19/10/09

Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Γιώργου Παπανδρέου

Είναι με μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζω φίλε Γιώργο Παπανδρέου στην Κύπρο για πολλοστή φορά, αυτή τη φορά ως Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Σας εύχομαι, κύριε Πρωθυπουργέ, κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνετε σε μια τόσο δύσκολη αλλά καθοριστική στιγμή.

Κύπρος και Ελλάδα συνδέονται από τα πανάρχαια χρόνια και διαχρονικά καθ’ όλην τη διάρκεια των αιώνων. Έλληνες και Κύπριοι πάντα προσέτρεχαν στο κάθε κάλεσμα της Κύπρου και της Ελλάδας για βοήθεια στις δύσκολες τους στιγμές, έτοιμοι για κάθε ατομική και συλλογική συνδρομή και θυσία. Μας ενώνουν ακόμη ακλόνητες αδιάσειστες βαθιές ρίζες κοινής γλώσσας, συνείδησης, κοινού πολιτισμού, κοινής θρησκείας και κοινών αξιών ζωής.

Επιτρέψτε μου, κύριε Πρωθυπουργέ, να εκφράσω εκ μέρους του κυπριακού λαού και εμού προσωπικά θερμές ευχαριστίες, γιατί όπως επανειλημμένα και δημόσια έχετε δηλώσει, η Κύπρος αποτελεί προσωπική σας προτεραιότητα και προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησής σας. Η διεθνής αποδοχή και εκτίμηση που τυγχάνει το πρόσωπό σας καθώς και η δραστήρια ακούραστη εμπλοκή σας με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα ωφελήσουν αναμφίβολα την κοινή μας προσπάθεια για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Μια λύση που θα τερματίζει την παράνομη τουρκική κατοχή και θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένα στρατεύματα και παράνομους εποίκους.

Σε αυτή την προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου, κύριε Πρωθυπουργέ, χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων αλλά πρωτίστως προσβλέπουμε στη δική σας αρωγή και συνεργασία επί τη βάσει της αλληλοϋποστήριξης και του αλληλοσεβασμού δύο κρατών που τα δένουν σχέσεις αδελφικές.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω ολόψυχα για την πλήρη στήριξη σας στις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες μας για επίλυση του προβλήματος. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι στενή και καθημερινή θα είναι η συνεργασία μας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Αγαπητέ φίλε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με τη μεταπολίτευση, οι σχέσεις Κύπρου- Ελλάδας, ελληνικού και κυπριακού λαού, επανατοποθετήθηκαν στη βάση του αλληλοσεβασμού, της εκατέρωθεν αλληλεγγύης και της αδελφικής φιλίας και συνεργασίας.

Όλα αυτά τα χρόνια της σκληρής δοκιμασίας του δύσκολου αντικατοχικού αγώνα, ηγεσία και λαός νιώθαμε πάντοτε τη θερμή ανάσα και τη στοργική αγκαλιά του λαού, των πολιτικών δυνάμεων και των δημοκρατικών Κυβερνήσεων της Ελλάδας να μας συντροφεύουν.

Τα όποια προβλήματα έχουν αναφυεί στη διάρκεια αυτής της διαδρομής δεν ήταν ικανά να ρίξουν σκιά στις πολύπλευρες εξαίρετες αδελφικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η εμβάθυνση των πολύπλευρων, εξαίρετων σχέσεων ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα υπήρξε ραγδαία μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ορίζοντες μας για κοινές δράσεις σε όλους τους τομείς έχουν διευρυνθεί δραματικά και οι δυνατότητες συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα, τόσο διμερώς όσο και στους διεθνείς οργανισμούς, έχουν πολλαπλασιαστεί.

