10/11/09

Το δημόσιο ήθος και η ηθική των πολιτικών!

Το όνομα της κυρίας Μπακογιάννη ενεπλάκη στην υπόθεση διαφυγής του Χριστοφοράκου, με τον οποίο συνδέουν την ίδια και την οικογένειά της "άρρηκτοι" δεσμοί (δεσμός 1, δεσμός 2, δεσμός 3, δεσμός 4, κλπ), αλλά και στην υπόθεση φυγής του κ. Καραβέλα, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές του 2009, υπόθεση που είχε κόστος στο μερικές μονάδες στο εκλογικό αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας. Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, ξέσπασε το σκάνδαλο της γραμμής Αθήνα-Κωνσταντινούπολη που δόθηκε στην AEGEAN, στο οποίο και πάλι ενεπλάκη το όνομα της κ. Μπακογιάννη. Τώρα, μια άλλη υπόθεση της δικής δικαιοδοσίας έρχεται στο φως. Αφορά τους τόκους της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του εξωτερικού, που διαχειριζόταν ο διπλωμάτης που έριξε όλη την ευθύνη της διαφυγής Καραβέλα στον πρέσβη κ. Κογεβίνα (δικαιώθηκε πανηγυρικά από τα δικαστήρια), ενώ ο κ. Πρέσβης που έκανε την ΕΔΕ πήρε ως φιλοδώρημα τη θέση του πρέσβη στην ωραία Ρώμη!
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ακολουθεί άρθρο της εφημερίδας "Ο Κόσμος του Επενδυτή"
Ο "ποντικός" που ... ροκανίζει τους τόκους από τη μισθοδοσία διπλωματών του ΥΠΕΞ

ΓΡΑΦΕΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Οσμή σκανδάλου στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, περί τη διακίνηση σημαντικών ποσών που διαχειρίζεται (μισθοδοσία υπαλλήλων στο εξωτερικό, αναπτυξιακή βοήθεια, λειτουργικές δαπάνες κλπ). Τα ποσά εκταμιεύονται κανονικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος στο εσωτερικό πληρώνεται κανονικά, στις 13 και 27 κάθε μήνα. Ο ίδιος δημόσιος υπάλληλος στο εξωτερικό θα μπορούσε να πληρώνεται μέσα σε τρεις ή τέσσερις μέρες. Και στην περίπτωσή του το Γενικό Λογιστήριο απελευθερώνει τα κονδύλια
στις 13 και 27, ο υπάλληλος όμως τα παίρνει στα χέρια του πολύ αργότερα. Π.χ. τα κονδύλια που έφυγαν στις 13 Οκτωβρίου 2008 έφτασαν στα χέρια των υπαλλήλων στις 22 Δεκεμβρίου. Στο «μεσοδιάστημα», τα λεφτά (πολλά εκατομμύρια ευρώ, αφού μόνο η μισθοδοσία είναι επτά έως οκτώ εκατ.) «περιφέρονται ασκόπως» στην Τράπεζα της Ελλάδος και μια ιδιωτική τράπεζα με την οποία έχει σύμβαση το Υπουργείο, αγνώστου περιεχομένου, τρόπου σύναψης και αμφισβητούμενης νομιμότητας. Οι τόκοι τους; Αγνοούνται... (Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι, η
περίπτωση της μεγάλης καθυστέρησης, τον περασμένο Δεκέμβρη, συνέπεσε με περίοδο πολύ μεγάλης στενότητας ρευστού στην αγορά, όταν οι τράπεζες αναζητούσαν εναγωνίως χρήματα και έδιναν μεγάλα επιτόκια).

Η καθυστέρηση είναι εν μέρει νομότυπη, γιατί, εξαιτίας ενός παρωχημένου συστήματος που – αδικαιολογήτως - δεν αλλάζει εδώ και δεκαετίες, οι υπάλληλοι στο εξωτερικό πρέπει να πληρώνονται την πρώτη κάθε ζυγού μήνα. Αυτό μπορεί ίσως να είχε νόημα όταν πληρώνονταν σε διάφορα νομίσματα και δεν είχαν αναπτυχθεί όσο σήμερα οι διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές. Σήμερα, όλοι σχεδόν πληρώνονται σε ευρώ και, από τη στιγμή που δοθεί η σχετική εντολή στην τράπεζα, τα χρήματα φτάνουν στον προορισμό τους σε τρεις-τέσσερις ημέρες το πολύ.
Ακόμα άλλωστε κι αν η καθυστέρηση είναι νομότυπη, θάπρεπε κάποιος να μπορεί να εξηγήσει ποιός κερδίζει τους τόκους. ‘Οταν προσπάθησε να καταλάβει τι γίνεται η ‘Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, οι αρμόδιοι απέφυγαν να δώσουν οποιαδήποτε σαφή εξήγηση.

