20/10/09

«Πράσινο» για τη διέλευση του Nord Stream από τα δανέζικα χωρικά ύδατα

Το «πράσινο φως» για τη διέλευση του αγωγού Nord Stream από τα δανέζικα χωρικά ύδατα έδωσε σήμερα η Κοπεγχάγη, αίροντας ένα ακόμη εμπόδιο στην υλοποίηση της κατασκευής του εν λόγω αγωγού, που αναμένεται να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως.
Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί με το 11% της αναμενόμενης ετήσιας ευρωπαϊκής κατανάλωσης το 2011.
«Λάβαμε την απόφασή μας μετά από ανάλυση των εκθέσεων των περιβαλλοντικών ερευνών που διεξήχθησαν και αφού ακούσαμε τις γνώμες όλων των σχετικών οργανισμών στη Δανία, καταλήγοντας στο ότι η διέλευση του αγωγού δεν ήταν προβληματική», δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse η υπεύθυνη για το φάκελο μηχανικός στην Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας Κίρστεν Εριχσεν.
Διαβεβαίωσε δε πως η απόφαση ελήφθη απλά σε «διοικητικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι «δεν ελήφθη κατόπιν ρωσικών πιέσεων, αλλά στη βάση της δανέζικης νομοθεσίας και αξιώσεων στον τομέα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, της αλιείας και του περιβάλλοντος».
Σημειώνεται πως στο κονσόρτσιουμ Nord Stream, το οποίο έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής του μήκους 1.220 χιλιομέτρων αγωγού που θα συνδέσει το ρωσικό λιμάνι Βίμποργκ με το γερμανικό λιμάνι Γκράιφσβαλντ, συμμετέχουν η Gazprom σε ποσοστό 51%, οι γερμανικές E.ON Rurhgas και BASF-Wintershall σε ποσοστό 20% η κάθε μία και η ολλανδική Gasunie σε ποσοστό 9%.
Εκκρεμεί δε ακόμη η τελική άδεια της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι για τη διέλευση των δίδυμων υποθαλάσσιων αγωγών του Nord Stream από τα σουηδικά και φιλανδικά χωρικά ύδατα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Nαυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάποιος είναι ποιο αμερικανόφιλος και από τους αμερικανούς και θεωρεί ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η προσπάθεια εξαγωγής πρώτων υλών της Ρωσίας προς την Δυτική Ευρώπη θα μπορούσε να διανοηθεί ότι μόνη της η Ελλάδα θα πάρει αυτό το βάρος; Οι εναλλακτικές δίοδοι έχουν βρεθεί. Οι πελάτες επίσης. Πελάτες είναι χώρες με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες που διψούν για ενέργεια. Οι μεγάλη κατανάλωση είναι στην βιομηχανία και όχι στην οικιακή κατανάλωση. Τα συμφέροντα είναι τεράστια οι συμφωνίες είναι τεράστιες και αν δεν υπήρχε σύγκληση με την Γερμανία η Ρωσία με μόνη την υποστήριξη της Ελλάδας δεν θα είχε κάνει τίποτα. Είναι μονόδρομος η συμμετοχή για να μην μείνουμε έξω απ’ το παιχνίδι. Η εναλλακτική λύση που προσφέρεται σ’ όλα αυτά είναι η απομόνωση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικός όσο και «κολλημένος» φιλοαμερικανός να είναι που να θεωρεί λύση την αυτοεξαίρεση μας από αυτούς τους σχεδιασμούς χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο όλα αυτά να είναι και το πάτημα του “restart” που πρόσφερε η Κλίντον στον Λαβρόφ που έτσι κι αλλιώς ήταν μονόδρομος να γίνει. Δεν είχε και πολλές άλλες επιλογές εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα η Αμερική.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.