Στις σημερινές μας συνομιλίες διαπιστώσαμε μια φυσιολογική σύμπτωση απόψεων στα θέματα φλέγοντος κοινού ενδιαφέροντος, το Κυπριακό και τα ευρω-τουρκικά. Εκφράστηκε συνάμα η θέληση για περαιτέρω ανάπτυξη των πολύπλευρων εξαίρετων διμερών μας σχέσεων και η συναντίληψη μας σε περιφερειακά και διεθνή θέματα: στα πολιτικά προβλήματα της περιοχής μας αλλά και σε ευρύτερα διεθνή προβλήματα όπως η μάστιγα της πείνας, ο κίνδυνος από τις κλιματικές αλλαγές, η παγκόσμια οικονομική κρίση και άλλα. Και δεν είναι απλώς ότι μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκουμε κοινά σημεία αναφοράς. Είναι επίσης το γεγονός ότι συμμεριζόμαστε το αξίωμα ότι στο κέντρο της πολιτικής, της οικονομίας, όπως και κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, πρέπει να βρίσκεται ο άνθρωπος.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η πολιτική μου σταδιοδρομία είχε πάντοτε ως επίκεντρο τον απλό άνθρωπο και την προσπάθεια να εξασφαλισθεί για όλους μια αξιοπρεπής διαβίωση. Ταυτόχρονα, σε μια ημικατεχόμενη Κύπρο, όπου η μελλοντική μας επιβίωση ως μια μικρή χώρα βρέθηκε κάτω από σοβαρή απειλή, βάρυνε, τόσο εμένα προσωπικά όσο και τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχομαι, η αίσθηση του καθήκοντος προς την πατρίδα.

Όπως γνωρίζετε, από τη πρώτη στιγμή της εκλογής μου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέλαβα πρωτοβουλίες και προέβηκα σε χειρονομίες καλής θέλησης για να ξεπερασθούν, επιτέλους, τα αδιέξοδα και να πετύχουμε τη πολυπόθητη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της Κύπρου. Αφού προηγήθηκε προκαταρτική εργασία και το ξεκαθάρισμα της βάσης των συνομιλιών αρχίσαμε στις 3 Σεπτεμβρίου 2008 μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με τον κ. Ταλάτ.

Η βάση των συνομιλιών είναι καθορισμένη και πηγάζει από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Αυτή τη βάση της Ενωμένης Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας που θα συνθέτουν δύο ομοσπονδιακές μονάδες και θα είναι ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια επαναβεβαιώσαμε με τον κ. Ταλάτ πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών. Επίσης, το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ βρέθηκε στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας υποστηριζόμενος από προοδευτικές, φιλειρηνικές δυνάμεις λόγω των θέσεων του υπέρ της ανάγκης για σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος που να επανενώνει την Κύπρο δημιούργησε την προσδοκία στο λαό ότι η πρόοδος στις συνομιλίες θα ήταν φυσιολογικά σχετικά εύκολη. Η προσδοκία αυτή δυστυχώς δεν επαληθεύτηκε. Παρά τις συγκλίσεις σε κάποια θέματα, εντούτοις εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές αποκλίσεις και διαφωνίες σε ουσιώδεις πτυχές του προβλήματος.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω όμως ότι δεν απογοητευόμαστε από τις δυσκολίες και παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, εμμένοντας σε αρχές και αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες με ψυχραιμία αλλά και με καλή θέληση και ευελιξία. Το διακύβευμα είναι ζωτικής σημασίας και σχετίζεται με την επιβίωση μας. Άρα έχουμε ιστορική ευθύνη να εργασθούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την επιτυχία της προσπάθειας.

Στόχος μας είναι μια Κύπρος ελεύθερη, ανεξάρτητη, ευημερούσα όπου όλοι οι πολίτες της ανεξαρτήτως εθνοτικής προέλευσης θα χαίρουν ισότητας και θα απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματά και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους χωρίς περιορισμούς και χωρίς ξένες κηδεμονίες.

Η ελληνοκυπριακή κοινότητα υπό την ηγεσία του αείμνηστου Προέδρου Μακαρίου έκανε τον μεγάλο ιστορικό συμβιβασμό αποδεχόμενη την μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού.

Δυστυχώς, ο παράγοντας Τουρκία δεν υπήρξε μέχρι τώρα υποβοηθητικός. Με τις επίσημες ανακοινώσεις του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αλλά και με πανομοιότυπες δηλώσεις η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, τοποθετείται υπέρ μιας λύσης αντίθετης με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και εκτός της κοινής βάσης που συμφωνήθηκε πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Κατά συνέπεια, δημόσιες δηλώσεις περί υποστήριξης της διαδικασίας από την Τουρκία παραμένουν άνευ ουσιαστικού περιεχομένου.

