27/10/09

Ο Ερντογάν στη Guardian

Για άδικη μεταχείριση απέναντι στο Ιράν κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγιπ Ερντογάν ο οποίος αυτήν την εβδομάδα επισκέπτεται τη χώρα και ενώ ομάδα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας επιθεωρεί το μέχρι πρότινος μυστικό εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στην πόλη Κομ.

Σε συνέντευξή του, στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε φίλο τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και «κουτσομπολιό» τους φόβους ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει πυρηνικά.

«Ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρώπης, υπάρχουν και αυτοί που έχουν προκαταλήψεις εναντίον της Τουρκίας, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, σχολίασε σε συνέντευξη του στη guardian ο Ταγιπ Ερντογάν, αναφερόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Παλαιότερα, επί ηγεσίας Σιράκ, είχαμε άψογες σχέσεις και ήταν πολύ θετικός απέναντι στην Τουρκία. Αλλά επί προεδρίας Σαρκοζί, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι μία άδικη συμπεριφορά. Η ΕΕ παραβιάζει τους ίδιους τους κανόνες της», επισήμανε ο Τούρκος ηγέτης.
athina094.gr

1 σχόλιο:

  1. "Λόγω της εχθρότητας του κεμαλικού κράτους προς ο,τιδήποτε το ισλαμικό, η Τουρκία παρέμενε απούσα από τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή. Η στρατιωτική της συνεργασία με το Ισραήλ καθιστούσε την Τουρκία «προδότη» στα μάτια των Αράβων, ενώ ο εν πολλοίς κοσμικός χαρακτήρας του κεμαλικού κράτους, προσέβαλε τη θρησκοληψία τους.

    Διαφημίζοντας τις ισλαμικές καταβολές του κυβερνώντος κόμματος και το οθωμανικό παρελθόν, επιδιώκοντας παράλληλα ενεργότερο ρόλο στα πλαίσια της Ισλαμικής Διάσκεψης, η Τουρκία κατόρθωσε να αποκαταστήσει την εικόνα της στους Αραβες. Πρόκειται για μια εκστρατεία συστηματικού marketing στη Μέση Ανατολή, που οδήγησε στην «επανένταξη» της Τουρκίας στην περιοχή. Εκατομμύρια πετροδολαρίων συνέρρευσαν στην Τουρκία, ενώ οι Τούρκοι επιχειρηματίες σάρωσαν τις αραβικές αγορές. Η Τουρκία φρόντισε να πλασάρει τον εαυτό της ως την «γέφυρα που εμπιστεύεστε προς τη Δύση». Διαγιγνώσκοντας πως η Συρία ενδιαφέρεται διακαώς να δώσει τέλος στη διαμάχη της με το Ισραήλ, να βελτιώσει τη διεθνή της εικόνα και να έρθει πιο κοντά στη Δύση, η Τουρκία διεκδίκησε για τον εαυτό της το ρόλο του μεσολαβητή στη συροϊσραηλινή διένεξη. Προηγουμένως, πραγματοποίησε «επίθεση φιλίας» προς το καθεστώς Ασαντ, με το οποίο η Τουρκία είχε φθάσει στα πρόθυρα πολέμου το 1998.

    Οι σπόροι του ανοίγματος στη Μέση Ανατολή πρέπει να αναζητηθούν στο ογκώδες πόνημα «Στρατηγικό Βάθος» του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών διετέλεσε για χρόνια πριν το διορισμό του, κύριος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν. Στο γνωστότερο βιβλίο του, αναλύει το όραμά του για ανάδειξη της Τουρκίας σε μείζονα περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή. Απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου αυτού, θεωρεί ο Νταβούτογλου, την εγκαθίδρυση σχέσεων πολιτικής συνεργασίας και οικονομικής αλληλεξάρτησης με τις όμορες χώρες. "

    Πηγή: Τι κρύβει το «στρατηγικό βάθος» της νέας μεγάλης Τουρκίας
    Κωνσταντινούπολη Αλέξανδρος Μασσαβέτας , 21 Σεπ, http://www.newstime.gr

    Διαβάστε επίσης

    http://geopolitics-gr.blogspot.com/2009/10/blog-post_23.html

    http://geopolitics-gr.blogspot.com/2009/10/blog-post_26.html

    http://geopolitics-gr.blogspot.com/2009/10/blog-post_27.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.