22/10/09

Ο Πρόεδρος ξεγράφει τον οδικό χάρτη

Επιβεβαίωση της χθεσινής είδησής μας, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν βλέπει «ζεστά» την πρόταση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, για οδικό χάρτη στην Τουρκία, αποτελεί η προψεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η χθεσινή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, «να μη μιλάμε για οδικό χάρτη», διότι προκαλείται σύγχυση.

Το παράδοξο, όμως, στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτοί που μιλούν για οδικό χάρτη είναι ο έχων την πατρότητα της πρότασης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μάρκος Κυπριανού. Προς αυτούς απευθύνει τις νουθεσίες του ο Πρόεδρος;

Εν πάση περιπτώσει, η αναφορά του Προέδρου Χριστόφια αποδεικνύει την ενόχλησή του από την ανάδειξη της πρότασης Παπανδρέου, ως κυρίαρχου στοιχείου της στρατηγικής για το Δεκέμβριο, αλλά και την πιθανή αντίθεσή του να δεσμευθεί εκ των προτέρων ότι θα ακολουθήσει τις οδηγίες της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα: Ενώ τις προηγούμενες μέρες ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν βγήκε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε οδικό χάρτη, την Τρίτη το βράδυ έλυσε τη σιωπή του και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε τα ακόλουθα: «Δεν μιλάμε για οδικό χάρτη όπως έχει διαδοθεί» και εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να δοθεί συνέχεια στα περί οδικού χάρτη, «διότι το μόνο που προκαλούμε είναι σύγχυση στον εαυτό μας και βεβαίως τροφή σε διάφορους να υποσκάψουν, είτε θεληματικά είτε άθελα, αυτή την κοινή προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων, να έχουμε μια πραγματικά στενή, αγαστή συνεργασία για το καλό της υπόθεσής μας και το καλό της ενότητας της Κύπρου».

Ποιοι συγχύζουν και υποσκάπτουν;
Ποιοι, όμως, είναι εκείνοι που μιλούν συνεχώς για οδικό χάρτη και «προκαλούν σύγχυση και υπόσκαψη» κατά τον Πρόεδρο;
Πρώτος μίλησε για οδικό χάρτη, πριν ακόμα φθάσει στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας.
Δεύτερος μίλησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Πρόεδρο Χριστόφια, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχαν, κατά την πρώτη μέρα της άφιξής του στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το θέμα του οδικού χάρτη συζητήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Είπε ενδεικτικά: «Αυτή είναι η βάση της συζήτησης που κάναμε σήμερα, για να δούμε τους χειρισμούς μας, τις κινήσεις μας, που θα ενταθούν ακριβώς σε ένα πλαίσιο οδικού χάρτη, για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί...»

Τρίτος μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, λίγες μόνο ώρες πριν ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάνει την παραίνεσή του «να μη δώσουμε συνέχεια στον οδικό χάρτη». Ο κ. Κυπριανού, μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Παρίσι και τη Ρώμη, δήλωσε: «Ο οδικός χάρτης μπορεί να αρχίσει και μετά το Δεκέμβριο, δηλαδή μπορεί η αξιολόγηση της Τουρκίας και οι επιπτώσεις, εάν χρειαστεί να υπάρξουν, να είναι η αφετηρία του χάρτη. Ακριβώς αυτό λέμε, ότι η ύπαρξη του οδικού χάρτη δεν αναιρεί, ούτε εξυπακούει αναβολή ή παράταση της αξιολόγησης ή αν γίνει αξιολόγηση, να μην υπάρξουν επιπτώσεις».

Μην πάει ο νους σας στον Γιώργο
Όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανήλθε και χθες και διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ανέφερε ότι με όσα είπε προψές, δεν αναφερόταν στον Έλληνα Πρωθυπουργό. «Επειδή γίνεται πολύς λόγος, πάει και έρχεται ο οδικός χάρτης, γράφεται, ρωτούν, δίνουν απαντήσεις κ.λπ., δημιουργείται σύγχυση, ο Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει, έχει πει να επικεντρωθούμε στο Δεκέμβριο. Εδώ είναι ο στόχος και εδώ επικεντρωνόμαστε», ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές είναι μπροστά μας, και πως εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει αλώβητη και χωρίς κυρώσεις την ενταξιακή της πορεία.
Είναι εμφανέστατο, πλέον, ότι ενώ η Αθήνα έχει αναβαθμίσει ως πρώτο στοιχείο της πολιτικής της τον οδικό χάρτη, η Λευκωσία αρνείται να δεσμευτεί και παρουσιάζεται, τουλάχιστον προς το παρόν, εμμένουσα σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, το Δεκέμβριο.
Πάντως, μία ανεπιβεβαίωτη πληροφορία που έφθασε στη Λευκωσία από την Αθήνα, κάνει λόγο για άσκηση πίεσης από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στον Πρόεδρο Χριστόφια, να αποδεχθεί την επιλογή του οδικού χάρτη.

Η ΕΔΕΚ συμφωνεί
Πάντως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σε χθεσινές δηλώσεις του, συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι είναι καλά να αποφεύγεται η αναφορά σε οδικό χάρτη και σημείωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του στη Βουλή, δεν έκανε καμιά αναφορά σε οδικό χάρτη, αντίθετα, τόνισε την υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Η ΕΔΕΚ, συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου, εξακολουθεί να υποστηρίζει την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περάσει αλώβητη και χωρίς κυρώσεις το ορόσημο του Δεκεμβρίου.
Με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου συμφώνησε και η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ στην προχθεσινή συνεδρία της. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Σταύρος Ευαγόρου, αναλύοντας την απόφαση της Κ.Ε., δήλωσε ότι στόχος δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας, αλλά να πιεστεί η Τουρκία να κάνει βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού.

Να υποστεί αυστηρές κυρώσεις
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν θα επιτρέψουν το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εκτός και αν η Άγκυρα με τη συμπεριφορά της αποδείξει ότι δικαιούται.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι η Τουρκία δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ότι αυτές αποδεικνύουν ότι η τουρκική αδιαλλαξία κορυφώνεται και, ως εκ τούτου, η Τουρκία πρέπει να υποστεί αυστηρές κυρώσεις το Δεκέμβριο.

TOY KΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
SIGMALIVE

5 σχόλια:

  1. Δηλαδή ο Χριστόφιας είναι πιο προσεκτικός από το Γιώργκος... ε ρε τι πάθαμε...θα μας ανακοινώσει καμμιά μέρα οδικό χάρτη για την Θράκη και θα καραφλιάσουμε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνει καμιά ελληνική εφημερίδα αναφορά σε αυτά τα θέματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τὸ 1974 πάθαμε ὅτι πάθαμε διότι πάντα ἄλλα ἔλεγε ἡ Ἑλλὰς καὶ ἄλλα ἡ Κύπρος.
    Διαβάστε τὸ βιβλίο:
    Ο άγνωστος πόλεμος Αθηνών Λευκωσίας
    του ΑΝΔΡΕΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
    ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ 1989.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι να τον κάνουνε τον οδικό χάρτη, αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της, χωρίς να ζητάει συνεχώς ανταλλάγματα και να ενοχλεί την Ελλάδα; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.