Έχουμε την πολιτική βούληση και είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία που να επανενώνει την χώρα, την οικονομία, τους θεσμούς και το λαό μας. Εάν η Τουρκία επιδείξει θετικό πνεύμα και συμπεριφερθεί μέσα στα πλαίσια σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τότε θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για σύντομη λύση του Κυπριακού, γιατί μια τέτοια συμπεριφορά θα επιδράσει θετικά ώστε στις συνομιλίες και οι δύο πλευρές να μιλούν τη γλώσσα της Ομοσπονδίας και να καταλήξουμε σε λύση.

Είναι υποχρέωση της Τουρκίας να το πράξει, όπως υποχρέωσή της είναι η αναγνώριση και η εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Δυστυχώς, όμως, η Τουρκία εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, συνειδητά τοποθετούνται υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ένταξη όμως, δεν συνεπάγεται μόνο οφέλη για την Τουρκία, αλλά και υποχρεώσεις, όπως και για κάθε άλλη υποψήφια χώρα.

Τον Δεκέμβριο που μας έρχεται η Τουρκία θα τύχει αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το βαθμό που προχωρεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και κατά πόσο εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Εμείς θα στεκόμαστε σταθερά στην απαίτηση η αξιολόγηση να είναι δίκαιη αλλά και αντικειμενική και εκεί όπου διαπιστώνονται ελλείμματα να μην υπάρξουν εκπτώσεις. Στόχος μας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας αλλά η εκπλήρωση των αναληφθεισών υποχρεώσεων και, πρωτίστως, η θετική συμβολή της στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εάν όμως η Τουρκία συνεχίσει να συμπεριφέρεται αλαζονικά και να αρνείται προκλητικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι δεν θα μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα, χωρίς επιπτώσεις, την ενταξιακή της πορεία.

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε αρωγό την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό και είμαστε αισιόδοξοι ότι με υπομονή και επιμονή σε αρχές θα πετύχουμε.

Επιτρέψτε μου να εγείρω πρόποση ευχόμενος σε σας και στην οικογένεια σας υγεία. Σας εύχομαι επίσης κάθε επιτυχία στο έργο σας καθώς και στο ελληνικό λαό πρόοδο και ευημερία.
.moi.gov.cy

6 σχόλια:

  1. ......Και θα’ θελα να κλείσω αυτό το άρθρο με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του πρώην πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Δημήτρη Κοσμαδόπουλου, που καλά κάνει ο κ. Χριστόφιας να το διαβάσει προσεκτικά και με περίσκεψη και να μην αγχώνεται αν ο επόμενος Τουρκοκύπριος ηγέτης, θα είναι ο Ταλάτ ή ο Έρογλου.

    « Μια διαπραγμάτευση με τους Τούρκους ακολουθεί τα εξής στάδια: Πριν κάτσουν στο τραπέζι έχουν φροντίσει να προκαλέσουν είτε στο προς συζήτηση ζήτημα είτε σε άλλο άσχετο, κάποια δυσάρεστη για σένα κατάσταση. Αν δεν έχεις αμέσως – μαθημένος στη μέθοδο – αξιώσει την επαναφορά των πραγμάτων στα πρότερα, πριν αρχίσει κάθε συζήτηση πάνω σε TABULA RASA*, την έχεις κιόλας πάθει. Διότι αλλιώς, ο Τούρκος διαπραγματευτής, με χίλιες δυο δυστροπίες θα παραιτούνταν, γογγύζοντας, από το νεοφανές εμπόδιο, σαν μεγάλη του θυσία, για την οποία φυσικά θα σου ζητούσε αδρή αντιπαροχή. Αυτή θα την εισέπραττε για να σου κάνει μεγαλόψυχα το χατίρι. Σε τέτοια χνάρια πάνω, μια διαπραγμάτευση έχει στραβώσει, από αμέλεια σου, εξ’ αρχής ή – ακριβέστερα – έγινε προκαταβολικά ανισοσκελής εις βάρος σου και θα παραμείνει ανισοσκελής σ’ όλα τα τυχόν μεταγενέστερα σκαλοπάτια. Διότι στις επόμενες συναντήσεις θα σε ρωτάει τι οφειλόμενες παραχωρήσεις θα του κάμεις για να προχωρήσει η δουλειά. Τα αιτήματα σου θα τα βρίσκει υπερβολικά, τις δε προτάσεις σου πάντα ανεπαρκείς αλλά και συγχρόνως θα τις πρωτοκολλεί ως δεδομένες, ως κεκτημένο του και θα τις τσεπώνει ».

