20/10/09

Ο τουρκοϊσραηλινός στρατηγικός άξονας στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ σημειώθηκε εξαιτίας του πρόσφατου αποκλεισμού της ισραηλινής αεροπορίας από ΝΑΤΟϊκή άσκηση που διεξήχθη στην Κεντρική Μικρά Ασία. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει μια δυναμική ώθηση στις σχέσεις της Τουρκίας με τα γειτονικά της κράτη ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει και τις εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.
Ο αποκλεισμός της ισραηλινής αεροπορίας από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Αετός της Μικράς Ασίας» εγκαινίασε μια νέα περίοδο έντασης μεταξύ της Άγκυρας και του Τελ Αβίβ. Η Άγκυρα ανακοίνωσε αιφνιδίως την απόφασή της να αναβάλει το διεθνές σκέλος της άσκησης, που διεξάγεται στο Ικόνιο από τις αρχές σχεδόν της νέας χιλιετίας και στην οποία συμμετείχαν, εκτός της Τουρκίας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Η άσκηση θεωρείται ένα είδος κληρονομιάς της στρατιωτικής παρέμβασης της 28ης Φεβρουαρίου 1997, που οδήγησε γενικότερα την τουρκική πολιτική ηγεσία στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής και επέτρεψε ειδικότερα στους στρατιωτικούς να χειριστούν τα θέματα της ασφάλειας της χώρας, κυρίως αυτά με το Ισραήλ, κατά το δοκούν. Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που δρομολογήθηκε μεταξύ της Άγκυρας και του Τελ Αβίβ στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η ισραηλινή πλευρά πέτυχε τη διεξαγωγή αεροπορικών ασκήσεων στον νομό Ικονίου για την εξάσκηση της ισραηλινής αεροπορίας. Ο λόγος είναι ότι η γεωγραφία της περιοχής είναι παρόμοια με εκείνη των χωρών από τις οποίες το Ισραήλ νιώθει ότι απειλείται, δηλαδή τη Συρία και κυρίως το Ιράν.
Η απόφαση της Άγκυρας να αποκλείσει το Ισραήλ από την άσκηση προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ισραηλινή πρωτεύουσα. Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιλβάν Σαλόμ υπενθύμισε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ διατηρούν στρατηγικές σχέσεις και κάλεσε την τουρκική πολιτική ηγεσία να συνετισθεί. Ο δε ισραηλινός Τύπος και οι διανοούμενοι προσέλαβαν την κίνηση της Άγκυρας ως «στρατηγικό πραξικόπημα» εναντίον των ισραηλινών συμφερόντων. Η ισραηλινή δυσαρέσκεια εκφράστηκε και με αφορμή τη σειρά «Ο Χωρισμός» που προβάλλεται στην τουρκική κρατική τηλεόραση. Η εικόνα των ισραηλινών στρατιωτών να διαπράττουν δολοφονίες αμάχων στην Παλαιστίνη εξόργισε τους Ισραηλινούς που διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν δήλωσαν πως η ταινία είναι προκλητική και ότι έχαιρε σαφώς της τουρκικής κρατικής υποστήριξης. Από την άλλη, η ισλαμική κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν έδειξε ιδιαίτερα σημεία διαλλακτικότητας. Ο μεν Νταβούτογλου κάλεσε το Ισραήλ να ακολουθήσει μια πιο σώφρονα πολιτική και να αλλάξει πλεύση στο Παλαιστινιακό, ο δε Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αφουγκράστηκε τη λαϊκή κατακραυγή εναντίον του Ισραήλ και επανήλθε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν λαμβάνει αποφάσεις υπό πίεση και δεν δέχεται εντολές από κανέναν.
Η ραγδαία επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων πάντως έχει αρκετές πτυχές που βγαίνουν στην επιφάνεια μετά τη ρήξη που επήλθε μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών στο Νταβός. Η πιο σημαντική από αυτές αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει το Ισραήλ για λογαριασμό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Άγκυρα φαίνεται να πιέζει το Τελ Αβίβ να παραδώσει το συντομότερο τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης (Μ60-Α1), τα πολεμικά αεροσκάφη (F-4) και τα νέα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη (Heron) που επιθυμεί να αποκτήσει διακαώς. Μια άλλη πτυχή έχει να κάνει με την απροκάλυπτη πια προσέγγιση της Άγκυρας με τη Δαμασκό στον αμυντικό τομέα. Το Τελ Αβίβ φαίνεται να ανησύχησε με τις δηλώσεις του σύρου υπουργού Αμύνης ότι πριν από λίγο διάστημα διεξήχθησαν κοινές συροτουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις και ότι σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν κι άλλες σημαντικότερες προσεχώς.
Έπειτα από μία και πλέον δεκαετία στενής συνεργασίας, οι πολυσυζητημένες τουρκοϊσραηλινές στρατηγικές σχέσεις φαίνεται πως έχουν εισέλθει σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης. Η Άγκυρα φαίνεται διατεθειμένη να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές αραβικές -και όχι μόνο- χώρες, με κόστος να θέσει στο περιθώριο τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ. Η υποβάθμιση, όμως, του τουρκοϊσραηλινού άξονα όχι μόνο ενέχει τον κίνδυνο της ανατροπής των υφιστάμενων ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, αλλά δηλώνει κυρίως την επιθυμία της Άγκυρας να ηγηθεί των χωρών της περιοχής, με τις οποίες συνδέεται με θρησκευτικούς και ιστορικούς δεσμούς, εξοβελίζοντας το Ισραήλ από την πρωτοκαθεδρία του διεθνούς υποσυστήματος.
Η στάση των ΗΠΑ και ο ρόλος που θα αναλάβουν οι μικρές περιφερειακές δυνάμεις και τα άλλα πολιτικά μορφώματα, όπως η Αυτόνομη Κουρδική Περιοχή στο βόρειο Ιράκ, προβλέπεται να είναι καθοριστικής σημασίας στη διαμόρφωση του νέου σκηνικού στη Μέση Ανατολή.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Το Παρόν της Κυριακής - 18/10/2009


