20/10/09

Τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Όλο το παρασκήνιο των συναντήσεων Παπανδρέου-Χριστόφια και πολιτικών αρχηγών.Διαβεβαίωση για κοινή συμπόρευση Αθήνας-Λευκωσίας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι άμεση συνυφασμένη με την πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Δεν τίθεται θέμα σχεδίου Ανάν

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τα πιθανά σενάρια που η Κύπρος και η Ελλάδα αξιολογούν σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του οροσήμου Δεκεμβρίου προς όφελος της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο των χθεσινών συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια όσο και με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέτασαν το ενδεχόμενο ενός νέου «οδικού χάρτη» για την Τουρκία, που ωστόσο παρέμεινε αδιευκρίνιστο το περιεχόμενο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, όπως πληροφορούμαστε, ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τις απευθείας συνομιλίες με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν και ζητώντας από τον κ. Παπανδρέου ν’ ασκήσει την επιρροή του στην Άγκυρα, ώστε να διαφοροποιήσει την άκαμπτη στάση της. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση του Προέδρου Χριστόφια αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία και τα… κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του.

Κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι δεδομένης της τουρκικής αδιαλλαξίας θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αξιοποίηση του διεθνούς παράγοντα και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένης και της αξιολόγησης της Τουρκίας το Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για καλύτερη συνεργασία και περαιτέρω συντονισμό Αθήνας-Λευκωσίας αποφασίστηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τακτική επαφή σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Ως γενικό συμπέρασμα της συνάντησης Χριστόφιας-Παπανδρέου, όπως αρμοδίως μας λέχθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους, κάλλιστα μπορεί να εξαχθεί ότι οι δύο κυβερνήσεις αποδίδουν εξαιρετική σημασία στο ορόσημο του Δεκέμβρη και στους δύο μήνες που μεσολαβούν μέχρι τότε θα εντατικοποιηθούν τόσο η καθεμιά ξεχωριστά όσο και από κοινού της διπλωματικής τους δραστηριότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στον κ. Παπανδρέου κινήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Όπως πληροφορούμαστε, τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη σημασία που το κόμμα αποδίδει στο ορόσημο του Δεκέμβρη και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να έρθει αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλει η Λευκωσία για αξιοποίηση της αξιολόγησης της Τουρκίας προς όφελος του εθνικού μας προβλήματος.

Την ανάγκη για στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, επαναφέροντας τη θέση του κόμματός του, για σύσταση γραφείου κυπριακού στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Νεοφύτου διαβίβασε την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ να στηρίξει τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης, με στόχο την επίτευξη προόδου και επίλυσης του Κυπριακού. Ενώ, παράλληλα, τόνισε, και ο κ. Νεοφύτου με τη σειρά του, την ανάγκη για περαιτέρω αξιοποίηση της Ε.Ε. ως μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν κατέθεσε τους προβληματισμούς του κόμματός του αναφορικά με την εν εξελίξει διαδικασία στο Κυπριακό, τονίζοντας στο Γιώργο Παπανδρέου την ανάγκη άσκησης πίεσης προς την Τουρκία. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το κόμμα του ως συνιστώσα δύναμη του κυβερνητικού σχήματος βρίσκεται δίπλα στον Πρόεδρο Χριστόφια και στηρίζει όσες ενέργειες δεν παραβιάζουν τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», που έχει οριοθετήσει βάσει αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του κόμματός του.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό όπως η Ελλάδα κινηθεί με τρόπο που να πιέσει την Τουρκία να λειτουργήσει στη βάση των αρχών και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τόνισε πως η ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς να συμμορφώνεται που ανέλαβε τόσο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση της Ε.Ε. Ο Γιαννάκης Ομήρου υπέδειξε στον κ. Παπανδρέου το πόσο ωφέλιμη μπορεί να φανεί για τον τόπο, εντός της Ε.Ε., η στενότερη συνεργασία και η κοινή δράση ΠΑΣΟΚ-ΕΔΕΚ ως μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ο Γιώργος Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και ότι αποτελεί συμπαραστάτης στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Φέρεται, επίσης, να ξεκαθάρισε ότι το θέμα επαναφοράς σχεδίου Ανάν ή ενός πανομοιότυπου δεν τίθεται και ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την ετυμηγορία του κυπριακού Ελληνισμού το 2004.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί, ο κ. Παπανδρέου μεταξύ άλλων θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη, τη Γενική Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου, ενώ θα συναντηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β'.

