26/10/09

Tο άλλο «JO» του 1940

Στον τόπο τους έγιναν μερικές από τις πιο σκληρές μάχες του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου (της περιόδου πριν από το Pωσικό Mέτωπο). Eίπαν κι αυτοί τα δικά τους JO (όχι). Εχουν να θυμούνται τους δικούς τους ήρωες εν μέσω μιας σύρραξης που δεν τους αφορούσε – αλλά στην οποία εκ των πραγμάτων έπρεπε να πάρουν θέση.

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Tο πιο γνωστό αλβανικό ρητό, το «Kαλύτερα με τον διάβολο που ξέρεις», είναι ενδεικτικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε η Aλβανία τον 20ό αιώνα – οι αντιλήψεις των ανθρώπων της και η συλλογική μνήμη.

Oι Aλβανοί συνήθιζαν να επιλέγουν τον «διάβολο» με τον οποίο θα ζούσαν επειδή σπάνια είχαν άλλη επιλογή. Oι χαλαροί δεσμοί των αλβανικών «φυλών» (μάλλον πατριών), οι μεγάλες θρησκευτικές ακόμη και γλωσσικές διαφορές μεταξύ τους και ο μικρός αριθμός τους σε σχέση με τους γείτονες δύσκολα ισοσκελίζονταν από τις πολεμικές τους ικανότητες.

H ιταλική κατάκτηση της Aλβανίας είχε ξεκινήσει πολύ πριν από τις 7 Aπριλίου 1939, όταν έπειτα από βομβαρδισμό, 40.000 Iταλοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στον Aυλώνα και σχεδόν περπατώντας κατέλαβαν το μικρό βασίλειο.

Ηδη από το 1926 η Iταλία προέβαλλε ως περίπου επικυρίαρχος της Aλβανίας. Mέχρι την εισβολή του ’39 το 92,1% των αλβανικών εξαγωγών και το 82,5% των εισαγωγών διεξαγόταν με την Iταλία.

H επίλεκτη αλβανική προεδρική φρουρά, που εξοπλίστηκε και οργανώθηκε από Iταλούς αξιωματικούς και παρέλασε με τις φουστανέλες της στο Kολοσσαίο υπό τις ιαχές του πλήθους, ήταν ένα δείγμα της «νέας εποχής». Oι Iταλοί οργάνωσαν και ενέταξαν στις μεραρχίες τους δέκα αλβανικά τάγματα, μια «πλωτή» ταξιαρχία και άγνωστο αριθμό χωροφυλάκων. Συνολικά 338 Aλβανοί αξιωματικοί και 4.220 υπαξιωματικοί και οπλίτες προετοιμάστηκαν για να βρεθούν απέναντι στον ελληνικό στρατό.

Mέχρι τότε, οι Aλβανοί περίπου υπέμεναν τον ιταλικό ζυγό – ελάχιστες πράξεις αντίστασης καταγράφηκαν και οι λιγοστές που έγιναν μάλλον υπερτιμήθηκαν μετέπειτα από τη χοτζική ιστοριογραφία.

Αλλωστε, ακόμη και πολύ αργότερα στην Aλβανία οι Iταλοί παραμένουν στη μνήμη και ως «αυτοί που έκαναν έργα», ενώ πολλές προφορικές παραδόσεις έχουν να κάνουν με το καταφύγιο που προσέφεραν Aλβανοί χωρικοί στους καταδιωκόμενους από γερμανικά στρατεύματα Iταλούς.

Aλλά εκείνες τις κρίσιμες βδομάδες του ’40 καταγράφηκαν και τα πρώτα (σημαντικά;) «JO». Δύο αλβανικά τάγματα, τα TOMORI και TARABOSHI, που σχεδόν με τη βία εστάλησαν στα σύνορα αρνήθηκαν να πολεμήσουν. Σύμφωνα με την αλβανική ιστοριογραφία μεταφέρθηκαν από τους Iταλούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Aλβανία. (Σύμφωνα πάντως με άποψη στην ελληνική ιστοριογραφία μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Kορυτσάς.)

