15/10/09

Τα “Heron” η αιτία της κρίσης Τουρκίας-Ισραήλ


Η Zaman σε πρωτοσέλιδό της και στη συνέχεια στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η αιτία της κρίσης με το Ισραήλ τα ‘HERON’» γράφει ότι αποκαλύφθηκε πως η ακύρωση του διεθνούς σκέλους της άσκησης «Αετός της Ανατολίας» στο Ικόνιο δεν είναι η συνέχεια της κρίσης του Νταβός, αλλά η μη ακόμη παράδοση των αεροσκαφών HERON εκ μέρους του Ισραήλ, τα οποία έπρεπε να είχαν παραδοθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Η απόφαση ακύρωσης πραγματοποιήθηκε μετά από εισήγηση της Διοίκησης των Αεροπορικών Δυνάμεων και με απόφαση του Γενικού Επιτελείου, καθώς και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσιτσέκ ανέφερε ότι η οργάνωση της άσκησης «Αετός της Ανατολίας» ανήκει στις ΤΕΔ, υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι η ακύρωση της άσκησης σε ό,τι αφορά τη διεθνή συμμετοχή, η οποία άνοιξε και το δρόμο για νέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, δεν πραγματοποιήθηκε μετά από εισήγηση της κυβέρνησης. Επεσήμανε, επίσης, ότι μεταξύ κυβέρνησης και Γενικού Επιτελείου δεν υπάρχει διαφορά απόψεων όσον αφορά το θέμα της ακύρωσης της άσκησης.
Ανώτατο στέλεχος της Διοίκησης των Αεροπορικών Δυνάμεων, το οποίο τηρεί την ανωνυμία του, ανέφερε ότι η απόφαση ακύρωσης είναι η τελευταία απήχηση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο ίδιος επιβεβαίωσε, ακόμη, ότι το Ισραήλ μετέφερε στο Ικόνιο πριν την άσκηση όλα τα στρατιωτικά του εφόδια. Δεν παρέλειψε να επισημάνει, επίσης, ότι ο πραγματικός λόγος της κρίσης είναι η μη παράδοση των αεροσκαφών HERON εκ μέρους του Ισραήλ, τα οποία έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
****
O Oktay Ekşi, Πρόεδρος του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας, σε άρθρο του στη Hürriyet με τίτλο «Αλλαγή ψαλίδας;» γράφει:

