22/10/09

Ευ. Βενιζέλος: «Ένταξη με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

«H Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της προοπτικής ένταξης όλων των χωρών της περιοχής στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, ανάλογα με την ωρίμανση κάθε χώρας και με τη διαδρομή που ακολουθεί ή πρέπει να ακολουθήσει με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τη Σόφια όπου συμμετέχει στην ετήσια σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM).

Αντικείμενο της συνόδου είναι η αξιολόγηση όλων των προγραμμάτων της αμυντικής συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πρωτίστως της πολυεθνικής Ταξιαρχίας (SEEBRIG).
Ο κ. Βενιζέλος είχε σειρά επαφών και συζητήσεων με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας κ. Mehmet Vecdil, της Αλβανίας κ. Arben Miami και της ΠΓΔΜ κ. Zoran Konjanovski, καθώς και με τον Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων NA Ευρώπης, Ναύαρχο Mark Fitzgerald.hellenicbusiness.gr

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2010, υπό το πρίσμα των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για συνέχιση της πορείας εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων "σε λογικές και διαφανείς βάσεις", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι προσπάθειες και τα αναπόφευκτα μέτρα, που στοχεύουν στον περιορισμό του ελλείμματος στον προϋπολογισμό δεν πρόκειται να επηρεάσουν αρνητικά ούτε την επιχειρησιακή ετοιμότητα ούτε το μαχητικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.ΑΠΕ


ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ:Πολεμικό συμβούλιο για το Αφγανιστάν


Χαρακτήρα πολεμικού συμβουλίου έχει η διήμερη άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώνεται αύριο στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, καθώς κεντρικό θέμα των συζητήσεων είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η «νέα στρατηγική» που χρειάζεται, όπως αναφέρεται, να εφαρμοσθεί στο Αφγανιστάν, ώστε να ανακοπεί η προέλαση των Tαλιμπάν και να «νομιμοποιηθεί» στα μάτια των λαών των χωρών του ΝΑΤΟ «μια στρατιωτική επέμβαση η οποία γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής στις χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Οι εκπρόσωποι των 28 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την έκθεση που παρουσιάσθηκε στο τέλος Αυγούστου από τον Aμερικανό στρατηγό Σ. Μακρίσταλ, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της ISAF, τη στιγμή που οι απώλειες μεταξύ των στρατιωτών της πολυεθνικής δύναμης έφθαναν σε αριθμούς ρεκόρ. Για την ανατροπή της πορείας αυτής ο Aμερικανός στρατηγός διατυπώνει την πρόταση να δοθεί προτεραιότητα στη συγκρότηση αφγανικού στρατού και αστυνομίας που θα είναι σε θέση εν καιρώ να αναλάβουν την αποστολή των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός κατοχικός στρατηγός ζητάει την αποστολή ακόμα 10.000 έως 40.000 Αμερικανών στρατιωτών σε ενίσχυση των ήδη ανεπτυγμένων στο Αφγανιστάν αμερικανικών δυνάμεων. Εάν η Ουάσιγκτον, όπως αναφέρεται, αποφασίσει την αποστολή, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει και από τους συμμάχους της να κάνουν αναλογικά το ίδιο.

Στη ΝΑΤΟική σύνοδο συμμετέχει και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, ο οποίος μεταβαίνει στην Μπρατισλάβα, προερχόμενος από τη Σόφια, όπου τις δύο προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην ατζέντα της ΝΑΤΟικής συνόδου της Μπρατισλάβα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, περιλαμβάνοντα θέματα που αφορούν «τον μετασχηματισμό, τους πόρους και τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, την αντιπυραυλική άμυνα και το Αφγανιστάν».ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.