Η ίδια ασάφεια χαρακτήρισε τις απαντήσεις ως προς τον λόγο ύπαρξης μεταγενέστερων της πρώτης κάθε ζυγού μήνα καθυστερήσεων, αλλά και τη σύμβαση που έχει το Υπουργείο με ιδιωτική τράπεζα, στην οποία μεταβιβάζονται τα χρήματα από την Τράπεζα της Ελλάδας. Οι αρμόδιοι δεν θέλησαν να εξηγήσουν στους συνδικαλιστές συναδέλφους τους ούτε τι προβλέπει η σύμβαση, ούτε για ποιό λόγο, με ποιά διαδικασία και πότε συνήφθη, ούτε τι ακριβώς συμβαίνει με τους τόκους.

Εμπλοκή στην υπόθεση Καραβέλα

Στο κέντρο του συστήματος αυτού είναι, ex officio, ο ‘Εκτος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιους για τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό. Κατά σύμπτωση (και χωρίς να υπαινισσόμεθα τίποτε), στον ίδιο άνθρωπο ανετέθη, κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη, η διενέργεια ΕΔΕ για τον «προσδιορισμό των υπευθύνων διπλωματικών» για τη διαφυγή του Καραβέλλα, βασικού κατηγορουμένου της υπόθεσης Siemens στο εξωτερικό (η ΕΔΕ είχε προσδιορίσει ήδη την κατεύθυνση, αφού αθώωνε
προκαταβολικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, εστιάζοντας εξ αρχής την αναζήτηση ευθυνών σε διπλωματικούς και αποκλείοντας προκαταβολικά κάθε ευθύνη της Υπουργού και του Γραφείου της!). Η ΕΔΕ επέρριψε όλες τις ευθύνες στον Διευθυντή Υποθέσεων Λατινικής Αμερικής κ. Κογιεβίνα, που απομάκρυνε από τη θέση του, θέτοντάς τον στη διάθεση της Υπουργού Εξωτερικών. Τον άνθρωπο δεν τον κάλεσαν ούτε να καταθέσει, ούτε να απολογηθεί, ενώ αγνόησαν αθωωτικές για τον ίδιο καταθέσεις! Τυπικά, δεν επρόκειτο για ποινή. ‘Ετσι, ο μεν
Κογιεβίνας στερήθηκε του δικαιώματος προσβολής της απόφασης, το δε Υπουργείο απηλλάγη του δικαστικού ελέγχου των ενεργειών του. Χρειάστηκε να γίνουν εκλογές για να επανέλθει ο Πρέσβης στη διεύθυνσή του με απόφαση της νέας κυβέρνησης. ‘Οσο για τον Διευθυντή Πόρων, ανέλαβε με «διαδικασίες εξπρές» την ελληνική Πρεσβεία στην ωραία Ρώμη, μερικές ώρες πριν την προκήρυξη εκλογών!

Ο εκπρόσωπος της ΕΔΥ Γιώργος Αϋφαντής εξέφρασε ικανοποίηση για την επαναφορά Κογιεβίνα, υπενθυμίζοντας ότι το επίμαχο τηλεγράφημα από την Ουρουγουάη παραδόθηκε αυθημερόν στην πολιτική ηγεσία. Προσέθεσε όμως ότι η «αποκατάσταση» δεν είναι επαρκής, αλλά χρειάζεται έμπρακτη αποδοκιμασία των μεθοδεύσεων «θυματοποίησης» διπλωματών και «κατασκευής εξιλαστηρίων θυμάτων» και όσων συνήργησαν, διαφορετικά, τέτοιες διαλυτικές της εύρυθμης λειτουργίας της διοίκησης πρακτικές κινδυνεύουν να παγιωθούν.

