21/10/09

Βοσνία: Απορρίπτουν τις προτάσεις της ΕΕ

Οι συνομιλίες των ηγετών των πολιτικών κομμάτων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται, σήμερα, στη στρατιωτική βάση Μπούτμιρ, έξω από το Σαράγεβο, με την προσδοκία ότι, συμφωνία για τις συνταγματικές αλλαγές μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συμβιβασμό.

Οι πολιτικοί ηγέτες των Σέρβων, των Μουσουλμάνων και των Κροατών της Βοσνίας απέρριψαν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρότειναν οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο, αλλά συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με την ελπίδα πως θα βρουν κοινό έδαφος.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, εκτίμησαν ότι μεταξύ των ηγετών των πολιτικών κομμάτων, που μετέχουν στις συνομιλίες για τις συνταγματικές αλλαγές, υπάρχουν διαφορές και ότι δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση μέσα σε μία ημέρα.

Οι κ.κ. Μπιλντ και Στάινμπεργκ συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τους πολιτικούς αρχηγούς της Βοσνίας, στις αρχές Οκτωβρίου, με στόχο την αναζήτηση τρόπων για τερματισμό του αδιεξόδου που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας όμως, απέρριψαν τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων, τις οποίες άλλοι χαρακτηρίζουν πολύ ριζοσπαστικές και άλλοι δευτερεύουσας σημασίας.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται μέτρα για να τεθεί τέλος στο καθεστώς διεθνούς προτεκτοράτου της Βοσνίας και συνταγματικές αλλαγές για την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι προφανές ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η διεθνής κοινότητα δεν αποτελεί βάση για συνομιλίες για τις συνταγματικές αλλαγές», είπε ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος απέρριψε τις προτάσεις.

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών στη βάση του ΝΑΤΟ διακόπηκε χθες, μεταξύ άλλων, επειδή ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αποχώρησε, για να παραστεί στην τελετή με αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου από το φασισμό.

Οι αξιωματούχοι της διεθνούς κοινότητας προειδοποίησαν ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Βοσνία θα βρεθεί απομονωμένη και οι άλλες χώρες της περιοχής θα σημειώσουν πρόοδο στην πορεία ένταξης στην Ε.Ε.

«Υπάρχουν διαφορές, αλλά και κινήσεις προς τα εμπρός. Κανείς δεν τρέφει αυταπάτες ότι θα επιλύσει τα ζητήματα στη Βοσνία μέσα σε μία νύχτα», είπε ο κ. Μπιλντ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί ηγέτες θα καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση.

«Τα σημεία εκκίνησης όσον αφορά το Σύνταγμα είναι τόσο διαφορετικά, ώστε πραγματικά νομίζω ότι είναι μάταιο να περιμένουμε ορατή πρόοδο», δήλωσε ο Ντράγκαν Τσόβιτς, πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

«Είμαι απαισιόδοξος όσον αφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά πρότεινα αύριο να συντάξουμε κοινή διακήρυξη για το Σύνταγμα, στην οποία θα υπογραμμίζονται οι βασικές αρχές για τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Τσόβιτς.

Στις συνομιλίες για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, που είναι προϋπόθεση για την κατάργηση του θεσμού του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, αλλά και για την επίσπευση της πορείας προσέγγισης της χώρας με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, συμμετέχουν, ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας, πρόεδρος της Ένωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών, Μίλοραντ Ντόντικ, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Προόδου (PDP), Μπράνισλαβ Μπορένοβιτς, οι πρόεδροι του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης και του Κόμματος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σουλεϊμάν Τίχιτς και Χάρις Σίλαϊντζιτς, οι αρχηγοί της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (HDZ BiH) και της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης 1990, Ντράγκαν Τσόβιτς και Μπόζο Λιούμπιτς και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζλάτκο Λαγκούμτζια.
athina984

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.