7/10/09

Η αλαζονεία της εξουσίας και το αντίδοτο


Του Αλεξη Παπαχελα

Μου έχει συμβεί και παλιότερα, τις πρώτες ημέρες άλλων κυβερνήσεων. Βλέπω ανθρώπους που ζαλίζονται από το πόσο ψηλά έχουν φτάσει και ταυτοχρόνως ξεχνούν πόσο λίγο απέχει στην πολιτική η κορυφή από τον... γκρεμό.
Η πρόσφατη πολιτική μας ιστορία είναι άλλωστε γεμάτη από παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι, δικαίως αλλά πολλές φορές και αδίκως, έπεσαν από τα πολύ ψηλά στα χαμηλά χωρίς να καταλάβουν τι συνέβη.

Αυτό βεβαίως που κατάλαβαν ήταν πόσο εφήμερη είναι η γοητεία των «σαλονιών της διαπλοκής» και η ψευδαίσθηση της μονιμότητας που τους προσέδιδε η ανοιχτή αγκαλιά του αθηναϊκού ψευδοκατεστημένου. Η ιστορία έχει αποδείξει πως αυτές οι «φιλίες» ή «συμμαχίες» μοιάζουν με συμβάσεις έργου. Μόλις τελειώνει η χρησιμότητα του κυβερνητικού στελέχους, τελειώνει και η «στενή φιλία»...

Ενας παλιός πολιτικός μού έλεγε πρόσφατα πως «είναι λογικό να μεθύσει οιοσδήποτε τον πρώτο καιρό που έχει εξουσία. Ολοι τραντάζονται στα γέλια με το πιο κλισέ αστείο σου, όλοι σε θεωρούν Θεό, όλοι σε θέλουν φίλο και ομοτράπεζο και βέβαια σε μαθαίνουν πολλοί περισσότεροι από τον θυρωρό της πολυκατοικίας σου, που έλεγε και ο Γιώργος Κατσιφάρας. Αν όμως κάνεις το λάθος να τα πάρεις όλα αυτά (και, το κυριότερο, τον εαυτό σου) πολύ σοβαρά, είναι μαθηματικώς βέβαιο πως δεν θα έχεις καλό τέλος στην πολιτική. Για να μη σου πω πως το μόνο βέβαιο είναι ότι θα χρειαστείς συστηματική ψυχοθεραπεία όταν το “όνειρο” τελειώσει».

Οφείλουμε ασφαλώς να παρατηρήσουμε πως ούτε ο απελθών πρωθυπουργός ούτε ο νυν πάσχουν από σύνδρομα μεγαλείου, ίσως γιατί έρχονται από μεγάλες οικογένειες που έχουν ζήσει και την όαση και την έρημο της πολιτικής. Ο ένας ένιωθε πολύ πιο άνετα να οδηγεί μόνος του χωρίς συνοδεία και να συναναστρέφεται απλούς ανθρώπους στη Ραφήνα, ο άλλος κερδίζει πάντοτε με τη σχεδόν «αμερικάνικη» ευγένεια και απλότητά του. Μακάρι να μπορούσαν να τους μιμηθούν όσοι τσιμπήθηκαν από την αλαζονεία της εξουσίας, αλλά και εκείνοι που δεν μοιάζουν σήμερα ακόμη να έχουν προμηθευθεί εγκαίρως το κατάλληλο αντίδοτο...

Το καμίνι της πολιτικής ανεβάζει, βλέπετε, μεγάλες θερμοκρασίες και πιέσεις που βγάζουν από τους ανθρώπους τον χειρότερο αλλά και τον καλύτερο εαυτό τους. Τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει γι’ αυτά που θα κληθείς να χειριστείς, για τις ίντριγκες, τα μαχαιρώματα και τους βέβαιους αποκεφαλισμούς που συμβαίνουν σε κάθε αυλή εξουσίας. Kαι όταν νιώθεις την ανάγκη ενός φίλου, το καλύτερο είναι να... πάρεις ένα σκύλο, όπως έλεγε φίλος που βρέθηκε στο κέντρο της εξουσίας και εν μέσω πολλών τυφώνων, που ούτε καν φανταζόταν.