    Πρόεδρε Χριστόφια, σου θυμίζει κάτι αυτό το απόσπασμα; Έχεις κάποια εμπειρία; Αν όχι, αλίμονο στην Κύπρο.



    * Tabula Rasa: λατινική έκφραση που σημαίνει Λευκός Πίνακας και σε ελεύθερη μετάφραση, Μηδενική Βάση.



    Υ.Γ: Χριστόφιας – Παπανδρέου – Κυβερνήτες

    Αναστασιάδης – Μπακογιάννη – « Αντιπολίτευση»

    Εφιάλτης!

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΑΛΩΕΥΣ ΓΙΑ ΤΟ EVELIKTOS-WATCH

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. EΠΕΙΔΗ το καθεστώς Χριστόφια επικαλείται με κάθε ευκαιρία τις συμφωνίες Μακαρίου- Ντενκτάς και Κυπριανού- Ντενκτάς και ότι παραμένει ...πιστό σε αυτές, είπαμε να τις παραθέσουμε και τις δύο για να κρίνετε από μόνοι σας!
    Αρχικά να επισημάνουμε ότι οι δύο συμφωνίες ήταν ολιγόλογες και ξεκάθαρες.
    Διαβάστε τις προσεκτικά και πείτε μας και μας αν ο «ευέλικτος» ακολουθεί τις παρακαταθήκες των δύο ηγετών Μακαρίου και Κυπριανού...

    ΣΥΜΦΩΝΙΑ Μακαρίου- Ντενκτάς (12 Φεβρουαρίου 1977)
    Η συμφωνία περιελάμβανε τέσσερις ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ γραμμές, τις ακόλουθες:
    1. Επιδιώκουμε μια ανεξάρτητη, αδέσμευτη, ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ Ομόσπονδη Δημοκρατία.
    2.Το έδαφος που θα τελεί υπό τη διοίκηση κάθε κοινότητας θα πρέπει να συζητηθεί υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας ή παραγωγικότητας και της ιδιοκτησίας γης.
    3. Ζητήματα αρχών όπως της ελευθερίας διακίνησης, ελευθερίας εγκατάστασης, το δικαίωμα περιουσίας και άλλα ειδικά θέματα, είναι ανοιχτά προς συζήτηση λαμβανομένης υπόψη της θεμελιώδους βάσης ενός δικοινοτικού ομόσπονδου συστήματος και ορισμένων πραχτικών δυσκολιών που θα μπορούσαν να εγερθούν για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.
    4. Οι εξουσίες και λειτουργίες της Κεντρικής Ομόσπονδης Κυβέρνησης θα είναι τέτοιες ώστε να διασφαλίζουν την ενότητα της χώρας, λαμβανομένου υπόψη του δικοινοτικού χαραχτήρα του κράτους.
    ΣΥΜΦΩΝΙΑ Κυπριανού-Ντενκτάς (19 Μαίου 1979)
    Αποτέλεσμα των επαφών μεταξύ του Προέδρου Κυπριανού και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς – υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κουρτ Βαλνταχάιμ – ήταν η συμφωνία των 10 σημείων, η οποία προνοούσε:
    1. Συμφωνήθηκε να επαναρχίσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες στις 15 Iουvίου 1979.
    2. Η βάση για τις συνομιλίες θα είναι οι κατευθυvτήριες γραμμές Μακαρίου-Ντενκτάς της 12ης Φεβρουαρίου και τα σxετικά με το Kυπριακό ψηφίσματα του ΟΗΕ.
    3. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των πολιτών της Δημοκρατίας πρέπει να τυγxάvουν σεβασμού.
    4. Οι συνομιλίες θα ασχοληθούν με όλες τις εδαφικές και συvταγματικές πτυχές.
    5. Θα δοθεί προτεραιότητα στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στην Αμμόxωστo κάτω από την αιγίδα των Hνωμένων Εθνών ταυτόχρονα με την έναρξη από τoυς συνoμιλητές της εξέτασης τωv συvταγματικών και εδαφικών πτυχών μιας συνολικής διευθέτησης. 'Οταν επιτευχθεί συμφωνία για το Bαρώσι αυτή θα εφαρμοσθεί χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα της συζήτησης πάνω σε άλλες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος.
    6. Συμφωνήθηκε αποφυγή κάθε ενέργειας που θα έθετε σε κίνδυνο το αποτέλεσμα των συνομιλιών και να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και σπό τις δυο πλευρές στά αρχικά πραχτικά μέτρα για την προώθηση της καλής θέλησης, της αμοιβαίας εμπιστoσύνης και της επιστροφής σέ ομαλές συνθήκες.
    7. Σκoπείται η αποστρατικοποίηση της Δημοκρατίας της Κύπρου και θα συζητηθούν ζητήματα πού σχετίζoνται με αυτήν.
    8. Η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η εδαφικη ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Δημoκρατίας πρέπει να τύχoυν επαρκών εγγυήσεων εναντίον της ολικής ή μερικής ένωσης με οποιαδήποτε άλλη xώρα και εναντίoν κάθε μορφής διχοτόμησης ή απόσχισης.
    9. Οι διακοινοτικές συνομιλίες θα διεξάγονται συνεχώς και επίμονα και θα αποφεύγεται οποιαδηποτε καθυστέρηση.
    10. Οι διακoινoτικές συνομιλίες θα διεξαχθούν στη Λευκωσία.