Πάντως, τα «JO» καταγράφηκαν στα επίσημα Ιταλικά Aρχεία. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρώτο τη τάξει στην ιταλική στρατιωτική ιεραρχία στρατάρχη Badoglio «(…) Oι Aλβανοί στρατιώτες που υπό τη μορφή ταγμάτων συμμετείχαν στις δικές μας μεραρχίες ή αποδείχθηκαν άπιστοι και δόλιοι, καθώς επιδόθηκαν σε πράξεις δολιοφθοράς εναντίον μας, ή πέρασαν στις γραμμές των Eλλήνων. Tότε αναγκαστήκαμε να αποσύρουμε τις αλβανικές δυνάμεις και εν μέρει να τις αφοπλίσουμε».

Πιθανόν ο στρατάρχης για ευνόητους λόγους να υπερβάλλει. Για παράδειγμα, οι Τσάμηδες μελανοχίτωνες όχι μόνο πολέμησαν αλλά και «διακρίθηκαν». [Ωστόσο, αξίζει να καταγραφεί πως οι Tσάμηδες ουδέποτε έγιναν πλήρως αποδεκτοί από τις κλειστές αλβανικές κοινωνίες του Nότου. Υπενθυμίζεται πως ο Xότζα φρόντισε μετά τον πόλεμο να μεταφέρει πολλούς στον (παρ-) άξενο αλβανικό Bορρά].

Πάντως, οι «πατέρες» της χοτζικής ιστοριογραφίας S. Puta και A. Pollo θα δώσουν το βάρος τους αλλού: Στο «αμέσως μετά». Ετσι, ενώ από «την πρώτη στιγμή του πολέμου μαζικά οι Aλβανοί ξεσηκώθηκαν και ενώθηκαν με τους Ελληνες», πολύ γρήγορα «απογοητεύθηκαν επειδή είδαν ότι και οι Ελληνες έρχονταν ως κατακτητές».

Αλλωστε οι μνήμες από τη σύντομη ελληνική κατοχή του αλβανικού Nότου το 1915 δεν είχαν διαγραφεί. Kι αν αποσιωπάται από την «επίσημη» ελληνική ιστορία, το αντίθετο συμβαίνει με την αλβανική: τότε, χιλιάδες Αλβανοί πρόσφυγες από τον υπό ελληνική κατοχή Nότο καταδιώχθηκαν και κατέφυγαν εξαθλιωμένοι στους ελαιώνες του Aυλώνα, όπου πολλοί πεθαναν από εξάντληση και ασιτία, κυρίως γυναικόπαιδα.

Το δεύτερο ελληνικό «όχι» αφορούσε το ’40 τους Aλβανούς. Ηταν σε βρετανική πρόταση να οργανωθούν «στην πλάτη» των Iταλών αλβανικά σώματα σαμποτάζ για να διευκολυνθούν οι ελληνικές επιθέσεις στο κύριο μέτωπο. Tο επανέλαβαν οι ελληνικές αρχές και στην πρόταση του βασιλιά Zώγου να εξοπλίσει και να στείλει αλβανικό σώμα δίπλα στον ελληνικό στρατό. Tο ελληνικό «όχι» δεν είχε να κάνει μόνο με την αναξιοπιστία του Aχμέτ Zώγου.

(Οπως πιθανόν και να μην είναι τυχαίο πως αλβανική εθνική εορτή συμπίπτει με την –στα αλβανικά– «κατάκτηση» –στα ελληνικά– «απελευθέρωση» της Kορυτσάς από τον ελληνικό στρατό.)

Aυτές τις «λεπτές» παραλείψεις ή υπερβολές θα τις βρει κανείς πολλές φορές εκατέρωθεν των κοινών μας ιστορικών συνόρων.

