21/10/09

Η πολιτική της επανεκτίμησης

Σαράντα οκτώ ώρες μετά τη δήλωση, την περασμένη εβδομάδα, της υπουργού Χίλαρι Κλίντον ότι η Ρωσία «κατά πάσαν πιθανότητα» δεν θα υποστηρίξει αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν, πηγές στην Ουάσιγκτον αποκαλύπτουν ότι μέλη του Κογκρέσου, στελέχη υπηρεσιών πληροφοριών και το ισραηλινό λόμπι επιχειρούν να επανεξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες «η πρόοδος (του Ιράν) προς τον στόχο της κατασκευής πυρηνικών όπλων».

Χαρακτηρίζουν «ξεπερασμένη» την έκθεση του 2007, η οποία συμπύκνωνε τα συμπεράσματα των 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Τεχεράνη είχε διακόψει το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων. Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή η έκθεση αμφισβητήθηκε από το Ισραήλ, από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών ΒΝD και από γερουσιαστές και βουλευτές από τα δύο κόμματα. Σε αυτήν όμως την έκθεση στήριξε ο Μπαράκ Ομπάμα προεκλογικά και αργότερα ως πρόεδρος τη νέα τακτική του Λευκού Οίκου- τη διπλωματική προσέγγιση του προβλήματος. Σήμερα η τακτική αυτή δέχεται σοβαρές πιέσεις για «να υπάρξει μια επανεκτίμηση της απειλής» από την Τεχεράνη ώστε «να εκμηδενιστεί προληπτικά στη γένεσή της» δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στέλεχος της υποεπιτροπής της Βουλής για την Εσωτερική Ασφάλεια. Οι ίδιες πηγές βεβαιώνουν ότι υπέρ της «επαναπροσέγγισης» του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν είναι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αλλά αν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει να γίνει επανεξέταση του ζητήματος, θα απαιτηθεί διάστημα δύο ετών τουλάχιστον για να συλλεγούν και εκτιμηθούν οι σχετικές με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πληροφορίες. Το ζήτημα όμως δεν είναι απλώς τεχνικό, έχει πολύ σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις, οι οποίες θα βαρύνουν τον αμερικανό πρόεδρο και ασφαλώς θα επηρεάσουν τη στάση συμμάχων και φιλίων χωρών έναντι της Ουάσιγκτον. Διότι ενδεχόμενη αλλαγή της εκτίμησης για την ημερομηνία της «πυρηνικοποίησης» του Ιράν από την Αμερική θα υπονομεύσει αυτομάτως τον διάλογο ο οποίος άρχισε με καλούς οιωνούς στη Γενεύη, στις αρχές Οκτωβρίου, μεταξύ του Ιράν και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συν τη Γερμανία. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η νέα συνάντηση των εκπροσώπων τους. Η Ουάσιγκτον έδωσε στην Τεχεράνη προθεσμία ως το τέλος Δεκεμβρίου για «να συμμορφωθεί» με την πρόσκληση των Δυτικών να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το πυρηνικό της πρόγραμμα και προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλει στο Ιράν αυστηρές κυρώσεις.

Επί του παρόντος η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών «δεν είναι έτοιμη να χαρακτηρίσει άχρηστη» την έκθεση του 2007 μολονότι αναγνωρίζει ότι καλύπτει την περίοδο 2003-2007 και έκτοτε «έχουν συγκεντρωθεί αρκετές αξιόλογες πληροφορίες» έγραφε η «Wall Street Journal» (16/10), διευκρινίζοντας ότι μερικές από αυτές «χρήζουν επανεκτίμησης». Στάθης Ευσταθιάδης
ΒΗΜΑ

Υπέρ των συνομιλιών με το Ιράν τάσσονται οι Αμερικανοί
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του δικτύου CNN το 88% των Αμερικανών πιστεύει ότι το Ιράν προσπεθαί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Περίπου εννέα στους δέκα αμερικανούς πιστεύουν ότι το Ιράν ετοιμάζεται να τελειοποιήσει πυρηνικά όπλα και μια πλειοψηφία από αυτούς διάκειται ευνοϊκά σε μια στρατιωτική επίθεση για να αποφευχθεί η επίτευξη των στόχων της χώρας αυτής, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Ενώ οι συνομιλίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις συνεχίζονται στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αυτή η σφυγμομέτρηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN αποκαλύπτει ότι το 88% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση το 78% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των άμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και το Ιράν, και το 77% τάσσεται υπέρ των οικονομικών κυρώσεων.

Οι στρατιωτικές κυρώσεις είναι αυτές που λαμβάνουν την πιο χαμηλή υποστήριξη, όμως το 54% των Αμερικανών διαβεβαιώνει ότι τάσσεται ευνοϊκά στα στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν που θα το εμποδίσουν να γίνει πυρηνική δύναμη.

Για την σφυγμομέτρηση αυτή του CNN, 1.038 άνθρωποι ερωτήθηκαν τηλεφωνικά ανάμεσα στην Παρασκευή και την Κυριακή-το περιθώριο λάθους είναι +-3%.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.