22/11/09

Προσδοκίες για νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δημιουργούν προσδοκίες για μια νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά. Στην Ελλάδα εξελέγη νέα κυβέρνηση. Η Τουρκία, πάλι, βρίσκεται σε πορεία εκδημοκρατισμού, που τη χαρακτηρίζουν ταχύτατα ανοίγματα προς τους Κούρδους και αλλεπάλληλα χαστούκια προς το στράτευμα.

Του ανταποκριτή μας
στην Κωνσταντινούπολη,
Αλέξανδρου Μασσαβέτα

Η συγκυρία φαίνεται ευνοϊκή για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, παρότι τα διμερή προβλήματα παραμένουν και θα εξακολουθήσουν μάλλον να προξενούν εντάσεις.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι γνωστός και αγαπητός στην Τουρκία από την εποχή της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη. Στην Τουρκία έχει ταυτιστεί με την τότε ελληνοτουρκική προσέγγιση και τη “σεισμική διπλωματία” το 1999. Τούρκοι αναλυτές ευχήθηκαν η νέα ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Τη δεύτερη κυβέρνηση Ερντογάν -προϊόν του εκλογικού θριάμβου του 2007- έπληξαν σοβαρά σκάνδαλα διαφθοράς και η υπαναχώρηση σε προεκλογικές υποσχέσεις της. Η διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει περάσει ωστόσο στην πολιτική ιστορία ως η περίοδος εκδημοκρατισμού της χώρας και η εποχή των πιο ριζικών και εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων μετά από εκείνες του Ατατούρκ. Τις μεταρρυθμίσεις αυτές ενέπνευσε η ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ, αλλά και η βούληση του κυβερνώντος κόμματος να απαλλάξει το πολιτικό σκηνικό από την κηδεμονία του στρατεύματος.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 70 ΕΤΩΝ
Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μια εξωτερική πολιτική που βασίζεται στις αρχές του Αχμέτ Νταβούτογλου και ανατρέπει τα δεδομένα 70 ετών. Κύριος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν από την αρχή της διακυβέρνησής του, υπουργός Εξωτερικών μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου Μαΐου, ο Νταβούτογλου οραματίστηκε και εφαρμόζει μια πολιτική δυναμικής παρέμβασης στην ευρύτερη περιοχή. Θεμέλιος λίθος της, η καλλιέργεια σχέσεων οικονομικής αλληλεξάρτησης με τους γείτονες και η προσφορά υπηρεσιών διαμεσολάβησης μεταξύ των εμπλεκομένων σε περιφερειακές συγκρούσεις.
Υπό την καθοδήγηση του Νταβούτογλου, η κυβέρνηση Ερντογάν πραγματοποίησε θαρραλέα ανοίγματα σε γείτονες με τους οποίους η Τουρκία διατηρούσε κάκιστες σχέσεις, όπως η Συρία (με την οποία ήλθαν στα πρόθυρα πολέμου το 1998) και η Αρμενία (με την οποία ουδέποτε σύναψε διπλωματικές σχέσεις). Το αξιοσημείωτο στις διμερείς προσεγγίσεις είναι πως τα προβλήματα που δηλητηρίαζαν τις σχέσεις στο παρελθόν δεν έχουν επιλυθεί σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.
Αν και η Συρία αναγνώρισε τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας, αποδεχόμενη την προσάρτηση από την τελευταία της περιοχής της Αντιόχειας (οθωμανικό σαντζάκι Αλεξανδρέτας) το 1938, οι διμερείς διαφορές σχετικά με την κατανομή των υδάτων του Ευφράτη παραμένουν. Στην περίπτωση της Αρμενίας, οι δύο πλευρές -μετά από αμερικανική ενθάρρυνση- υπέγραψαν οδικό χάρτη για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Αν και η πορεία προς τη σύναψή τους φαίνεται μακρά και ανηφορική, η εκκίνησή της κατέστη δυνατή λόγω αμοιβαίων υποχωρήσεων. Συγκεκριμένα, η Αρμενία δέχτηκε να αποσύρει την αξίωσή της για αναγνώριση της γενοκτονίας ως απαραίτητο όρο για τη σύναψη σχέσεων με την Τουρκία. Η Τουρκία, από την άλλη, δέχτηκε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Αρμενία χωρίς να θέτει πια ως όρο την αξίωσή της να αποχωρήσουν οι Αρμένιοι από το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), όπως στο παρελθόν, γεγονός που έφερε την Άγκυρα σε διάσταση με το “αδελφό” Αζερμπαϊτζάν.