Εμείς είμαστε μια ενδιαφέρουσα χώρα. Γνωρίζετε ότι με τις ΗΠΑ είμαστε «στρατηγικοί εταίροι». Με το Αζερμπαϊτζάν, μάλιστα, είμαστε κάτι και πέρα από αυτό. Σε κατάσταση «στρατηγικού εταίρου» βρισκόμαστε και με το Ισραήλ. Χθες, δια στόματος Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ως προσθήκη στους άλλους εταίρους μας, των οποίων έχουμε ξεχάσει ακόμη και τον αριθμό, μάθαμε ότι είμαστε «στρατηγικοί εταίροι» και με τη Συρία, κάτι το οποίο μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε καν.
Εάν κάποιος μας ρωτήσει «ποιο είναι το εχέγγυο εκείνο, ώστε να είναι κάποιος στρατηγικός εταίρος;», αυτό μπορούμε να το προσδιορίσουμε λέγοντας: «Να εγγυηθεί ότι, όταν λάβει μια απόφαση για ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει και τον άλλο εταίρο, θα διαφυλάξει τα συμφέροντα και εκείνου». Τότε, όμως, πρέπει να ρωτήσουμε το εξής:
«Με ποια στρατηγική αντίληψη συνάδει το γεγονός να μην θέλουμε να συμμετέχουν οι αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, το οποίο μαζί με τις ΗΠΑ είναι στρατηγικός μας εταίρος, στην άσκηση Αετός της Ανατολίας, που θα διεξάγονταν μεταξύ 12 – 23 Οκτωβρίου στους αιθέρες του Ικονίου, μάλιστα και με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της Ιταλίας».
Πάντως, μέχρι στιγμής ουδείς βγήκε να δώσει μια απάντηση στο απλό αυτό ερώτημα. Γνωρίζουμε μόνο όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τσιτσέκ, ο οποίος είπε: «Δεν είναι σωστό να προσδίδεται μια πολιτική έννοια στην αναβολή αυτή». Όμως, αυτό το οποίο αναφέρει περί «αναβολής», δεν είναι ορθό. Διότι η άσκηση πραγματοποιείται από τις δικές μας αεροπορικές δυνάμεις. Μάλιστα, εάν λάβετε υπόψη σας τόσο την αντίδραση, την οποία είχε επιδείξει ο Π/Θ Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και την κρίση, η οποία είχε ξεσπάσει στο Νταβός με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, τότε θα αντιληφθείτε ότι πίσω από την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί, κρύβεται η Γάζα.
Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε – αναφέρει ο Ekşi – ότι δεν ήταν λάθος η επίδειξη αντίδρασης εναντίον του Ισραήλ την εποχή εκείνη. Άλλωστε, ουδείς μπορούσε να υπερασπισθεί μια τέτοια επιχείρηση. Όμως, πρέπει να προβούμε και σε μια διόρθωση: Οι «βόμβες φωσφόρου», οι οποίες είχαν ως συνέπεια το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν ρίφθηκαν από τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ, όπως είχε πει ο Ερντογάν, αλλά από τα πολεμικά του πλοία. Επιπλέον, εμείς μετά την επίθεση στη Γάζα, στη Μεσόγειο πραγματοποιήσαμε στρατιωτική άσκηση με τις Ναυτικές Δυνάμεις του Ισραήλ.
Στην περίπτωση, όμως, αυτή πρέπει να τεθεί και το εξής ερώτημα: «Πώς θα εξηγήσουμε τη διασύνδεση της επίθεσης στη Γάζα με τη στάση, την οποία τηρήσαμε εναντίον του Ισραήλ»; Επί της ουσίας, το πραγματικό αίτιο είναι η Γάζα ή μήπως είναι το αντίτιμο της επαίσχυντης πράξης, που διέπραξαν οι Ισραηλινοί κατά του Π/Θ Ερντογάν όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ και ακολούθως τον έκαναν να περιμένει επί μισή ώρα στα σύνορα με τη Γάζα;
-Μήπως ήταν η παρεμπόδιση του Νταβούτογλου να επισκεφθεί τη Γάζα;
-Μπορεί να είναι και η αναφορά του Αρχηγού των Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ Στρατηγού Avi Mizrahi, ο οποίος αμέσως μετά την κρίση του Νταβός είπε: «Ο Π/Θ Ερντογάν να κοιτάξει το πρόσωπό του στον καθρέπτη»;
Αν και δεν το γνωρίζουμε, εντούτοις υπάρχει μια πραγματικότητα. Σε αντίθεση μάλιστα με όσα ανέφερε ο Τσιτσέκ, η απόφαση αυτή είναι μια καθαρή «πολιτική» απόφαση της Τουρκίας. Μάλιστα, όταν έρχεται και «δένει» και με μια μέρα πανηγυρισμού «με το νέο στρατηγικό μας εταίρο», τη Συρία, λόγω της κατάργησης των προξενικών θεωρήσεων.
