25/10/09

Ντοκιμαντέρ για τους μουσουλμάνους Κρήτες της Τουρκίας

Έγινε η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ "Κατακερματισμένες οικογένειες - οι Κρητικοί της ανταλλαγής των πληθυσμών", παραγωγή της TRT.

Η Τουρκία είχε πάντα ένα πρόβλημα. Δεν μπορούσε να 'χωνέψει' τη νοσταλγία και την αγάπη που έδειχαν οι πρόσφυγες του Πόντου και της Ανατολής για τις χαμένες ή αλησμόνητες πατρίδες.
Δεν μπορούσαν οι Τούρκοι να εξηγήσουν το γιατί οι Έλληνες πρόσφυγες από τα εδάφη της Ανατολής έδειχναν αυτή τη συμπεριφορά, ενώ οι Τούρκοι πρόσφυγες από τα εδάφη της άλλοτε οθωμανοκρατούμενης Ελλάδας, δεν έγραφαν, δεν μιλούσαν, δεν έχυναν δάκρυα για τις δικές τους χαμένες πατρίδες.
Δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ότι οι Έλληνες του Πόντου και της Ανατολής έκλαιγαν για τις πατρίδες των προγόνων τους, που έμεναν εκεί επί αιώνες και χιλιετίες, τις δικές τους πατρίδες.
Δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ότι οι Τούρκοι πρόσφυγες που κι εκείνοι ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, δεν έκλαιγαν και δεν τις νοσταλγούσαν, επειδή ένοιωθαν ότι ζούσαν στα χώματα αυτά ως κατακτητές και απλά ήλθε η ώρα να φύγουν από κάτι που δεν ήταν δικό τους.
Μοναδικές περιπτώσεις, οι μουσουλμάνοι των Γρεβενών, του Βοΐου και της Καστοριάς, που ρίχνουν ακόμα δάκρυα για την πατρίδα που έχασαν και οι μουσουλμάνοι της Κρήτης, που συνεχίζουν να διατηρούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Κρήτης, σε πείσμα των καιρών.
Το φαινόμενο έχει την εξήγησή του. Πρόκειται για εξισλαμισμένους Έλληνες, που τους "πήρε η μπάλα" πρώτα του προσυλητισμού και μετά της αναγκαστικής ανταλλαγής των πληθυσμών.
Αυτούς, τους μουσουλμάνους κρητικούς της Τουρκίας, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν διάφοροι κύκλοι κατά το παρελθόν, για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ένα κίνημα αυτονομίας της Κρήτης.
Τώρα η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση, ένας μηχανισμός ανερυθρίαστης γκαιμπελικής προπαγάνδας του τουρκικού κράτους, κάνει ντοκυμαντέρ για τους "τουρκοκρητικούς".
Διαβάστε το σχετικό άρθρο:

Οι Τούρκοι μετανάστες από την Κρήτη έγιναν θέμα σε ντοκιμαντέρ.
Το ντοκιμαντέρ της TRT "Κατακερματισμένες οικογένειες - οι Κρητικοί της ανταλλαγής των πληθυσμών" (Parçalanmış Aileler - Girit Mübadilleri), στέκεται μάρτυρας μιας εποχής.
Αφηγείται την ιστορία των προσφύγων που ήρθαν από την Κρήτη στην Τουρκία το 1924.
Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ που ολοκληρώθηκε σε δύο χρόνια, έγινε στο Adana όπου εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον κόσμο.
TRT

5 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΔΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ.ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά εσείς την βιόλα σας, εδω κάτω συμβαίνουν πράματα και θάματα, οι κρατικές υπηρεσίες κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα πάει σύνεφο...σαν τα αυτοκόλητα σημαιάκια της κρητικής πολιτείας στα αυτοκίνητα, στις ετικέτες κρασιών και στις αεροπορικές εταιρίες (εννίοτε). Το πιο ωραίο είναι ότι χωριό σκέφτεται να ξαναπάρει το "τουρκικό" όνομα που είχε πρίν....και το διατυμπανίζουν και στην σελίδα της ένωσης δήμων και κοινωτήτων. "Συμπτωματικά" αυτό το χωριό, που ήταν και είναι απο τα πλουσιότερα του νησιού, ήταν η σφηγκοφωλιά των μπουρμάδων και όσοι "με μέσον" δεν έφυγαν, στις αρχές του 20ου αιώνα,ξανά-έγιναν χριστιανοι και έλληνες και κράτησαν τις τεράστιες περιουσίες τους ακόμα και στους αναδασμούς υπέρ των Μικρασιατών προσφύγγων. Επίσης, "Συμπτωματικά" σε αυτό το χωριό την τελευταία 20ετία δραστηριοποιούνται διεθνιστές καλιτέχνες που σιγά σιγά την έκαναν να μοιάζει περισσότερο με λιβανέζικη παρά με κρητική.

    Θα επανέλθω δρυμύτερος ..

    Λάμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ίδιοι οι τούρκοι είναi στο σύνολό τους εξισλαμισμένοι ρωμιοί της μικράς Ασίας και των εδαφών της Ρωμανίας (Βυζαντινής αυτοκρατορίας κατά τους Φράγκους). Μαζικοί τέτοιοι εξισλαμισμοί εγιναν τον 10-11 αι. Δεν είναι του παρόνοτος να πουμε πρισσότερα. Καποτε ρώτησαν σε μια διάλεξη της κ. Γλύκατζη-Αλβερέρ αν είμαστε οντως έθνος ανάδελφο. Η απάντηση της ήταν "μην εκπλαγείτε αν σας πω πως οι πληθυσμοί απέναντι στο Αιγαίο είναι το αδελφο μας έθνος", και αναφέρθηκε στους εθελοντικούς και μαζικούς εξισλαμισμούς της μικράς ασιας τον 10-11 αι. Αξίζει κανεις να μελετήσει την ιστορία στο θεμα αυτό που φαινεται πολύ προχωρημένο για τους βολεμένους kai μοντερνους Greeks.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχθές είχα την τύχη να γνωρίσω δύο αδέρφια Τούρκους στο Αμβούργο. Μόλις έμαθαν πως είμαι Έλληνας μου μιλούσαν Ποντιακά, και ενώ δε μπορούσα να τους απαντήσω παρά στα αγγλικά, καταλάβαινα σχεδόν τα πάντα. Εξεπλάγην και με αυτούς και με μένα! Ήταν σαν να άκουγα αρχαία ελληνικά από Τούρκους (Μου συστήθηκαν σαν Τούρκοι). Βέβαια η συζήτηση έγινε πολυπλοκότερη οπότε και συνέχισε στα αγγλικά. Τους λέω καλά αφού μου λέτε πως είστε Τούρκοι που γεννηθήκατε στη Γερμανία πως και μιλάτε ποντιακά; Μου απάντησαν γιατί πέντε γενεές πίσω η οικογένειά μας ήταν Έλληνες από την Τραπεζούντα.
    Προσωπικά θεωρώ πως είναι τυχερός όποιος Έλληνας γνωρίζει πάνω από τρεις γενιές πίσω τις ρίζες του. Πόσο μάλλον αυτοί που οι πρόγονοί τους αν και εξισλαμισμένοι εδώ και τέσσερις γενεές τους δίδαξαν τη γλώσσα τους! ΚΑΙ γνώριζαν τις ρίζες τους.
    Βέβαια οι γονείς τους μετανάστευσαν από Τραπεζούντα για Γερμανία, όμως δε νομίζω να μιλάνε σήμερα ελεύθερα τα Ποντιακά στην Τραπεζούντα, ας μου πει κάποιος που ξέρει πάνω σε αυτό.
    Όπως και να έχει πάντως είναι αξιοθαύμαστο πως αυτοί οι νέοι έμαθαν τα ποντιακά. Αυτή είναι η γλώσσα που μιλάνε στα σπίτια τους, ούτε Γερμανικά ούτε τούρκικα.
    Και ενώ είναι και νιώθουν τούρκοι έχουν έντονο το αίσθημα του τοπικισμού (Τραπεζούντα) και έχουν και την υπερηφάνεια για τις ρίζες τους. Κάτι παράδοξο για μένα μέχρι χτες αλλά εντελώς φυσιολογικό γι' αυτούς, τούρκοι με Ελληνικές ρίζες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ούτως ή άλλως οι σημερινοί Τούρκοι είναι κυρίως οι Βυζαντινοί άρχοντες που δέχτηκαν να εξισλαμιστούν για να κρατήσουν τα κτήματά τους. Είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό, στη φυγή προς Ιταλία (όσοι από αυτούς είχαν την ευκαιρια και τη δυνατότητα να το κάνουν) και την ταπεινοτική φτώχεια.
    Τα παραδείγματα επώνυμων Οθωμανών με Ελληνική καταγωγή είναι αναρρύθμητα.
    Ένα από αυτά, ο 'καλός' πασάς των Ιωαννίνων την εποχή του Κινήματος των Φιλοσόφων, άλλοι λένε ότι και ο κορυφαίος αρχιτέκτονας Σινάν ήταν ελληνικής καταγωγής.
    Και αν ψάξετε στα χαρέμια των σουλτάνων και δείτε ποιες ήταν οι βασιλικές μητέρες-Σουλτάνες των Οθωμανών Σουλτάνων θα καταλάβετε τι παίζεται.
    Εγώ πάντως δεν τους βλέπω σαν αδελφούς επειδή τυχαίνει να έχουμε ίσως μία γονιδιακή συγγένεια, αν δείτε και στην Ευρώπη πολλοί λαοί έχουν ακριβώς τα ίδια γονίδια αλλά σε άλλα ποσοστά. Κι εκείνοι είναι αδέλφια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.