29/10/09

Συνάντηση "γνωριμίας" Παπανδρέου - Γκρούεφσκι

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ δημιουργεί την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, θα σημάνει και το άνοιγμα της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Θετική η συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ν. Γκρούεφσκι, λέει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜΘετική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση στις Βρυξέλλες των πρωθυπουργών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Η συνάντηση αυτή των πρωθυπουργών των δύο χωρών συμβολίζει το σπάσιμο του πάγου. Από την μεριά μου θα επαναλάβω την πρόσκλησή μου προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να συναντηθούμε κι εμείς ως πρόεδροι των δύο χωρών για να δείξουμε ότι ως ηγέτες έχουμε κατανόηση για όλα τα προβλήματα, καθώς για την αποκατάσταση του διαλόγου ο οποίος πρέπει να αποτέλεσει ένα μήνυμα προς όλους τους ανθρώπους ότι υπάρχει επικοινωνία» ανέφερε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ δημιουργεί την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, θα σημάνει και το άνοιγμα της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων προβάλουν ως πρώτο θέμα τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες.

Συνάντηση "γνωριμίας" Παπανδρέου - ΓκρούεφσκιΟλιγόλεπτη άτυπη συνάντηση γνωριμίας στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών είχε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα απο πρόταση του σκοπιανού πρωθυπουργού στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών την Τετάρτη, κατά την οποία ο κ. Γκρούεφσκι συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για την εκλογή του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας.

H Aθήνα σπεύδει, πάντως, να υποβαθμίσει τη συνάντηση, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για "συνάντηση γνωριμίας". Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου κατέστησε σαφή την εθνική "κόκκινη γραμμή": Μια ονομασία, για κάθε χρηση, με γεωγραφικό προσδιορισμό. Επισης, η Αθήνα επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και όχι απευθείας. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά θα δεχθεί πιέσεις το επομενο διαστημα για την ένταξη της Fyrom στο ΝΑΤΟ.

Την Τετάρτη σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, ο κ. Γκρούεφσκι διεμήνυσε πως "η πολιτική της άσκησης βέτο δεν έχει συμβάλει στην επίτευξη προόδου" στο θέμα της ονομασίας.

Όσον για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο αμέσως προσεχές διάστημα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αρκέστηκε στην επισήμανση ότι "από την πλευρά του θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια" για να καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο.

Και εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να αναγάγει το θέμα της επίλυσης του ονόματος ως προτεραιότητά της, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο εν λόγω θέμα το συντομότερο δυνατό.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ,Nooz.gr

2 σχόλια:

  1. Αυτό που σημιολογικά παρατηρισα απο το video ηταν οτι ο Σκοπιανος στεκοταν σούζα μπροστα στον Γιωργο.
    για να δουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι σχέση ταγματάρχη από παλιά στρατιωτική οικογένεια(...) με λοχία του αμερικανικού στρατού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.