Η ΕΔΥ ερεύνησε και το θέμα αδικαιολόγητης καθυστέρησης των μισθών, οι εξηγήσεις όμως που της δόθηκαν υπηρεσιακά μάλλον ενέτειναν τις ανησυχίες της, πείθοντάς την ότι υπάρχει μεγάλο θέμα. ‘Ηδη από 15ημέρου η ΕΔΥ ζήτησε διενέργεια έρευνας από τους κ.κ. Δρούτσα και Κουβέλη. Η απάντηση του κ. Δρούτσα ήταν ότι θα εξετάσει τα καταγγελόμενα. Για την ‘Ενωση, η συστηματική καθυστέρηση καταβολής μισθοδοσίας «συνιστά αδιαφανή διαχείριση δημόσιου χρήματος» και η μη διενέργεια έρευνας προκαλεί «εύλογες σοβαρές υπόνοιες ότι ο τρόπος
διαχείρισης του δημόσιου χρήματος στο ΥΠΕΞ προσφέρεται για τη δημιουργία μαύρου, ιδιωτικού ή πολιτικού χρήματος».
Kόσμος του Επενδυτή

7 σχόλια:

  1. Το ότι η Μπακογιάννη τολμά να θέσει υποψηφιότητα και να διεκδικήσει την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει το ότι έχουμε πιάσει πάτο ως κοινωνία και ως χώρα.
    Από όπου και να την πίασεις την κυρία αυτή, βρωμάει.
    Γιατί δεν γράφετε για τα ταπού του Βόλου, μια σκανδαλάρα να!
    Αίσχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΑΒΕΛΑ: "Στη μήνυση, που υπέβαλε μαζί με τον συνήγορό της Σάκη Κεχαγιόγλου, υποστηρίζει"

    Εγώ καλόπιστα αποδέχομαι όλα όσα διάβασα εδώ μέσα για την πρωην ΥΠΕΞ και να τιμωρηθεί παραδειγματικά, πράγμα που αμφιβάλλω, γιατί κόρακας κοράκου μάτι δεν βγαίζει, τοβλέπουμε αυτό γιατί κανένας απο την νέα κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
    Αμφιβάλλω για την σωστή και δίκαιη απόδοση δικαιοσύνης, γιατί βλέπω το όνομα του κυρίου Κεχαγιόγλου, ο οποίος ήταν μπλεγμένος μέχρι το λαιμό στο σκάνδαλο των δικαστών, και για μένα επειδή γνωρίζω και κάτι ακόμα περισσότερο είμαι σίγουρος οτι τα πολλά λεφτά θα φέρουν την...δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανατριχιάζω μόνο που την βλέπω.
    Κάτω από το μόνιμο χαμόγελο που φοράει για ευνόητους λόγους, κρύβεται ένα άτομο που αντί για την πατρίδα, υπηρετεί μόνιμα τα προσωπικά της συμφέροντα και την ματαιοδοξία της.
    Συγχαρητήρια στον κ. Νικήτα Κακλαμάνη που την υποστηρίζει, βάζοντας το δήμο Αθηναίων να το πάιζει μηχανισμός στήριξης της Ντόρας.
    Μ' αυτά και μ' αυτά, ανέβηκε ακόμα περισσότερο στην εκτίμησή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φοβερά και τρομερά τα πλοκάμια εξα-
    γοράς, διαφθοράς,,δολιοφθοράς,και
    διύσδυσης στον κρατικό μηχανισμό του βρυκόλακα τηυς Ελληνικης πολιτικής.
    Απο τα πιο λαμπρά και διαβολεμένα μυαλά που έχει να παρουσιάσει ο τόπος μας τα τελευταία 100 χρόνια.
    Κρίμα που αυτή του η ικανότητα
    έχει να κάνει μόνο με το βόλεμα του ''κανακάρη ''της ''θυγατέρας''
    και γενικά με όλες αυτές τις άθλιες τακτικές, που χαρακτηρίζουν
    ανθρώπους υπανάπτκτους και κακορίζικους.
    Ισως η διαπλοκή σε αυτή τη χώρα
    να αρχίσει να ξεριζώνεται όταν ψοφήσει με το καλό.
    ευχαριστώ για την φιλοξενία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλήθεια
    αν η κ. Μπακογιάννη είναι υπερήφανη για τα έργα και τις ημέρες του πατρός της, γιατί τον έκρυψε στα βάραθρα όλες αυτές τις ημέρες και δεν τον εμφανίζει πουθενά;
    Αν δεν είναι υπερήφανη, γιατί δεν διαχωρίζειτη θέση της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε Κε Καλεντεριδη,θερμα σε ΙΚΕΤΕΥΩ,γραψε οτι αρθρο θελεις αλλα μην ξαναβαλεις την φωτογραφια της.Σεβασου οτι εχουμε και πιεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναϊάς
    έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.