26/10/09

Η Κύπρος ήθελε να γίνει κατάσκοπος του Ισραήλ.Ρωσική σαλάτα για τους TOR επί Τάσσου.

Μια απόφαση της Κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου το 2007 να παραδώσει στο Ισραήλ, και πολύ πιθανόν μέσω αυτού και στους Αμερικανούς, ενός ρωσικού πυραυλικού συστήματος που διαθέτει η ΕΦ για ανάλυση και αξιολόγηση διασάλευσε και έκτοτε ταλαιπωρεί τις σχέσεις Κύπρου Ρωσίας, με αποκορύφωμα την άρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντήσει τον Δημήτρη Χριστόφια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα αυτή.
Το πρόβλημα θα προσπαθήσει να εκτονώσει ο Πρόεδρος της Βουλής, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας που βρίσκεται από προχθές στη Μόσχα. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του "Π", προερχόμενες τόσο από πρόσωπο που είχε τότε εμπλοκή σε αυτήν την προσπάθεια, όσο και από καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή, αναφέρουν ότι η τότε ηγεσία των κρατικών μυστικών υπηρεσιών μας το 2007, σε συνεννόηση με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, δύο πολύ στενούς του συνεργάτες και δύο ανώτατα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, είχε διευθετήσει τη μεταφορά στο Ισραήλ μέρους του ρωσικού αντιαεροπορικού TOR M1 (για την ακρίβεια του ραντάρ του συστήματος) για να αναλυθεί ο τρόπος λειτουργίας του. Ωστόσο οι Ρώσοι, μέσω των δικών τους μυστικών υπηρεσιών, ενημερώθηκαν εγκαίρως για αυτήν την προσπάθεια και την απέτρεψαν την υστάτη, προειδοποιώντας μάλιστα με αυστηρή γλώσσα τη Λευκωσία για παραβίαση διμερών συμβάσεων που υπεγράφησαν στο παρελθόν.

Ιστορία κατασκοπείας
Συγκεκριμένα, περί το τέλος του 2007, η τότε Κυβέρνηση Παπαδόπουλου συναίνεσε και στη συνέχεια διευθέτησε να παραδώσει στο Ισραήλ το ραντάρ ενός εκ των πυραυλικών συστημάτων TOR M1, το οποίο θα έμπαινε κάτω από το μικροσκόπιο των δικών του εμπειρογνωμόνων για να αναλυθεί ο τρόπος λειτουργίας του. Ως γνωστόν, το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα κάποιες χώρες που μετέχουν στη συμμαχία επιζητούσαν επίμονα να μάθουν το μηχανισμό λειτουργίας του συγκεκριμένου ραντάρ και ιδιαίτερα το μηχανισμό εγκλωβισμού εχθρικού στόχου. Εξάλλου, όπως ανέφερε στον "Π" στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, ο μηχανισμός λειτουργίας του ραντάρ του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος βασίζεται στην ίδια αρχή με τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς που κατασκευάζει η Ρωσία, όπως οι πύραυλοι BUK και οι S300. Ωστόσο, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Ισραήλ για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα που διαθέτει η Εθνική Φρουρά εδραζόταν στο ότι τέτοια αντιαεροπορικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς, TOR M1, απέκτησε πριν από μερικά χρόνια και το ΙΡΑΝ, με μόνη διαφορά ότι η Τεχεράνη διεκδίκησε την εγκατάσταση, από δικούς της τεχνικούς, των κωδικών πρόσβασης στα λογισμικά προγράμματα λειτουργίας των ραντάρ.

Γνώριζαν ελάχιστοι
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που διαδραματίσθηκε στη Λευκωσία προ διετίας, γνώριζαν ελάχιστοι. "Ήμασταν μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού", μας ανέφερε χαρακτηριστικά άνθρωπος ο οποίος μετείχε σε αυτήν τη διαδικασία εξαγωγής του ραντάρ στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, εκεί όπου όλα ήταν έτοιμα για να μεταφερθεί καμουφλαρισμένο το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στο λιμάνι Λεμεσού και να φορτωθεί σε πλοίο το οποίο "θα έπιανε" Χάιφα, παρενέβη η Μόσχα με εντονότατο μάλιστα τρόπο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διασταυρωμένες πληροφορίες, έγιναν σοβαρότατα διπλωματικά διαβήματα το Δεκέμβριο του 2007 απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο και προς τον ίδιο τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