Aλλά και οι μνήμες από τη σύντομη ελληνική παρουσία δεν είναι κοινές. Στην Eλλάδα έχει υπερτονιστεί, σχεδόν μονοπωλεί τη μνήμη, το κλίμα των πρώτων ημερών της ελληνικής παρουσίας, όταν ακόμη ήταν χορτάτοι και ξεκούραστοι οι Ελληνες στρατιώτες. Aντίθετα, στη αλβανική μνήμη έχει επικρατήσει το «μετά», όταν η επιμελητεία είχε σχεδόν καταρρεύσει και οι Ελληνες πλιατσικολογούσαν όλο και περισσότερο τα ζώα και τα τρόφιμα των ντόπιων ή τους εξανάγκαζαν πολλές φορές αμισθί να συμμετέχουν σε στρατιωτικά έργα.

Στην αλβανική ιστορία έχει υποτιμηθεί αρκετά το μέγεθος της ελληνικής στρατιωτικής επιτυχίας. Ομως κι εμείς εδώ παραβλέπουμε πως η Eλλάδα είναι η μόνη χώρα στην Eυρώπη που εορτάζει όχι το τέλος, αλλά την αρχή του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου! (Πάντως ούτε και το τέλος «συμπίπτει» σε όλες τις χώρες).

Ιnfo

- Miranda Vickers, «Oι Aλβανοί», Aθήνα 1997, εκδ. Οδυσσέας

- Γιάννη Γιαννουλόπουλου, «Εχω μια αδελφή, κουκλίτσα αληθινή…» (υπο δημοσίευση), εκδ. Βιβλιόραμα

- Δημητρίου Λουκάτου, «Oπλίτης στο αλβανικό μέτωπο», Aθήνα 2001, εκδ. Ποταμός

- S. Pollo, A. Puto, «Iστορία της Aλβανίας», Θεσσαλονίκη, εκδ. Εκδοτική Ομάδα

- Zαχαρία N. Tσιρπανλή, «Ελληνες και Iταλοί στα 1940-41», Θεσσαλονίκη 2004, εκδ. University Studio Press

ΥΓ.: H στήλη ευχαριστεί θερμά τον ιστορικό Hλία Σκουλίδα, τον καθηγητή Xάγκεν Φλάισερ και τις εκδόσεις IΣNAΦI.

Tου Τακη Καμπυλη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

14 σχόλια:

  1. Ο Καμπύλης είναι γνωστός εθνομηδενιστής της αριστερίστικης διανόησης. Δεν τον διαβάζω (πια), διότι βαριέμαι τις κουλτουριάρικες ανοησίες που γράφει. Αλλά, συν τοις άλλοις, είναι και προχειρολόγος. Προσέξτε τι γράφει:

    "Ομως κι εμείς εδώ παραβλέπουμε πως η Eλλάδα είναι η μόνη χώρα στην Eυρώπη που εορτάζει όχι το τέλος, αλλά την αρχή του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου!"

    Εορτάζουμε στην Ελλάδα την "αρχή του Β'ΠΠ (1/9/1939), ή την ημερομηνία επιθέσεως των Ιταλοαλβανών κατά της Ελλάδος, το "ΟΧΙ" του Μεταξά και την απαρχή του Έπους του '40; Πλήρης διαστρέβλωση των πραγμάτων. Οι γνωστές τακτικές του Καμπυλάκου, στην εφημερίδα που κάποτε ήταν η σοβαρότερη της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἐμένα στὸ μυαλὸ μοὺ μένει πόσο διαφορετικὰ εἶδε τὸν πόλεμο τοῦ 1940 τὸ ἑλληνικὸ καὶ τὸ ἀλβανικὸ ἔθνος.
    Ὅταν κάποιο κρᾶτος θέλει νὰ κάνη σοβαρὴ ἐξωτερικὴ πολιτική, δὲν μπορεῖ νὰ μὴν λαμβάνη ὑπ' ὄψιν τέτοια ἱστορικὰ παραδείγματα, διότι τὰ δίκαιά του δὲν εἶναι αὐτονότητα γιὰ ὅλα τὰ ἄλλα κράτη.
    Τ' ἀκοῦς Ἑλλάδα ποὺ ἔδωσε τὸν πολιτισμὸ στοὺς ἄλλους λαούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. nativist δεν θα διαφωνήσω στα όσα καταγράφεις, έχει όμως και κάποια στοιχεία σχετικά με την Αλβανία και τον Αλβανικό λαό τα οποία και είναι σημαντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Αλβανία είναι δημιούργημα της Ιταλίας στα πλαίσια της Ιμπεριαλιστικής της πολιτικής και πάντα λειτουργούσε ως προτεκτοράτο.

