16/11/09

Με εορτασμούς γιορτάστηκε η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Παρέλαση του τουρκικού στρατού στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας για την 26η επέτειο της ανακήρυξης του παράνομου τουρκοκυπριακού κρατιδίου.Τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά που συμμετείχαν στους εορτασμούς, παραβίασαν "συμβολικά" σαν ένδειξη καλής θέλησης τον κυπριακό εναέριο χώρο, ενώ πραγματοποίησαν βύθιση πάνω από το χώρο της παρέλασης. Στη διάρκεια της παρέλασης έγιναν ρίψεις αλεξιπτωτιστών κοντά στο Πενταδάκτυλο.Το εορταστικό απόγευμα περιλάμβανε και επίδειξη της ακροβατικής ομάδας της τουρκικής αεροπορίας, τους «τουρκικοί αστέρες» στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Με ομιλίες και παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία γιορτάστηκε η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίδειξη της ακροβατικής ομάδας της Τουρκικής Αεροπορίας, γνωστή ως ''τουρκικοί αστέρες'', στην κατεχόμενη Κερύνεια. Στο μεταξύ, δύο τουρκικά πολεμικά πλοία που αγκυροβόλησαν παράνομα στα ανοικτά της κατεχόμενης Κερύνειας θα επιτρέπουν αύριο τις επισκέψεις πολιτών. Οι εορτασμοί προγραμματίζεται να συνεχιστούν μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας, Τζεμίλ Τσιτσέκ είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει μια δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό, που θα αποτελεί ένα ''νέο συνεταιρισμό, βασισμένο στην ισότητα, τη διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα και το ίσο καθεστώς των δύο συστατικών κρατιδίων με την αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας''.

Η Κύπρος είναι η πατρίδας μας, αυτή η χώρα ανήκει σε όλους εμάς, είπε στη δική του ομιλία, ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι ''όπως η ζωή συνεχίζεται, εμείς οι Τ/κ θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε και θα συνεχίσουμε να ορίζουμε τη δική μας Κύπρο όπως κάνουμε για αιώνες τώρα''.

Ο κ. Ταλάτ είπε ακόμη ότι η επιθυμία των Τ/κ, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 2004, δεν ήταν μόνο επιθυμία για λύση με το συγκεκριμένο εκείνο σχέδιο, αλλά ''μια δήλωση της επιθυμίας και της αποφασιστικότητας των Τ/κ για μια συμφωνία που θα προφυλάσσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους''.

Ο Ταλάτ υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος δεν ιδρύθηκε με στόχο τη διαίρεση του νησιού
Ο στόχος της δημιουργίας μιας ομόσπονδης Κύπρου και της επανένωσης των δύο ''λαών'', κατά την έκφρασή του, συμπεριλήφθηκε στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους, ανέφερε στο διάγγελμά του χθες για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Υποστήριξε δε ότι το ψευδοκράτος δεν ιδρύθηκε με στόχο τη διαίρεση του νησιού. ''Παρόλη την καλή μας βούληση, εμείς αισθανόμαστε απογοητευμένοι από τη μη επίτευξη της διεθνούς αναγνώρισης της ΤΔΒΚ και της μετατροπής της σε ένα σύγχρονο κράτος που θα έχει ελεύθερα διεθνείς σχέσεις με άλλες χώρες'', είπε ο κ. Ταλάτ.

Υψιστη αποστολή του ψευδοκράτους, συνέχισε, είναι να εξασφαλίσει τη θέση που αξίζουν οι Τ/κ εντός της διεθνούς κοινότητας. Ο ίδιος και η ομάδα του, σημείωσε, καταβάλλουν έντονες και προσεκτικές προσπάθειες για να πετύχουν μια διαρκή και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Αφησε δε αιχμές προς το εσωτερικό της τ/κ κοινότητας, λέγοντας ότι κάπου κάπου βλέπει προσπάθειες συσχέτισης του ψευδοκράτους με όσους αντιτίθενται στη λύση. Θα ήταν λάθος, είπε, να εκληφθεί το ψευδοκράτος σαν μια οντότητα που εναντιώνεται στην ειρήνη και τη λύση στην Κύπρο και την ενσωμάτωση της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Εξάλλου, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τάχθηκε υπέρ του χρονοδιαγράμματος στις διαπραγματεύσεις.

Η προσωπική του άποψη, είπε, είναι ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιδιώκει την επίτευξη λύσης, αλλά δεν είναι σίγουρος, πρόσθεσε, αν θα μπορέσει να το επιτύχει. Σημείωσε επίσης ότι η πρόοδος στις απευθείας διαπραγματεύσεις είναι μικρότερη από ότι αναμενόταν.

Το ψευδοκράτος, υποστήριξε, είναι το αποτέλεσμα της θέλησης των Τ/κ να διοικούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, λέγοντας ότι οι Τ/κ που εκδιώχθηκαν - όπως είπε – «το 1960 με τη βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία, έμειναν χωρίς επιλογή παρά να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος».

Πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία του κεντρικού Λονδίνου
Με αφορμή τη συμπλήρωση 26 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους πραγματοποιείται σήμερα στις 2.30 (4.30 ώρα Κύπρου) έξω από την τουρκική πρεσβεία, στην πλατεία Belgrave του κεντρικού Λονδίνου, πικετοφορία διαμαρτυρίας.

Ανακοίνωση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, που διοργανώνει την εκδήλωση, καλεί τους παροίκους να συμμετάσχουν αθρόα στην εκδήλωση κατά της διεθνούς παρανομίας και σαν συμβολή στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφια για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.
iKypros,sportime.gr

1 σχόλιο:

  1. Του χρόνου θα σκάσει μύτη στην παρέλαση ίσως δεν την προλάβει φέτος αφού είναι βαλτός να μας κουφαίνει και ο ………...
    (Έλληνας) Ευρωβουλευτής που σε πρόσφατο κείμενό του, αναγνωρίζει «τουρκοκυπριακή αστυνομία», «τουρκοκυπριακό στρατό», «τουρκοκυπριακή κυβέρνηση» και κατ' επέκταση «τουρκοκυπριακό κράτος»! Δηλαδή την στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζουν τουρκοκυπριακή κρατική οντότητα παρά μόνο κοινότητα ο Τρεμόπουλος ακολουθώντας τον δικό του προδοτικό δρόμο, τους έχει όλους γραμμένους.. Τόση επιθυμία άλλωστε έχει να καθίσει στα τουρκικά έδρανα του ευρωκοινοβουλίου.

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.