Ο Τύπος αναφέρεται σήμερα εκτενώς στην «προσέγγιση», που σημειώθηκε χθες μεταξύ Τουρκίας και Συρίας με την επίσημη κατάργηση του καθεστώτος των προξενικών θεωρήσεων. Οι δύο χώρες υπέγραψαν σχετική συμφωνία και χθες έγιναν ειδικές τελετές πρώτα στη Συρία, στη συνέχεια στην ενδιάμεση περιοχή και αργότερα στην Τουρκία.
Μετά την κατάργηση των θεωρήσεων μεταξύ των δύο χωρών ήρθε στην επικαιρότητα και το θέμα της δημιουργίας μιας συνοριακής εισόδου. Στην τελετή που έγινε, από την Τουρκία έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός υπουργών.
Οι δύο χώρες, οι οποίες πριν 11 χρόνια είχαν φθάσει στα πρόθυρα του πολέμου, ετοιμάζονται να καταργήσουν σχεδόν τα σύνορα μεταξύ τους. Ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα, χρησιμοποιώντας τη φράση «δύο κράτη, μία αντιπροσωπεία» και το σύνθημα «κοινή μοίρα, κοινή ιστορία, κοινό μέλλον».
Σημειώνεται ότι επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ενώ της αντιπροσωπείας της Συρίας ο ομόλογός του Βαλίντ Μπουσαλλέμ. Τον Νταβούτογλου συνόδευσαν οι Υπουργοί Επικρατείας Χαγιατί Γιαζιτζί και Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο Υπουργός Άμυνας Γκιονούλ, ο Υπουργός Εσωτερικών Αταλάι, ο Υπουργός Υγείας Άκνταγ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Γιλντιρίμ, ο Υπουργός Γεωργίας Εκέρ, ο Υπουργός Ενέργειας Γιλντίζ και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών Έρογλου.
Η τουρκική αντιπροσωπεία, που μετέβη στο Χαλέπι, έγινε δεκτή με ειδική τελετή. Η πρώτη συνεδρίαση για την κατάργηση της εφαρμογής του καθεστώτος θεωρήσεων πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ντέντεμαν. Ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου χαρακτήρισε την ημέρα αυτή εορταστική και είπε ότι εργάστηκαν και οι δύο πλευρές σαν δύο κράτη, αλλά σαν μία αντιπροσωπεία, και ότι αυτό στέλνει μήνυμα συνεργασίας στην περιοχή.
Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Γιλντίζ είπε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, ειδικότερα όσον αφορά έρευνες πετρελαίου σε τρίτες χώρες από τον TPAO και την Εταιρία Πετρελαίων της Συρίας.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Αταλάι επεσήμανε ότι συνεχίζεται η συνεργασία με τη Συρία όσον αφορά τον αγώνα στον τομέα της τρομοκρατίας με βάση τη Συμφωνία των Αδάνων. Ο Αταλάι είπε: «Η Συρία συμπεριφέρεται με μεγάλη ευαισθησία στο θέμα και παρέχει βοήθεια στην Τουρκία. Όσον αφορά τον αγώνα με τα τρομοκρατικά στοιχεία, η Συρία εξέδωσε 122 τρομοκράτες, εκ των οποίων οι 77 είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ. Η συνεργασία συνεχίζεται με μεγάλη προσοχή».
Η Milliyet γράφει για το θέμα επισημαίνοντας ότι στη Συρία μετέβη τουρκική αντιπροσωπεία 200 ατόμων, εκ των οποίων πολλοί υπουργοί, ενώ την τελετή παρακολούθησαν 70 δημοσιογράφοι. Οι Τούρκοι υπουργοί πέρασαν περπατώντας από τη συνοριακή είσοδο του Οντζούπιναρ. Η 200μελής αντιπροσωπεία έφτασε στο Χαλέπι αεροπορικώς, όπου έγινε δεκτή με μεγάλη υποδοχή.
Οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών πραγματοποίησαν στη συνέχεια στο Χαλέπι την πρώτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας σε επίπεδο Υπουργών. Οι αντιπροσωπείες συζήτησαν για την κατασκευή «φράγματος φιλίας» στον ποταμό Άσι [Ορόντης], ώστε το πρόβλημα των υδάτων, που κυριάρχησε επί χρόνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να μετατραπεί σε πεδίο συνεργασίας.
Επίσης, συζήτησαν για την αύξηση του εμπορικού δυναμικού μεταξύ των δύο χωρών σε 5 δις. δολάρια στο πλαίσιο της αναβάθμισης της οικονομικής συνεργασίας.
