21/10/09

«Βέτο» Παπανδρέου στην ειδική σχέση Τουρκίας - Ε.Ε.

«Δεν πιστεύω σε αυτή τη νεφελώδη ειδική σχέση, η οποία θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός

Το πλαίσιο της νέας πολιτικής που θέλει να ασκήσει στα ευρω-τουρκικά, ώστε να επιδιωχθούν αποτελέσματα και στα ελληνοτουρκικά και κυρίως στο Κυπριακό, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του ενώπιον της κυπριακής Βουλής χθες.

Με επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να «δει το συμφέρον της και των Τουρκοκυπρίων» και να συναινέσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Παπανδρέου με σαφή και έντονο τρόπο τάχθηκε εναντίον της ειδικής σχέσης της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Επιπτώσεις
«Δεν πιστεύω σε αυτή τη νεφελώδη ειδική σχέση, η οποία θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος βεβαίως όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά και προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (και συμμάχους), όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που έχουν ταχθεί υπέρ της ειδικής σχέσης.

Το μοντέλο πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση απαιτεί για τη διαμόρφωση του νέου Οδικού Χάρτη (που θα συνδέει, όπως η συμφωνία του Ελσίνκι, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά) την ύπαρξη συγκεκριμένου κινήτρου για την Τουρκία που θα την έπειθε να προχωρήσει σε κινήσεις στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά, και το μόνο που φαντάζει ως τέτοιο είναι η «πλήρης ένταξη», η οποία, όμως, εξαρτάται από τις επιλογές της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ο πρωθυπουργός, αφού άκουσε μια ιδιαίτερα «σκληρή» ομιλία από τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Κάρογιαν (έκανε λόγο για εξάντληση των ορίων ελαστικότητας της ελληνοκυπριακης πλευράς από τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και ζήτησε να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία), δεσμεύθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα μείνει θεατής» και ότι ο ίδιος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού και την ενίσχυση των προσπαθειών της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε τις βασικές παραμέτρους της επιδιωκόμενης λύσης του Κυπριακού, τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν είναι αποδεκτή η διχοτόμηση» και απευθυνόμενος προς την Αγκυρα, που επιμένει στη διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, επεσήμανε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα τα εγγυάται η Ε.Ε. και όχι κάποια στρατιωτική δύναμη».

Ενόψει του Δεκεμβρίου, η κυπριακή πλευρά θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την αξιολόγηση της Τουρκίας αλλά και την ύπαρξη αυστηρών συνεπειών για την ενταξιακή πορεία της εφόσον δεν εκπληρώσει την υποχρέωσή της για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης με την Κύπρο.

Ακόμη και αν υποχρεωθεί να επιβάλει μονομερώς τις κυρώσεις αυτές με μπλοκάρισμα πρόσθετων κεφαλαίων στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που διεξάγει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Τουρκίας.
Λευκωσία, Νίκος Μελέτης
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

3 σχόλια:

  1. Δεν πιστεύω σε αυτή τη νεφελώδη ειδική σχέση, η οποία θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα»
    Η ΣΧΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ.
    ΝΕΦΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΖΕΨΟΥΝ.
    ΑΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΤΕ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ π.χ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
    ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ .... ΚΑΙ ΤΡΙΧΕΣ.
    ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟ:
    ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΙΣΒΟΛΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ- ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ - ΚΑΖΟΥΣ ΜΠΕΛΙ- ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρωθυπουργός ποιας χώρας είπαμε είναι ο ΓΑΠ..???της Τουρκίας??καλά τόσο θερμές υποστηρίξεις στην Ευρωπαική τους πορεία...ούτε οι ίδιοι οι Τούρκοι..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ελληνικός λαός πιστεύει στην ειδική σχέση και στην καθόλου σχέση Γιωργκος. Ποιος σου είπε να τα λες αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.