17/11/09

Ετοιμη να συμμετάσχει στην «αντιπυραυλική ασπίδα»

Ρεσιτάλ κυνικότητας και ιμπεριαλιστικής υποταγής από τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, μετά τις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του.Η «αντιπυραυλική ασπίδα» στόχο έχει να βοηθήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συνδράμει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Πρόθυμη δηλώνει η κυβέρνηση να συμμετέχει η Ελλάδα στο «σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας» που στήνουν οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα αναγγέλλει την αναθεώρηση της «ενεργειακής στρατηγικής», στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τους αγωγούς. Η ευκαιρία για τις παραπάνω διατυπώσεις δόθηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε στο υπουργείο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης, με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Αμυνας για τη διεθνή ασφάλεια, Α. Βερσμπάου, στο πλαίσιο των καθιερωμένων «ελληνοαμερικανικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου».

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Π. Μπεγλίτης περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η «στρατηγική σχέση» θα αποκτήσει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Η συνάντηση αυτή, είπε, «ήταν για μας σημαντική πολιτική ευκαιρία για να δείξουμε ότι η Ελλάδα, με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δε θεωρεί ως ρητορικό σχήμα την έκφραση που πολλές φορές ακούστηκε στο παρελθόν ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με στρατηγική εταιρική σχέση. Για μας δεν είναι αυτή η έκφραση ένα "αδειανό πουκάμισο", δεν είναι μια άδεια έκφραση. Αλλά έχουμε την πολιτική διάθεση και τη βούληση να τη γεμίσουμε με ουσιαστικές κοινές πρωτοβουλίες, να τη γεμίσουμε με πρωτοβουλίες από τη δική μας πλευρά, τόσο στο διμερές επίπεδο, σε επίπεδο δηλαδή των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και στο επίπεδο των διεθνών και περιφερειακών πολιτικών και αμυντικών Οργανισμών».
Στρατηγική σύμπλευσης με τα «γεράκια»

Αναφορικά με την «αντιπυραυλική ασπίδα», ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας είπε χαρακτηριστικά: «Εξετάσαμε τη νέα αναθεωρημένη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την αντιπυραυλική άμυνα. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν σήμερα μια νέα προσέγγιση στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, που εγκαταλείπει ουσιαστικά την πρώτη της πρωτοβουλία, για την εγκατάσταση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και την Τσεχία. Θέλω να σας πω, όπως το εισέπραξα από τις συνομιλίες, ότι ακόμη αυτή η νέα αναθεωρημένη πρωτοβουλία, βρίσκεται σε ένα πρώιμο στάδιο σχεδιασμού και διαμόρφωσης. Βλέπουμε με ενδιαφέρον αυτή τη νέα πρωτοβουλία, αλλά το ενδιαφέρον μας δεν ταυτίζεται και με την τελική μας απόφαση».

Ο Π. Μπεγλίτης έσπευσε μάλιστα να ορίσει και «προϋποθέσεις» για την ελληνική συμμετοχή, απαριθμώντας μεταξύ άλλων τις εξής: Η πρωτοβουλία να καλυφθεί από το ΝΑΤΟ, στην υλοποίησή της να συμμετέχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και να μην υπάρχουν «προβλήματα» από τη ρωσική πλευρά. «Αρα είναι, είπε, ένα κρίσιμο θέμα, στρατηγικής σημασίας, στο οποίο θα συμμετάσχουμε ενεργά στη διαμόρφωσή του, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δε θα είμαστε οι φτωχοί συγγενείς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ γύρω από όλα αυτά τα στρατηγικά ζητήματα».

Για να τα... μαζέψει και να θολώσει τα νερά, ισχυρίστηκε ότι «δε δεχθήκαμε πρόσκληση να συμμετάσχουμε, ανταλλαγή απόψεων κάναμε» και συμπλήρωσε πως «το μόνο γνωστό σε όλους μας και σε όλους σας είναι η γεωγραφική μεταφορά της πρωτοβουλίας από την Πολωνία και την Τσεχία προς νοτιότερα». Στη συνέχεια, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και δείχνοντας εκνευρισμένος από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα, ανέφερε: «δεν είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εγκαταστήσει ένα τέτοιο σύστημα στη χώρα».
Καλεί το ΝΑΤΟ να πρωτοστατήσει στο Αιγαίο

Ο Π. Μπεγλίτης έκανε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης για επανεξέταση της όλης πολιτικής γύρω από τους αγωγούς ενέργειας. «Θέλουμε, σημείωσε, και σε αυτόν τον ευαίσθητο και κρίσιμο στρατηγικό χώρο να αναπτύξουμε μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, γιατί πάνω απ' όλα στόχος μας είναι η ανεξαρτησία και η ενεργειακή ασφάλεια της πατρίδας μας. Πρέπει να ξαναορίσουμε τον ενεργειακό χάρτη, βάζοντας επάνω όλους τους ενεργειακούς παίκτες και διαμορφώνοντας με όλους ισότιμες σχέσεις».