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν και η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Χαλεπίου και Άντεπ. Ακόμη, συζήτησαν για την κατασκευή ναυπηγικής μονάδας. Έδωσαν βαρύτητα στην ενίσχυση των μεταφορών με φέρυ μπόουτ μεταξύ Λατάκειας [Λαοδικεία] – Μερσίνης τόσο για επιβάτες όσο και για εμπορεύματα. Ένα άλλο από τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η ενίσχυση των προγραμμάτων ανταλλαγής μεταξύ πανεπιστημίων, καθώς και η εκπαίδευση αμοιβαία των διπλωματών των δύο ΥΠΕΞ.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, η Τουρκία, η οποία ακύρωσε το διεθνές σκέλος της άσκησης «Αετός της Ανατολίας», στο οποίο θα λάμβανε μέρος και το Ισραήλ, αποφάσισε τη διεξαγωγή κοινής άσκησης με τη Συρία. Έγινε γνωστό ότι μεταξύ των δύο χωρών θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας.
Όπως αναφέρεται τόσο στον γραπτό όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ, Σαλόμ, σε δήλωσή του μετά τις εξελίξεις σχετικά με τη ματαίωση του διεθνούς σκέλους της άσκησης στο Ικόνιο, στην οποία θα λάμβανε μέρος και το Ισραήλ [«Αετός της Ανατολίας»], είπε: «Η Τουρκία πρέπει να συμπεριφέρεται με σύνεση». Από την άλλη, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπάρακ τόνισε ότι η άσκηση δεν ακυρώθηκε, αλλά απλώς αναβλήθηκε.
Ο Σαλόμ απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου για το θέμα είπε: «Η Τουρκία είναι μια σημαντική μουσουλμανική χώρα, η οποία έχει στρατηγικούς δεσμούς με το Ισραήλ. Ελπίζω ότι οι Τούρκοι θα συμπεριφερθούν με σύνεση και θα αντιληφθούν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι προς το συμφέρον αμφοτέρων».
Αντίθετα, ο Υπουργός Άμυνας Μπάρακ, στη Δημοκρατίας της Τσεχίας όπου πραγματοποιεί επαφές, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους είπε ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα της περιοχής και πρόσθεσε: «Παρά τα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις μας, οι σχέσεις αυτές είναι σημαντικές και για τις δύο».
****
Στο μεταξύ, ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ευρισκόμενος χθες στο Χαλέπι της Συρίας και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ένταση από τη ματαίωση της άσκησης, προειδοποίησε «σκληρά» – όπως αναφέρεται στον Τύπο – το Ισραήλ τονίζοντας: «Αποφασίσαμε φέτος η άσκηση αυτή να πραγματοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε με σύνεση. Το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει σεβασμό στις ιερές αξίες. Στην περίπτωση που επιδείξει την ευαισθησία αυτή, τότε θα επικρατήσει στην περιοχή ειρηνικό κλίμα. Εμείς ποτέ δεν μετέχουμε σε μια στρατιωτική ένταση. Επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και παράλληλα αντιδρούμε στις εσφαλμένες πολιτικές. Είμαστε ένα κράτος της περιοχής αυτής με βαθιές ιστορικές ρίζες. Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με όλους. Δεν έχουμε καμία επιφύλαξη για κανέναν.
Πρώτον, πρέπει να σταματήσει η τραγωδία στη Γάζα και, δεύτερον, να επιδειχθεί σεβασμός στο Μεστζιντί Αξά, στο Χαρέμι Σερίφ και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που είναι ιεροί τόποι για τους Μουσουλμάνους. Πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές, οι οποίες μπορούν να κλονίσουν το κλίμα ειρήνης και σταθερότητας. Εάν ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες αυτές της Τουρκίας, τότε θα επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή
».
****
Στον Τύπο, με αναφορές σε δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Crowley, σημειώνεται ότι και οι ΗΠΑ αντέδρασαν στην κατάργηση του διεθνούς σκέλους της άσκησης «Αετός της Ανατολίας» από την Τουρκία και ότι χαρακτήρισαν τη στάση της Άγκυρας «ανάρμοστη».
Πηγή: Ανιχνεύσεις

