22/10/09

«Συνομιλίες για τα πυρηνικά είχαν Ιράν και Ισραήλ»

Υψηλόβαθμοι Ιρανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν απευθείας συνομιλίες για το ζήτημα των πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με το Ισραήλ.
Όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι δύο πλευρές συμμετείχαν σε συνομιλίες κατά τη διάρκεια διάσκεψης για τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών το Σεπτέμβριο στο Κάιρο.
Εάν επιβεβαιωθούν, πρόκειται για τις πρώτες επίσημες επαφές μεταξύ των δύο χωρών από την ισλαμική επανάσταση του 1979. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, το οποίο από την πλευρά του θεωρεί την Ισλαμική Δημοκρατία άσπονδο εχθρό του.
Εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας πάντως, διέψευσε ότι υπήρξε επαφή.
«Αυτό το ψέμα είναι ενός είδους ψυχολογικό εγχείρημα σχεδιασμένο για να επηρεάσει τη συνεχή επιτυχία της δυναμικής διπλωματίας του Ιράν στις συναντήσεις της Βιέννης και της Γενεύης», δήλωσε ο Αλί Σιρζαντιάν.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ συνάντησε αξιωματούχο του Ιράν και συνομίλησαν για τα πυρηνικά στη Μέση Ανατολή.
«Υπήρξαν συναντήσεις ανάμεσα σε μια εκπρόσωπο της επιτροπής μας και έναν Iρανό αξιωματούχο σε τοπικό επίπεδο», είπε εκπρόσωπος της επιτροπής η Γιάελ Ντορόν.
«Οι συναντήσεις αυτές διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών και το περιεχόμενό τους δεν δημοσιοποιήθηκε. Ωστόσο, η Αυστραλία που τις διοργάνωσε έκρινε πως ήταν θετική η διεξαγωγή τους», πρόσθεσε. «Δεσμευόμαστε από τις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες και δεν μπορούμε να δώσουμε άλλες πληροφορίες», επισήμανε η Ντορόν.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, στις συνομιλίες που επικεντρώθηκαν στην αποπυρηνικοποίηση στη Μέση Ανατολή, μετείχε η Μεϊράβ Ζαφάρι-Οντιζ, διευθύντρια της επιτροπής για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ και ο Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ, εκπρόσωπος του Ιράν στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Οι συνομιλίες διεξήχθησαν από τις 29 έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρουσία κυρίως εκπροσώπων άλλων χωρών μελών της ΙΑΕΑ σε μεγάλο ξενοδοχείο του Καΐρου υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών 'Οπλων.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, εκπρόσωποι της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Μαρόκου, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ και τις ΕΕ παρέστησαν στις συνομιλίες.
Η δημοσιοποίηση των ιρανο-ισραηλινών συνομιλιών έγινε, ενώ η ΙΑΕΑ έχει δώσει προθεσμία έως αύριο, Παρασκευή, στο Ιράν και τις τρεις χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, να αποφασίσουν σε ένα σχέδιο συμφωνίας για τον εμπλουτισμό στο εξωτερικό μέρους του ιρανικού ουρανίου που προορίζεται για μη στρατιωτική χρήση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.