23/10/09

ΤΟΥΡΚΙΑ:Δημιουργεί καλές σχέσεις με τους γείτονες

Σε μια ατέρμονη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεών της με τις γειτονικές χώρες προχωράει η Τουρκία, η κυβέρνηση της οποίας αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών: από τη μεσολάβηση μεταξύ Ιράκ-Συρίας και Ισραήλ-Συρίας, αλλά και με το Ιράν, έως την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία και την ανάληψη ενεργειών στο Κουρδικό.

Η παρατηρούμενη κινητικότητα θεωρείται έργο του υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, σε υλοποίηση του δόγματος περί "στρατηγικού βάθους".

Σχετικά με τη διαδικασία προσέγγισης Άγκυρας-Ερεβάν, όπως συμφωνήθηκε πρόσφατα με την υπογραφή συμφωνίας, η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε προς έγκριση στο κοινοβούλιο δύο πρωτόκολλα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη γειτονική Αρμενία και τον τερματισμό σχεδόν μισού αιώνα εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ψηφοφορία, όμως, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα, καθώς η αντιπολίτευση είναι αντίθετη στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία. Για να τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες αυτές, θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Όμως η σχετική διαδικασία δεν έχει αρχίσει ακόμη στην Αρμενία, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, και δη μεταξύ της αρμενικής διασποράς.

ΟΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ
Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το 52% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι αντίθετο "στη βελτίωση" των διμερών σχέσεων, ενώ ποσοστό 39% των ερωτηθέντων εύχεται να προχωρήσει η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Ποσοστό 48% θέλει ανοιχτά σύνορα με την Τουρκία. Μεγάλη δημοσιότητα έλαβε στην Τουρκία η δήλωση του αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ: "Το Αζερμπαϊτζάν πουλάει το φυσικό αέριό του στην Τουρκία στο ένα τρίτο της τιμής που ισχύει στην παγκόσμια αγορά. Ποια χώρα του κόσμου θα δεχόταν να πουλάει τους φυσικούς πόρους της στο 30% της παγκόσμιας τιμής;"

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να παράσχει νέες διαβεβαιώσεις στο Μπακού, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ερεβάν δεν θα γίνουν σε βάρος του Αζερμπαϊτζάν. Ενώ ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλμάζ γνωστοποίησε ότι η Άγκυρα βρίσκεται κοντά στη σύναψη συμφωνίας με το Μπακού για τη διέλευση αζέρικου φυσικού αερίου από την Τουρκία.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το Μπακού είχε χαρακτηρίσει "απαράδεκτους" τους όρους διέλευσης που έθετε η Τουρκία και είχε πει ότι αναζητεί άλλες εξαγωγικές οδούς για το φυσικό αέριο που θα προέρχεται από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, όταν αρχίσει η παραγωγή από τη φάση 2, μεταξύ 2011 και 2016. Οι δηλώσεις αυτές είχαν ανησυχήσει τους εμπνευστές του αγωγού Nabucco, ο οποίος προορίζεται να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Gazprom με την αζέρικη Socar για εισαγωγές 500.000 κυβικών μέτρων αζέρικου φυσικού αερίου ετησίως από το 2010, με προοπτικές αύξησης αυτών των ποσοτήτων, ενίσχυσαν τις ανησυχίες.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας έκανε επίσης γνωστό ότι το θέμα της συμμετοχής της Turkish Petroleum στην ανάπτυξη φάσεων στο ιρανικό κοίτασμα φυσικού στο Νότιο Παρς θα συζητηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Τεχεράνη.

Στην Άγκυρα σύμφωνο φιλίας υπέγραψαν εκπρόσωποι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας και του κυβερνώντος κόμματος του Καζακστάν. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κόμματος δήλωσε ότι το σύμφωνο φιλίας μεταξύ των δύο κυβερνώντων κομμάτων είναι μεγάλης σημασίας για τον τουρκικό λαό, προσθέτοντας ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών.

Θα συνεχιστεί η επιστροφή των Κούρδων
Η Τουρκία εκτιμά ότι η επιστροφή από το Ιράκ κούρδων ανταρτών και αμάχων θα συνεχιστεί μετά την προχθεσινή άφιξη μιας πρώτης ομάδας στο τουρκικό έδαφος, και κάλεσε για μία ακόμη φορά τους αντάρτες να παραδοθούν, έκκληση που απέρριψε το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKΚ). "Σε πρώτη φάση περιμένουμε την άφιξη μικρών ομάδων 100-150 ατόμων", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, εξηγώντας ότι αυτή η "επιστροφή στις εστίες" εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου φιλοκουρδικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, που αποκαλείται "δημοκρατικό άνοιγμα", το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη διάλυση του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποβάλει στο κοινοβούλιο προτάσεις για μέτρα υπέρ της κουρδικής κοινότητας, ώστε να διευκολύνει τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στη νοτιοανατολική Ανατολία ανάμεσα στο PKK και τον τουρκικό στρατό, που έχει στοιχίσει τη ζωή 45.000 ανθρώπων από το 1984 που ξεκίνησε. Όμως, από το βόρειο Ιράκ (όπου σύμφωνα με την Άγκυρα η κουρδική οργάνωση διατηρεί 2.000 αντάρτες) ο στρατιωτικός διοικητής Τζεμίλ Μπαγίκ δήλωσε ότι οι άνδρες του "δεν θα κατέβουν από το βουνό" όσο η Τουρκία "δεν αλλάζει νοοτροπία" και δεν εγκαταλείπει την ιδέα να "αφανίσει" τους Κούρδους.
makthes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.