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Η κεντρική ιδέα πίσω από την πολιτική του Νταβούτογλου και τα σχετικά ανοίγματα συνίσταται στην παραδοχή ότι η μακρόχρονη αντιπαράθεση και ψυχρότητα της Τουρκίας με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές της δεν την ωφέλησε στο ελάχιστο, καθιστώντας την δακτυλοδεικτούμενη στην ίδια της τη γειτονιά. Γεφυρώνοντας το χάσμα με τις όμορες χώρες και ποντάροντας ιδιαίτερα στο χαρτί της οικονομικής της δύναμης και των σχέσεών της με τη Δύση, η Τουρκία φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη.
Στις αρχές Νοεμβρίου διέρρεε στον τουρκικό Τύπο η είδηση ότι ο τούρκος πρωθυπουργός έστειλε στον Γιώργο Παπανδρέου επιστολή με την οποία εξέφραζε την επιθυμία να επιταχυνθεί η διαδικασία σύσφιξης των διμερών σχέσεων. Η Άγκυρα έστειλε μηνύματα προς την Αθήνα ότι επιθυμεί τη σύμπραξη των δύο χωρών σε περιφερειακό επίπεδο και την ανάληψη κοινών διπλωματικών πρωτοβουλιών.
Μελετώντας την εξέλιξη των σχέσεων Συρίας - Τουρκίας και Αρμενίας - Τουρκίας, διαπιστώνει κανείς πως και στις δύο περιπτώσεις υφίσταται μια ανισορροπία. Η Αρμενία και Συρία έχουν ανάγκη την εξομάλυνση των σχέσεων πολύ περισσότερο από την Τουρκία. Η πρώτη βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και αποκομμένη από τη Δύση, η δεύτερη σε διπλωματικό αποκλεισμό. Η προσέγγιση τις ωφελεί διπλωματικά και οικονομικά πολύ περισσότερο από την Τουρκία, που αναζητεί να αυξήσει το διπλωματικό της κύρος και ζητεί αγορές για τα προϊόντα της. Συνεπώς, τόσο η Αρμενία όσο και η Τουρκία είναι έτοιμες να προβούν σε σημαντικές παραχωρήσεις προκειμένου να συσφίξουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η σχέση μεταξύ των μερών είναι πιο ισορροπημένη. Η Τουρκία υπερέχει σαφώς από την άποψη της οικονομίας και της βαρύτητάς της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου. Παράλληλα, η χώρα αποτελεί πλέον έναν από τους βασικούς κόμβους στο διεθνές σύστημα μεταφοράς ενεργείας. Η Ελλάδα ωστόσο αποτελεί την πύλη της Τουρκίας προς την ΕΕ, η ένταξη στην οποία παραμένει πρωταρχικός στόχος της τουρκικής διπλωματίας παρά την πολυμέτωπη πια δράση της. Η Ελλάδα εξάλλου αποτελεί και μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που είναι υπέρ της τουρκικής ένταξης. Παράλληλα, η εικόνα της Ελλάδας ως χώρας ευρωπαϊκής και με ανεπτυγμένους δημοκρατικούς θεσμούς καθιστά τη σύμπραξή της στις φιλόδοξες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στην περιφέρεια επιθυμητή για την τουρκική διπλωματία.