Μπλόκο… χωρίς Βέτο
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, κατά τις χθεσινές συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων τέθηκαν και τα σενάρια ως προς τις συνέπειες που θα πρέπει να έχει η Τουρκία με τη διαπίστωση της μη συμμόρφωσής της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξεκαθαρίστηκε δε ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής της αξιολόγησης της Τουρκίας. Παράλληλα, τονίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα τόσο από πλευράς Κύπρου όσο και Ελλάδας ν’ ασκηθεί βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Τα δύο επικρατέστερα σενάρια κυρώσεων προς την Τουρκία είναι η αύξηση του αριθμού των «παγωμένων» κεφαλαίων και μη άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου μέχρι την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και συνάμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Τα ξεκάθαρα…αδιευκρίνιστα σχέδια της Ελλάδας
Αναφορικά με το αδιευκρίνιστο περιεχόμενο του «νέου οδικού χάρτη», όπως ανέφεραν στη «Σ» γνώστες του παρασκηνίου των χθεσινών διαδοχικών συναντήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού, έχει δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Ελλάδα, ενώ έχει ξεκάθαρες απόψεις σε ποιες γραμμές θα κινηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο κατά την αξιολόγηση της Τουρκίας, εντούτοις δεν έχει ακόμη αποφασίσει το τι ακριβώς θα πράξει. Ενδεικτικές και οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. «Φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ξεκάθαρες απόψεις για τα επόμενα βήματα και νομίζω ότι θα κάνει συγκεκριμένες πολιτικές εισηγήσεις στην κυπριακή ηγεσία», είπε με νόημα ο κ. Πουργουρίδης.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. "Ξεκαθαρίστηκε δε ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής της αξιολόγησης της Τουρκίας. Παράλληλα, τονίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα τόσο από πλευράς Κύπρου όσο και Ελλάδας ν’ ασκηθεί βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας."
    ΠΟΙΟΝ ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ;;;;;;
    ΤΑ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΑΥΤΑ ΠΡΙΝ ΕΚΛΕΓΕΙΤΕ;;;;
    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΑΑΑΑ ΤΩΡΑΑΑ!!!!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που μπορεί κάποιος να συμπεράνει είναι ότι, ο κος Παπανδρέου, αφού έλαβε τις σχετικές οδηγίες από τον «Πασά» Ερντογάν όταν προσφάτως υποκλείθηκε μπροστά του στην Υψιλή Πύλη, μετάφερε το μήνυμα στον κον Χριστόφια. Όντας αμφότεροι υποτελής, φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε παραιτέρω υποχωρήσεις προς ικανοποίηση του «Πασά» και των Αμεροκανοεγγλέζων πατρόνων τους.

    Αλίμονο σε μας που ενώ ξέρουμε τι μας επιφυλάσσουν, ακόμα τους ανεχόμαστε! Ένδοξε Έλληνα πως έχεις καταντήσει, γιαυτό θα ήθελα να σου αφιερώσω το τραγούδι «ΕΛΛΑΣ» του Β.Παπακωνσταντίνου («συντρόφου» του Χριστόφια)!!!

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουρκοϋπήκοοι και με τη βούλα θα γίνουμε σε λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τιποτα δεν εγινε κρυφα.
    Πρωτα ο τζεφρυ πηγε στην αμερικη να παρει οδηγιες απο την χιτλερυ.
    Μετα και απο την ομιλια του Χριστοφια στα Η.Ε ..φοβηθηκε,πηγε στον κουμπαρο Ταγιπ,τον καθησυχασε,μετα Κυπρο...και τελος στο βετο.
    νεος οδικος χαρτης νεες επικυψεις νεα παραταση στην Τουρκια εως οτου βρεθει καποια λυση και παει λεγοντας.
    Τωρα προεχει η αλωση της Ε.Ε απο την Τουρκια.Το κυπριακο ερχεται μετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.