22/10/09

Θα ελέγχει τους εξοπλισμούς η Βουλή

Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή με πρόεδρο την κυρία Μαρία Δαμανάκη για τον Ελεγχο των Εξοπλισμών πρόκειται να συσταθεί στη Βουλή με εντολή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Τη σύσταση της κοινοβουλευτικής αυτής επιτροπής είχε εξαγγείλει ο κ. Παπανδρέου στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ήδη ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος ετοιμάζει την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής ώστε, όπως δήλωσε, να λειτουργήσει πλήρως η διακομματική αυτή επιτροπή, με την οποία η Βουλή για πρώτη φορά θα ενημερώνεται για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ωσπου όμως να ψηφισθεί ο νέος κανονισμός της Βουλής, όσες συμβάσεις υπάρξουν για εξοπλιστικά προγράμματα θα εισάγονται στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας στην οποία πρόεδρος έχει προταθεί από την κυβέρνηση να είναι η κυρία Μαρία Δαμανάκη και αντιπρόεδρος ο κ. Ευτ. Δαμιανάκης.

Η Επιτροπή για τον Ελεγχο των Εξοπλισμών θα έχει καθαρά ελεγκτικό χαρακτήρα εξήγησε μιλώντας στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης. Θα ασκεί δηλαδή έλεγχο σε όλες τις συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα, από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται έως και την υπογραφή της σύμβασης.

Για τον λόγο αυτόν η πρόταση της κυβέρνησης είναι η εν λόγω επιτροπή να στελεχώνεται από εμπειρογνώμονες που θα υποβοηθούν το έργο των βουλευτών. Κατά τον αναπληρωτή υπουργό στόχος είναι να υπάρξει διαφάνεια παντού στην πορεία των εξοπλισμών και για τον λόγο αυτόν ο νέος Κανονισμός της Βουλής θα δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στην επιτροπή, ώστε ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός. Επιπλέον η επιτροπή αυτή θα συνεργάζεται με το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη νομιμότητα των συμβάσεων.

Μ ια άλλη Διαρκής Κοινοβουλευτική Επιτροπή η οποία αναβαθμίζεται είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, πρόεδρος της οποίας προτείνεται να είναι ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου. Από την επιτροπή αυτή αναμένεται να περάσουν προς συζήτηση όλα τα νομοσχέδια που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση για τη διαφάνεια, το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, καθώς και οι ακροάσεις για τους διοικητές οργανισμών, της ΕΡΤ κτλ.

Η κυβέρνηση για την επιτροπή αυτή δεν πρότεινε αντιπρόεδρο, ωστόσο ο πρόεδρος κ. Παπαϊωάννου υποστήριξε να είναι βουλευτής της ΝΔ, ώστε να υπάρξει κομματική συναίνεση στο έργο της. Αλλά και στην προηγούμενη Βουλή πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ήταν ο κ. Αν. Καραμάριος (δεν εξελέγη στα Δωδεκάνησα) και αντιπρόεδρος ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος.

ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

  1. Ακούγεται καλό.......
    Μακάρι να έχει αποτελέσματα!!

    Ο Μ Ω Σ:......

    Η ΔΙΑΚΟΜΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ....
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;;;;;;;;;;;;;;

    Τι λέω όμως
    τώρα;.....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Δαμανάκη;;; Ωχχχχ... με σφεντόνες θα εξοπλιστούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Μαρία Δαμανάκη!!!!!!!

    Καταλαβαίνω τη σημασία και την προτεραιότητα που θα δώσει η κυβέρνηση του Τζέφρυ στα εξοπλιστικά προγράμματα!

    Θα καταλήξουμε να λέμε δόξα τω Θεώ που υπάρχουν και οι μιζαδόροι για να τα σπρώξουν να προχωρήσουν!!!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ καλη κινηση.Αλλα η ΔΑΜΑΝΑΚΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Ελεος....Αυτη θα πει να μην αγορασουμε τιποτα,το χειροτερο δυνατο προσωπο απο το ΠΑΣΟΚ γι αυτη τη δουλεια.Σε αντιστοιχια ειναι σαν να παει ο Αδωνις να γινει αναρχικος ή να ενταχθει στο Συριζα,για τοσο ακαταληλη για τη θεση μιλαμε.

    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλλον πρόκειται για 'πολιτική" χειραγώγηση του σοβαρού θέματος των εξοπλισμών.Τι γνωρίζει η κα Δαμανάκη ;;; Μπορεί να ξεχωρίσει το 7,62 από το 5,56 ;;;Είναι απαραίτητο ;;; Οχι,αλλά έτσι υποχρεωτικά θα υιοθετεί εισηγήσεις τεχνοκρατών,δλδ θα βάζει το λούστρο χωρίς να μπορεί να οσμισθεί από που τα "παίρνουν" για τις εισηγήσεις ή ΔΕΝ τα παίρνουν...... τι έγινε με τα πυρομαχικά των 120 χιλ. για τα άρματα ;;και πολλά παραδείγματα υπάρχουν για την ανάμιξη των πολιτικών στους εξοπλισμούς.Ο Βερύκιος ίσως, να έχει άποψη.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.