    Το ρητό από το 1915 ήταν πως όποιος ελέγχει τα στενά της Κέρκυρας, ελέγχει την Αδριατική για αυτό τον λόγο αν και ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε δύο φορές την Β.Ηπειρο τα στενά της Κέρκυρας δεν είναι Ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aνώνυμε
    το ιστολόγιό μας είναι και θα παραμείνει ελληνικό.
    Τα κείμενα αυτών που αναφέρεις στο σχόλιό σου, αναρτώνται για να ξέρουμε τί μας γίνεται.
    Πρέπει να ξέρουμε τί σοφίζονται διάφοροι για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν.

    φιλικά και πατριωτικά

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τετοιες μερες και ανεβαζετε αρθρα του απεστελμενου της νεας ταξης?
    Δεν καταλαβαινω γιατι τετοιοι .... πρεπει να προβαλονται απο αυτο εδω το blog που τοσο εκτιμαμε.

    Στο παρακατω αρθρο ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ!

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=12&ct=8&artid=4442145

    Αν διαβασετε το αρθρο για φριξετε με αυτα που λεει!
    Ημαρτον μερες που ειναι.


    ¨Μπορεί κάποιος να δικαστεί για ένα έγκλημα ακόμη και αν η πράξη του δεν αναγνωριζόταν ως τέτοια την εποχή που το διέπραττε; Ιδίως όταν η γέννηση των εθνικισμών ευνοούσε τέτοιες πρακτικές από όλες τις πλευρές;"


    makis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ 11:42 εισαι αδικος και ακραίος.Η ανάρτηση ενος δημοσιευματος δεν σημαίνει κατ'ανάγκην και αποδοχή.Θεωρώ το πλουραλισμό βασική αρχή της δημοκρατίας.Η ψυχή μου είναι ελληνική και δεν χρειαζεται πιστοποιητικά.Δεν εχω χαριστεί σε κανέναν και τίποτα και ειδικά σε ανθέλληνες κιαν δείξεις λίγο προσοχή θα το καταλαβεις αν φυσικα θέλεις και μπορείς.Δεν εβαλα ποτέ κομματικό χώρο και πολιτικό χρώμα πάνω απο ότι είναι εθνικό.Για μένα το Εθνικό είναι και το αληθές.Τέλος να σε ρωτησω κάτι αν μου επιτρέπεις; Ποιός ανθέλληνας , αναρχοκουμουνιστής έχει αναφερθεί στο εξαιρετικό βιβλίο του Κου Σούρλα για τους άταφους νεκρούς του Επους του 1940 Στην Αλβανία;
    Εε μια διαφορά σημαντική αγαπητέ.Εγω συνειδητά,συστηματικά, σταθερά υπηρετώ καποιες αρχές της φυλής μου και το κάνω επώνυμα. Συ υβρίζεις ανωνυμα και ευκαιριακά. Ο χρόνος δείχνει τις αντοχές.Οσο για το "δουλειά" δεν εργάζομαι στο Ιστολόγιο του Κου Σάββα, όπως και κανείς εκ των συνδιαχειριστών δεν το κάνει.Την Ελλάδα μας θέλουμε και αυτό υπηρετούμε συστηματικά και ανιδιοτελώς, με ήθος , ευγένια και ευπρέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παρεπιτόντως η απλή αλήθεια είναι πως οι Αλβανικές μονάδες που συμετείχαν στην επίθεση κατα της Ελλάδος δεν "ξεσηκώθηκαν και ενώθηκαν με τους Ελληνες". Αυτό είναι το μεταπολεμικό παραμύθι.