Κατά τ' άλλα, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, συζητήθηκε όλο το πλέγμα των θεμάτων αμερικανικού ενδιαφέροντος, όπως Βαλκάνια, Αφγανιστάν, νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα αλλά και τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της λειτουργίας του ΝΑΤΟ. Για το ίδιο ζήτημα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας συμμετέχουν από χτες στην κοινή σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία μετείχε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Α. Ρασμούσεν. Αντικείμενο της συνάντησης που ολοκληρώνεται σήμερα είναι «το γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας Ευρωπαϊκής - Ενωσης - ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα διαχείρισης κρίσεων και στο Αφγανιστάν».

Ωστόσο, εκεί που ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν πέρα για πέρα αποκαλυπτικός, ήταν στις αναφορές του σχετικά με τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου. «Πρέπει - είπε ο υπουργός - να γίνει σαφές και κατανοητό απ' όλους, στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ότι στους σχεδιασμούς για το Αιγαίο, τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για το Αιγαίο, στο πλαίσιο πάντα του ΝΑΤΟ, θα γίνεται από όλους και σε κάθε περίπτωση σεβαστό το διεθνές δίκαιο». Σ' αυτό το πλαίσιο, έσπευσε με τον πιο επίσημο τρόπο να καλέσει τις ΗΠΑ να αναλάβουν πρωτοβουλία, λέγοντας: «Εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν την επίλυση των τριβών και των προβλημάτων, "ιδού πεδίο δόξης λαμπρό" να συμβάλλουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να εξαλειφθεί αυτή η πρακτική που ακολουθήθηκε για αρκετά χρόνια».

Αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε και το αμερικανικό αίτημα που εκκρεμεί για εκσυγχρονισμό των υποδομών στη βάση της Σούδας, προκειμένου πιο αποτελεσματικά να ανταποκρίνεται στο φονικό της έργο. «Υπάρχει, είπε ο Π. Μπεγλίτης, ένα θέμα, που θα λυθεί και θα λυθεί πάρα πολύ γρήγορα, υπερβαίνοντας τις επιμέρους νομικές εμπλοκές, το θέμα της κατασκευής ενός νέου αγωγού πετρελαίου στον ευρύτερο χώρο που στεγάζει την 115η Πτέρυγα Μάχης και βεβαίως τη ναυτική και αεροπορική διευκόλυνση για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Επιφυλάξεις για την αναθεώρηση της αντιπυραυλικής ασπίδας
Τη διαμόρφωση του σχεδίου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ προτείνει η ελληνική κυβέρνηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΗΜΑ

«Ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις» στη νέα, αναθεωρημένη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιπυραυλική ασπίδα λέει η Αθήνα. Σκοπεύει μάλιστα να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωσή της, στο πλαίσιο όμως του ΝΑΤΟ, χωρίς να αγνοεί και τον ρόλο της Ρωσίας- άμεσο ή έμμεσο - στο ζήτημα αυτό. Αυτό τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, μετά το πέρας των συναντήσεων της 14ης Υψηλόβαθμης Συμβουλευτικής Επιτροπής (ΗLCC) Ελλάδος- ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

«Βλέπουμε με ενδιαφέρον αυτή τη νέα πρωτοβουλία, αλλά το ενδιαφέρον μας δεν ταυτίζεται και με την τελική μας απόφαση. Θα έλεγα μάλισταότι θα μπορούσαμε να δούμε θετικές πλευρές που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων, υπό ορισμένες όμως βασικές προϋποθέσεις. Εφόσον η πρωτοβουλία αυτή καλυφθεί από το ΝΑΤΟ και δεν είναι μόνο μια αμερικανική πρωτοβουλία, εφόσον υπάρξει ενεργός σύμπραξη στη διαμόρφωση, αλλά και στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας απ΄ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πιστεύω ότι η χώρα μας θα είχε να κερδίσει πολύ περισσότερα, στον βαθμό που με τη νέα προσέγγιση των ΗΠΑ δεν υπάρχουν προβλήματα- τουλάχιστον όπως φαίνεται ως σήμερααπό τη ρωσική πλευρά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης.

Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν στις συνομιλίες ο Αλεξάντερ Βέρσμπαου, βοηθός υπουργός Αμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφαλείας, και ο Τζέιμς Τάουνσεντ , βοηθός υπουργός Αμυνας για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ. Ο κ. Βέρσμπαου, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, ερωτηθείς αν έγινε πρόταση στην Αθήνα να συμμετάσχει, σημείωσε ότι συζητήθηκε «η ευρύτερη αρχιτεκτονική του συστήματος και όχι συγκεκριμένες προτάσεις». Στην πρώτη φάση ανάπτυξης της νέας αντιπυραυλικής άμυνας θα υπάρξουν πλωτά συστήματα, καθώς οι ΗΠΑ θα τα εγκαταστήσουν σε πολεμικά σκάφη (φέροντα το ειδικό σύστημα Αegis) τα οποία θα κινούνται, μεταξύ άλλων, και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι επόμενες φάσεις όμως προβλέπουν και ανάπτυξη χερσαίων συστημάτων στη Νότια Ευρώπη. Πέραν της αντιπυραυλικής ασπίδας, οι κκ. Μπεγλίτης και Βέρσμπαου συζήτησαν τόσο νατοϊκά ζητήματα όσο και ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στην τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Εκτιμάται ότι η ελληνική πλευρά έθεσε στον αμερικανό συνομιλητή της τόσο το θέμα της εναλλαγής διοικητή στο νατοϊκό υποστρατηγείο της Λάρισας (που σημαίνει ότι θα υπάρχει και τούρκος διοικητής) όσο και αυτό της νατοϊκής οδηγίας για αποκλεισμό ελληνικών νησιών από νατοϊκές ασκήσεις και χρηματοδότηση λόγω αμφισβήτησης του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου από την Τουρκία.

