22/10/09

Προσφυγή σε δικαστήριο των ΗΠΑ για ελληνοκυπριακές περιουσίες στα Κατεχόμενα


Ξεκίνησε σήμερα σε δικαστήριο στην Ουάσιγκτον η ακρόαση αγωγής κατά της Τουρκίας και της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» για την παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων προσφύγων και εκτοπισμένων από το κατεχόμενο σήμερα τμήμα της Κύπρου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος, Αθ. Τσιμπίδης, εκπροσωπώντας τους Ελληνοκυπρίους Μιχάλη Τουμάζου (κάτοικο ΗΠΑ), Νικόλα Καντζηλάρη και Μαρούλα Τουμάζου (κατοίκους Κύπρου), κατέθεσε αγωγή κατά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, επικαλούμενος συγκεκριμένο νόμο των ΗΠΑ (του 1976) βάσει του οποίου είναι δυνατή η άσκηση αγωγής σε δικαστήριο των ΗΠΑ κατά ξένης χώρας.
Η αγωγή, ανέφερε ο δικηγόρος, δικαιολογείται επιπρόσθετα και από το γεγονός ότι η Τουρκία και πιο συγκεκριμένα ο τουρκικός στρατός, πραγματοποίησαν την εισβολή και συνεχίζουν την κατοχή, χρησιμοποιώντας στρατιωτικό εξοπλισμό που εξασφάλισε / αγόρασε από τις ΗΠΑ, τη στιγμή που η νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει ρητά τη χρήση στρατιωτικού της εξοπλισμού για επιθετικούς σκοπούς, παρά μόνον για σκοπούς άμυνας.
Στο πλαίσιο της αγωγής, οι αιτούντες ζητούν όπως οι διεκδικήσεις καλύψουν όλους τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες με το ποσό των διεκδικούμενων αποζημιώσεων να ανέρχεται στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για απώλεια χρήσης.
Στην αγωγή αναφέρεται επίσης ότι η κτηματομεσητική/ επενδυτική εταιρεία «REMAX», αλλά και η τράπεζα «HSBC», που δραστηριοποιούνται ή έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, υποβοηθούν και επωφελούνται της παράνομης εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών ακινήτων στα κατεχόμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αθαν. Τσιμπίδης είχε το 2006 καταφέρει να προωθήσει (στις ΗΠΑ) με επιτυχία αγωγή κατά της Γαλλίας και των αερογραμμών «Air France», κάνοντας χρήση του ίδιου αμερικανικού νόμου, του 1976.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

3 σχόλια:

  1. http://rapidshare.com/files/266676072/KYPROS.rar

    e-book

    "Το λεύκωμα αυτό αφορά την καταστροφή του πολιτισμού της κατεχόμενης Κύπρου και καταγγέλλει την τουρκική βία που καταπατεί τo Διεθνές Δίκαιο σε βάρος μνημείων, έργων τέχνης, κτιρίων, που υφίστανται την κακομεταχείριση ως μάρτυρες της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στην περιοχή. Βία ενός κράτους που δεν αρκέστηκε στη στρατιωτική κατάχτηση και τον εξανδραποδισμό του ελληνικού πληθυσμού, αλλά θέλησε και να καταστρέψει, ή ακόμη και να επωφεληθεί οικονομικά, από τη «λεία» που ο στρατός του εξασφάλισε. Βία, που αναγκάζει μια ευρωπαϊκή χώρα, την Κυπριακή Δημοκρατία να αναζητεί στο διεθνές πεδίο τρόπους για να εξαγοράσει και να προστατέψει την ίδια της την πνευματική κληρονομιά. Το λεύκωμα αυτό ας εκληφθεί ως μια επίσημη δήλωση ότι δεν θα αφήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά στο έλεος των καταστροφέων και των λαθρεμπόριον, Η έκδοση του αποτελεί, τελικά, άσκηση νόμιμου δικαιώματος που επικαλούμαστε, όχι μόνο ως Έλληνες, αλλά και ως άνθρωποι του πνεύματος, ως πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου, ως φορείς του οικουμενικού πνεύματος που με τόση ζωντάνια απέδωσαν οι θησαυροί που σήμερα καταπατούνται.[...]" Ιωάννης Πεσμαζόγλου, Πρόεδρος της Επιτροπής για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

    Τσάκαλος Νυρεμβέργη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπαρχουν και αποφασεις Ευρωπαικων δικαστηριων για το θεμα αυτο.
    Σε μια συνεντευξη της σε Κυπριακο καναλι καποτε η Κα.Τιτινα Λοιζιδου ανεφερε οτι απο τις κυβερνησεις Σιμητη-Κληριδη αντιμετωπισε περισσοτερη αντιδραση παρα απο τους Τουρκους δικηγορους.
    Στην προσφυγη αυτη τωρα ...ποιος θα αντιδρασει?
    Ποτε οι κυβερνωντες δεν εκαναν χρηση των αποφασεων αυτων που δειχνουν τον δρομο για την δικαιη λυση του προβληματος.
    Ψαχνουν να βρουν το κλειδι της λυσης,ψαχνουν για...οδικους χαρτες ολα αποτελεσματα ενος ..φοβου απεναντι στην Τουρκια δεκαετιες τωρα.
    Τι ηξερε ο Ετζεβιτ αραγε απο τοτε οταν ειπε το...θα ειναι τυχεροι οι Ελληνες αν παρουν την διχοτομηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΤΣΙ ΝΤΕΕΕΕ......
    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ,ΚΑΙ ΤΗΝ Β.ΗΠΕΙΡΟ....
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.