27/10/09

Τουρκία - Υπόθεση Εργκένεκον: Νέες καταθέσεις

Από τον εισαγγελέα Ζεκεριά Οζ που διερευνά την υπόθεση Εργκενεκόν έχουν κλειθεί να καταθέσουν ο πλοίαρχος Ντουρσούν Τσιτσέκ που κατηγορείται ότι σχεδίασε πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης και πέντε ακόμα στρατιώτες που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις καταστροφής του αποδεικτικού υλικού στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους τους οποίους επικαλείται ο τουρκικός τύπος, ο πλοίαρχος Τσιτσέκ μπορεί να προσαχθεί βιαίως στον εισαγγελέα, αν αρνηθεί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του έχει σταλεί από τις 22 Οκτωβρίου.

Ο πλοίαρχος είχε συλληφθεί νωρίτερα με την κατηγορία ότι προσπάθησε να ανατρέψει την συνταγματική κυβέρνηση της χώρας, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από 18 ώρες μετά την παρέμβαση των στρατιωτικών δικηγόρων του. Οι πέντε στρατιώτες έχουν ήδη επιβεβαιώσει εξωδικαστικά ότι συμμετείχαν σε προσπάθειες να καταστραφεί κρίσιμο αποδεικτικό υλικό στο Γενικό Επιτελείο. Αξιωματούχοι της στρατιωτικής δικαιοσύνης προσπαθούν τώρα να εμποδίσουν την προσαγωγή των στρατιωτών στην τακτική δικαιοσύνη, επικαλούμενοι αναρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων.

Τέλος ο εισαγγελέας του στρατού ζήτησε από τους πολιτικούς εισαγγελείς να του παραδώσουν το έγγραφο που έφθασε στα χέρια τους και την έκθεση των εμπειρογνωμόνων που επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα της υπογραφής του πλοιάρχου Τσιτσέκ στο επίμαχο έγγραφο που καταγράφει την προετοιμασία για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Την υπόθεση αποκάλυψε τον περασμένο Ιούνιο η εφημερίδα "Taraf". Τότε που ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ (Ilker Basbug), είχε χαρακτηρίσει το έγγραφο που αναδημοσιεύει η εφημερίδα ως "ένα παλιόχαρτο" και είχε κατηγορήσει την εφημερίδα ότι συκοφαντεί τις ένοπλες δυνάμεις.

"Η υπόθεση πρέπει το συντομότερο να διερευνηθεί. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα γίνουν αντικείμενο τέτοιων υποψιών", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν και προσέθεσε ότι σύντομα θα συζητήσει το θέμα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ert.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.