Η απαγορευτική πρόνοια
Αυτό το οποίο πρόταξαν οι εντεταλμένοι, απευθείας από το Κρεμλίνο, Ρώσοι διπλωμάτες ήταν την ουσιώδη πρόνοια της σύμβασης που υπέγραψε η Δημοκρατία με τον ρωσικό εξαγωγικό οργανισμό, Rosoboronexport, κατά την αγορά των διαφόρων όπλων και η οποία απαγορεύει ρητώς την εξαγωγή οποιουδήποτε οπλικού συστήματος ρωσικής κατασκευής και προέλευσης σε τρίτη χώρα. Πιο απλά, η Κύπρος δεσμευόταν, με την υπογραφή των διαφόρων συμβάσεων προμήθειας ρωσικών οπλικών συστημάτων, όπως τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ3, τα άρματα Τ80, τα ελικόπτερα MIL MI35 και τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα TOR Μ1, ότι δεν θα τα εξήγε ή έστω θα τα παραχωρούσε σε άλλη χώρα χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του κατασκευαστή.
Μετά τη ρωσική παρέμβαση ματαιώθηκε στο παρά ένα η μεταφορά του ραντάρ του συστήματος TOR Μ1 στο Ισραήλ. Το όλο θέμα αποσιωπήθηκε, πλην όμως εισήλθε πλέον το στοιχείο της καχυποψίας και της ψυχρότητας στις αγαστές σχέσεις Λευκωσίας - Μόσχας.
Ιδιαίτερα ενοχλημένος με αυτήν την ενέργεια ήταν ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, τότε, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ετηρείτο ενήμερος από την πρώτη στιγμή για τις ενέργειες της Λευκωσίας.

Εξηγήσεις για Πούτιν
Διπλωματικές πηγές δικαίως συνδέουν το πιο πάνω γεγονός με την υποβαθμισμένη έως και διαφοροποιημένη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό. Δεν είναι άσχετο μάλιστα και το ότι κατά την περσινή επίσημη επίσκεψη του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια (Νοέμβριος 2008) στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρωθυπουργός, πλέον, Βλαντιμίρ Πούτιν, επικαλούμενος το πιεστικό πρόγραμμα που είχε λόγω του συνεδρίου του κόμματός του, απέφυγε να συναντηθεί μαζί του.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ακόμη ότι δεν είναι ουδόλως άσχετα με το πιο πάνω γεγονός και τα όσα δήλωσε αρχές του περασμένου Αυγούστου ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream-2. Θυμίζουμε ότι σε αυτήν τη συνέντευξη ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για υποστήριξη της Μόσχας στο Σχέδιο Ανάν και εξέφρασε την πρόθεση της Κυβέρνησής του να αναπτύξει σχέσεις με τις δύο πλευρές στην Κύπρο (σ.σ. αρχικά χρησιμοποίησε και τη λέξη "χώρες", αλλά διόρθωσε αργότερα χρησιμοποιώντας τη φράση "πλευρές"). Μετά από την αντίδραση της Λευκωσίας, την επόμενη μέρα το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών πήγε να τα μαζέψει κάπως, επαναβεβαιώνοντας τις σταθερές θέσεις της Μόσχας για το Κυπριακό.

Ενοχλεί και η αναβάθμιση
Πέραν της ιστορίας με το ραντάρ των TOR M1, η Ρωσία φαίνεται να δυσφορεί εντονότατα και για το ότι ανατέθηκε η αναβάθμιση ρωσικών οπλικών συστημάτων (εγκατάσταση θερμικών καμερών και σύγχρονων τηλεπικοινωνιών), όπως τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ 3, απευθείας σε εταιρείες Δυτικών χωρών, χωρίς τη μεσολάβηση της Rosoboronexport. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία (μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου), ο διευθυντής της ρωσικής εταιρείας τεχνολογίας, Shemezov Sergey Viktorovish, ήγειρε ευθέως αυτό το θέμα και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια, αλλά και με άλλους κρατικούς αξιωματούχους. Την ίδια δυσφορία έχει διαβιβάσει η Μόσχα και σε πιθανή τεχνολογική αναβάθμιση των ελικοπτέρων ΜΙ 35.

