28/10/09

Τα οράματα ενός αυτοκρατορικού μεγαλείου

Ο κ. Ερντογάν έχει ανάγκη αυτό το «έξω πάμε καλά» για να επικρατήσει στα πολλαπλά εσωτερικά μέτωπα με τον στρατό, τους δικαστές και τους μεγαλοεπιχειρηματίες τύπου Αϊντίν Ντογάν. Χρειάζεται επίσης τη στήριξη της κοινής γνώμης για την επίλυση του Κουρδικού και την αντιμετώπιση του «βαθέος κράτους», όπως η παρακρατική οργάνωση Εργκενεκόν.

ΑΓΚΥΡΑ Στην πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τον αραβικό και εν γένει τον ισλαμικό κόσμο, οι αναμνήσεις του «αυτοκρατορικού μεγαλείου» των Οθωμανών συνδυάζονται με τις μοντέρνες γεωπολιτικές και ενεργειακές ανάγκες άλλων μεγάλων δυνάμεων, ιδιαίτερα της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Προφανής στόχος είναι να αναδειχθεί η Αγκυρα περιφερειακή υπερδύναμη.

Σημείο καμπής ήταν αναμφισβήτητα η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και το περίφημο «επεισόδιο του Νταβός», όπου ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε δημόσια στον σύμμαχό του ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Κατόπιν μπήκε στο αεροπλάνο για την Κωνσταντινούπολη, όπου χιλιάδες οπαδοί του τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο αποκαλώντας τον νέο... Πορθητή! Ο πρόσφατος αποκλεισμός της ισραηλινής αεροπορίας από τις στρατιωτικές ασκήσεις «Αετός της Ανατολίας», όπου συμμετείχε ανελλιπώς από το 2001, ήταν το επόμενο βήμα. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Τεχεράνη και οι έμμεσες αναφορές του στο ισραηλινό πυρηνικό οπλοστάσιο επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις ταραγμένες σχέσεις των δύο συμμάχων, αλλά την ίδια στιγμή «χαϊδεύουν τα αφτιά» του αραβικού κόσμου.

Μέσα από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και την προσέγγιση με τη Συρία και το Ιράν, αλλά και με «τρομοκρατικές» για τη Δύση οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, ο τούρκος πρωθυπουργός ακολουθεί βήμα προς βήμα το «νεοοθωμανικό» αυτοκρατορικό σχέδιο του ευφυούς υπουργού Εξωτερικών του, Αχμέτ Νταβούτογλου .

Τ αυτόχρονα, μέσα από τη στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία (και την Ιταλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ) για την κατασκευή του αγωγού South Stream, η Τουρκία μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας. Στο νέο αυτό σχέδιο η Τουρκία παίζει σε όλα τα ταμπλό. Συναλλάσσεται εξίσου άνετα και με τον Μπαράκ Ομπάμα και με τον Βλαμίντιρ Πούτιν. Και με τους μουλάδες του Ιράν και με την υπερεθνικιστική κυβέρνηση Νετανιάχουστο Ισραήλ. Ειρήνη με τους Αρμενίους, αλλά και συνεχή ανοίγματα προς Αζέρους, Τουρκμένους και άλλους «αδελφούς λαούς» της Κεντρικής Ασίας, από τον Καύκασο ως τα βάθη της Κίνας. Είναι μια στρατηγική φιλόδοξη και εξαιρετικά δημοφιλής στην τουρκική κοινή γνώμη.

Ο κ. Ερντογάν έχει ανάγκη αυτό το «έξω πάμε καλά» για να επικρατήσει στα πολλαπλά εσωτερικά μέτωπα με τον στρατό, τους δικαστές και τους μεγαλοεπιχειρηματίες τύπου Αϊντίν Ντογάν. Χρειάζεται επίσης τη στήριξη της κοινής γνώμης για την επίλυση του Κουρδικού και την αντιμετώπιση του «βαθέος κράτους», όπως η παρακρατική οργάνωση Εργκενεκόν.
ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

  1. Να σταματήσουμε να κοιτάμε συνεχώς τι κάνει η Τουρκία και να κοιτάξουμε τι πρέπει να κάνουμε εμείς!

    Όσο η Ελλάδα ακολουθεί την Δύση και δεν είναι Ορθόδοξη χώρα, θα είναι αδύναμη οικονομικά και στρατιωτικά, και εκ των πραγμάτων θα υποτάσεται όλο και περισσότερο στην Τουρκία.

    Μπορούμε να γίνουμε Αυτοκρατορία παγκοσμίου εμβέλιας αρκεί να το αποφασίσουμε! Και να ψάχνονται οι Τούρκοι πως θα γυρίσουν πίσω στις στέπες της Μογγολίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλαχιστον ο Ερντογαν εχει εθνικο οραμα.

    Οι δικοι μας πολιτικοι εχουν μονο εθνικομηδενιστικο οραμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 5:20 μμ

    τι πίνεις και δεν μας δίνεις; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 28 Οκτώβριος 2009 5:20 μμ

    ΓΕΝΟΙΤΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το έχω ξαναπεί η τουρκιά τώρα μπορεί να κάνει παιχνίδι και το κάνει πολύ καλά τουλάχιστον στην εξωτερική πολιτική τής πατώντας στους αγωγούς που θα διέλθουν από το έδαφος τής. Πιστεύει και καλά κάνει οτι οποίος εχει τους ενεργειακούς πόρους έχει τη δύναμή, ξεχνάει κάτι όμως οτι η ενέργειά δεν είναι δικιά τής αλλά μόνο περνάει απο το έδαφος τησ άρα είναι ένα σκυλάκι που μόλις πάρουν αυτό που θέλουν Ρωσία και Αμερική θα τής πετάξουν ενα κοκαλάκι να γλύφει σε μια άκρη. Τότε η Ελλάδα θα εχει και τα μεγαλύτερά προβλήματά γιατι ο κουμπάρος θα εχει χάσει το παιχνίδι εξωτερική πολιτική και θέλοντας να κουκουλώσει τα εσωτερικά προβλήματά του θα ξεσπάει με την Ελλάδα και Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.