23/10/09

Οι μεταρρυθμίσεις υπέρ των Κούρδων εξαρτώνται από το αν θα παραδοθούν οι αντάρτες του PKK, λέει ο Ερντογάν.


Tα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης με στόχο τη βελτίωση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας υπάρχει κίνδυνος να μπλοκαριστούν αν οι κούρδοι αντάρτες δεν δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν να παραδίδονται, δήλωσε ο πρωθπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο επικαλείται σήμερα ο Τύπος.

Η προειδοποίηση διατυπώνεται ενώ η κυβέρνηση επικρίνεται ζωηρά για τη χαλαρή, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές της, στάση της έναντι μιας ομάδας ανταρτών, οι οποίοι επέστρεψαν τη Δευτέρα από βάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Ιράκ, σε μια χειρονομία υποστήριξης προς το σχέδιο των φιλοκουρδικών μεταρρυθμίσεων.
Οι οκτώ αντάρτες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού ανακρίθηκαν.

Συνοδευόμενοι από 26 "αμάχους" που προέρχονταν από ένα καταυλισμό κούρδων προσφύγων της Τουρκίας στο Ιράκ, έγιναν δεκτοί με πανηγυρισμούς από δεκάδες χιλιάδες Κούρδους που φώναζαν συνθήματα υπέρ του PKK, μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από την 'Αγκυρα.

Σε σχόλιά του που δημοσιεύτηκαν από πολλλές εφημερίδες, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η δυσφορία που δημιουργήθηκε από την υποδοχή αυτή μπορεί να δυσχεράνει την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών σχεδίων που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο για τη βελτίωση της κατάστασης των δικαιωμάτων των Κούρδων και για να διευκολυνθεί η διευθέτηση της σύγκρουσης που από το 1984 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 45.000 ανθρώπους.
"Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία (...) Δεν είναι αυτό που θέλουμε, μπορεί να μας επαναφέρει στο σημείο εκκίνησης", δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί σε καλές συνθήκες παρά μόνον αν οι αντάρτες καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν.

"Περιμένουμε να συνεχιστούν (οι παραδόσεις ανταρτών).
Αν αυτό δεν συμβεί, δεν υπάρχει τίποτε που να μπορούμε να κάνουμε", τόνισε.

Το PKK, το οποίο δεν κάνει λόγο για "παράδοση" αλλά για "ομάδες ειρήνης" που αποστέλλονται σε ένδειξη καλής θέλησης, ανακοίνωσε την προσεχή άφιοξη μιας νέας ομάδας, αυτή τη φορά από την Ευρώπη.
express.gr


4 σχόλια:

  1. θα ηθελα να πω κατι αλλα διαισθανομαι οτι θα πεσουν ολοι να με 'φανε' και πρωτος ο skal,γι'αυτο σιωπω και οσοι καταλαβαν,καταλαβαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πές ό,τι έχεις στο νού σου.
    Να ξέρεις όμως ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά για την Τουρκία.
    Γράψε και σου απαντώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Καλεντερίδη,βλέπω μια μεγάλη κινητικότητα στην Τουρκία,όσον αφορά τις γύρω της χώρες.Αλλά ,σκέπτομαι πως προβλήματα τόσων δεκαετιών και αιώνων ακόμη δεν μπορεί μια κυβέρνηση όσο καπάτσα και να είναι να τα επιλύσει επειδή ο Νταβούτογλου έκανε 30 επισκέψεις σε 1 μήνα.
    Από την άλλη είδα το δημοσίευμα περί σχέσεων ΡΚΚ και ΜΙΤ και λίγο θορυβήθηκα (γιατί στον ελληνικό χώρο τέτοιες κινήσεις γίνονταν κατά το παρελθόν π.χ.Μανιαδάκης) σε συνδιασμό με τον παράξενο τρόπο που έπεσε στα χέρια τους ο Οτζαλάν.
    Δηλαδή τι είναι η Τουρκία,να κάθεται και να βάζει γκολ από τη σέντρα,έτσι τουλάχιστον την παρουσιάζουν ορισμένα δημοσιεύματα.Έχομε και τις "αυθόρμητες" προσελεύσεις των Κούρδων ανταρτών.
    Επ΄αυτών όλων προβληματίζομαι και ευχαρίστως θα διάβαζα και άλλες γνώμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανωνυμε 8.02,βαλε ενα ψευδωνυμο να αρχισουμε να απλωνουμε τις αποριες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.