20 σχόλια:

  1. ηδη οι τουρκοι απειλουν με προστιμο για την καθυστερηση παραδοσης των heron

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι το πρόβλημα του Ισραήλ δεν είναι μόνο η Τουρκία αλλά και η ΗΠΑ.
    Τελευταία κάτι αλλάζει στη στάση των ΗΠΑ...
    Βλέπουν ότι δεν μπορεί μονίμως να υποχωρούν οι Άραβες...

    Και χτύπημα στο Ιραν αν γίνει θελουν να είναι υπό τον έλεγχό τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι τα Heron. Είναι ο νεοοθωμανισμός και η αντίληψη που έχει η τουρκική ελίτ για τον ρόλο της στην περιοχή. Οι Ισραηλινοί όταν έδιναν τεχνολογία και εκπαίδευαν τους Τούρκους ας πρόσεχαν. Και αν δεν ήξεραν μπορούσαν να ρωτήσουν αυτούς που ήξεραν. Αν τους άφηνε το ψυχολογικό τους πρόβλημα που έχουν έναντι των ελλήνων και γενικά έναντι όλων των ορθόδοξων χριστιανών ανατολικοευρωπαίων.
    Ας τα λουστούν τώρα. Καλά κρασιά.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελευθέριε Β ,
    μπορεί να 'χεις και δίκιο! Τώρα, βλέπει το Ισραήλ ...τι φίδι έτρεφε τόσον καιρό, στον κόρφο του!
    Μάλλον "άρχισαν τα όργανα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 4:15 μμ
    "Ελευθέριε Β ,
    μπορεί να 'χεις και δίκιο!"
    ΟΧΙ ΜΠΟΡΕΙ....ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ 100%!!!

