22/10/09

Η τριπλή «εμπλοκή» του Δεκεμβρίου


του Θανου Π. Ντοκου*

Η Ελλάδα ίσως βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς τον Δεκέμβριο ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια τριπλή «εμπλοκή»: αρνητικές εξελίξεις στα θέματα της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, υπό τη σκιά του αιτήματος για κατανόηση και αλληλεγγύη από τους εταίρους μας όσον αφορά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Θεωρητικά, αν δεν υπάρξει καμία πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό ή στις διμερείς διαπραγματεύσεις για το όνομα, η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει βέτο στο ένα ή και στα δύο θέματα. Στην πράξη, ωστόσο, η οικονομική μας αδυναμία, αλλά και το περιορισμένο διπλωματικό κεφάλαιο και τα στενά χρονικά περιθώρια αυξάνουν σημαντικά το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας. Ενδιαφέρουσα επιλογή για χώρες που αντιμετωπίζουν περισσότερο του ενός μέτωπα είναι η στρατηγική win-hold-win, η επικέντρωση δηλαδή των προσπαθειών στο συγκριτικά ευκολότερο μέτωπο, επιδιώκοντας ένα θετικό αποτέλεσμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και μια τακτική άμυνας στο άλλο μέτωπο, με στόχο να μη χαθεί πρόσθετο έδαφος μέχρις ότου να καταστεί δυνατή η χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων στο μέτωπο αυτό.

Αυτό θα σήμαινε μια «επιθετική» στρατηγική στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στους ακόλουθους άξονες: συμφωνία στην ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αποφυγή συζητήσεων περί γλώσσας και εθνότητας και επιδίωξη χρήσης της ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και, κατ’ ελάχιστον, τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, συνεννόηση για εμπλοκή είτε των ΗΠΑ είτε μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας σε ρόλο «έντιμου διαμεσολαβητή», για να ξεπεραστεί το παρόν αδιέξοδο, και δέσμευση ελληνικής πλευράς για έμπρακτη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ. Τυχόν αρνητική απάντηση των Σκοπίων θα μειώσει σημαντικά το κόστος ενός ελληνικού βέτο.

Το ελληνοτουρκικό μέτωπο είναι σαφώς πιο δύσβατο. Αν δεν υπάρξουν μέχρι τον Δεκέμβριο θετικές εξελίξεις στις διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, η Αθήνα και η Λευκωσία θα βρεθούν προ διλήμματος. Ωστόσο, ούτως ή άλλως, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς λόγω αντίθεσης Γαλλίας και Γερμανίας στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή τον εκτροχιασμό των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να ζητήσουν την αναβολή για το 2010 της συνολικής επανεξέτασης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για την υλοποίηση μιας εναλλακτικής στρατηγικής που θα έχει τελικούς στόχους την επαναφορά διαδικασίας ανάλογης με αυτή του Ελσίνκι και την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Οι ανωτέρω προτάσεις δεν αναιρούν φυσικά τη χρησιμότητα μιας ελληνικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό μέσα στις επόμενες εβδομάδες ούτε τη διερεύνηση ιδεών για την άμεση βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για παράδειγμα, η λειτουργική επίλυση του ζητήματος των παραβάσεων με τρόπο που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα θα αφαιρέσει μια καθημερινή πηγή τριβών και θα μειώσει την πιθανότητα ενός αθέλητου θερμού επεισοδίου.

* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
www.kathimerini.gr

3 σχόλια:

  1. Κανένα μπλέξιμο. Επίκυψη καλή δόση βαζελίνης και όλα καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Δρ. Ντόκο,

    Ο Δημοσιογράφος-Οικονομολόγος κ. Κωνσταντίνος Κόλμερ υπήρξε ταχύτερος υμών.

    Ήδη, εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια σε βιβλίο του, "Η Μεγαλειώδης Απάτη του Ευρώ" έχει αναφέρει, ότι χωρίς "τακτοποιημένη" οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική (έστω και "ολίγον" ! ανεξάρτητη), ούτε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.

    Όποια στιγμή θελήσει ο κάποιος, η Μούντιζ μας κατατάσσει σε Β - ή C - κατηγορία και τότε μας παραλαμβάνει ο Άρχων του Σκότους .......!

    'Αραγε, τι να κάνει ο Καθηγητής Οικονομολόγος κ. Γιώργος Αλογοσκούφης......;

    Βέβαια ημείς, τα γνωστά συνήθη υποζύγια, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, πληρώνουμε τα ... μαλλιά της κεφαλής μας, για να ... "πολιτεύονται" ..... οι κύριοι Καθηγητές....!

    Ο Μπίσμαρκ ήταν νομίζω που είπε το γνωστό, "Zwei Professoren die Heimat ist verloren", ήγουν "Δύο Καθηγητές εχάθη η Πατρίς".

    Πράγματι, όπως είπε τότε ο Δημοσθένης στους αρχαίους Αθηναίους, άνευ χρημάτων "ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων"!

    Αφήστε που η αρχαία Αθήνα διελύθη, όταν οι μέτοικοι και οι απελεύθεροι εχρίσθησαν Αθηναίοι πολίτες [λέτε να σημαίνει αυτό κάτι για τους κκ. Παυλόπουλο και Ραγκούση ;].

    Δηλαδή, οι Ευρωπαίοι και λίαν πολιτισμένοι Ελβετοί, οι οποίοι αρνήθηκαν το δικαίωμα της πολιτογράφησης στα παιδιά ..... πέμπτης γενεάς μεταναστών που θα γεννηθούν στην Ελβετία (μιλάμε για μετανάστες και όχι για τους δικούς μας ... "λαθρομετανάστες"!) , είναι .... φασίστες;;;

    Πράγματι, κατά τους Γερμανούς, Geld ist Macht und kein Geld ist Ohnmacht = Το Χρήμα είναι Δύναμη και η Έλλειψη Χρημάτων είναι Αδυναμία (λιποθυμία).

    Κατά τους Γάλλους, που όπως φαίνεται είναι πιό ..."φασίστες" l' argent fait la guerre = Το χρήμα κάμνει τον πόλεμο!

    Απ' ότι φαίνεται οι κκ. πολιτικοί μας, των δύο τουλάχιστον μεγάλων κομμάτων, είναι προφανές ότι μας πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Ο κ. Ντόκος μας προϊδεάζει για το πώς η κοκκινη γραμμή για τα Σκόπια μεθοδεύεται να γίνει ροζ σε κρίσιμα σημεια πχ εκεινο το ¨΄ονομα για χρήση προς όλους, να γίνει "για χρήση σε μερικούς οργανισμούς" καιόχι προς όλες τις χώρες. Με την αιτιολογία ότι είμαστε σε δύσκολη θέση. Δεν έίμασταν όταν βάζαμε το βέτο στο Βουκουρέστι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.