ΦΛΑΣΑΚΙ Οι TOR αντί των S300
Ως γνωστόν, η Εθνική Φρουρά, μετά το φιάσκο των πυραύλων S 300, παρέλαβε σταδιακά (λίγο πριν από το 2000) από την Ελλάδα 14 αντιαεροπορικά συστήματα TOR M1, επίσης ρωσικής κατασκευής, τα οποία ενέταξε στην αντιαεροπορική άμυνα του νησιού.

Τα συστήματα αυτά αποτελούν το μικρότερο αδελφάκι του πυραυλικού συστήματος S 300 με βεληνεκές λίγο μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων. Ωστόσο, σημαντικό πλεονέκτημα και του πυραυλικού συστήματος TOR αποτελεί το ραντάρ του, του οποίου τον τρόπο λειτουργίας, όπως γράψαμε και στην αρχή, ενδιαφέρονται πολύ να αναλύσουν οι Δυτικοί.

Συγκεκριμένα, το όχημα μάχης ανιχνεύει το στόχο και υπολογίζει τις συντεταγμένες του, αλλά και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει το βλήμα. Το ραντάρ τριών διαστάσεων ανιχνεύει και αναγνωρίζει στόχους, υπολογίζει τις τροχιές τους, καθορίζει την προτεραιότητα απειλής που παρουσιάζει ο καθένας και τροφοδοτεί με τα στοιχεία τη θέση διοίκησης και το ραντάρ παρακολούθησης. Το ραντάρ παρακολούθησης μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα μέχρι δύο στόχους και να καθοδηγεί τα βλήματα για την αναχαίτισή τους.
Στον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών για το τρέχον έτος, όπως έγραψε ο "Π", υπήρξε πρόνοια για την εξασφάλιση άλλων έξι συστημάτων TOR M2, έναντι 60 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

ΧΩΡΙΣΤΟ
Ο ρόλος της κοινοβουλευτικής αποστολής
Για την αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας- Κύπρου και κυρίως την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη στη Μόσχα κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας σε υψηλό επίπεδο, υπό τον Πρόεδρο του Σώματος, Μάριο Καρογιάν. Μάλιστα, η διαφορά αυτής της αποστολής σε σχέση με την προηγηθείσα επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια, είναι ότι θα γίνει δεκτή από τον Ρώσο Πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ραντεβού είναι καθορισμένο για αύριο Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου. Στην αποστολή που πήγε στη Μόσχα χθες μετέχουν από το ΑΚΕΛ ο Νίκος Κατσουρίδης, από τον ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου, από το ΔΗΚΟ ο Ανδρέας Αγγελίδης, από το Κ.Σ. ΕΔΕΚ ο Γιαννάκης Ομήρου και από το ΕΥΡΩΚΟ ο Δημήτρης Συλλούρης.

ΕΝΘΕΤΟ
Η Κύπρος επιχείρησε να λειτουργήσει ως κατάσκοπος του Ισραήλ επί προεδρίας Τάσσου διά της παράδοσης οπλικού συστήματος που αγόρασε από τους Ρώσους. Οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας διασαλεύθηκαν

Του Σωτήρη Παρούτη
Κωδικός άρθρου: 904780
ΠΟΛΙΤΗΣ - 25/10/2009, Σελίδα: 8

22 σχόλια:

  1. ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ.
    ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΛΙΤΩΝΑΜΕ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΘΩΩΝ.

    ΖΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σα να μου μοιάζει σχέδιο να αμαυρωθεί η μνήμη του Τάσου Παπαδόπουλου,εν'οψει της ανευ' όρων συνθηκολόγησης που ετοίμάζουν η νέες ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου...

    Σιγά το προηγμένο και ακρως απόρητο σύστημα! Αν ήθελαν οι Αμερικάνοι να μάθουν οτιδήποτε,δεν θα το μάθαιναν απο την Ελλάδα?

