17/11/09

Κατακραυγή στην Τουρκία για τον «κουρδοφάγο»

Αναδιπλώθηκε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ονούρ Οϊμέν, ύστερα από την κατακραυγή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για το κουρδικό ζήτημα. Σχολιάζοντας τις απόπειρες ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος από την κυβέρνηση Ερντογάν, είχε εμφανίσει ως υπόδειγμα πολιτικής απέναντι στους Κούρδους τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων αμάχων, το 1938, στην εξέγερση του Ντερσίμ.

Με μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, εκπρόσωποι οργανώσεων κατέθεσαν μαύρα στεφάνια στην έδρα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, τη Μερσίνη, τη Προύσα, το Τούντζελι και το Ντιγιάρμπακιρ. Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, ο Οϊμέν ανέκρουσε πρύμναν και εμφανίστηκε να υποστηρίζει πλέον την πρόταση για τη χορήγηση γενικής αμνηστίας που εισηγείται η κυβέρνηση αν το ΡΚΚ εγκαταλείψει τα όπλα. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αποχώρησε πάντως από την συζήτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά σχέδια.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αντιδράσεις στην Τουρκία για το «κουρδικό» άνοιγμα Ερντογάν
Αντιδράσεις κατά του αντιπροέδρου του CHP κ. Οϊμέν.


Εντείνονται οι αντιδράσεις κατά του αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κ. Ονούρ Οϊμέν, ο οποίος κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην τουρκική εθνοσυνέλευση για το «δημοκρατικό» (κουρδικό) άνοιγμα που προτείνει η κυβέρνηση, προέβαλε ως «υπόδειγμα» πολιτικής για την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος τη στάση της κυβέρνησης του 1938. Τότε, στην εξέγερση του Dersim (Τούντζελι), σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άμαχοι (κυρίως παιδιά) από τις δυνάμεις καταστολής που ήρθαν από την Άγκυρα.

Συμβολικά μαύρα στεφάνια κατατίθενται στα γραφεία του CHP, μεγάλο πλήθος εκπροσώπων οργανώσεων από το Τούντζελι, η Ομοσπονδία Αλεβιτών Μπεκτασίδων, το κουρδικό κόμμα DTP αλλά και άλλες οργανώσεις συνεχίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στην Κωνσταντινούπολη, τη Μερσίνη, τη Προύσα, το Τούντζελι και το Ντιγιάρμπακιρ.

Σε νεότερες δηλώσεις του, ο κ. Οϊμέν εμφανίζεται τώρα να υποστηρίζει την «γενική αμνηστία», που εισηγείται η κυβέρνηση αν το ΡΚΚ εγκαταλείψει τα όπλα.

«Ο κ. Οϊμέν τώρα προσπαθεί με τις νέες δηλώσεις του να ζητήσει έμμεσα συγνώμη, αλλά οι αντιδράσεις συνεχίζονται», σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε από την συζήτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, και αντιτίθεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μεθοδεύσει μια ειρηνική εγκατάλειψη αντάρτικου αγώνα που άρχισε το PΚΚ το 1984, στις νοτιοανατολικές κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. Λάθος τίτλος. Το σωστό είναι :
    ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΑΔΟΦΑΓΟ !

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανάθεμα σε "Ούργιε" εισαι μοναδικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νέπε ατό έρθεν σον νουμ΄ και είπα από πεσ΄ιμ "ατώρα ο Καυκάσιον ξαν θα λέει με ότι υβρίζω". Ντο να εφτάω! Το κιφάλιμ΄ φταίει, γουζεύ¨ και λέει σο σέρ΄ να γράφτατα. Το σέρ΄ πα πέρ΄ το χαπάρ¨ και ντο να εφτά, σύρ΄ τα μολυβέας.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.