16/11/09

«Στοπ» στον Τούρκο διοικητή.Η Αθήνα επιδιώκει να ακυρώσει αποφάσεις - κόλαφο του ΝΑΤΟ

Δύο αποφάσεις- κόλαφο του ΝΑΤΟ για την Ελλάδα που ελήφθησαν επί κυβερνήσεως Ν.Δ. και θίγουν ευθέως εθνικά συμφέροντα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο επιδιώκει να ακυρώσει τώρα η Αθήνα.

Η πρώτη - του Μαΐου 2009 - αφορά την απόφαση για τοποθέτηση Τούρκου πτεράρχου ως διοικητή στο ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας, ανά διετία. Και η άλλη- του 2006 - αφορά την οδηγία αποκλεισμού από τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις και χρηματοδοτήσεις των περισσότερων νησιών του Αιγαίου με το σκεπτικό ότι η Τουρκία αμφισβητεί το νομικό καθεστώς όσον αφορά την κυριαρχία ή τη δυνατότητα να υπάρχουν στρατεύματα επ΄ αυτών.

Η νέα κυβέρνηση θα προτείνει στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις αρχές του 2010 να υπάρχει αποκλειστικά Έλληνας πτέραρχος ως διοικητής στη Λάρισα και εναλλαγή στη θέση του υποδιοικητή Τούρκου, Βούλγαρου ή Ρουμάνου αξιωματικού. Κι αυτό γιατί το Κέντρο της Λάρισας (CΑΟC-4) έχει ως χώρο ευθύνης σε θέματα αεροπορικής αστυνόμευσης τους εναέριους χώρους Ελλάδας, Τουρκίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και μέρη της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Αιγαίου. Εναλλακτικά θα προταθεί ο υποδιοικητής να προέρχεται σταθερά από τις ΗΠΑ.

Η Αθήνα θα ενημερώσει σήμερα για τις προθέσεις της στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη με δύο μέλη του αμερικανικού Πενταγώνου, τον βοηθό υπουργό κ. Αlexander Vorshbow και τον βοηθό υφυπουργό κ. Jim Τownsed που έρχονται στην Αθήνα. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να δώσει στην Ουάσιγκτον να καταλάβει ότι η προώθηση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή εξαρτάται κατά πολύ από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο που αρκετές φορές χρησιμοποιεί ως όχημα, όπως αναφέρει αρμόδια ελληνική πηγή, το ΝΑΤΟ και τις διαδικασίες του. Έτσι ο κ. Μπεγλίτης αναμένεται να δώσει τους πίνακες με τις προκλήσεις της Τουρκίας το 2009, που κατά μέσο όρο είναι αυξημένες κατά 50%, όπως λένε στρατιωτικές πηγές. Στην ατζέντα οι ασκήσεις
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ- όπου έχουν αποκλειστεί ελληνικά νησιά με ευθύνη της Συμμαχίας- φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στην Ουάσιγκτον από πρόσφατες ενημερώσεις. Γι΄ αυτό και έχει συμπεριληφθεί ειδικό θέμα στις συζητήσεις του κ. Μπεγλίτη για τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η Αθήνα στις επαφές με τους συμμάχους θέτει το πρόβλημα της προκλητικότητας και των κινδύνων που ανακύπτουν και ζητά επιμόνως από τις ΗΠΑ «να πάρουν θέση ευθέως σ΄ αυτό, όπως και στην άρση του αποκλεισμού των νησιών από τις ασκήσεις», ανέφερε αρμόδια πηγή.

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θα προτείνει να υπάρχει αποκλειστικά Έλληνας πτέραρχος ως διοικητής στη Λάρισα και εναλλαγή στη θέση του υποδιοικητή

«Τρίζει τα δόντια» η Κύπρος στην Άγκυρα
Η ΚΥΠΡΟΣ θα μπλοκάρει το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εάν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου άφησε σαφώς να εννοηθεί ο Κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας.

Ταυτόχρονα όμως σημείωσε πως «ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος έχουν συμφέρον να σταματήσει η Τουρκία την ενταξιακή της πορεία ούτε θέλουμε να τιμωρηθεί».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι αποτελεί συναπόφαση Αθήνας - Λευκωσίας «Ελλάδα και Κύπρος να πάνε μαζί τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπου θα συζητηθεί η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για να συζητήσει το θέμα.

