20/10/09

Άστραψε και βρόντηξε ο Αρχιεπίσκοπος Μηνύματα «εντός» και «εκτός» για διάλογο Εκκλησιών και αντιδράσεις

Απο το χθεσινό συλλείτουργο στη Φανερωμένη. Δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων του Πατριαρχείου Μόσχας.

ΤΟΥΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ
Tη συμπαράστασή τους στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και θερμές ευχές για επανένωση της Κύπρου, εξέφρασαν στον Πρόεδρο Χριστόφια οι συμπρόεδροι της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων -Ρωμαιοκαθολικών, μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ. Οι δύο συμπρόεδροι έγιναν δεκτοί χθες στο προεδρικό από τον Πρόεδρο Χριστόφια , ο οποίος τους τόνισε ότι υποστηρίζει τον διάλογο , που έχει στόχο την ενότητα των χριστιανών. Επίσης, τους ενημέρωσε για τη σημερινή φάση του Κυπριακού και ζήτησε τη βοήθειά τους για να προστατευθεί η θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Μετά τη συνάντηση ο καρδινάλιος Κάσπερ δήλωσε στον «Φ» ότι ως Γερμανός πολίτης γνωρίζει τον πόνο των ανθρώπων μιας διαιρεμένης χώρας. «Προσευχόμαστε για την ένωση της Κύπρου» πρόσθεσε. Ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης μας δήλωσε ότι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη φιλοξενία , που προσφέρει αυτές τις μέρες η Κύπρος στην Επιτροπή. Επίσης, πρόσθεσε, εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας για βιώσιμη λύση του Κυπριακού και τις ευχές μας για να ξεπεραστεί η διαίρεση της χώρας.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ναό της Φανερωμένης εξ ονόματος των αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης , αφού αναφέρθηκε στο θεολογικό διάλογο, επισήμανε ότι ο λαός και η Εκκλησία της Κύπρου, βιώνουν τη διαίρεση του ευλογημένου νησιού και έχουν συναίσθηση της τραγικότητας της διαίρεσης. «Προσευχόμεθα και προσπαθούμε με κάθε διαθέσιμο μέσο να βοηθήσουμε, ώστε να ξεπεραστεί η διαίρεση και η Κύπρος και ο λαός της να επανεύρουν την ενότητά τους και τη συνέχεια του πολιτισμού τους και της χριστιανικής τους Εκκλησίας», τόνισε .

Προηγήθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τον μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ιεράρχες από τις άλλες κατά τόπους Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε ομιλία του τόνισε ότι η Εκκλησία της Κύπρου παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην Ορθόδοξη πίστη, αλλά δεν διστάζει μαζί με όλες τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες να συμμετέχει σε διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, παρά τις όποιες ανησυχίες και την πικρία των καταπιέσεων και μαρτυριών του ποιμνίου της στους αιώνες της Λατινοκρατίας. Ο Μακαριότατος επισήμανε την ανάγκη συνδιαλλαγής, με σκοπό την άρση των διαφορών, σε έναν κόσμο, όπου οι Χριστιανοί κινδυνεύουν να γίνουν μειονότητα. Οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών εξακολουθούν να δηλητηριάζονται από το πρόβλημα της Ουνίας, επισήμανε και πρόσθεσε ότι ακανθώδες πρόβλημα παραμένει και το ζήτημα του προβαλλόμενου πρωτείου του Πάπα.

Πρωτίστως, είπε ο κ. Χρυσόστομος , πρέπει να ξεπεραστεί η διαίρεση των Χριστιανών προκειμένου να ενεργούν με μεγαλύτερη επιρροή και αξιοπιστία. Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κατάγγειλε την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου και για την καταστροφή 500 ναών. Χθες οι 60 εκπρόσωποι στο διάλογο επισκέφθηκαν το βυζαντινό μουσείο και την έκθεση για τη λεηλασία των εκκλησιών στα κατεχόμενα. Το μεσημέρι παρακάθησαν σε γεύμα που τους παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος. Ο μητροπολίτης Περγάμου πρόσφερε στον Κύπρου Χρυσόστομο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ένα Κωνσταντινουπολίτικο ενθύμιο από ασήμι και ο Καρδινάλιος Κάσπερ δώρισε μια μινιατούρα κώδικα του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου. Το απόγευμα Ορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί επισκέφθηκαν το Μετόχιον του Κύκκου στη Λευκωσία και το βράδυ τη Μητρόπολη Κωνσταντίας στο Παραλίμνι. Από την Ορθόδοξη πλευρά στην Επιτροπή , που θα συνεδριάζει μέχρι την Πέμπτη στην Πάφο, μετέχουν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων , Μόσχας, Σερβίας , Ρουμανίας, Γεωργίας και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών Κύπρου, Ελλάδος, Αλβανίας, Πολωνίας και Τσεχίας.
Μέτρα κατά κληρικών

ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΗγλώσσα μίλησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος για αυτούς που αντιδρούν στο θεολογικό διάλογο. Στη χθεσινή του ομιλία είπε ότι «συνιστά εγωισμό και μάλιστα εωσφορικό εγωισμό, το να θέτει κάποιος, είτε λαϊκός είτε κληρικός, τη γνώμη του πάνω από τη γνώμη και τις αποφάσεις των τοπικών συνόδων όλης της Ορθοδοξίας. Έπαυσε μήπως ο Παράκλητος, να συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας, να φωτίζει τη σκέψη και να κατευθύνει τα διαβήματα των εν Συνόδω συνερχομένων και διαβουλευομένων Ιεραρχών, και επιδημεί επιλεκτικά μόνο σ’ αυτούς; Καιρός λοιπόν να ανανήψουν. Να προσγειωθούν και να αποκτήσουν τη σώζουσα ταπείνωση. “Έχουσι γνώσιν οι φύλακες”». Αργότερα σε δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη χθεσινή διαμαρτυρία μικρής ομάδας λαϊκών και κληρικών στην Πάφο εναντίον του διαλόγου.

