21/11/09

Εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο*


Η λανθασμένη νομική βάση στην οποία έχουμε στηριχθεί ως χώρα σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, ήτοι το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας έχει δώσει το δικαίωμα σε έναν ατέρμονα κι εθνικά επιβαρυντικό διάλογο με την Τουρκία. Η μάταια επιμονή των διπλωματικών μας εντεταλμένων κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης ώστε το άρθρο 46 για τις αρχιπελαγικές χώρες να περιλαμβάνει την Ελλάδα οδήγησε την Τουρκική αντιπροσωπεία στο να αποχωρήσει και να μην υπογράψει. Εμείς υπογράψαμε έστω κι αν οι προσπάθειές μας απέβησαν άκαρπες. Η μετέπειτα της υπογραφής στάση μας είναι αυτή που έχει δώσει το δικαίωμα στη γείτονα να αυθαιρετεί.
Η θέση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο είναι αρχιπελαγική. Τα γειτνιάζοντα στο ηπειρωτικό κομμάτι νησιά εμπίπτουν στον ορισμό του παράκτιου αρχιπελάγους, όπως αυτό φωτογραφίζεται στο άρθρο 7 της Σύμβασης του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο το Αιγαίο Αρχιπέλαγος πρέπει να περικλειστεί με ευθείες ακτογραμμές βάσης, κατά το παράδειγμα του νορβηγικού. Η οριοθέτηση του νορβηγικού αρχιπελάγους Skjaergaard από το Διεθνές Δικαστήριο το 1951 οδήγησε την 1η Συνδιάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1958 να υιοθετήσει την ακριβή φράση του δικαστηρίου για την περιοχή αυτή και στην ενσωμάτωσή της στην ομώνυμη Σύμβαση για τα χωρικά ύδατα. Η δε εφαρμογή του κανόνα των ευθειών ακτογραμμών κατά το δικαστήριο επιβάλλεται λόγω της ιδιαίτερης αρχιπελαγικής γεωμορφολογίας. Αυτολεξεί το κείμενο αυτό μεταφέρθηκε και στο προαναφερθέν άρθρο 7.
Παράλληλα με την εφαρμογή του άρθρου 7, δημιουργούνται αρχιπελαγικού τύπου περάσματα, το δε Αιγαίο στο σύνολό του και σε συνάρτηση με το στενό του Βοσπόρου αναγνωρίζεται νομικά ως αρχιπελαγικού τύπου στενό, συνδέον τη Μεσόγειο με τον Εύξεινο Πόντο και το status quo παραμένει ως έχει, καθώς όλα τα παραπάνω ήδη ισχύουν de facto, απομένει η αναγνώρισή τους.
Η εφαρμογή του άρθρου 7 είναι μονομερής απευθυντέα πράξη, δε χρειάζεται δηλαδή συμφωνία με κάποιο άλλο κράτος, παρά μόνο αποδεκτή χάραξη και κατάθεση σε διεθνείς οργανισμούς όπως τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Οργανισμό(IMO). Η δε ανακήρυξη του ως στενό μπορεί να γίνει με βάση τις διατάξεις της Σύμβασης, συγκεκριμένα τα άρθρα 34 έως 45 και ανάλογες με τις παραπάνω διαδικασίες. Τα άρθρα αυτά ως κωδικοποίηση του διεθνούς εθιμικού δικαίου έχουν ήδη εφαρμοστεί από πλείστα όσα κράτη, για παράδειγμα τη Ρωσία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ιαπωνία κοκ . Επικύρωση θα μπορούσε να αποτελέσει μια συμφωνία σε παρευξείνιο ή/και σε ευρύτερο νοτιοανατολικό επίπεδο, αντίστοιχη εκείνης του Μοντρέ για το στενό των Δαρδανελλίων.
Κατά το διεθνές αρχιπελαγικό δίκαιο, ακόμη κι αν δεν κατοικούσαν τα νησιά του Αιγαίου Έλληνες, ή ακόμη κι αν δεν ανήκε το Αιγαίο στην Ελλάδα και τα νησιά του ήταν αυτόνομα, πάλι θα δικαιούταν κυριαρχικά δικαιώματα όπως η Κύπρος, η Μάλτα ή τα αμιγώς νησιωτικά ωκεανικά κράτη. Παλαιότερα, πχ στη φραγκοκρατία, η κυριαρχία δεν ήταν συνδεδεμένη με γεωγραφική εγγύτητα. Μπορούσαν οι Ενετοί να έχουν έδρα στην Ιταλία και να κατέχουν παράλληλα την κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου. Σήμερα, εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα αποτελούν χώρες όπως η Αγγλία και η Γαλλία με υπερθαλάσσιες κτήσεις, Γιβραλτάρ και Νέα Καληδονία αντίστοιχα. Η παράλληλη κτήση ηπειρωτικού και νησιωτικού εδάφους, κατά το διεθνές δίκαιο, καθιστά μια χώρα γεωγραφικά αρχιπελαγική μόνο αν τα δύο γειτνιάζουν. Συνεπώς, η Γαλλία, Η Ισπανία και λοιπές χώρες δεν μπορούν να απαιτήσουν δικαιώματα παράκτιου αρχιπελαγικού κράτους. Η Ελλάδα μπορεί.

Γεώργιος Στεφ. Χρήστου
A. Δικηγόρος-Διεθνολόγος LLM Kent
Επικεφαλής της αντιπολίτευσης
στο Δ. Οινουσσών Χίου
Τηλ: 210- 4530364, 698 929 77 44




- Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, το άρθρο 3 -δηλ. τα 6 ή 12 ν.μ.- δεν εφαρμόζεται σε αρχιπέλαγος. Το ίδιο ισχύει και για τα νησιά του Ιονίου.