paratiritirio-tourkias.blogspot.com

12 σχόλια:

  1. Έχω την εντύπωση ότι μετά από όλα αυτά η προσπάθεια διείσδυσης του Ισραήλ στο Ιρακινό Κουρδιστάν θα ενταθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να δουμε και ποιοι καλεσμενοι θα πανε τελικα ή θα μποικοταρουν την εκδηλωση της τουρκικης πρεσβειας για την εθνικη επετειο στις 29 οκτωβριου.αν δεν παει ο υπεξ για παραδειγμα θα σημαινει πολλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήταν τώρα μία ευκαιρία για την Ελλάδα να πλησιάσει το Ισραήλ, αν βέβαια τα πράγματα έχουν έτσι, που δεν το πιστεύω, αλλά το ερώτημα είναι αν το Ισραήλ θέλει για σύμμαχο ένα κράτος σαν την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβαζουμε στην Ελευθεροτυπια

    ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ* ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ

    Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αντιμετωπίζει κορυφαίος αμερικανός επιστήμονας, ο οποίος εργάζονταν σε νευραλγικές θέσεις στο αμερικανικό υπουργείο Αμύνης και τη NASA, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχους, εμπλέκεται σε υπόθεση κατασκοπείας και τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών.



    Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, πρόκειται για τον 52χρονο Στιούαρτ Ντέιβιντ Νοζέτ, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα με την κατηγορία ότι προσπάθησε να δώσει απόρρητες πληροφορίες σε άτομο που εμφανίσθηκε ως πράκτορας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.



    Ο 52χρονος επιστήμονας είχε δουλέψει στο Λευκό Οίκο από το 1989 έως και το 1990, όπου φέρεται ότι ανέπτυξε ένα ραντάρ το οποίο μπορούσε να ανιχνεύσει νερό στη Σελήνη.

    Επίσης εργάστηκε επί 10 συνεχή χρόνια στον τομέα Ενέργειας, όπου και προέβη στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας. Το 2000 έκανε τη δική του εταιρεία, όπου σχεδίαζε και πουλούσε συστήματα υψηλής τεχνολογίας για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων του Πενταγώνου και της NASA.

    Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Νοζέτ από το 1989 έως το 2006 είχε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες και στοιχεία που σχετίζονταν με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

    Τον περασμένο μήνα ο 52χρονος αμερικανός επιστήμονας, προσεγγίστηκε από έναν πράκτορα του FBI,ο οποίος υποδύονταν πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που του υποσχέθηκε χρηματικά ποσά σε αντάλλαγμα με πληροφορίες, για απόρρητα ζητήματα ασφαλείας, που θα του ζητούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα και την παροχή ισραηλινού διαβατηρίου.

    Ο Νοζέτ, επί ένα μήνα έδινε απαντήσεις στα ερωτήματα που του ετίθεντο από το μυστικό πράκτορα για θέματα που χαρακτηρίζονταν ως απόρρητα, όπως για παράδειγμα θέσεις και τεχνικές λεπτομέρειες δορυφόρων, συστήματα έγκαιρης πυραυλικής προειδοποίησης, συστήματα επικοινωνιών και συλλογής πληροφοριών.

    Επίσης όπως έγινε γνωστό ο Στιούαρτ Νοζέτ έλαβε σε αντάλλαγμα το ποσό των 11 χιλιάδων δολαρίων. Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται σε δικαστήριο στην Ουάσινγκτον




    * Σημειωση σχολιαστη.
    Αν ο "κυριος" αυτος ειναι Αμερικανος εγω ειμαι ο Παπας της Ρωμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εχει αναγκη για συμμαχο την Ελλαδα,οχι γιατι εχουμε καμμια ποιοτητα σαν κρατος απλως γιατι χρειαζεται οπωσδηποτε εναν συμμαχο στην περιοχη,οποιονδηποτε.αν χασει κ την τουρκια δεν υπαρχει κανενας αλλος.μενει περικυκλωμενο απο εχθρικα κρατη χωρις κανεναν συμμαχο σε αποσταση χιλιαδων μιλιων.το ισραηλ πριν στραφει στην τουρκια την Ελλαδα προσεγγισε αρχικα εμεις αρνηθηκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 20 Οκτώβριος 2009 11:39 πμ

    Μα παιδιά του δημοτικού γράφουν εδώ μέσα; Είναι δυνατόν να μην πάει ο ΥπΕξ; Πόλεμο έχουμε με την Τουρκία;

    @ 20 Οκτώβριος 2009 1:53 μμ

    Σωστή η παρατήρησή σου, αλλά θα την αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, ή θα μείνουμε ... στα σκάνδαλα, την εσωστρέφεια και την κακομοιριά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αναφερομουν στην εκδηλωση της τουρκικης πρεσβειας στο ισραηλ.προφανως εννοουσα τον ισραηλινο υπεξ lieberman,που ηδη σνομπαρε αναλογη προσκληση της κινεζικης πρεσβειας λογω θετικης ψηφου της κινας σχετικα με την καταδικη του ισραηλ για την επιχειρηση στη γαζα.ειναι τεραστιο ζητημα αν και ποιοι ισραηλινοι υπουργοι θα ανταποκριθουν στην προσκληση των τουρκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "το ισραηλ πριν στραφει στην τουρκια την Ελλαδα προσεγγισε αρχικα εμεις αρνηθηκαμε.

    Φίλε ανώνυμε
    20 Οκτώβριος 2009 1:53 μμ

    θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Τις προσπάθειες προσέγγισης με το Ισραηλ τις ξεκινήσαμε από χρόνια. Την πρώτη φορά που τους ζήτησαμε βοήθεια ήταν στην προσπάθεια να βρούμε επιζώντες από την Κύπρο. Και ενώ βρέθηκαν και στάλθηκαν άνθρωποι στην Ανατολία για να τους φέρουν πίσω στην Ελλάδα και ζητήθηκε και η συνδρομή του Ισραήλ, αυτοί ξέρεις τι έκαναν ;
    Πήγαν και τα είπαν χαρτί και καλαμάρι στους Τούρκους. Βέβαια διάσωση δεν έγινε αλλά έγινε προσπάθεια απεγκλωβισμού των Ελλήνων πρακτόρων. Και η υπόθεση εκτυλίθηκε σε κινηματογραφικό θρίλερ, με κυνηγητά κλπ.
    Τόσα καλά που λες μας φέρθηκαν οι "φίλοι" Ισραηλινοί.
    Τι προσπάθεια προσέγγισης να κάνεις μετά και τι συμμαχία να ενεργοποιήσεις.
    ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΠΑ ΞΑΝΑ ΠΡΙΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΑΤΕ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΞΙΑ.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΤΑ ΣΠΑΣΟΥΝ. ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΜΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ; ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΝΤΑΗΛΙΚΙ, ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.
    ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ.
    ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΑΤΕ. ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ......

    ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Thessalos
    Για αυτό που λες για την Κύπρο, δεν το ξέρω καθόλου. Μου ακούγεται όμως τελείως ψέμα. Ούτε φαντάζομαι είναι κάτι που μπορείς να το αποδείξεις. Ούτε εσύ, αλλά ούτε και εγώ περί του αντιθέτου.

    Αλλά αυτό που
    γράφεις ότι "τις προσπάθειες προσέγγισης με το Ισραήλ τις είχαμε ξεκινήσει από χρόνια"
    είναι πολύ άδικο...
    Πότε ακριβώς; Όταν τον Νοέμβριο του 1947 είχαμε καταψηφίσει το σχέδιο των UN για τη δημιουργία των δυο κρατών; (εμείς και ο τρίτος κόσμος είχαμε ψηφίσει "όχι")
    Ή όταν αρνιόμασταν να έχουμε διπλωματικές σχέσεις;
    Ή το 1959 που εκδόσαμε (δηλ. αμνηστεύσαμε) τον Μέρτεν (κάτι σαν την πρόσφατη ιστορία με τον Μπρούνερ);
    Αν εγώ η άσχετη μπορώ να σκεφτώ αυτά, φαντάσου...
    Ωραία "προσπάθεια προσέγγισης"!

    Γράφεις επίσης πως ο,τιδήποτε κάνουν Ισραήλ-Τουρκία είναι εκ του πονηρού. Στα σενάρια για εξωγήινους δεν είμαι καλή. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι ισραηλινοί τουρίστες στην Τουρκία, το 2009 ήταν 60,5% λιγότεροι από το 2008.
    Όπως επίσης ότι στο Ισραήλ πλέον μένουν στα αζήτητα, αεροπορικά εισιτήρια, όχι με προορισμό την Τουρκία, αλλά για διάφορους προορισμούς με ενδιάμεση στάση την Κων/λη!

    Γιατί δεν παραδέχεσαι ότι το επί δεκαετίες σκεπτικό των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας που συνοψιζόταν στο τσιτάτο "εμάς μας συμφέρει η Τουρκία να περάσει στους ισλαμιστές" ήταν όχι απλώς μια τεράστια ανοησία, αλλά αναδεικνύει την Τουρκία σε νέο Ιράν.

    Πότε θα βάλετε μυαλό; όταν γίνουμε επαρχία της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 21 Οκτώβριος 2009 10:20μμ