    Τι κατασκοπευτικές ιστορίες και πρασιν'αλογα,μιλάμε ΓΙΑ ΣΎΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΊ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ!!!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωστόσο, εκεί όπου όλα ήταν έτοιμα για να μεταφερθεί καμουφλαρισμένο το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στο λιμάνι Λεμεσού και να φορτωθεί σε πλοίο το οποίο "θα έπιανε" Χάιφα, παρενέβη η Μόσχα με εντονότατο μάλιστα τρόπο.
    xaxaxaxax
    ωραια ιστορια!
    λες και δεν μπορουσαν οι ισραιλιτες να το ψαξουν εδω!!!
    συμπερασμα....αρα και το οχι ηταν...προδοτικο!!!
    απο την φυλλαδα αυτη τι περιμενεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστός ο πυροβολητής, τραβηγμένη από τα μαλλιά η ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι έμενα για προσπάθεια σπίλωσης της μνήμης του Τάσου. Φαίνεται ότι οι πληρωμένες πένες έπιασαν δουλειά και πάλι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προβοκατόρικο άρθρο του "Πολίτη", που αποδεδειγμένα έχει δείξει ποιούς υπηρετεί - ας θυμηθούμε τη ματαίωση αγοράς των κινεζικών αυτοκινούμενων πυροβόλων εξαιτίας άρθρου της συγκεκριμένης εφημερίδας. Όπως σωστά είπε και ο προηγούμενος σχολιαστής, προσπαθεί να αμαυρώσει τη μνήμη του Τ. Παπαδόπουλου για να κάνει την όποια σύγκριση των σημερινών μαζί του πιο εύκολη.

    Αν άλλωστε οι Ισραηλινοί "καίγονταν" να αναλύσουν το TOR-M1 θα το έχουν ήδη κάνει στα πλαίσια της συνεργασίας τους με τη στρατηγική τους σύμμαχο Τουρκία. Στην άσκηση Anatolian Eagle, χρησιμοποιούνται συστήματα Sa-8b και Tor-M1, που πιθανότατα αγοράστηκαν από "παραστρατήσασες" πρώην ανατολικές χώρες όπως η Ουκρανία. Ακόμα πιο εύκολα το Ισραήλ μπορούσε να μελετήσει το σύστημα στη Γεωργία, με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις - μην ξεχνάμε ότι ο πρώην υπουργός άμυνας της γεωργίας είναι ισραηλινός...

    Κατάπτυστο, συκοφαντικό άρθρο από τον "Πολίτη". Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε που κατευθύνθηκε μέρος των 200 εκ$ που "διοχέτευσαν οι ΗΠΑ στην Κύπρο για να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους....

    fulcrum

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι συμπτωση!!!!
    η ιδια εφημεριδα ειχε ..καψει..με στημενη διαρροη...την αγορα των κινεζικων πυροβολων!!!!
    τι συμπτωση!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όλως τυχαίως τώρα συνελλήφθη ο Στοίδης ο οποίος διεκδικούσε τη Μακεδονία για τους Βούλγαρους.
    Όλως τυχαίως τώρα διαρρέει το θέμα των TOR απο τον Τάσσο Παπαδόπουλο που αρνήθηκε το σχέδιο Ανάν.
    Απλώς τώρα δρομολογούνται οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα.
    Δηλαδή Μακεδονία μόνο για τους Σκοπιανούς και όχι για τους Βούλαγρους και οι κακοί Έλληνοκύπριοι που κατεψήφισαν το σχέδιο Ανάν εμπλέχτηκαν σε κατασκοπία.
    Άρα Μακεδονία μόνο για τα Σκόπια και δεχόμαστε το σχέδιο Ανάν που οι κακοί πράκτορες δεν το ήθελαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βλακείες στο τετράγωνο, για να μην πω στον κύβο! Συμφωνώ με τους προγράψαντας. Και, στο κάτω κάτω της γραφής, τι είχε να κερδίσει ο Παπαδόπουλος ή η Κύπρος από αυτήν την υπόθεση;

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ....Ώς ένα ταπεινό μνημόσυνο στη μνήμη σου στις γραμμές αυτές θα ήθελα να προσθέσω και τούτο:

    Σε μια συνεστίαση στο Λονδίνο την δεκαετία του 1990, όπου βρισκόμασταν στο ίδιο τραπέζι, με ρώτησες σε κάποια στιγμή: "Τι γίνονται τα αρχεία κυρία Αργυρού, μήπως βρήκες τίποτα για μένα;" Και απάντησα: "Μέχρι σήμερα, όχι". Και με χαμόγελο συμπλήρωσες: "Σε διαβεβαιώ ούτε και θα βρείς".

    Στο καλό ΄Ελληνα του ΟΧΙ, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ θα σε συνοδεύει πάντοτε. Αιωνία σου η Μνήμη.

