21/10/09

Η Ρωσία επιστρέφει στα Βαλκάνια

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε θερμή χειραψία με τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντις, «κλείνοντας» τη συμφωνία για το δάνειο του 1,5 δισ. ευρώ.Δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ έδωσε ο Μεντβέντεφ στους Σέρβους για την κρίση

Επεκτείνεται η επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια καθώς χθες η Μόσχα προχώρησε σε στενότερη στρατηγική συνεργασία με τη Σερβία. Συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε τη χορήγηση δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Κατά την πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου στη σερβική πρωτεύουσα, ο Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την απόφαση για τη χορήγηση δανείου με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής που ενισχύει την πολιτική και οικονομική επιρροή της Μόσχας στα Βαλκάνια και δέχθηκε τις ευχαριστίες του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντις, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες. Τον Ιούλιο η Σερβία είχε ζητήσει από τη Ρωσία δάνειο 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει το τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό και έτσι να μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία για χορήγηση 3 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Ο αγωγός South Stream
Η Σερβία είναι ιδιαίτερα σημαντική στα σχέδια της Μόσχας για επέκταση των ενεργειακών εξαγωγών της, με την κατασκευή του αγωγού South Stream που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων, ενώ το Βελιγράδι βασίζεται στη διπλωματική υποστήριξη της Μόσχας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα του Κοσόβου, την ανεξαρτησία του οποίου έχουν αναγνωρίσει περίπου 60 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι «από τις ενεργειακές συμφωνίες που υπεγράφησαν με τη Σερβία εξαρτάται όχι μόνο η οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών αλλά και το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης». Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού South Stream που, όπως είπε, «αρχίζει επιτέλους να υλοποιείται» και εκτίμησε ότι η πετρελαϊκή εταιρεία ΝΙS της Σερβίας, που ανήκει στη ρωσική Gazprom, θα διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο Μεντβέντεφ επανέλαβε ότι η Μόσχα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην Ε.Ε.

Δάνειο και από την Κίνα
Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς των μεταφορών και των κατασκευών. Η Ρωσία θα συμμετέχει στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και την κατασκευή εμπορικών λιμανιών κατά μήκος του Δούναβη.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μλάντζαν Ντίνκιτς ανακοίνωσε ότι το Βελιγράδι θα δανειστεί και 200 εκατομμύρια ευρώ από την Κίνα, επίσης με ευνοϊκούς όρους.

Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου αυτού θα είναι 15ετής, με 5 χρόνια περίοδο χάριτος και σταθερό επιτόκιο 3% ετησίως.
ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΠΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΠΡΟΣ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙΜΑΣ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ.
    ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΡΩΣΙΑ Ή ΚΙΝΑ.
    ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ Η ΔΥΝΑΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΗ ΚΙΝΑ. ΜΑΛΟΝ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ.
    ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ.ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΔΡΟΜΟΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΨΙΧΟΥΛΑ.ΔΕΝ ΠΑΥΟΥΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΕΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.
    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΔΩ ΝΑ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ, ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΑΦΡΙΚΗ.ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΨΩΜΙ.ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ. ΟΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΟΧΛΟΥΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΣΗΣ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΝΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.