19/10/09

Σαμαράς, όπως Σαρκοζύ. Kαι Ντόρα, όπως Χίλαρυ…

19η Οκτωβρίου 2009
N.Z.

Η κρίση της Νέας Δημοκρατίας και η επικείμενη εκλογή νέας ηγεσίας θα επηρεάσουν τις ισορροπίες σʼ ολόκληρη την πολιτική σκηνή. Και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις...
* Η Ντόρα Μπακογιάννη, που αρχικά έμοιαζε «φαβορί», θυμίζει έντονα την υποψηφιότητα της Χίλαρυ Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις Αμερικάνικες Προεδρικές εκλογές του 2008. Είναι γυναίκα, εκείνη ευνοεί το κατεστημένο του κόμματος (κι όχι μόνο), κι εκείνη απευθύνεται στους «ενδιάμεσους ψηφοφόρους». Όπως ακριβώς η Χίλαρυ…
-- Από την άλλη, η υποψηφιότητα Αντώνη Σαμαρά έχει αρκετά χαρακτηριστικά Ομπάμα: Βάζει ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα, τρέχει «μαραθώνιο» (η αντίπαλός του πήγε να το τελειώσει με «κατοστάρι», αλλά δεν της βγήκε), μιλάει στην «ψυχή» του κόμματος και με στρατηγικούς όρους, όταν η αντίπαλός του μιλάει με τακτικίστικους όρους κι απευθύνεται σε ένα φθαρμένο στελεχιακό δυναμικό.
* Οι ψηφοφόροι της ΝΔ που πήγαν στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι πολλοί. Γιʼ αυτό και το ΠΑΣΟΚ έμεινε στάσιμο σε εκλογική δύναμη, σε σύγκριση με το 2004, όταν είχε υποστεί στρατηγική ήττα!
Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία ανάμεσα στο 2004 και το 2009 έχασε λίγο παραπάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους!
Απʼ αυτούς οι περισσότεροι έκαναν αποχή: πάνω από 500 χιλιάδες συνολικά!
180 χιλιάδες περίπου πήγαν στο ΛΑΟΣ. 230 χιλιάδες πήγαν στο ΠΑΣΟΚ. Ενώ υπάρχουν και 80 χιλιάδες που πήγαν στα μικρότερα κόμματα (λίγο παραπάνω από τους μισούς στο Κόμμα Παπαθεμελή).
Η υποψηφιότητα Σαμαρά, ουσιαστικά διεκδικεί άμεσα όσους δεν πήγαν αριστερότερα: αυτούς που έκαναν αποχή, αυτούς που πήγαν στο ΛΑΟΣ και στον Παπαθεμελή. Σύνολο 750 χιλιάδες!
Μια Νέα Δημοκρατία υπό τον Αντώνη Σαμαρά θα απορροφήσει πολύ σύντομα κάτι παραπάνω από τους μισούς, δηλαδή προσδοκά άμεσα οφέλη της τάξης των 450 χιλιάδων, πάνω από 6% του εκλογικού σώματος…
Και μέσα σε λίγο διάστημα μπορεί να ξεπεράσει και το 8%.
Αν συνεκτιμήσει κανείς την αύξηση του εκλογικού σώματος (από μείωση της αποχής) η εκλογή Σαμαρά μπορεί κάλλιστα να φέρει τη Νέα Δημοκρατία μετά από λίγους μήνες στο 39,5%, με το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί (για στατιστικούς λόγους, δηλαδή λόγω αύξησης του εκλογικού σώματος) στο 41,5%, χωρίς να συνεκτιμάται η παραμικρή κυβερνητική απώλεια, ως τότε, εκ μέρος του ΠΑΣΟΚ.
Από κει και ύστερα, η κυβερνητική φθορά του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ θα μετράει διπλά. Μʼ άλλα λόγια, μόλις 1% φθορά του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του 2010 θα μπορεί να έχει αντιστρέψει πλήρως τους συσχετισμούς.
* Αν, αντίθετα, εκλεγεί η Ντόρα, τότε μεγάλο μέρος της ΝΔ δεν θα αντέξει άλλη…. μετάλλαξη προς το «κέντρο». Είτε θα στραφεί στην αποχή είτε προς το ΛΑΟΣ.
Πράγματι, οι… «ακάλυπτοι δεξιοί», δεν θα αντέξουν άλλη «πολιτική ορθότητα» και πολιτική μετατόπιση στα όρια του… «Σημιτικού εκσυγχρονισμού. Γιατί αυτό είναι το στίγμα που έχει αποτυπωθεί στο «απαστράπτον προφίλ» της κας. Μπακογιάννη. Αν την εκλέξουν αρχηγό, η ΝΔ κυνηγώντας λίγους σχετικά «ενδιάμεσους ταλαντευόμενους» θα χάνει όλο και περισσότερους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της.
Με αποτέλεσμα η παράταξη να διασπαστεί σε μια πολύ ισχυρότερη ακροδεξιά και μια πολύ πιο αδύναμη νεοφιλελεύθερη κεντροδεξιά.
Αυτό θα δώσει μακροημέρευση στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ακόμα και με 2% απώλειες προς τη Νέα Δημοκρατία μέσα στο 2010, η Νέα Δημοκρατία της Ντόρας (ή ό,τι θα έχει απομείνει απʼ αυτήν, λόγω διαρροής οπαδών προς τα δεξιά της) θα έχει μικρότερα ποσοστά απʼ ό,τι στις 4 Οκτωβρίου του 2009!
Αν 750 χιλιάδες Νεοδημοκρατών ψηφοφόρων εγκατέλειψαν τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή προς αποχή ή προς τα δεξιά, αυτοί που θα εγκαταλείψουν τη ΝΔ της Ντόρας δεν θα είναι λιγότεροι…
Έτσι, την εκλογή της Ντόρας την εύχονται (και την προωθούν) όλοι οι… αντίπαλοί της ΝΔ: Τόσο το ΠΑΣΟΚ (γιατί θα σημάνει οριστική αποδυνάμωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διάσπαση της Κεντροδεξιάς) όσο και ο Καρατζαφέρης (που προσδοκά, δικαίως - από την φυγή κι άλλων νεοδημοκρατών, αν εκλεγεί η Ντόρα - να υπερδιπλασιάσει τα δικά του ποσοστά).
* Η στρατηγική Σαμαρά μοιάζει αντίστοιχη με εκείνη του Σαρκοζύ για το χώρο της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και του Ομπάμα για το Αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα. Να ενώσει το κόμμα, να ενώσει την παράταξη, κι ύστερα να κερδίσει τις εκλογές.
Αντίθετα η στρατηγική Ντόρας είναι αντίστοιχη με εκείνη της Χίλαρυ Κλίντον: κυνηγώντας τους ενδιάμεσους ψηφοφόρους, κινδυνεύει να χάσει πολύ περισσότερους παραδοσιακούς.
Αν τα καταφέρει ο Σαμαράς, αυτό θα σημάνει και το τέλος της Μεταπολίτευσης. Γιατί θα έχει βρει για πρώτη φορά γνήσια εκπροσώπηση η μη αριστερή παράταξη στην Ελλάδα, με σύνθεση παραδοσιακών και φιλελεύθερων αντιλήψεων. Αυτό ακριβώς που αποτελεί το «μοντέλο Σαρκοζύ» (κι αυτό που διακήρυξε ουσιαστικά, ο ίδιος ο Σαμαράς, την περασμένη Πέμπτη).
Διότι μέχρι τώρα η Νέα Δημοκρατία μάλλον… «ντρεπόταν» για τις ιδέες της!
Που παντού αλλού στον κόσμο κερδίζουν συνεχώς, και στην Ελλάδα τις ξορκίζουν ακόμα τα φαντάσματα της Μεταπολίτευσης…