    Αγαπητή μου, σαν συνήγορος υπεράσπισης των Ισραηλινών είσαι πάρα πολύ καλύ. Ούτε τους αδικώ και φυσικά δεν στέκομαι στα "διάφορα" που γράφουν διάφοροι γραφικοί (Λιακόπουλος, Πλεύρης). Ούτε όμως φυσικά πιστεύω στη σούπερ δραματοποίηση των εκατομυρίων νεκρών κλπ κλπ κλπ. Οσο βέβαια για τα μεγάλα δεινά που έχουν προκαλέσει στον Αραβικό κόσμο φυσικά ΔΕΝ μπορώ να αγνοήσω.
    ΟΧΙ αποδείξεις δεν έχω γιατί δεν ήμουν εκεί. Μόνο έτσι θα μπορούσα να έχω. Υπάρχουν σελίδες που μπορείς να βρεις στο δίκτυο που γράφουν σχετικά (για τους αγνοήμενους Ελληνοκύπριους), νομίζω στο defencenet, ίσως όμως και ο κύριος Σάββας θα μπορούσε να σου πει αν είναι πιθανότητα ή μεγάλο ψέμμα.
    Οσο για την προσπάθεια προσέγγισης όχι δεν την ξεκινάω στο 1947 αλλά αρκετά μετέπειτα. Πάντως ήταν μια προσπάθεια προσέγγισης που ακολούθησε σε πούλημα των Ελλήνων στους Τούρκους. Ξέρεις τι ακολούθησε αυτών. Το ξεσκέπασμα των Ισραηλινών κατασκόπων στην Κύπρο (αν θυμάσαι γιατί εκεί είχαν γίνει και συλλήψεις. Μην ζητήσεις αποδείξεις).
    Οσο για τα σενάρια εξωγήινων, δεν αναφέρθηκα καθόλου. Αν ξέρεις εσύ, περιμένω να μου πεις. Αν για σένα το "εκ του πονηρού" είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, που να ακούσεις και άλλα.
    Σε αερομαχία τουρκικού F16Β (διθέσιο) με ελληνικό (δεν θυμάμαι ακριβώς νομίζω μετά το 2000) ακολούθησε πτώση του τουρκικού αεροσκάφους. Ο εκπαιδευόμενος τούρκος πιλότος σκοτώθηκε ενώ συνελήφθη ο "εκπαιδευτής" που δεν "μπορούσε να μιλήσει", "είχε χάσει τη μιλιά του", "είχε σοκαριστεί" όπως έγραφαν όλα τα ΜΜΕ. Τίποτα από αυτά δεν ίσχυε. Ηταν πιλότος εκπαιδευτής της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
    Ούτε επίσης θα αναφερθώ στην προσπάθεια ανασύστασης της Ισραηλινής κοινότητας των "πατρογονικών χωμάτων" της Κύπρου. ΤΗΣ ΠΟΙΑΣ ; Ναι ντε της Ισραηλινής κοινότητας που υπήρχε στο νησί το 117πχ που κατέσφαξε 250.000 κυπρίους και έκτοτε την έδιωξαν και της απαγόρευσαν να ξαναπάει στο νησί οι .... Ρωμαίοι. ΕΕΕΕ ;
    Ούτε βέβαια θα αναφερθώ στο πόσο σημαντική είναι η Κύπρος για την ασφάλεια του Ισραήλ (όπως την εννοούν αυτοί) που δεν καλοβλέπουν ...... τις έρευνες για πετρέλαιο των Κυπρίων. Αλήθεια έχουν ρυθμίσει την υφαλοκρηπίδα τους με τους Κύπριους ;;;;;
    Ούτε ξεχνάω τις συνεχόμενες καταπατήσεις διεθνών συμβάσεων, ΟΗΕ, ούτε επίσης την ατομική βόμβα που έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
    Αλλωστε την συμμαχία τους ΔΕΝ την σπάει ένα εμπάρκο καφέ. Υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλά στρατιωτικά προγράμματα-συμφωνίες μεταξύ Τούρκων και Ισραηλινών που είναι σε όλους γνωστά. Ετρεχαν τέτοια προγράμματα και συνεχίζουν να τρέχουν.
    Το "βρίσιμο" του Περέζ από τον Ερντογάν το θυμάσαι ; Τι ήταν ;
    Μήπως ένας θεατρινισμός και στάχτη στα μάτια του κόσμου ; "Θα σου κάνω τον καμπόσο, για να κοροιδέψω τους άλλους". Και ΝΑ ζητωκραυγάσματα οι Παλαιστίνιοι και οι άραβες.
    Μήπως ξεχνάς την τεράστια βοήθεια στην άσκηση GLORIUS SPARTAN ; Που προσπάθησαν να μην γίνει γνωστή οι Ελληνες ; Πάλι να τους βοηθήσουμε, λες και θα ακούσουμε το "Ευχαριστώ". ΑΜΕ ; ΠΩΣ !!!!
    συνέχεια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. συνέχεια.....
    "Γιατί δεν παραδέχεσαι ότι το επί δεκαετίες σκεπτικό των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας που συνοψιζόταν στο τσιτάτο "εμάς μας συμφέρει η Τουρκία να περάσει στους ισλαμιστές"

