26/11/09

Αντίθετοι για τις ειρηνευτικές αποστολές

Η πλειοψηφία των Ελλήνων αξιωματικών είναι αντίθετη με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ειρηνευτικές αποστολές, ενώ ένα μεγαλύτερο ποσοστό δεν πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει την Ελλάδα από μία ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.

Τα συμπεράσματα αυτά βγαίνουν από την έρευνα της VPRC, που έγινε για λογαριασμό του Monthly Review σε δείγμα 829 αξιωματικών. Στο ερώτημα εάν είναι υπέρ ή κατά της ελληνικής συμμετοχής σε ειρηνευτικές αποστολές, το 51% δηλώνει ότι είναι αντίθετο με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ειρηνευτικές αποστολές. Το 40% τάσσεται υπέρ και το 9% δεν απαντάει.

Το 70% θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ είναι ότι δεν συμβαδίζουν οι προτεραιότητες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο με τις αντίστοιχες της Ελλάδας. Ωστόσο, το 63% θεωρεί ότι με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ εξισορροπείται η επιρροή της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ. Παρ' όλα αυτά το 56% δεν πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ προστατεύει την Ελλάδα από μια ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.

Το 64% τάσσεται κατά της αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το ίδιο ποσοστό (64%) θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει περισσότερο την Τουρκία και μόλις το 24% θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει με τον ίδιο τρόπο την Ελλάδα και την Τουρκία. Μόνο το 42% θεωρεί ότι η Ελλάδα ήταν ωφελημένη από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Το 28% θεωρεί ότι ήταν χαμένη και το 27% ούτε χαμένη αλλά και ούτε ωφελημένη! Απεναντίας το 60% θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ βγήκε ωφελημένο από τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Συμμαχία.
ΕΘΝΟΣ

9 σχόλια:

  1. Τι εχουν να πουν για ολα αυτα οι γνωστοί "στόκοι" του ιστολογίου;Και σ'αυτούς περιλαμβανονται οι "στρατόκαυλοι"(γεια σου Ζαφειρη με τα ωραία σου!)και οι "χομπίστες" των οπλικών συστημάτων(κοινώς ψώνια).Χαρακτηριστικό γνωρισμα αμφοτερων,η λόξα με τα στρατιωτικά ζητήματα και η αεργία.



    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιοι είναι αυτοί οι αξιωματικοί? Τι βαθμό έχουν? Σε τι σώμα υπηρετούν? Μήπως είναι απόστρατοι? Με ποια κριτήρια επιλέχθησαν οι συγκεκριμένοι? Τι μέθοδος ακολουθήθηκε στη δημοσκόπηση? Ανώνυμο ερωτηματολόγιο?

    Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες απαντήσεις που αφορούν το ΝΑΤΟ είναι αυτονόητες. Κι έτσι και γιουβέτσι. Νομίζω ότι αυτό είναι το ξεκάρφωμα για να προπαγανδιστεί η ιδέα ότι ο έλληνας αξιωματικός είναι αντίθετος στις υπηρεσίες έξω.
    Εγώ ξέρω πως κάνουν κρα για να πάνε.

    Για τους αγγλομαθείς παραπέμπω στο βίντεο παρακάτω. Συμπέρασμα: Οι δημοπσκοποίσεις είναι ΑΠΑΤΗ


    http://www.youtube.com/results?search_query=yes+minister+opinion+poll&search_type=&aq=0&oq=yes+minister+opin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 4:06 μμ

    Οι γνωστοί "στόκοι" (;) και "στρατόκαβλοι" (!) έχουν να πουν ότι ένας άξεστος χωριαταράς, με λεξιλόγιο σαν το δικό σου, δεν έπρεπε να είναι δεκτός σε ένα σοβαρό ισρολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 26 Νοέμβριος 2009 7:47 μμ ,με την φραση "σοβαρο ιστολογιο" προφανως εννοεις εναν τοπο οπου το καθε ψωνιο με τα στρατιωτικα-αμα τε και τα οπλικα-ζητήματα(όπως του λογου σου),θα μπορει να "παιζει εν ου παικτοις".Ε οχι φίλε μου!Ευτυχως σ'αυτο το ιστολόγιο υπάρχουν απειρα και πιο ενδιαφέροντα ζητηματα προς συζήτηση, απο την ποιοτητα του χαλαζια(και απο ποια περιοχη του πλανητη προερχεται βεβαιως-βεβαιως)που ειναι κατασκευασμένες οι οθόνες των F16,η του ποσοστού του θειου που περιέχουν οι ερπύστριες των LEO2.Για παράδειγμα η ιστορία.Και απο ό,τι εχω δει μεχρι τωρα, εσυ και οι όμοιοι σου σ'αυτον τον τομέα "εχετε μαυρα μεσανυχτα"!Αλλα εν πασει περιπτώσει,"έκαστος εφ'ό ετάχθη"!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Νομίζω ότι αυτό είναι το ξεκάρφωμα για να προπαγανδιστεί η ιδέα ότι ο έλληνας αξιωματικός είναι αντίθετος στις υπηρεσίες έξω"

