30/10/09

Καμπανάκι για τα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά

Προειδοποίηση από το αρμόδιο όργανο του ΟΗΕ δέχθηκαν οι ΗΠΑ για το ενδεχόμενο η διαρκώς αυξανόμενη χρήση μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών αεροσκαφών για την εξουδετέρωση υπόπτων για τρομοκρατική δράση στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Ο ειδικός ανακριτής του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξωδικαστικών εκτελέσεων, Φίλιπ Αλστον, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξηγήσουν τη νομική βάση των επιθέσεών τους εναντίον πολιτών, με μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη. Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως η CIA θα πρέπει να λογοδοτήσει βάσει της διεθνούς νομοθεσίας που απαγορεύει τις εκτελέσεις «κατά το δοκούν»...

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μη επανδρωμένα αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη έχουν σκοτώσει περίπου 600 ανθρώπους στο βορειοδυτικό Πακιστάν, απ τον Αύγουστο του 2008 μέχρι σήμερα.

Δικαιώματα
Ο Αλστον δήλωσε ότι ανησυχεί για την παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απ τη χρήση των μη επανδρωμένων αμερικανικών βομβαρδιστικών.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στιγματίζεται απ αυτό και γι αυτό πρέπει να αποκαλύψει περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζει ότι αυτές οι αυθαίρετες εκτελέσεις, οι εξωδικαστικές εκτελέσεις, πράγματι δεν γίνονται με τη χρήση αυτών των όπλων».

Τον περασμένο Ιούνιο οι ΗΠΑ επιχειρηματολόγησαν στον ΟΗΕ πως υπάρχει νομικό πλαίσιο που καλύπτει τη δραστηριότητά τους, για την οποία δεν έχουν κανένα ρόλο ούτε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ούτε η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού...

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.