www.diktyo21.gr

9 σχόλια:

  1. αϊντε και βγαινει ο σαμμαρας ,
    χωρις το μητσοτακεϊκο που να βρει μελη να στελεχωσει κυβερνηση;
    εκει να δεις μενουσηδες απ'τ αγραφα που θα κατεβουν ,

    ο αβραμοπουλος ;

    μονο ο ψωμιαδης δεν εχει ταιρι

    απαιχτος
    θα κατεβει σαν ζουμπερμαν

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύστοχη η παρομοίωση με Ομπάμα, Χίλαρυ, αλλά εάν στην περίπτωσή μας γίνει ο ίδιος συμβιβασμός που έλαβε χώρα εκεί, με την εκχώρηση της εξωτερικής πολιτικής στην Χιλαρυ - κα Μπακογιάννη, όλεθρος για τα ελληνικά συμφέροντα.
    Προσωπικά πιστεύω ότι το στρατόπεδο Μπακογιάννη στη ΝΔ ακόμα και εάν δεν αναδειχθεί αρχηγός κόμματος, θα πριονίζει συνεχώς τον εκάστοτε αρχηγό μέχρι την ανάδειξη της κας Μητσοτάκη. Οι τροφοδότες λογαριασμοί είναι πολλοί και τα γεωπολιτικά συμφέροντα τεράστια.
    Μόνο εάν αποτολμηθεί, πράγμα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας κατ' εμέ, η οριστική αποκοπή της εν λόγω κυρίας από το σώμα της ΝΔ, μπορεί κάποιος να ελπίζει σε μία οριστική και ακηδεμόνευτη επανάκαμψη αυτής της παράταξης και επαναδιεκδίκησης με αξιώσεις της κυβερνήσεως της χώρας.
    Προσωπικά ωστόσο έχω την αίσθηση ότι η κα Μπακογιάννη θα αναδειχθεί νικήτρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άστην να λέει τώρα ότι θα μείνει στη ΝΔ αν βγει ο Σαμαράς. Δεν πρόκειται. Δεν θα ξέρουν από πού τους ήρθε. Δεν θα χρειαστεί να κρατήσει καμία ισορροπία. Θα κοιτάξει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος ο Σαμαράς και της δώσει όσο λιγότερα γίνεται. Στο τέλος θα φύγουν μόνοι τους. Ίσως κι έξω από την Ελλάδα, να ξεκοκκαλίσουν το παραδάκι που βγάλανε τόσα χρόνια στο κουρμπέτι...