Η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι να πεισθούν οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσουν την Άγκυρα να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού και να αποσπάσουν έμπρακτα πολιτικές και υποσχέσεις για συμμόρφωση στις υποχρεώσεις της. Εάν δεν το πράξει, δεν μπορεί να περάσει αλώβητη τον Δεκέμβριο, είπε ο κ. Χριστοφιας.

Προκλήσεις
Με προκλήσεις, παρελάσεις και λόγους γιόρτασαν στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας την 26η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από τον Ραούφ Ντενκτας στις 15 Νοεμβρίου 1983. Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της Κύπρου, ενώ δύο τουρκικά πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν στα ανοικτά του λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας. Την Άγκυρα εκπροσώπησε ο υπουργός Επικρατείας Τζεμίλ Τσιτσέκ. Γκάλοπ
Την ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδίκασαν κυβέρνηση και κόμματα στην Κύπρο, ενώ αίσθηση προκάλεσε δημοσκόπηση της εταιρείας Ίνσαϊτς που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σημερινή», σύμφωνα με την οποία το 60% της ελληνοκυπριακής νεολαίας τάσσεται υπέρ της διχοτόμησης. Στο σύνολο του πληθυσμού το ποσοστό εκείνων που λέει ναι στη διχοτόμηση ανέρχεται στο υψηλό ποσοστό του 40%.

Υπέρ της ομοσπονδίας που συζητείται τώρα ως λύση τάσσεται μόνον το 38%, ενώ ενιαίο κράτος θέλει το 17% των ερωτηθέντων.

ΝΕΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

16 σχόλια:

  1. Εάν το κάνουν μπράβο τους. Πρέπει να επικροτούμε πάντα τις θετικές ενέργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εαν είναι αλήθεια το δημοσίευμα,μπράβο για την πρωτοβουλια της νέας κυβερνησης.
    Αλλά πρέπει επιτέλους σαν κράτος να εξετάσουμε σοβαρά την διακομματικη συνέχεια της Εξ.πολιτικής!!!
    Οι γείτονες για αυτο τον λόγο διακρίνονται.Για την διαχρονική και χωρις αμφιταλαντεύσης συνέχειας της εξ.πολιτικής τους,ανεξαρτήτα απο τον πολιτικο φορέα που διοικεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν αληθεύει η είδηση μπράβο. Εξεπλάγην με την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει η συμφωνία που υπέγραψε η Ν.Δ. Λέτε να συμβεί αυτό ; Ας περιμένουμε λοιπόν πριν βιαστούμε να χαρούμε και τότε θα χειροκροτήσουμε όλοι.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μη βιάζεστε για bravo... Μπορεί να παίρνουν προκαταβολικά τα ανταλλάγματα του Δεκεμβρίου. Κρατήστε και μια πισινή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. mporei kapoios na katathesei tin akribi imerominia pou upegrafei auti h sumfwnia.?sas parakalw anartiste leptomeries.ATHINA PALLAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποιο λάκκο ἔχει ἧ φάβα.....μᾶλλον..
    Μακάρι νά χειροκροτήσουμε!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λέμε μπράβο επειδή "πιθανόν" να μην επιτραπεί σε τούρκο να διοικεί τις Νατοΐκές Δυνάμεις απο την Λάρισα;
    Είμαστε μεγάλες κατάντιες ΕΜΕΙΣ ώς πολίτες και καλά μας κάνουν και μας πηδάνε ΟΛΟΙ,δικοί μας και ξένοι.
    Αντί να φοβούνται αυτοί που κυβερνούν ΑΚΟΜΑ και να το προτείνουν τους λέμε μπράβο επειδή μπορεί να μην γίνει ή να το πάρουν ώς αντάλλαγμα για να βάλουν τα μογγόλια στην ΕΕ;
    ΝΤΡΟΠΗ σε όλους μας και ΟΧΙ μπράβο αξίζουν.Απλά ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε, δεν ειναι και δυσκολο να καταλαβει κανεις - ανταλαγμα στον Τουρκο, παει καπνος το βετο!

