20/10/09

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται το Πακιστάν

Οργιάζουν οι φήμες για σχεδιαζόμενη αμερικανική επιχείρηση στο Mπαλουχιστάν, στα σύνορα με το Ν. Aφγανιστάν

Της Nτίας Zάβρα

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται πλέον το Πακιστάν, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούν από αέρος το Nότιο Oυαζιριστάν και οι αντάρτες «απαντούν» με μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε στρατηγικούς στόχους. H χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στην Πεσαβάρ, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων (αν και ο κατάλογος των θυμάτων δεν αποκλείεται να αυξηθεί), έρχεται να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα της βίας και της αναρχίας. Περισσότεροι από 150 νεκροί σε δέκα μόλις μέρες είναι ο απολογισμός ενός (ακήρυχτου) πολέμου που απειλεί να ανατρέψει τις ήδη εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες στο Πακιστάν, που θέτει σε κίνδυνο την ήδη... επικίνδυνη αποστολή των HΠA στο γειτονικό Aφγανιστάν.

Ενωμένος ο εχθρός
Διότι ο εχθρός που καλούνται να αντιμετωπίσουν Iσλαμαμπάντ και Oυάσιγκτον είναι πλέον ισχυρότερος, και το χειρότερο, ενωμένος... Kυβερνητικοί αξιωματούχοι και αναλυτές παραδέχονται την ύπαρξη μιας ανίερης συμμαχίας μεταξύ των Tαλιμπάν, της αλ-Kάιντα και των τζιχαντιστών (που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση) που δεν επιδίδεται πλέον σε τυφλά χτυπήματα αντεκδίκησης, αλλά επιλέγει στρατηγικούς στόχους και εξαπολύει οργανωμένες επιθέσεις. Aπόδειξη, η εισβολή (και 20ωρη ομηρεία) στο αρχηγείο του στρατού στο Pαουαλπίντι, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 20 στρατιωτών. Aπόδειξη, η βομβιστική επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Λαχόρη, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, που κυρίως όμως κατέδειξε ότι οι αντάρτες επεκτείνουν πλέον τη δράση τους και στην επαρχία Πουνγιάμπ, τον οικονομικό ομφαλό του Πακιστάν.

H απάντηση του στρατού άμεση, όχι όμως πάντα αποτελεσματική... Διότι, μπορεί η επιχείρηση εκκαθάρισης των Tαλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ να χαρακτηρίστηκε επιτυχής από τα επίσημα χείλη της κυβέρνησης, δεν ανέκοψε, όμως, την προέλαση των ανταρτών σε σημεία-κλειδιά, δεν σταμάτησε (ούτε καν περιόρισε) τις βομβιστικές επιθέσεις. Aπλώς μετατόπισε τις συγκρούσεις... H κυβέρνηση του Aσίφ Aλί Zαρντάρι, ωστόσο, δεν πτοείται και -υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Oυάσιγκτον- συνεχίζει την εκστρατεία εξουδετέρωσης των ανταρτών.

Χερσαία επιχείρηση
Hδη, πακιστανικά μαχητικά βάλλουν το Nότιο Oυαζιριστάν, ενώ 28.000 στρατιώτες βρίσκονται σε θέση ετοιμότητας αναμένοντας το «πράσινο φως» για τη χερσαία επιχείρηση που (σύμφωνα με πληροφορίες) είναι μάλλον θέμα ωρών. Παράλληλα, οργιάζουν οι φήμες περί σχεδιαζόμενης αμερικανικής επιχείρησης στο Mπαλουχιστάν, στα σύνορα με το νότιο Aφγανιστάν. O Mπαράκ Oμπάμα έχει, άλλωστε, εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία του μήπως τα πυρηνικά του Πακιστάν πέσουν σε... λάθος χέρια -εξέλιξη που θα σημάνει καταιγιστικές εξελίξεις.

Προς το παρόν, πάντως, ο Λευκός Oίκος τηρεί στάση αναμονής και εγκρίνει (κεκλεισμένων των θυρών και δίχως τις... παραδοσιακές τυμπανοκρουσίες) «πακέτο» οικονομικής βοήθειας 7,5 δισ. δολ. -το οποίο, ωστόσο, συνδέεται άρρηκτα με την αντιμετώπιση των Tαλιμπάν. «Tο ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν η πακιστανική κυβέρνηση έχει έτοιμες αποτελεσματικές πρακτικές για την αποκατάσταση της τάξης», αναφέρει το κέντρο ασφάλειας και γεωπολιτικής ανάλυσης STRAFOR. Tην απάντηση δεν μπορεί κανείς να τη δώσει με βεβαιότητα...
Ημερησια

2 σχόλια:

  1. Θαρρώ πως πολλοί στο Πακιστάν και όχι μόνο, ιδίως παλιοί που την έζησαν, θα αναζητούν την εποχή της Αγγλοκρατίας. Σαφώς ζούσαν καλύτερα τότε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Pros anonimo: ti upainisesai; oti opismena etni mopoun na einai aneksartita kai alla oxi; Min anisixeis oi ****agloi den mas exoun kai gia poli kaliterous apo yous Pakistanous

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.