20/10/09

Joaquin Almunia: Αναξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα

Για «προφανή έλλειψη αξιοπιστίας» των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας που αφορούν το έλλειμμα του προϋπολογισμού έκαναν λόγο αργά το βράδυ της Δευτέρας ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Joaquin Almunia, δήλωσε σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα σε συνέντευξη Τύπου ότι εξέθεσε την ανησυχία του στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, κ. Γiιώργο Παπακωνσταντίνου. «Ανησυχώ σοβαρά για τις σοβαρές, νέες στατιστικές αποκλίσεις», φέρεται να δήλωσε ο επίτροπος.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα διερευνήσει αυτές τις αποκλίσεις, λέγοντας ότι ενδέχεται να προτείνει την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) ώστε να επιβλέπει τα εθνικά στατιστικά στοιχεία.

«Αυτές οι σοβαρές αποκλίσεις απαιτούν μία ανοιχτή και βαθιά έρευνα του τι έχει συμβεί. Είχαμε ανάλογα επεισόδια και στο παρελθόν και αλλάξαμε αποφάσεις και κανονισμούς ώστε να ενισχύσουμε τη δυνατότητα της Eurostat να επιλαμβάνεται τέτοιων περιστατικών» δήλωσε ο Almunia.

«Ειλικρινά ελπίζω ότι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010 θα καταστήσει σαφή την πρόθεση να μπουν επιτέλους τα δημόσια οικονομικά σε ένα βιώσιμο δρόμο», προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε εκτιμήσεις για έλλειμμα άνω του 10% του ΑΕΠ στο τρέχον έτος, ενώ μέχρι πρόσφατα γινόταν λόγος για έλλειμμα της τάξης του 6%, τη στιγμή που ο αρχικός στόχος προέβλεπε έλλειμμα 3,7%, αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «είναι γεγονός πως η ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα την διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πουθενά ωστόσο οι αποκλίσεις δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο στην περίπτωση της Ελλάδας».
capital.gr

2 σχόλια:

  1. Τελικά ποιό είναι το έλλειμα, 10% 6% ή 3,6%, πάλι το ΠΑΣΟΚ λεει ψέμματα ή τα είχε ξεκινήσει η Ν.Δ, αυτό δεντο κατάλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως το "οι ξένοι θέλουν το κακό μας " εδώ δεν παίζει.

    νομίζουμε ότι κοροιδεύουμε 30 χρόνια την Ευρώπη, ενω το μόνο που κοροιδευουμε είναι ο ευατός μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.