Αποτελεί συμφέρον της ελληνικής διπλωματίας η σύμπραξη με την Τουρκία στις διπλωματικές της πρωτοβουλίες στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Πρόκειται για μια κίνηση συμφέροντος, ώστε να μην είναι η Ελλάδα απούσα από τις εξελίξεις και να μην αφήνονται οι τελευταίες στη δυναμικότητα της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Το συμφέρον της Αθήνας επιβάλλει τη συνεργασία και την οικονομική και διπλωματική διαπλοκή με την Άγκυρα, ακόμη και αν τα διμερή προβλήματα παραμένουν άλυτα. Ελληνικές διπλωματικές πηγές και παρατηρητές πιστεύουν πως η οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου διπλωματικού και οικονομικού συμφέροντος θα κάνει τις διμερείς διαφορές να επιλυθούν: σε μια σχέση στρατηγικού εταίρου, κανένα από τα δύο μέρη δεν θα επιθυμεί να δυσαρεστήσει το άλλο και να διακυβεύσει την οικονομική και διπλωματική συνεργασία.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (MAKTHES.GR)
*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ "ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΕ ΘΡΑΚΗ, ΣΑΜΟ, ΡΟΔΟ, ΚΡΗΤΗ, ΚΥΠΡΟ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

14 σχόλια:

  1. -->Ελληνικές διπλωματικές πηγές και παρατηρητές πιστεύουν πως η οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου διπλωματικού και οικονομικού συμφέροντος θα κάνει τις διμερείς διαφορές να επιλυθούν:

    Μηπως,λεω μηπως και δεν ειναι διμερεις διαφορες αλλα οι Τουρκοι διεκδικουν Εθνικο χωρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους.

    Ο τίτλος είναι εκ' διαμέτρου αντίθετος με την υποσημείωση όσον αφορά τη φωτογραφία.

    Ο τίτλος...
    "Προσδοκίες για νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά"

    και η φωτογραφία...
    "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ - ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΕ ΘΡΑΚΗ, ΣΑΜΟ, ΡΟΔΟ, ΚΡΗΤΗ, ΚΥΠΡΟ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ"

    Εγώ κρατώ τη φωτογραφία και δεν έχω καμία μα καμία πεποίθηση, αλλά και διάθεση της οποιαδήποτε προσδοκίας στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Χειρότερα μπορεί να πάμε, καλύτερα αποκλείεται. Και αυτό γιατί και ένα μωρό παιδί έχει αντιληφθεί πως οι τούρκοι δεν παίρνουν με το καλό...

    Όσο το γρηγορότερο το αντιληφθούν και οι πολιτικοί μας, τόσο το καλύτερο για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ευχολόγιο.Δεν αλλάζουν αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως συμβαδίζει η νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας με τον αναρτώμενο χάρτη ;

    Δεν καταλαβαίνω, ..... μυστήριο .....!

    Δηλαδή, θα τουρκέψει η μισή Ελλάδα και μετά ... όλα θα πάνε καλά .... !!!

    Μα τότε τι κάναμε το 1821 και γιατί θυσιαστήκανε τόσοι αγνοί Έλληνες πατριώτες ;

    Για μια νέα εποχή .... ;