    "...Μάλλον "άρχισαν τα όργανα"!
    ΑΝ ΑΡΧΙΣΑΝ ΛΕΕΙ...
    ....ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΑΡΙΝΑ...!!
    ΧΑΧΑΧΑ....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ελευθέριο Β.

    "Αν τους άφηνε το ψυχολογικό τους πρόβλημα που έχουν έναντι των ελλήνων"

    Μήπως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο; Μήπως οι Έλληνες έχουμε ψυχολογικό πρόβλημα έναντι των Εβραίων; Διότι το Ισραήλ πρόσφερε την συνεργασία του στην Ελλάδα δύο φορές και απορρίφθηκε και τις δύο, μία επί Παπανδρέου και μία επί Σημίτη. Κατόπιν τούτου στράφηκαν στην Τουρκία. Εμείς τους σπρώξαμε στην αγκαλιά της Τουρκίας, ή λάθος κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γκρεμιζεται η αμυντικη συμφωνια του '96 και πρεπει να βρουμε αλλα επιχειρηματα για να εμποδισουμε τυχον στρατηγικη προσεγγιση με το ισραηλ,οποτε ανακαλυπτουμε "ψυχολογικο προβλημα" μιας ολοκληρης φυλης!τι μου θυμιζει αραγε;αδολφε!!
    ναι μια αμυντικη συμφωνια προβλεπει και αμοιβαια εκπαιδευση και παροχη τεχνογνωσιας,η προταση ομως προς την τουρκια εγινε αφου η τοτε ελληνικη κυβερνηση του πασοκ αρνηθηκε την αναλογη προταση,μαλλον απο φιλο-αραβισμο.αναγκαστηκαν επειτα να συμμαχησουν με την τουρκια.δεν υπηρχε αλλη επιλογη στην περιοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε (για Τουρκια-Ισραήλ). Η Τουρκια δεν μπορεί να παίξει αποδεκτό ρόλο μεσολαβητή ή και περιφερειακής δύναμης αν δεν αποκαταστήσει κάποιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Αραβες. Τούτο σημαίνει κάποιου είδους σύγκρουση με το Ισραήλ. Επί πλέον η Τουρκία κινείται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής των ΗΠΑ για την περιοχή. Οι ΗΠΑ του Ομπάμα αντολαμβα΄νονται ότι αν δεν πιεστεί κάπως το Ισραήλ η αμερικανική στρατηγική θα αποτύχει πλήρως και αυτό θα συμπαρασύρει το σύνολο των επιδιώξεών τους στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη ακόμα και ο Αμπας είπε ότι η "δυναμική Ομπάμα εξανεμίστηκε". Χωρίς λύση του Παλαιστινιακού οι ΗΠΑ θα γνωρίσουν την πλήρη αποτυχία. ΟΙ τριβές της Τουρκίας-Ισραήλ μπορούν να ενταχθούν σ'αυτό το πλαίσιο. Τέλος υπάρχει καιτο Κουρδικό. Το Ισραήλ έχει συμφέρον να στηρίζει τους Κούρδους ώστε η Τουρκία να είναι διαρκώς απασχολημένη και να μην μένει απερίσπαστη στο ρόλο της περιφερειακής δύναμης στην περιοχή, ρόλο που το Ισραηλ θέλει κατ' αποκλειστικότητα-δυο καρπούζια δεν χωρούν στην ίδια μασχάλη. Όλα αυτά μαζί εξηγούν εν μέρει τουλάχιστον τις τουρκοισραηλινές τριβές, τις οπόίες πάντως κανείς από τους δυο δεν τραβάει στα άκρα. Ας σημειωθούν δυο ακόμα πράγματα:1)Οι ΗΠΑ έχουν σαφώς υποχωρήσει από τις αρχικές θ΄σεις Ομπαμα-το Ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ αποδεικνυεται πανίσχυρο.2)Στο Κουρδικό τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ δεν απέχουν και πολύ στο βαθμό που οι Αμερική θ΄λει να υπάρχει κάποιος έλεγχος επι της Τουρκίας. Ταυτόχρονα όμως και αντίστροφα οι ΗΠΑ θέλουν σχέσεις ΚΟυρδων-Τουρκίας διότι αλλιώς θα είναι δύσκολο ή αδύνατον να επιβιώσουν ως (σχετικώς)αυτόνομη οντότητα. Όλα του γάμου δύσκολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγω πιστευω οτι ειναι μαιμαουδιες ως ενα σημειο.
    Η ΒρεττανοΑμερικανικη πλευρα θελει να κανει την Τουρκια ηγετιδα των μουσουλμανων την Μ Ανατολης. Για να γινει αυτο πρεπει να φαινεται οτι δεν σηκωνει πολλα απο το Ισραηλ! Θεατρο δηλαδη!
    Πιστευω οτι η ιδεα αυτη εχει τις ριζες ττης στην Ομαδα Τ Μπλερ και πιστευω οτι ακολουθηται ως ενα μεγαλο σημειο και απο του κυκλους Κλιντον στις ΗΠΑ.
    Βεβαια το προβλημα ισως ειναι οτι οι συντηριτικοι στις ΗΠΑ και καποιοι Εβραικοι κυκλοι δεν αισθανωνται ιδαιτερα βολικα με την ιδεα με το σκεπτικοπ οτι οταν φτιαξεις ενα φρανκενσταιν δεν ειναι σιγουρο οτι μονο θα σου φερνει μονο το καφε και θα σου πλενει την τουαλεττα!

