22/10/09

Λογοκρισία στο επίμαχο σήριαλ. Οι τουρκικοί λεονταρισμοί δεν κράτησαν πολύ.

Μετά την όξυνση που προκάλεσε στις τουρκοισραηλινές σχέσεις η εκπομπή του πρώτου επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς "Ξεριζωμός" (Ayrılık) και τα διαβήματα διαμαρτυρίας, στα οποία πρώτοι αναφερθήκαμε με σχετικά μας δημοσιεύματα, η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση TRT προχώρησε στο κόψιμο των σκηνών εκείνων που ενοχλούσαν το Ισραήλ. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ραντικάλ ο παραγωγός της τηλεοπτικής σειράς Selçuk Çobanoğlu δήλωσε ότι από το δεύτερο επεισόδιο της σειράς που προβλήθηκε χτες στην τουρκική κρατική τηλεόραση, είχαν κοπεί ορισμένες πολεμικές σκηνές που αναφέρονταν στην επίθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Çobanoğlu είπε ότι έκανε τα γυρίσματα με βάση το σενάριο και παρέδωσε τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειρά στην κρατική τηλεόραση. Αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε:
“Εμείς παραδώσαμε την τηλεοπτική σειρά όπως έγιναν τα γυρίσματα. Η πρωτοβουλίες που λαμβάνονται κατά την εκπομπή, ανήκουν στην TRT”.
Η εκπομπή του πρώτου επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς "Ξεριζωμός: Η Παλαιστίνη στον έρωτα και στον πόλεμο" (Ayrılık: Aşkta ve Savaşta Filistin), που παρουσιάζει τους ισραηλινούς στρατιώτες να σκοτώνουν εν ψυχρώ αμάχους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ, η οποία επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στην τουκρική κυβέρνηση.
Μετά τον παραγωγό της σειράς Çobanoğlu, που μίλησε στο HABERTÜRK και αναφέρθηκε στο κόψιμο επίμαχων σκηνών, τη λογοκρισία και το "ψαλίδι" στο σήριαλ επιβεβάιωσε και ο σκηνοθέτης του, Onur Tan.
Εμείς από την πλευρά μας να σημειώσουμε ότι, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη περίπτωση, οι λεονταρισμοί και οι άθλιες προπαγάνδες της Τουρκίας δεν περνούν, όταν μια χώρα σέβεται τον εαυτό της και αντιδρά, όπως επιβάλλουν τα συμφέροντά της.

2 σχόλια:

  1. Τὸ Ἰσραὴλ δὲν εἶναι τυχαῖο κράτος, ἔχει σπουδαίους συμμάχους, διότι ἐκμεταλλεύεται πλήρως τὰ προτερήματά του. Ἔχει ἐπίσης καὶ καλὰ ὀργανωμένο στρατό καὶ καλὴ ἐξωτερικὴ πολιτική.
    Ἡ Τουρκία ὑπὸ ἄλλας συνθῆκας θὰ τὸ ἔσκιζε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Πόντιοι λένε για την υπεροψία.

    Την κάταν είπαν΄ατεν : το σκατό΄ς βοτάν΄ έν, κ΄εχτάλεψεν και φόσιξέν΄α.
    Δηλ. την γάτα της είπαν το σκατό σου βοτάνι είναι και εκείνη έσκαψε και τόκρυψε.

    Και για την άγνοια.

    Τον άρκον εδέκαν΄ατον τσιτσέκ, και κείνος εσέγκεν΄α σον κώλον΄ατ΄.

    Δηλ. τον αρκούδο τουδωσαν λουλούδι και κείνος το έβαλε στον κώλο του.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.