    Ε. ο Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την απάντηση στο άρθρο τη δίνει ο χάρτης στην κορυφή της ανάρτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αφου δεν εχει στο χαρτη της τουρκιας και την αθηνα μας τοτε ας κανονισουν την πορεια τους οι κυπριοι και οι θρακες. εγω προς το παρον αισθανομαι ασφαλης. εχει ο Θεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο κείμενο υπάρχει ακριβής περιγραφή της εξωτερικής πολιτικης των τελευταίων "ελληνικών" κυβερνήσεων. Αλλά ο σχεδιασμος των "συμμάχων" είναι απο πολύ παλια. "Συνομοσπονδία" Ελλάδας-Τουρκίας έβλεπε ο Γεώργιος από το 64. Καλά να πάθουμε θεόστραβοι ως λαός. Αφού "αποδομούμενοι" ως χώρα 30 χρόνια δε βλέπουμε τη συνέχεια από τον Αντρέα στο γιωργάκη, από το Καλημέρα στο Καληνύχτα κύριε Πρόεδρε ! Και οι ελπιδες αμυδρές, να ξυπνήσουν λέει πατριωτικά οι κεντροδεξιοί και να μην έχει δώσει ο Σαμαράς, ούτε να δώσει στην πορεία κοκό στους Αμερικάνους( το 93 πάντως δεν είχε δώσει) Απίθανα πράγματα δηλαδή. Σαν τον μπουχέσα που πήγε έτσι χωρίς πρόγραμμα να τους ...κοροϊδέψει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρόκειται για εκπληκτικό άρθρο. Ισοπεδώνει την στρατηγική Νταβούτογλου ως μια περίπου αλτρουιστική διαδικασία (ενώ αναφερόμαστε σε ένα απερίφραστο σχέδιο ηγεμονίας), εμφανίζει την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη ως περίπου ανθόσπαρτη και ευεργετική (ενώ με τον τρόπο που γίνεται εξυπηρετεί πάγιες αγγλικές στρατηγικές πολιτικής αποδυνάμωσης της Ευρώπης)και εξαφαανίζει τον τουρκικό αναθεωρητισμό (την στιγμή μάλιστα που εντείνεται) και στρογγυλεύει όλα τα προβλήματα για να εμφανίζει το συμφέρον της Ελλάδας ως μια ευθύγραμμη υπόθεση που θα εξυπηρετηθεί αν γίνει παρακολούθημα της τουρκικής διπλωματίας (βαφτίζοντάς αυτό τον κατευνασμό ως "στρατηγικό εταίρο"). Ο δημοσιογράφος, βέβαια, κατά την εκτίμησή μου άκριτα, μετέφερε τις απόψεις των "διπλωματικών πηγών".
    Όσον με αφορά δεν έχω αμφιβολία ότι ο Νταβούτογλου έτσι δρώντας φαίνεται να εξυπηρετεί τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα όπως η πλειοψηφία εκεί τα βλέπει. Από την εικόνα, ομως, απουσιάζουν τα ελληνικά εθνικόα συμφέροντα σε ένα διεθνές υποσύστημα όπου οι ανακατανομές ισχύος και συμφερόντων είναι ραγδαίες, όπου σύνορα και συμφέροντα αλλάζουν χέρια, όπου οι στρατηγικές των ηγεμονικών δυνάμεων είναι οργιώδεις και όπου ο στρατηγικός εταίρος των ηγεμονικών δυνάμεων δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Τουρκία.

    Πρέπει να περιμένουμε πολλά άλλα τέτοια που θα συνειδητά ή ανεπίγνωστα θα εκλογικεύουν τον κατευνασμό και το χαμήλωμα του πήχη των ελληνικών συμφερόντων στην διαχρονία.

    Για τους ενδιαφερόμενους να σκεφτούν τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας σε μια πιο ορθολογιστική βάση θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να διαβάσουν τις απόψεις του ίδιου του Νταβούτογλου στο βιβλίο του "Στρατηγικό βάθος" (κυκλοφορείαπό τις εκδόσεις Ποιότητα). Πάγια θέση του υποφαινόμενου στις άναλύσεις του για την εθνική στρατηγική είναι ότι κανένα δεν συμφέρει ο ανορθολογισμός. Ορθολογισμός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημαίνει σωστή γνώση των εθνικών στρατηγικών και βιώσιμες λύσεις σύμφωνα με την διεθνή νομιμότητα. Τα υπόλοιπα θα μας φέρουν στο χείλος της αβύσσου και ίσως μας καταποντίσουν στην άβυσσο.