Ο κ. Μπεγλίτης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την τελική μορφή της νέας στρατιωτικής δομής της Συμμαχίας, ενώ επέδωσε και μνημόνιο στον κ. Βέρσμπαου για την τουρκική πρακτική στο Αιγαίο. Από την πλευρά του, ο κ. Βέρσμπαου τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν επισημάνει στην Αγκυρα τα προβλήματα που δημιουργούνται ιδιαίτερα από τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Κάλεσε όμως τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση στα προβλήματα στο Αιγαίο με «απευθείας διπλωματικό διάλογο». Χθες πάντως τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη προχώρησαν σε νέα υπέρπτηση σε ύψος 1.000 μέτρων άνωθεν του Αγαθονησίου, ενώ τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου, καθώς παρακολουθούσαν εμπορικό πλοίο υπό ρωσική σημαία.

Οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν επίσης αισιόδοξοι ότι θα επιλυθούν οι εκκρεμότητες για την κατασκευή νέου αγωγού τροφοδοσίας πετρελαίου στη βάση της Σούδας, που αποτελεί αίτημα της αμερικανικής πλευράς.

Συενργασία σε ισότιμη βάση ο στόχος της κυβέρνησης
Π. Μπεγλίτης: Νέο ξεκίνημα στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Νέα αφετηρία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και αντιπροσωπείας Αμερικανών αξιωματούχων. Ζήτησε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο από την Τουρκία και την άσκηση πιέσεων στην ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Ο Π. Μπεγλίτης τόνισε ότι η Αμερική του Ομπάμα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εταίρο, με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συνεργαστεί, "σε ισότιμη βάση και επί τη βάση της αμοιβαίας ωφέλειας και των αμοιβαίων συμφερόντων, σε ένα ευρύτατο πεδίο θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, που υπερβαίνει τις διμερείς σχέσεις και τις επιβαρύνσεις που γνωρίσαμε όλοι στην ιστορική διαδρομή".

Ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στους Αμερικανούς ενημερωτικό σημείωμα για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναγνωριστεί πλήρως από την Τουρκία το καθεστώς με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, που ισχύει στο Αιγαίο. Παράλληλα, πέταξε το γάντι και στο ΝΑΤΟ και τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του στην περιοχή, τονίζοντας ότι "δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πρακτικές του πρόσφατου ή του απώτερου παρελθόντος, που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο εξέφραζαν μια πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας".

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε ότι "έχουμε τη διάθεση να υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων, όχι όμως ανέξοδα". Όπως είπε, ζήτησε από τις ΗΠΑ να πιέσουν τα Σκόπια, ώστε να αμβλύνουν την "εθνικιστική, αλαζονική, αμετροεπή στάση τους".

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ειρηνευτική δύναμη του Αφγανιστάν, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα και γι' αυτό επέλεξε να συμβάλλει στο σκέλος της πολιτικής ανασυγκρότησης. Δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία πίεση από την πλευρά των ΗΠΑ, ύστερα από την απόφαση να μην μετκαινηθούν οι Έλληνες στρατιώτες στην επικίνδυνη ζώνη της Χεράτ.

Όσον αφορά στην αντιπυραυλική ασπίδα, σχέδιο το οποίο τελεί υπό ριζική αναθεώρηση από την κυβέρνηση Ομπάμα, είπε πως η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις. "Θα μπορούσαμε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να δούμε θετικές πλευρές που θα μπορούσαμε να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος και των εθνικών μας συμφερόντων, υπό ορισμένες όμως βασικές προϋποθέσεις", πρόσθεσε. Αυτές είναι η πρωτοβουλία να καλυφθεί από το ΝΑΤΟ και όχι μόνον από τις ΗΠΑ, η ενεργός σύμπραξη στη διαμόρφωση, αλλά και στην υλοποίησή της από όλες τις ευρωπαικές χώρες και η κάμψη των αντιστάσεων της Ρωσίας.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. μπορει ο κ.Μπεγλιτης να
    επεκτεινει τα χωρικα υδατα της Ελλαδος στα 12ν.μ ;Αν ναι καλως διαφορετικα οποιες συζητησεις στα πλαισια του ΝΑΤΟ θα ειναι εις βαρος των κυριαρχικων δικαιωματων μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα βήματα της Ντόρας και με το ίδιο νούμερο παπούτσι !

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.