    Φανούλα Αργυρού
    Λονδίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μην κουράζεστε άδικα. Τι περιμένετε από μία φυλλάδα που είχε δώσει τα πάντα για το "σχέδιο" Ανάν. Ή λάθος κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιατι ομως δεν βγήκε κανείς να το διαψεύσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. και σε μέναν αυτό έκανε εντύπωση δηλαδή επρεπε να πάει στο ισραήλ,δεν μπορούσε να έρθει κλιμάκιο με ηλεκτρονικούς με ένα απλό δοκιμαστικό κατσαβίδι και να το κάνουν βίδες,αμ το άλλο τα πήραν από ελλάδα,φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή,εδώ εξαφανίστηκε σε μια νύχτα η μηχανή από ελικόπτερο το ραντάρ θα είχαμε πρόβλημα να τους δώσουμε.λίβελος.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μάνο

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ TOR-Μ1 ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Κρίση Κύπρου - Ρωσίας το 2007 λόγω κατασκοπίας Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ -http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=95561
    Η αποκάλυψη της πληροφορίας που δεν έχει διαψευστεί από καμιά πλευρά συνέπεσε με την επίσκεψη κυπριακής κοινοβουλευτικής αποστολής στη Μόσχα, υπό τον πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Κάρογιαν. Η αποστολή που αναχώρησε το Σάββατο για τη Μόσχα αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Δεν έχουν σχέση τα Βρετανικά Αρχεία με αυτό.Ειλικρινά περιμένω και ψάχνω την διάψευση απο κάποια πλευρά, επίσημα.Και μην πεί κάποιος ότι υιοθετώ τον Μακάριο Δρουσιώτη (Ο Μαγάριος Δρουσιώτης, αναμένει τους υψηλούς προσκεκλημένους του!)
    ουτε το δημοσίευμα του Πολίτη.Αν όμως δεν διαψευστεί επίσημα τότε χωρίς φωτιά καπνός δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @sub92 Αν όμως δεν διαψευστεί επίσημα τότε χωρίς φωτιά καπνός δεν γίνεται.


    Απο ποιόν ακριβώς περιμένεις διάψευση, αφού:
    α) Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν υπάρχει πλέον.
    β) Η παρούσα Κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να διαψεύση μια ιστορία που σίγουρα της δίνει πόντους και εξυπηρετεί την πολιτική της.
    Παραμυθάκια για ηλιθίους ή για όσους αγωνιούν να πεισθούν/πείσουν οτι η αμυντική θωράκιση της Κύπρου είναι άσκοπη και οτι η Κύπρος έχει χάσει την υποστήριξη της Ρωσίας, οπότε...... (συμπληρώστε τα υπόλοιπα).
    Χοντρή και άγαρμπη προπαγάνδα απο
    ξεπουλημένα έντυπα!
    Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. sub
    το σχολιο μου ειναι με την εννοια οτι αφου οι Αγγλοι δεν μπορεσαν να τον κατηγορησουν για τιποτα...κλπ κλπ.
    Στα θεματα αυτα τιποτα δεν ειναι σιγουρο.Απλα εχω την απορια γιατι ολα αυτα δημοσιευονται τωρα που ο Τασσος ειναι νεκρος.
    Συντομα ομως θα μαθουμε πιος....κρυβεται πισω απο αυτη την ιστορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χωρίς καλπάζουσα φαντασία μοιάζει με την ψυχρότητα των Ελληνορωσικών συμφωνιών που κατέρρευσαν ή πάγωσαν και έκτοτε οι συνεργασίες μεταβιβάσθηκαν στην Τουρκία. Με επίσης επακόλουθο την κατάρρευση της ΝΔ. Ο Γιωργάκης μπορεί να φανεί νέος εύελπις ;
    Κάτι ανάλογο δηλαδή με την αποστολή στρατεύματος κατά της νεοσύστατης Σοβιετικής Ένωσης από τον ( εθνάρχη ) Βενιζέλο, που προκάλεσε την υποστήριξη και τότε του Κεμάλ ή το λιγότερο την αδιαφορία για τα γνωστά της μικρασιατικής καταστροφής μας.
    Η ιστορία δυστυχώς ή ευτυχώς επαναλαμβάνει το κόστος της κουτοπονηριάς.
    Ή γνώση Ή απόγνωση ας διαλέξει με την ανοχή μας και άλλες ακόμη βλακείες.

    ΕΦΗΒΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Περιμένω διάψευση απο αρθρα δυο εφημερίδων που στο παρελθόν ανέτρεψαν πολλά δημοσιεύματα του Πολίτη, μιλώ για την Σημερινή και Sigmalive, και τον Φιλελευθερο.Εχει ξανασυμβεί και σας υπενθυμίζω τον τρόπο που προσπάθησε ο Κος Δρουσιώτης μέσω και του Πολίτη να καταγραψει τα συμβάντα στο Τζιάος και να στρογγυλοποιήσει την Ιστορία αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κάποιος... κάπου... κάποτε...