    Μην μπαίνεις στην παγίδα "θα βγει η Ντόρα". Είναι αυτό που προσπαθεί να μας περάσει το σύστημα. Αφού την πάτησε μια φορά με το Βενιζέλο, τώρα προσπαθεί να κάνει παιχνίδι πιο ύπουλα. Όλοι εμείς θα ψηφίσουμε. Ποιος συμπαθεί τη Ντόρα; Προσπαθούν να φτιάξουν κλίμα και το μόνο τους επιχειρήμα είναι το "θα βγει η Ντόρα". Ε, όχι. Εμείς θα ψηφίσουμε και δεν θα την ψηφίσουμε! Πώς θα βγει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Δρακουμέλ δεν πρόκειται να "κοιμηθεί", αν δεν δει τη Στρουμφίτα αρχηγό της ΝΔ. Έχει στήσει καλά το δίχτυ του από χρόνια κι έχει εξασφαλισμένη διαδοχή.

    Έτσι και δεν βγει, θα αποχωρήσουν συν γυναιξί, τέκνοις και οπαδοίς, που είναι πολλοί. Μπορεί να πάνε και στο ΠαΣοΚ! Ναι, σωστά διαβάσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρόεδροι ενός κόμματος μπορεί να γίνουν πολλοί , Πρωθυπουργοί όμως λίγοι , και αυτό θα ισχύσει και στη περίπτωση της ΝΔ, δε μετρά ποιός ή ποιά θα είναι την στιγμή αυτή Πρόεδρος αλλά ποιος θα διαδεχθεί τον νυν Πρωθυπουργό μετά από 6,5 χρόνια.
    Και αυτός θα είναι ο κ. Σαμαράς .
    Και στα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας οι εσωτερικές αλλαγές που γίνονται , στο μεν ΠΑΣΟΚ είναι στη μέση στη δε ΝΔ τώρα ξεκινούν.
    Γίνεται επιτέλους μια προσπάθεια η Ελλάδα να γίνει ένα σοβαρό και αξιόπιστο κράτος την επόμενη δεκαετία.

    Δημάρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τί λαός είμαστε όμως???
    Οι μέχρι χθές άνευροι, χλιαροί και αδιάφοροι νεοδημοκράτες που δεν πήγαν καν να ψηφίσουν, ξαφνικά έχουν μετατραπεί σε φανατικούς οπαδούς, έτοιμοι να φάνε τα λυσσακά τους υπέρ της υποψηφιότητας Σαμαρά. Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό που γίνεται με τον Αντώνη.
    Όπου σταθώ και όπου βρεθώ, βρίζουν την Ντόρα και το σόι της με τα χειρότερα λόγια. Την θεωρούν υπεύθυνη για την κατάντια της παράταξης.
    Ο καθένας, στην οικογένεια του, ξεσηκώνει τους πάντες για να πάνε να ψηφίσουν τον Σαμαρά.
    Που στο διάολο... κάνουν τις δημοσκοπήσεις και βγάζουν πρώτη την Ντόρα, δεν το καταλαβαίνω.
    Άσε που μέχρι πρόσφατα φανατισμένοι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ περιμένουν πως και τι, να βγεί ο Σαμαράς για να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια από τον Καρατζαφέρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 19 Οκτώβριος 2009 8:20 μμ
    καλά...περίμενε εσύ νά γίνουμε κράτος...καί στήν επόμενη δεκαετία...μάλιστα.δηλαδή,μέ τά υπάρχοντα δεδομένα,εσύ βλέπεις νά συνεχίζει νά υπάρχει ελλαδικόν(καί όχι ελληνικόν)κράτος;μάλλον σέ άλλην χώρα ζείς.καί τό γελοιότερον όλων;πώς θά γίνουμε 'σοβαρόν καί αξιόπιστον' κράτος από πολιτικάντηδες!όχι...δέν ζείς σέ άλλην χώραν,αλλά σέ άλλον πλανήτη!
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 19 Οκτώβριος 2009 11:05 μμ

    >Άσε που μέχρι πρόσφατα φανατισμένοι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ περιμένουν πως και τι, να βγεί ο Σαμαράς για να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια από τον Καρατζαφέρη.<

    Πώς το συμπεραίνεις αυτό; Στην ALCO δουλεύεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε 1:05,

    Από φίλους και γνωστούς που ψηφίσανε Καρατζαφέρη στις 4 Οκτώβρη. ΄Ασε που θα πάνε να γραφτούν για να ψηφίσουν Σαμαρά.
    (Ειδικά δύο απ΄αυτούς, όχι απλά φανατισμένοι με το ΛΑΟΣ δεν τολμούσες να τους πείς τίποτα αρνητικό και πέφτανε να σε φάνε. Τώρα?? Κόβουν φλέβα... για τον Αντώνη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.