG), η οποία παρακολουθεί και ελέγχει για επικείμενες διενέξεις ανά την υφήλιο, ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις «ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι ηγέτες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αποδεχθούν την επανένωση του νησιού με τη μορφή συνομοσπονδίας εντός των επομένων μηνών, αν δεν θέλουν να δουν τις προσπάθειές τους να γίνονται μέρος της ασταμάτητης δυναμικής μιας εχθρικής διχοτόμησης ».

Ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι ηγέτες μπορεί να καταβάλλουν προσπάθειες, αλλά μια ματιά στην επίσημη προπαγάνδα των δύο πλευρών δείχνει ότι βλέπουν την πρόσφατη ιστορία μέσα από παραμορφωτικούς φακούς.

Οπως έγραψε ο Βολκάν, Τουρκοκύπριος ο ίδιος, το μόνο για το οποίο επιθυμεί μονίμως να συζητήσει η ελληνική πλειοψηφία είναι οι αμαρτίες της τουρκικής κατοχής, τη στιγμή που η τουρκική μειονότητα έχει εμμονή με το ότι οι Ελληνες συγκέντρωσαν και εκτέλεσαν Τουρκοκυπρίους προτού επέμβει η Τουρκία.

Η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1960, με τη Βρετανία, την Ελλάδα και την Τουρκία εγγυήτριες δυνάμεις για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, προς απογοήτευση πολλών Ελληνοκυπρίων που είχαν αγωνιστεί υπό το λάβαρο της ένωσης με την Ελλάδα.

Επακολούθησαν διακοινοτικές συγκρούσεις κατά τις οποίες το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η τουρκική μειονότητα. Το 1964 εστάλη στο νησί ειρηνευτική δύναμη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά οι ελληνοκύπριοι εθνικιστές έκαναν πραξικόπημα με την υποκίνηση ελλήνων χουντικών στρατιωτικών, τον Ιούλιο του 1974. Πέντε ημέρες αργότερα η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το 37% του νησιού εν ονόματι της προστασίας της τουρκικής μειονότητας.

Εκτοτε το νησί παραμένει διχοτομημένο. Η τουρκική μειονότητα ψήφισε για την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, την οποία δεν έχει αναγνωρίσει καμία χώρα εκτός από την Τουρκία.

Πρόσφατα, πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), η τουρκική μειονότητα ψήφισε υπέρ της επανένωσης της νήσου βάσει σχεδίου του Κόφι Αναν, αλλά η ελληνική πλειοψηφία το απέρριψε.

Ακόμη και αυτά καθεαυτά τα γεγονότα είναι ανοιχτά σε ερμηνείες υπό το πρίσμα του τραύματος. Αν διαβάσει κανείς τα έγγραφα που διακινεί η κυπριακή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον θα μάθει τα πάντα για «τη συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, για το ότι η Τουρκία έχει αγνοήσει μια σειρά ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία καταδικάζουν την εισβολή, ότι δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των Κυπρίων, όπως το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία, στην ασφάλεια, το δικαίωμα στην προστασία της περιουσίας και στην απαγόρευση απάνθρωπης συμπεριφοράς ή συμπεριφοράς που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου...».

Θα μάθει επίσης για τους 43.000

στρατιώτες της τουρκικής κατοχής στη Βόρεια Κύπρο και για το πώς οι Ελληνες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Θα μάθει πώς μετέφερε η Τουρκία 160.000 εποίκους από την αγροτική Ανατολία, παραβιάζοντας τις Συνθήκες της Γενεύης για τα κατεχόμενα εδάφη.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στον λόγο για τον οποίο η Τουρκία θεώρησε απαραίτητο να επέμβει για να προστατεύσει Τουρκοκυπρίους από σφαγές ή στο πραξικόπημα που ανέτρεψε την καθεστηκυία τάξη.

Αν επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου θα πληροφορηθεί ότι οι Ελληνοκύπριοι ήταν δυσαρεστημένοι για την ισότητα που δόθηκε στην τουρκική μειονότητα με την ανεξαρτησία, και ότι οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν από την αρχή να υπονομεύσουν αυτά τα δικαιώματα.

Θα πληροφορηθεί επίσης ότι «οι Ελληνες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να λύσουν τις διαφορές διά της βίας» και ότι ακολούθησε «μια δεκαετία βίας» καθώς «25.000 Τουρκοκύπριοι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους». Θα ενημερωθεί ότι 20.000 έλληνες στρατιώτες εισήλθαν παράνομα στην Κύπρο και ότι, υπό τον φόβο της ένωσης, η Τουρκία αναγκάστηκε να επέμβει. Και τέλος θα μάθει για την αδικία του κόσμου που δεν αποδέχεται τη Βόρεια Κύπρο.

Δεν μπόρεσα να βρω τίποτε σχετικό με τούρκους εποίκους που μεταφέρθηκαν για να αλλοιώσουν τη δημογραφική ισορροπία ή κάτι σχετικό με ψηφίσματα του ΟΗΕ ή με Δικαστήρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Και όμως, το δέλεαρ της ένταξης τόσο της Βόρειας Κύπρου όσο και της ίδιας της Τουρκίας στην ΕΕ δίνει ελπίδες. Αν η Αρμενία, με το δικό της τραύμα των σφαγών των Αρμενίων, μπορεί να συμβιβάσει τα πράγματα με την Τουρκία, πόσο μακριά μπορεί να απέχει μια λύση για την Κύπρο;

Η.D.S. Greenway
BHMA

3 σχόλια:

  1. Πολύ μακρυά είναι η λύση. Κανένας Ελληνοκύπριος πλέον δεν επιθυμεί λύση. Ποιος θα θελήσει να έχει έναν Τούρκο γείτονα έπειτα από όλα αυτά; Έχω ζήσει και ξέρω τι σας λέω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας το αποφασίσουν εκείνοι. Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΒΓΑΛΕ ΑΜΕΣΩΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΣΗΜΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΕΣ ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ;; ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ;; ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΒΟΥΖΟΑΘΗΝΑΣ ΣΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΔΟΜΕΤΙΟ ΔΙΠΛΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΡΑΒΑΜΕ ΤΟ ΚΟΥΠΙ(MOYEZINHΔΕΣ, Τ/Κ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΕΡΓΑ,ΟΗΕΔΕΣ,ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ,ΤΑ ΒΡΑΔΥΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟΥΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΣΠΑΣΙΜΟ ΝΕΥΡΩΝ Κ.Α).
    ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΑΣ ΞΕΤΣΙΠΑΜΕΝΟΙ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΔΕΣ.
    ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝΙ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΘΥΜΗΖΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ.
    Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΟΙ, ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ

    ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΗΜΑΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Τ/Κ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.