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αρχικά είπα "ευτυχώς"
    Μετά από αυτό όμως:
    "Εναλλακτικά θα προταθεί ο υποδιοικητής να προέρχεται σταθερά από τις ΗΠΑ."
    είπα "ΚΑΤΑΛΑΒΑ"
    ο νοών νοείτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. toso kairo poy ta blogs grafoyn oti to PASOK eixe ipograpsei gia ton Tourko Dioikiti xazomares grafoyn ? Telika poios ipegrapse , i ND i to PASOK ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε 16/11 10:52 έχει νομίζεις σημασία αν ήταν πράσινος ή μπλε .Σημασία έχει ότι ήταν Ελληνας και αυτό το κάνει χειρότερο.
    Οταν μπουν στην Ελλάδα ο στρατός θα καθοδηγείται υπό μία σημαία την γαλανόλευκη άρα οι προδότες θα έχουν ένα όνομα Εφιάλτης .Τι σημασία έχει η υπογραφή έπεσε.Αλλως τε είτε ο ένας υπέγραψε και ό άλλος υποστήριξε είτε το ανάποδο θα πω ένα ''και η σιωπή είναι συμμετοχή στο έγκλημα''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν είναι σοβαρά αυτά που γράφονται (όχι απο εσας) και αυτά που διατείνεται ότι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, για τους εξής λόγους:
    - H νέα Δομή του ΝΑΤΟ και οι προτάσεις (options) στελέχωσης του, είχαν συζητηθεί, αποφασισθεί και εγκριθεί απο τη χώρα μας το 2003!!
    - Η απόφαση είχε ληφθεί από το NAC (North Atlantic Council), σύνοδος κορυφής επιπέδου Πρωθυπουργών

    Άρα όπως καταλάβατε για να αλλάξει μια απόφαση, που είχε εγκρίνει το ΠΑΣΟΚ,θα πρέπει να τεθεί σαν θέμα προς συζήτηση στην επόμενη NAC.
    Σε κάθε περίπτωση δεν λύνεται με δηλώσεις, παλληκαρισμούς και συζητήσεις στους διαδρόμους.

    Θα δούμε......ΘΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. “Δύο αποφάσεις- κόλαφο του ΝΑΤΟ για την Ελλάδα που ελήφθησαν επί κυβερνήσεως Ν.Δ. και θίγουν ευθέως εθνικά συμφέροντα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο”

    Βλέπω κανείς δεν σχολίασε την παραπάνω πρόταση.
    Μήπως διακρίνεται προδοσία; Μήπως υπάρχουν προδότες;
    Που είναι η εθνικοφροσύνη σας; Ο πατριωτισμός σας;
    Όλοι κάνατε μούκα για τις ευθύνες, της δεξιάς παράταξης, της Ν.Δ και προσωπικά του κ. Καραμανλή.
    Εάν αυτό γινόταν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ θα είχατε λυσσάξει.
    Να τους χαίρεστε λοιπόν και να τους ξαναψηφίσετε!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πότε θα καταλάβετε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι δύο όψεις του αυτού νομίσματος; Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάποιου επιπέδου που να διακρίνουν διαφορές μεταξύ των δύο συμμοριών εξουσίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. anonime 2.12 ,sou thetw tin apantisi proigoumenou sxoliografou.- H νέα Δομή του ΝΑΤΟ και οι προτάσεις (options) στελέχωσης του, είχαν συζητηθεί, αποφασισθεί και εγκριθεί απο τη χώρα μας το 2003!!
    - Η απόφαση είχε ληφθεί από το NAC (North Atlantic Council), σύνοδος κορυφής επιπέδου Πρωθυπουργών

    Άρα όπως καταλάβατε για να αλλάξει μια απόφαση, που είχε εγκρίνει το ΠΑΣΟΚ,θα πρέπει να τεθεί σαν θέμα προς συζήτηση στην επόμενη NAC.
    Σε κάθε περίπτωση δεν λύνεται με δηλώσεις, παλληκαρισμούς και συζητήσεις στους διαδρόμους.

    tinos itan h upografi? XRISTINA;ontws auto pou uperexei einai to oti kapoios ellhnas upegrapse auti tin sumfwnia.alla exei simasia poios otan stin eisagwgi tou keimenou anaferetai pseudws oti upegrafei apo ND.an adiaforisoume gia tetoies anakribies tote egkrinoume tin parapliroforisi.min xexnas oti auti h anartisi efere tous anw sxoliassmous kai oxi h sugkekrimeni upografi otan mpike.ATHINA PALLAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.