Πηγή kathimerini.gr

12 σχόλια:

  1. Εγώ κ.Παπαχελά δέν άνήκω στή δεξιά ίδεολογικά, έχω γίνει όμως δεξιός διότι ό άνεπαρκής Καραμανλής, ήταν άπό τούς έλάχιστους έντιμους πολιτικούς πού πέρασαν από τόν τόπο. Ο άλλος μέ ανατριχιάζει γιατί μού θυμίζει... αίλουροειδές
    πού ψάχνει τή λεία του.
    Δέν έγινα βέβαια δεξιός μόνο λόγω Καραμανλή, αλλά αύτό είναι μιά άλλη ίστορία καί πάντως δέν έχει σχέση μέ συμφέροντα. Ιωάννης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Iωάννη Κ. δεν είναι έτσι και το ξέρεις έντιμος δεν είναι και δεν θα πώ το γιατί απλά κοίταξε στο πλάι του. Αλλά θα σου πω εγω που δεν είμαι δεξιός, το πιο έντιμο Ελληνα Πολιτικό με ήθος και ευπρέπεια, που περπατουσε πλάι μας χωρίς αστυνομική συνοδεία και χρησιμοποιούσε και τα Μέσα μαζικής μεταφοράς μαζί με απλούς πολίτες. Αναφέρομαι στον Κο. Γεώργιο Ράλλη και ξεχνω εκείνο "και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ κρατούσε ρομφαία" γιατί το αξίζει.Επεται ο Κος Στεφανόπουλος.Οσο για το αρπακτικό αιλουροειδές άποψη σου αλλά επετρεψε μου λίγο υβριστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς ο Ιωάννης Κ. είναι τυφλός, ή από άλλο πλανήτη. Αλλιώς δεν εξηγείται η άποψη του.

    Μ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δηλαδή αριστερέ-φιλοπασόκε sub αποκαλείς ανέντιμο τον κ.Καραμανλή;που το στηρίζεις;MEGA έχεις κανταντήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να χαίρεσε τον νέο ΥΠΕΞ και ό,τι συμβολίζει...θα έμαθες την στάση του στην επιβολή του Ανάν!αλλά τι λέω εσύ μέχρι και ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεις,αυτό θα σε πειράξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μέσα στήν εντιμότητα ο Ράλλης...ναί...ήταν έντιμον αυτό πού έκανε στήν Ελληνικήν Θείαν Γλώσσαν αυτος καί οι συν αυτώ; αφήστε τά λιβάνια στούς παπάδες. ουδείς μετά τόν Καποδίστρια υπήρξε απολύτως έντιμος.κάποιοι,στά δάκτυλα του ενός χεριού απαριθμούμενοι,στοιχειωδώς έντιμοι. γενικώς ο κανών είναι η ΑΤΙΜΙΑ.η απόδειξις τού ισχυρισμού είναι τά προφανέστατα χάλια τού Ελληνισμού καί τού ψευτορωμαίικου κρατιδίου.
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περικλη συμφωνω μαζι σου και συμπληρωνω οτι μετα τον ΜΕΓΙΣΤΟ Καποδιστρια και μερικους αλλους,οι υπολοιποι 'εντιμεψαν' μετα την αποσυρση τους απο τα κομματα και ιδιως οταν εγιναν Προεδροι της Δημοκρατιας.Ειμαι εχθρος της παροιμιας 'τα στερνα τιμουν τα προτερα',γιατι στα στερνα ολοι λουφαζουν η οπως λενε και στις κηδειες 'ο νεκρος δεδικαιωται'.Οταν εισαι ισχυρος πρεπει να εισαι εντιμος και ηθικος,οταν γερασεις σκα....στον ταφο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. sapphire ενοχλεί η αλήθεια και φάνηκε απο την αντίδραση σου.Δεν έχω χαριστεί σε κανέναν και σε τίποτα και το ξέρεις καλά.Χαίρομαι τον νέο ΥΠΕΞ όσο χαιρόμουν και τον παλιό, με διαφορά εγω λέω τα λάθη με το όνομα τους εσύ τα ξεχνάς.Δεν περίμενα να μάθω απο σένα σχετικά με το σχέδιο ΑΝΑΝ.Μπορείς τέλος να ανατρέξεις στο αν έχω ασκήσει κριτική και σκληρή στον ΣΥΡΙΖΑ.Φυσικά και δεν είσαι πατριώτης περισσότερο απο μένα.
    Η Γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται τίμια αλλά και να είναι και δεν μπορείς να είσαι έντιμος και όλος ο κύκλος σου να είναι μπλεγμένος με σκάνδαλα.Ισως έχεις ακούσει κάτι για αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το να εικάζεις αρνητικά χωρίς αποδείξεις για έναν πολίτικο είναι ανήθικο.
    Ο Καραμανλής ήρθε στη εξουσία με όνειρα αλλά την σαπίλα που βρήκε, σταδιακά, μέσα στο κόμμα του ήταν αδύνατο να το γνωρίζει όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Το έργο του απ’ την αρχή, με μόνο 151 βουλευτές, δεν του έδωσε την ευκαιρία να κόψει τα καρκινώματα. Η Ν.Δ. ήταν-είναι ένα δικομματικό κόμμα, αλλά ελπίζω η πλειοψηφία των 60 που έχασαν την έδρα τους να είναι η σαπίλα στην Ν.Δ και να μην τους επιτραπεί να ξαναβάλουν υποψηφιότητα.
    Ο Καραμανλής έφυγε καθαρός
    Για τον Παπανδρέου, το μονό που έχω να πω, είναι να επαναλάβω αυτό που είπε ένας μαθητής πριν δυο ήμερες:
    «Η Ελλάδα θα πάει μπροστά, μονό εάν ο νέος Πρωθυπουργός την αγαπήσει όσο και εμείς».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ sub