    Ποιο σκεπτικό, ποιών Ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας, ποιό τσιτάτο ;
    Νομίζω γράφεις....ασυναρτησίες ;
    Εχεις αποδείξεις ;;;;;;
    Να μην γράφουμε υποθετικά ή απλά επειδή "κάποιος γραφικός", "είπε" "κάτι".
    Εγώ ξέρω εδώ και πάρα πολλά χρόνια ΜΙΑ εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας.
    Πλήρης κατευνασμός. Πλήρης συμόρφωση, πλήρης ένταξη.
    Τι να πρωτοθυμηθώ και τι να ξεχάσω. Χιλιάδες τα παραδείγματα, χιλιάδες οι τρικλοποδιές, χιλιάδες οι εξυπηρετήσεις προς τους Τούρκους (κατά τα άλλα τα σπάσανε. ΝΑΙ, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε ;), χιλιάδες οι καταπατήσεις συμφωνιών, χιλιάδες οι βομβαρδισμοί Αράβων, άπλετη χρήση βίας, σκοτωμοί χωρίς διακρίσεις, παράνομη κατοχή εδαφών (Υψίπεδα Γκολάν), παράνομοι οικισμοί-έπικοι, τείχος του αίσχους κλπ κλπ κλπ. Συγνώμη αν ξέχασα πολλά.
    ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΩ.........ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕ ΤΙ ΑΛΛΟΥ.......

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
    ΣΤΟΠ ΣΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΣΚΟΤΩΜΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Thessalos
    Το άνοιξες πολύ το ζήτημα και δε μπορώ να σε ακολουθήσω.
    Γράφεις ότι όλο το σκηνικό είναι κόλπο για να πείσει τους άραβες και τους πέρσες.
    Μα που ζεις; σε παιδική χαρά;

    Οπότε δε θα απαντήσω για τα υπόλοιπα. Εκτός από αυτό:
    Γράφεις ότι
    "Σε αερομαχία τουρκικού F16Β (διθέσιο) με ελληνικό (δεν θυμάμαι ακριβώς νομίζω μετά το 2000) ακολούθησε πτώση του τουρκικού αεροσκάφους"
    Να σου πω εγώ τι ξέρω για τη συγκεκριμένη συμπλοκή:
    Καταρχήν, ξέρεις γιατί το θυμάσαι να έχει συμβεί μετά το 2000; Επειδή τότε ένα ελληνικό περιοδικό το είχε δημοσιεύσει, εφτά χρόνια μετά από τότε που συνέβη.
    Και ενώ όταν είχε συμβεί (το
    '96), δεν είχε δοθεί διάσταση, με το δημοσίευμα αυτό πήραν φόρα οι τούρκοι. Επεδίωξαν να γίνει διεθνές θέμα... Ευτυχώς τη γλιτώσαμε και τότε.
    Ο πιλότος που αναφέρεις γράφτηκε ότι έπαθε σοκ και δε θυμόταν το συμβάν. Υποθέτω τον Magic...
    Αμέσως διαδόθηκε η φήμη ότι ο πιλότος ήταν ισραηλινός.
    Γιατί εκ των υστέρων, άλλοι είπαν ότι δε μιλούσε καθόλου από το σοκ, άλλοι ότι μιλούσε τέλεια αγγλικά, άλλοι ότι σοκαρισμένος επαναλάμβανε στα αγγλικά ότι δεν είναι τούρκος...
    Όλα αυτά είναι αδύνατο να ισχύουν. Αλλά ας πούμε ότι ισχύουν. Από που προκύπτει ότι ήταν ισραηλινός και όχι π.χ. αμερικανός;
    Από πουθενά.
    Γιατί πολύ απλά δεν ήταν ισραηλινός. Ήταν τούρκος που μάλιστα έχω ακούσει ότι είχε διατελέσει στρατιωτικός ακόλουθος στην Αγγλία.
    Το ζήτημα είναι γιατί κάποιοι αμέσως (χωρίς καμία διασταύρωση) διέδωσαν τη φήμη περί ισραηλινού πιλότου. Και ποιοί ήταν αυτοί;

    Και για να προχωρήσουμε: Ο δήθεν "ισραηλινός" πιλότος ήταν το ζήτημα; Η 192 μόνο αυτόν τον "νταή" πιλότο είχε-έχει;

    Και για να τελειώνουμε: Οι ισραηλινοί πιλότοι είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Αλλά αν είσαι τούρκος, τι να τους κάνεις τους ισραηλινούς; έχεις τους ικανότατους έλληνες για διαρκή, μόνιμη και δωρεάν εκπαίδευση...

    Υ.Γ. Το ότι είσαι αντι-σημίτης δε σε κάνει καλύτερο έλληνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.