    Περιεργοι καιροι και πολλες αλλαγες!

    Κριμα που δεν ειμαστε σοβαρη χωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε. Τουρκία και Ισραήλ έχουν απίστευτα καλές σχέσεις.
    Ξεκάρφωμα είναι για τις διευκολύνσεις που δίνει ήδη η Τουρκία και στη συνέχεια θα δώσει τα πάντα στο επερχόμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν!
    Όσον αφορά τον Ομπάμα όχι απλώς είναι φιλοεβραίος αλλά είναι 100 φορές περισσότερο απο ότι ήταν ο Μπους.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Capers_Funnye (ο κουνιάδος ραρβίνος του Ομπαμα)
    Απλώς η Αμερική δεν μπορεί να επιτεθεί με τόσα μέτωπα ανοικτά.
    Απο το Ισραήλ έχουν ήδη παραλάβει εκατοντάδες UAV.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ευχαριστω για την λογοκρισια καλεντεριδη,θιξαμε τον φιλο σου τον ελευθεριο με τα ρατσιστικα του σχολια,του τυπου "ψυχολογικο προβλημα που εχει μια ολοκληρη φυλη".αφου αφαιρεις το δικαιωμα λογου απο αυτους που δεν συμφωνουν μαζι σας απορω γιατι εχεις εσυ το αναλογο δικαιωμα.καλη τυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι...ναι...σίγουρα...για αυτόν τον λόγο δεν πάνε οι Ισραηιλινοί...
    Μιλάμε για ενημέρωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 10:30 μμ
    ΡΕ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΠΛΑΚΑ ΡΕΕΕΕΕ.....
    ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ;;;;;;;;;
    ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ;;;;
    ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ;;;;
    Ο ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2009 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!!!!
    ΑΝΤΕ ΠΡΩΙ-ΠΡΩΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΙΜΟΥΔΙΕΣ ΣΑΣ!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ,ΓΑΤΙ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΑΤΕ ΛΥΣΕΙ!!
    ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ Π_Ν_Ε_Υ_Μ_Α_Τ_Ι_Κ_Ο ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΑ Θ_Ρ_Η_Σ_Κ_Ε_Υ_Τ_Ι_Κ_Ο!!!
    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ....
    (ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ...ΓΑΜΠΡΟ...!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε 15 Οκτώβριος 2009 10:30 μμ
    για ποιά λογοκρισία μιλάς;
    Δεν θυμάμαι να κόπηκε κάποιο σχόλιο για τη συγκεκριμένη ανάρτηση.
    Στείλε το σχόλιό σου και θα μπει, αρκεί να μη 'δυναμιτίζει' την ατμόσφαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σιγά Ευάγγελε, πριν 2009 χρόνια δεν υπήρχε Ορθοδοξία και οι Έλληνες ήταν ειδωλολάτρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ζαφείρη!Πού'σαι ωρε λεβέντη μου "Εβραιολάγνε" και διαπρύσιε "Ισλαμοφάγε"(Περικλάκια, καλο το "διαπρύσιε" έτσι;);Γίνεται να "λειπει ο Μαρτης απ'την Σαρακοστή";Μπούκαρε στο ιστολόγιο και "παρ'τους τα σώβρακα" που τολμούν οι τιποτένιοι να θίξουν το "άγιο" Ισραήλ!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 12:00 μμ
    Kαλά συγνώμη ανώνυμε....που ενδιαφέρεσαι......
    1976 ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΙΠΟΝ.....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. α)Μίνω γιατί μέ καλείς Περικλάκια;ελπίζω νά μήν τό εννοείς υποτιμητικώς αλλά φιλικώς.
    περιμένω τήν 'βιβλιογραφία' έτσι; β)Ευάγγελε οι habiru/sagaz,περάτες,γεφυραίοι,εβραίοι,Τυφώνιοι,είναι ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΙ εχθροί μας.δέν έγιναν επειδή σταύρωσαν τόν Κύριον.εκεί απλώς επιβεβαίωσαν τήν 'ποιότητά' των άλλη μιά φορά.Σέ παραπέμπω νά μελετήσεις Ερμητικά,Πλούταρχον,Μανέθωνα,Ηρόδοτον,Πλάτωνα,Αισχύλον,Απολλώνιον Ρόδιον,Απίονος-'κατά ιουδαίων',καί πολλά άλλα βεβαίως περί αυτού,καθώς καί τούς πρώτους Πατέρες τής Εκκλησίας ΜΑΣ.επίσης τήν Tanah καί τά Talmud. ξέρω,πλείστοι θεωρούν αυτά 'γραφικότητες'.προτείνω νά ανοίξουν κανένα βιβλίον πρώτα καί μετά άς έλθουν νά ξαναμιλήσουμε.
    γ)γιά τόν προκλητικόν πού ισχυρίζεται πώς οι πρό Χριστού πρόγονοί μας ήσαν ειδωλολάτρες άς διαβάσει λίγο Ιστορία καί Φιλοσοφία νά ξεστραβωθή.επίσης τούς πρώτους Πατέρες πού τήν πίστιν στόν Κύριον τήν στήριξαν στήν Ελληνικήν Παράδοσιν καί Φιλοσοφίαν,καθώς καί στίς πανάρχαιες προφητείες τών Σιβυλλών. άντε πια μέ τούς ημιμαθείς.τώρα γιατί φτάσαμε σέ έναν νόθον χριστιανισμόν,μακριά από τόν Λόγον τού Κυρίου, μέ μπόλικη δόσιν 'εβραΐλας' είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ συζήτησις καί δέν θά τήν κάνουμε από εδώ.ευχαριστώ.
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συμφωνώ με την ανάλυση του Τιπούκειτου αλλά η διαίσθηση μου λέει ότι όλο αυτό το πράγμα είναι στημένο για να δουλέψει η Τουρκία ως Δούρειος Ίππος στον αραβικό κόσμο και η Σαουδική Αραβία κορόιδο για δεύτερη φορά δεν πιάνεται...Είναι απαραίτητος αυτός ο ρόλος νομίζω για να αντιμετωπιστεί μελλοντικά ο αστάθμητος παράγοντας που λέγεται Ιράν.Τώρα βέβαια πόσο ψηλά θα πάρει η Τουρκία τον αμανέ βαυκαλιζόμενη για τον αναβαθμισμένο ρόλο της είναι μια άλλη ιστορία.Πρέπει να θυμόμαστε όμως πως όσο πιο ψηλά ανεβεί κάποιος,τόσο πιο άσχημα θα χτυπήσει σε περίπτωση που πέσει..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε Περικλή ευχαριστώ,τα έχω υπ'όψιν μου...
    Έχω κατασταλάξει όμως, στους Πατέρες της Εκκλησίας μας, και περισσότερο στους Νηπτικούς...

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.