    Παναγιώτης Ήφαιστος
    www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με τα καλημέρα-καληνύχτα εννοώ πως οι δημοσιογραφικές οικογένειες είναι της ίδιας ποιότητας με τις πολιτικές και ακολουθούν παράλληλες διαδρομές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. (Παναγιώτης Ήφαιστος
    www.ifestosedu.gr)

    Απ΄ ό,τι βλέπω, ένας σοβαρός Έλλην, από τους λίγους που έχουν μείνει σ΄ αυτό τον τόπο, έχει εγγαφεί στο ιστολόγιο, Ως ευ παρέστητε, κ. Ήφαιστε.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. o bravo yiorgo ειδη τα εχει δωσει ολα απο τοοοοτε τωρα παει απλως να τα νομημοποιισει .τι γκρινιαζεται
    ρε παιδια;αυτους τους τυπους ποιος τους ψηφηζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Λουκά

    >Όσο το γρηγορότερο το αντιληφθούν και οι πολιτικοί μας, τόσο το καλύτερο για όλους μας.<

    Συχνά βλέπω αυτή την φράση με διάφορες αφορμές και πάντα αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω την ερώτηση: Εσύ πιστεύεις ότι οι πολιτικοί μας δεν το αντιλαμβάνονται αυτό και πολλά άλλα; Γιατί, τόσο βλάκες είναι; Γιατί να μην μπορούν να "αντιληφθούν" αυτό που αντιλαμβάνεται κάθε απλός άνθρωπος; Απλώς δεν τους ενδιαφέρει, ή είναι ενεργούμενα άλλων. Εσύ, δεν το αντιλαμβάνεσαι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. (Παναγιώτης Ήφαιστος
    www.ifestosedu.gr)


    Κύριε 'Ηφαιστε,

    μόλις είδα ότι κάνατε σχόλιο στο ινφογνώμων και απλά θέλω να εκφράσω τα συγχαρητηριά μου για το βιβλίο σας ''Κοσμοθεωρία των Εθνών'' καθώς και για την ιστοσελίδα σας που είναι σημείο αναφοράς για να βρίσκεις ενδιαφέρον υλικό.
    Το εν λόγω βιβλίο το αγόρασα το καλοκαίρι και το διαβάζω λίγο-λίγο. Πολύ πυκνός λόγος και σκέψη. Εύγε.
    Πράγματι εξαιρετικό!

    Δεν σχετίζομαι με διεθνείς σχέσεις
    και γεωστρατηγική αλλά πιστεύω ότι τέτοιου είδους πονήματα σου ανοίγουν ορίζοντες με ότι κι αν ασχολείσαι.
    Επίσης μιας και συμβαίνει να επισκέπτομαι Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες συχνά (στην Αγγλία)μιας και διδάσκω έχω να πω -χωρίς ίχνος ψευτο-φιλοφρόνησης- το βιβλίο σας το κατατάσσω ανάμεσα σε άλλα δυο-τρία που έχω αισθανθεί να μου ανοίγονται πνευματικοί ορίζοντες (τα τελευταία χρόνια αλλά και γενικότερα).


    Ευχαριστώ,
    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (για άρθρο Μασαβέτα)Οι ανταποκριτές σε ορισμένες χώρες δεν τοποθετούνται τυχαία και παντως δεν παραμένουν στη θέση τους τυχαία.Έτσι κι αλλιώς επηρεάζονται με τον ένα τον άλλο τρόπο από το περιβάλλον και, εννοείται, από το εθνικό κέντρο. Είναι μάλλον αδ΄νατον να παραμείνει ανταποκριτής που διατηρεί αυτοτέλεια άποψης, διαφορετικής και με το εθνικό κέντρο και με την επίσημη άποψη της χώρας όπου δουλεύει. Το καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας όσα γράφουν οι εδώ ανταποκριτές του ξένου τύπου καθως και τις ανταποκρίσεις των Ελλήνων από τις ΗΠΑ ή την Τουρκία.
    Ο κ Ηφαιστος είναι γνωστός και μιλάει τεκμηριωμένα. Αλλά αυτός τα λέει αυτός τ' ακούει. Δεν τ'ακούνε παντως αυτοί που θα έπρεπε. Στου κουφου την πόρτα...Ας προσέξουμε εκείνη τη φράση του για τα σύνορα που αλλάζουν χέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.