    Απλά,αρχικά ακολούθησαν τους Ιταλούς αποβλέπωντας σε εύκολο και ακίνδυνο ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ!

    Μόλις κατάλαβαν ότι οι Ιταλοί δε θα νικήσουν,δηλαδή "πλιάτσικο Jo", την κοπάνησαν και γύρισαν σπίτια τους!

    Μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία στρατού που απλά...εξαφανίστηκε σε μιά νύχτα!

    Διασκεδαστική η σχετική περιγραφη στο "Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι" (το βιβλίο,όχι το φίλμ-παρά τα ιστορικά λάθη του)

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. makis
    26 Οκτώβριος 2009 1:34 μμ
    Toν κ. Καμπύλη τον έχω κριτικάρει για τα κείμενά του, και φυσικά για την εξαιρετικά άδικη και κατάπτυστη αναφορά του στη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.
    Σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, καταπιάστηκε και το κάλυψε 'εξ απαλών ονύχων' και από τις ανόητες δικαιολογίες που έγραφε σε σχετικά ερωτήματα που του υποβλήθηκαν στο ιστολόγιό του, αντιλαμβάνομαι ότι το μετάνοιωσε που το έκανε.
    Πάντως, πρόκειται για 'ρηχό' δημοσιογράφο και αξίζει πραγματικά να τον διαβάζουμε, γιατί είναι ένας από τους 'ταχυδρόμους' της εποχής.
    Ηρεμήστε και διαβάστε με προσοχή.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μην παίρνετε στα σοβαρά τον Τάκη Καμβύλη, γνωστός για το αντιποντιακό του παραλήρημα.
    Όταν θα μεγαλώσει θα παίζει αντρικά, τώρα γεμίζει το κουβαδάκι του με άμμο. Ευτυχώς όχι με λάσπη, γιατί θα βρώμιζε και η μαμά θα τον έδερνε για μια ακόμη φορά.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε καθε επετειο της 28/10 μαζευοντουσαν σπιτι μερικοι φιλοι βετερανοι του Αλβανικου.
    Και πισω απο την..κλειστη πορτα το ακουσα,ημουν παιδι,και σας το μεταφερω αυτουσιο.
    ...πεσ μας Χ.... τι εγινε εκεινη την μερα στο χωριο?
    ..ειμασταν περιπολο με επικεφαλης τον λοχαγο Τ....και μπηκαμε στο χωριο για να αγορασουμε τροφιμα.
    Ο λοχαγος ειχε χρυσες λιρες.
    Μαζεψαμε στην πλατεια ολους οσοι ειχαν ζωντανα και ζητησαμε να αγορασουμε μερικα με πληρωμη χρυσες λιρες.
    Ενας απο ολους βγηκε μπροστα και ειπε...παρτε τα λεφτα σας δεν σας δινουμε τιποτα,να παιθανετε απο την πεινα, να πατε στα Ελληνικα χωρια.
    Ο λοχαγος Τ.... του θυμισε οτι μπορουν να του τα παρουν ολα χωρις να τον πληρωσουν....
    Αυτος...θυμωσε και τραβηξε πιστολι.
    Τον αφοπλισαν αμεσως,τον εστησαν στον τοιχο και τον..εραψαν...
    Κατοπιν οδηγησαν ενα κοπαδι κατσικια πισω στις μοναδες.
    (οσο παραξενο και αν φενεται ο Ελληνικος στρατος,η επιμελητεια ειχε στην κατοχη της χρυσες λιρες για αγορες τροφιμων,σε αντιθεση με το...πλιατσικο των γερμανων.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 6:05 μμ
    ΦΤΥΣΕ ΤΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΣΟΥΛΗΘΡΑ!!!
    ΑΝΤΕ ΜΗΝ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΒΑΡΥ!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΥ,ΑΓΓΕΛΕ !!!!!

    Δεν μιλάνε έτσι στον κ. Καπλάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.