    ή χρησιμοποιώντας τα λόγια του "δημοσιογράφου"... "...Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του "Π"...", "...δύο πολύ στενούς του συνεργάτες και δύο ανώτατα στελέχη της Εθνικής Φρουράς...", "...όπως ανέφερε στον "Π" στρατιωτικός εμπειρογνώμονας...", " "Ήμασταν μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού", μας ανέφερε χαρακτηριστικά άνθρωπος ο οποίος μετείχε σε αυτήν τη διαδικασία"

    Με την λογική και τακτική αυτού του ‘‘δημοσιογράφου’’ θα μπορούσα και εγώ να ισχυριστώ (ψέμματα φυσικά… το ξεκαθαρίζω για να μην συλληφθώ) θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι σύμφωνα με δικές μου απόλυτα διασταυρωμένες πηγές, αιτία της άρνησης του Πούτιν να συναντηθεί με το Χριστόφια είναι το γεγονός ότι τον Αύγουστο του 1965, όταν ο Χριστόφιας βρισκόταν ινγκόγνιτο στην Μόσχα σε μυστική αποστολή,"έφαγε την γκόμενα" του Πούτιν, ο οποίος από τότε του το κρατά μανιάτικο.

    Η μπαρούφα αυτή είναι το ίδιο σοβαρή όσο και το άρθρο του "δημοσιογράφου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για όσους ήθελαν διαψεύσεις!
    Απο την σημερινή Ελευθεροτυπία:

    ...Αναφερόμενος σε δημοσίευμα
    της κυπριακής εφημερίδας «Πολί-
    της» σχετικά με κρίση στις σχέσεις
    Κύπρου – Ρωσίας το 2007, ο κ. Κά-
    ρογιαν χαρακτήρισε «αποκυήματα
    φαντασίας και τίποτε περισσότερο»
    τα δημοσιεύματα περί διαρροής
    πληροφοριών για το ρωσικό αντι-
    πυραυλικό σύστημα ΤΟΡ Μ1 μέσω
    Κύπρου στο Ισραήλ, έπειτα από α-
    πόφαση του τότε προέδρου Τάσσου
    Παπαδόπουλου. «Οι σχέσεις ήταν
    και παραμένουν άριστες, θα διευ-
    ρυνθούν, θα ενισχυθούν και μέσα
    σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε
    να πολιτευόμαστε και εμείς και η
    Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε ο κ.
    Κάρογιαν, ενώ κύκλοι του περιβάλ-
    λοντός του χαρακτήρισαν «στημέ-
    νη προβοκάτσια» τα συγκεκριμένα
    δημοσιεύματα.
    Ρωσικές διπλωματικές πηγές διέ-
    ψευσαν με τη σειρά τους οποιοδή-
    ποτε ενδεχόμενο να ευσταθούν οι
    σχετικές πληροφορίες περί κυπρο-
    ρωσικής κρίσης, εκτιμώντας ότι
    «απόδειξη είναι μεταξύ άλλων και
    η υποδοχή της κυπριακής αντιπρο-
    σωπείας από τον Β. Πούτιν», ο ο-
    ποίος ήταν το 2007 πρόεδρος της
    Ρωσίας.


    M

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Aγαπητέ 10:02 δεν μίλησα τυχαία για Φιλελευθερο και Σημερινή.Αν ειναι στημένη προβοκάτσια εις βάρος του Ηγέτη και μεγάλου Ελληνα Πατριώτη Τάσσου Παπαδοπουλου να είσαι σίγουρος ότι θα ξεσηκώσουν το σύμπαν ειδικά Δημοσιογράφοι σαν τον Λαζ.Μαυρος.Γνωρίζω πολύ καλά ποιά ειναι η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ και σε καμιά περίπτωση δημοσιευμα της που δεν αντικατόπτριζε την πραγματικότητα δεν πέρασε στα ψιλά.
    Δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία που επιλέχθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολλές φορές δεν αξίζει καν να διαψεύσεις μια πληροφορία, γιατί τότε δημιουργείται περισσότερος θόρυβος, πράγμα που επιδιώκουν αυτοί οι οποίοι γράφουν ή "αφήνουν να διαρρεύσει" η πληροφορία.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.