- Προτείνεται η εφαρμογή του συστήματος ευθειών ακτογραμμών βάσης, σύμφωνα με το άρθρο 7, το διεθνές εθιμικό δίκαιο και την αρχή της αμοιβαιότητας.
Η Τουρκία χωρίς να έχει υπογράψει τις διεθνείς Συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας (1958 και 1982) εφαρμόζει το σύστημα σε Ίμβρο και Τένεδο από το 1964.

- Ο κανόνας εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΗΕ, επί παραδείγματι από τη Ρωσία στην Aρκτική περιοχή της, αλλά και από τον Καναδά στο Αρκτικό παράκτιο αρχιπέλαγος, το μεγαλύτερο στον κόσμο.

- H πρόταση δεν έχει καμία σχέση με τις ανεπιτυχείς προσπάθειες να συμπεριληφθεί η χώρα στα αμιγώς ωκεανικά κράτη του αρθ 46


*Το άρθρο αποτελεί επικαιροποιημένη έκδοση προηγούμενου που δημοσιεύτηκε στο ΠΑΡΟΝ της 14-6-09 και αναδημοσιεύτηκε σε διάφορα επιστημονικά ηλεκτρονικά περιοδικά, όπως αυτό του ΕΛΙΑΜΕΠ.

2 σχόλια:

  1. Και γιατί δεν εφαρμόσαμε το Δίκαιο εδώ και μια δεκαετία να είχαμε τελειώσει;
    Υποχρέωση της γειτόνισσας για την ενταξιακή της πορεία είναι να αναγνωρίσει πάνω από όλα για την Ελλάδα αυτά που όλοι οι εταίροι υπέγραψαν : την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας έχει κυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( 10 Δεκεμβρίου 1998 )και κατ΄ επέκταση αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Όλες οι υπό ένταξη χώρες – περιλαμβανομένης της Τουρκίας - οφείλουν κατά το χρόνο της ένταξής τους να εφαρμόσουν το κοινοτικό κεκτημένο.
    Η Κύπρος, η οποία επικύρωσε τη Σύμβαση στις 12 Δεκεμβρίου 1988, υπέγραψε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο το Φεβρουάριο του 2003 και με το Λίβανο τον Ιανουάριο του 2007.
    Εμείς καθόμαστε και «φοβόμαστε» μη μας κάνουν πόλεμο!! Φτάνει πια !! Όποιοι φοβούνται μπορούν να αποχωρήσουν από την Πατρίδα. Δεν θα τους παρεξηγήσουμε , τουλάχιστο ας φανούν «άντρες» μια φορά στην πολιτική τους καριέρα .Γιατί πρόκειται για πολιτική βούληση και τίποτα άλλο. Τρις πολιτικές κυβερνήσεις πέρασαν και μας έχουν στην αγωνία καθημερινά. Εδώ και τώρα εφαρμόστε το Δίκαιο να τελειώνουμε. Η γειτόνισσα μας έλεγε να μη εφαρμόσουμε τα 12 ν.μ. , εφαρμόστε τις ακτογραμμές.

    Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή ανάρτηση.

    Διαβάζοντας το θαυμάσιο περιοδικό HELLENIC NEXUS, είδα το άρθρο του Λεωνίδα Αποσκίτη και νομίζω ότι αυτά που λέει ταιριάζουν εδώ.

    ...ο λαός βλέπει ότι οι Τούρκοι στρατοκράτες έχουν φρυάξει εδώ και μήνες, με συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Β. Αιγαίου.
    Υποψιάζεται #ο λαός# ότι κάτι ΅ανεξήγητο΅καθόρισε την πορεία της εκπεσούσας κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο. Νοιώθει το αχόρταγο βλέμμα των Επικυρίαρχων και των πραιτωριανών ολόγυρά μας να είναι καρφωμένο πάνω στη χώρα. Αισθάνεται ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο δεν είναι το Βατοπαίδι, αλλά η πτώση του Σινούκ στο Άγιον Όρος, με τον Κύπριο Πατριάρχη Αλεξανδρείας, τον στυλοβάτη του Ελληνισμού στην Μεγαλόνησο, για την οποία #πτώση# τόσα χρόνια δεν μαθεύτηκε τίποτα.
    ....οι γκρίζοι λύκοι όταν θα πάρουν το πράσινο φως, θα διστάσουν να αιματοκυλίσουν ξανά την Κύπρο ή να ρημάξουν την Θράκη, την Χίο τα Δωδεκάνησα ;

    Επέλεξα αυτά τα λίγα για να μην κουράσω. Το θέμα που διαπραγματεύεται είναι αυτό που έχει ειπωθεί πολλές φορές στο ιστολόγιο του Ινφογνώμωνα,¨ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ¨.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

    Δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων, για το Αιγαίο, για φλέγοντα ζητήματα εθνικού περιεχομένου, για τους λαθρομετανάστες κ.λ.π

    Προσωπικά δεν καταλαβαίνω την αοριστία των κόκκινων γραμμών που λέει η κάθε κυβέρνηση. Ποιές είναι αυτές, κι αν με καλύπτουν σαν ενεργό πολίτη. Θέλω να ξέρω, θέλω να είμαι ενήμερος και στο κάτω 'κάτω της γραφής θέλω να με ρωτούν, όταν παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για μένα.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.