    Πουθενά στις δύο αυτές κατευθυντήριες γραμμές, και πρέπει να τονίζεται ότι αυτές υπήρξαν αποκλειστικά ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και ΟΧΙ συμφωνίες όπως υποκριτικά και λανθασμένα παρουσιάζονται από τους υποστηρικτές της τουρκοβρετανικής διζωνικής, δεν περιέχουν ούτε η μία ούτε η άλλη την διαβόητη λέξη διζωνική.
    Δεύτερον, αυτές ήσαν μέρος ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ που έγραψε ο τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Κ. Βάλτχάιμ και πουθενά δεν υπάρχει ΥΠΟΓΡΑΦΗ είτε του Μακαρίου είτε το Κυπριανού είτε του Ντενκτάς! Και όφειλαν να ήσαν ήδη καμμένα και ριγμένα στο πυρ το εξότερον εφόσον οι Τούρκοι από την επομένη δεν τήρησαν ούτε λέξη από αυτά τα πρακτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε παιδιά στην φωτό τι υψομετρική ανισότητα είναι αυτή στο άγημα των καταδρομέων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΄΄Κύπρος και Ελλάδα συνδέονται από τα πανάρχαια χρόνια και διαχρονικά καθ’ όλην τη διάρκεια των αιώνων. Έλληνες και Κύπριοι πάντα προσέτρεχαν στο κάθε κάλεσμα της Κύπρου και της Ελλάδας για βοήθεια στις δύσκολες τους στιγμές, έτοιμοι για κάθε ατομική και συλλογική συνδρομή και θυσία. Μας ενώνουν ακόμη ακλόνητες αδιάσειστες βαθιές ρίζες κοινής γλώσσας, συνείδησης, κοινού πολιτισμού, κοινής θρησκείας και κοινών αξιών ζωής. ΄΄

    ΚΟΥΦΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ, ΑΛΛΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΥΠΡΙΟΙ Ε!!!!
    ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΞΕΤΣΙΠΑΣΜΕΝΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ ΣΙΥΛΟΠΕΛΛΕ.
    ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕΣ ΤΟ 1974 ΡΕ ΚΟΥΜΠΑΡΕ ΓΙΑ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ; Η ΜΗΠΩΣ ΕΨΑΧΝΕΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΠΑNHΣΕΣ;

    ΑΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΠΑΡΩΝ!!! ΑΡΑ ΤΙ ΕΙΣΑΙ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγημα της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΑΣ ΤΙΜΑ της Δημοκρατιας που θελετε να καταργησετε....ζωποβορτοι πολιτικαντηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. anonime 19-10, 10.12.edw paei to. . . edw o kosmos xanete kai esu. . kaneis kai xoristra.agori mou, auti i anisitis se peiraxe?mposei oi kontoi tis photo na uperteroun allou. na exoun kalo simadi px.Bre ilithio; sou xepouloun tin patrida ,xupna .ATHINA PALLAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.