    >Iωάννη Κ. δεν είναι έτσι και το ξέρεις έντιμος δεν είναι και δεν θα πώ το γιατί απλά κοίταξε στο πλάι του.<

    έχεις υπ' όψιν σου καμμία κατάχρηση του Καραμανλή, ή κάτι τέτοιο; Πού βασίζεις την άποψή σου; Και Ο Σημίτης είχε διεφθαρμένη αυλή, όμως, μέχρι σήμερα, ουδέποτε κατηγορήθηκε ο ίδιος για κάτι.

    >Αναφέρομαι στον Κο. Γεώργιο Ράλλη<

    Οι πεθαμένοι δεν είναι κύριοι πια. Αναφέρονται απλώς με το όνομά των, ή ως "μακαρίτες", "συγχωρεμένοι" κ.λπ. Πότε "Κύριοι".

    >Οσο για το αρπακτικό αιλουροειδές άποψη σου αλλά επετρεψε μου λίγο υβριστική.<

    Πολύ υβριστική (για τα αιλουροειδή).

    @ 2:03 μμ

    Ισχύσει και για σένα η πρό(σ)κληση να αποδείξεις του λόγου το αληθές.

    @ 8:48 πμ

    >«Η Ελλάδα θα πάει μπροστά, μονό εάν ο νέος Πρωθυπουργός την αγαπήσει όσο και εμείς».<

    Ζήτω που καήκαμε. Οι περισσότεροι μαθητές δεν ξέρουν ούτε τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ sub92

    Tο να εξακοντίζεις λάσπη και μετά να την ... "κόβεις" ο ίδιος, δεν είναι ίδιον σοβαρού ανθρώπου. Άφησες υπονοούμενα για την εντιμότητα του Καραμανλή και σε καλούν παραπάνω να δώσεις στοιχεία. Το ξέρεις ότι αυτό είναι συκοφαντική δυσφήμηση και κατά τον νόμο; Λοιπόν, ή δώσε στοιχεία, ή μην κάνεις τέτοιου είδους σχόλια.

    Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη σου φορά κι επειδή έχω μνήμη ελέφανατα, σου θυμίζω ότι είχες κατηγορήσει τον Μεταξά ως ρίψασπι, ο sapphire κι εγώ σε καλέσαμε να το αιτιολογήσεις και βέβαια η απάντησή σου δεν ήλθε ποτέ. Είναι αυτή σοβαρότητα συνομιλητού και δη διαχειριστού ιστολογίου, ο οποίος θέλει να παίρνει μέρος στον διάλογο;

    ΥΓ: Περιττό να πω ότι εμένα "δεν μου έθιξες" τον Κωστάκη, διότι όσοι με διαβάζουν ξέρουν αν πρόσκειμαι ή όχι στην ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αν ο σημιτης ειχε διεφθαρμενη αυλη ο Καραμανλης τι ειχε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.