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να γίνει φρενοκομείο», δήλωσε . Επίσης , ανακοίνωσε ότι θα υποστούν κυρώσεις οι κληρικοί , που πήραν μέρος στη διαδήλωση. Θα τεθούν σε αργία, πρόσθεσε. Πιο αυστηρός ήταν για τους μοναχούς του Σταυροβουνίου , στους οποίους θα επιβληθεί η ποινή της ακοινωνησίας . Ο Αρχιεπίσκοπος θα στείλει αυστηρή επιστολή στον ηγούμενο της Μονής Σταυροβουνίου Αθανάσιο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

5 σχόλια:

  1. “Έχουσι γνώσιν οι φύλακες”».
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ...

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΥΓ: Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΙΡΕΣΗ!!
    ΟΙ ΔΕ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΠΛΑΝΗΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΕΣΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΚΑΚΟΥ ΟΦΙ...
    ΑΥΤΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουσι γνώσι οι φύλακες;

    Στην περίπτωση της ψευδοένωσης της συνόδου Φεράρρας - Φλωρεντίας που υπέγραψαν οι 'φύλακες', φάνηκαν οι πραγματικοί φύλακες της ορθοδοξίας που την ακύρωσαν.

    Ας μην το ξεχνάει αυτό ο επικαλούμενος τους 'φύλακες'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'ΥΓ: Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΙΡΕΣΗ!!
    ΟΙ ΔΕ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΠΛΑΝΗΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΕΣΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΚΑΚΟΥ ΟΦΙ...
    ΑΥΤΑ.....'

    κ. Ευάγγελε
    αν μου επιτρέπετε, να προσθέσω, ότι πιό ταιριαστό είναι σε αυτόν που ανήκει η ρήση που παραθέτετε, να ζητάει τις πρεσβείες των ορθοδόξων πατέρων της εποχής του σχίσματος και όχι υποκριτικά να προσεύχεται για να τους ελεήσει ο Θεός.
    Εκτός αν με την διφορούμενη ρήση του εννοεί ότι προσεύχεται για τους αιρετικούς παπικούς της εποχής του σχίσματος. Αλλά και εκεί νομίζω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άγιε αρχιεπίσκοπε, να θυμάστε τη ρήση του Μ. Βασιλείου ότι η εξουσία μένει εξουσία όσο δεν ασκείται. Όταν ασκηθεί πλέον έχει χαθεί. Συγκρατηθείτε...τι θα ακολουθήσει την ακοινωνησία αν παραμείνουν αντιρρησίες συνειδήσεως;; αφορισμός;;

    Το σίγουρο είναι οτι με τις αντιδράσεις του κλήρου και του λαού στην Ελλάδα και την μαρτυρκή Κύπρο, δεν θα ψηφισθεί το πρωτείο του πάπα όπως είχε σχεδιασθεί.
    Γιαυτό και η δωρεάν δήλωσή σας γιαυτό το θέμα.

    Επίσης σίγουρο είναι ότι θα επαναφερθεί και θα ψηφισθεί σε επόμενη συνάντηση στα πλαίσια του διαλόγου των 'εκκλησιών'. Αυτή είναι γνωστή τακτική. Το ιδιο συνέβη σε πολλές περιπτώσεις. Να μήν πλατειάζουμε...

    Όσο για το θέμα της Ουνίας, ενώ συμφωνήθηκε με τους παπικούς και υπογράφηκε καταδικαστική απόφαση, ξαναδόθηκε συγχωροχάρτι και συνεχίζει ακάθεκτη όπως και ο διάλογος.

    Τα καθησυχαστικά σας λόγια φαίνονται περισσότερο σάν μελάνι σουπιάς, για να δικαιολογήσετε τα περί 'εωσφορικού εγωισμού', τον χαρακτηρισμό της έκφρασης των αυτονοήτων της πίστεώς μας.

    Ζητώντας την εμπιστοσύνη μας δηλώνετε πως καταλαβαίνετε ότι την χάσατε. Η εμπιστοσύνη πολύ δύσκολα κερδίζεται (και δεν χαρίζεται) και πολύ εύκολα χάνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 'Μετά τη συνάντηση ο καρδινάλιος Κάσπερ δήλωσε στον «Φ» ότι ως Γερμανός πολίτης γνωρίζει τον πόνο των ανθρώπων μιας διαιρεμένης χώρας. «Προσευχόμαστε για την ένωση της Κύπρου» πρόσθεσε.'

    Μπά, οι παπικοί από σφαγείς ορθοδόξων και αγιοποιοί των σφαγέων, τώρα άλλαξαν; Πήραν απόφαση να βοηθήσουν ορθοδόξους (προς το παρόν με άκυρες προσευχές);

    ας δούμε πρίν καμμιά εξηνταριά χρόνια πίσω:
    http://orthodox-world.pblogs.gr/2008/10/enas-sfageas-orthodoxwn-poy-anakhryhthhke-agios-apo-to-batikano-.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.