    Αν ειναι υπερ των των υπηρεσιων εξω, τοτε επαψε να ειναι ΕΛΛΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ και μετατραπηκε σε ΜΙΣΘΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ!Μια φορα στην διαρκεια των πολλών αιωνων "πολεμικης αρετής των Ελλήνων"ειχαμε την περίπτωση Ελληνων που "νοίκιαζαν" την παλληκαρια τους εναντι πολλών ταλάντων.Και αυτή ειναι η περίφημη "κάθοδος των μυρίων"(κατα την οποία οι "περήφανοι" Σπαρτιατες ενεπλάκησαν-με το αζημίωτο-στην διαμαχη για τον Περσικό θρόνο!!!Ποιοί, οι Θερμοπυλομάχοι Σπαρτιάτες!).Μια φορα τότε και δυστυχως μια και σήμερα.Και οι δυο, σε περιοδους παρακμής του Ελληνισμού!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Μίνως από 26 Νοέμβριος 2009 6:29 μμ

    Η αναφορά σου στο παρελθόν είναι ατυχής. Ξέχασες τη Κορέα που είναι και ποιο σύγχρονη. Σε αυτή τη περίπτωση θα συμφωνούσα μαζί σου για "μισθοφορική" εκστρατεία.

    Όμως εδώ μιλάμε για peace keeping και peace enforcement τύπου αποστολές.

    Ό μισθοφόρος της «κακιάς ώρας» που λες δεν συνάδει με την αλήθεια. Είναι δική σου ιδεολογικό συμπέρασμα. Είναι πανθομολογούμενο ότι οι Έλληνες κάνουν άριστα τη δουλεία τους στις αποστολές. Το αντικείμενο τους είναι ως επί το πλείστον ανθρωπιστικό.

    Η στρατιωτική διπλωματία που ασκεί η χώρα μας είναι πολλαπλώς ωφέλιμη. Ειδικά στα βαλκάνια, η στρατιωτική μας παρουσία είναι εθνικά απαραίτητη. Αν μη τι άλλο μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε λόγο στα τεκταινόμενα της περιοχής. Το αν η πολιτική ηγεσία δεν το εκμεταλλεύεται είναι άλλου παπά ευαγγέλιο όπως λένε στο χωρίο μου.

    Μη ξεχνάς επίσης ότι έχουμε υποχρεώσεις. Είμαστε ένα κράτος που από συστάσεως του ζει με τα δανεικά της Δύσης. Έτσι είναι το σύστημα είτε μας αρέσει είτε όχι.

    Η ηθικολογία την οποία όλοι μπαίνουμε στο πειρασμό να ασπαστούμε δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

    Στη διεθνή κονίστρα υπάρχει μόνο η «ηθική του ισχυρού» και όχι ή «ηθική του δίκαιου».

    Αν ζούσαμε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο θα συμφωνούσα μαζί σου.

    Και μια επισήμανση έτσι για την ιστορία: Όταν η διεθνής κοινότητα έμεινε απαθής στη γενοκτονία της Rwanda, κατηγορήθηκε για έλλειψη ανθρωπισμού σε ένα «Αφρικανικό πρόβλημα». Όταν επενέβη στη Σομαλία κατηγορήθηκε για ιμπεριαλισμό.

    Οι αποστολές στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα έχουν όπως προείπα ως επί το πλείστον ανθρωπιστικό χαρακτήρα και όχι καθαρά στρατιωτικό. Είναι η παροχή ασφάλειας σε πληθυσμιακές ομάδες, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των γηγενών, η κατασκευή υποδομών κ.α.

    Εμένα αυτό μου φαντάζει απείρως ποιο ηθικό από την απραξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Είμαστε ένα κράτος που από συστάσεως του ζει με τα δανεικά της Δύσης."



    Και ως εκ τουτου ειμαστε ευαλωτοι στις εξωθεν πιέσεις.Διοτι αυτος που πλερώνει, απαιτει και ανταλλαγματα!Στην παραπανω φραση σου βρισκεται ολη η ουσια του προβλήματος και μπραβο σου για την εμπεριστατωμενη αποψη που κατεθεσες.Το προβλημα ομως παραμενει, καθοτι αν αυριο-μεθαυριο οι Ελληνικες ειρηνευτικες δυναμεις διαταχθουν(διοτι ακουστηκε και αυτο)να εγκαταλειψουν τα μετοπισθεν και να προχωρήσουν σε "ζωνες της φωτιας" και αρχισουν να φτανουν στην Ελλαδα τα πρωτα φερετρα, "ποιος θα πληρωσει την νυφη";Οι φυλεπιφαυλοι πολιτικαντηδες(που υπογραφουν τετοιες καταπτυστες συμφωνιες)η ο Ελληνικος λαός;



    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 'Απάντησαν 829 αξιωματικοί (τι αξιωματικοί;και Που;) λέει σε ένα ερωτηματολόγιο --που δεν μας λένε καν το σύνολο των αξιωματικών που βρίσκονται σε ειρηνευτικές αποστολές--
    και έβγαλαν συμπεράσματα.
    Τρομερή έρευνα!
    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.