15/11/09

Ομπάμα: «Νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

Για «νέα εποχή» στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα έκανε λόγο σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του επιδιώκει μια «πραγματιστική συνεργασία» με το Πεκίνο.

Ο Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία, καλωσόρισε τον μεγεθυνόμενο ρόλο του Πεκίνου στο παγκόσμιο σκηνικό και αναφέρθηκε στη σημασία της συμμαχίας με την Κίνα για την ταχεία έξοδο από την παγκόσμια ύφεση, την προώθηση της «ασφάλειας και της σταθερότητας» στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν και τη δέσμευσή της στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να περιορίσουν την Κίνα. Αντίθετα, η άνοδος μια ισχυρής, ευημερούσας Κίνας μπορεί να αποτελέσει πηγή ισχύος για την κοινότητα των εθνών», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Το να καλλιεργούμε σφαίρες συνεργασίας -όχι ανταγωνιστικές σφαίρες επιρροής- θα φέρει πρόοδο στην [περιοχή] Ασίας Ειρηνικού», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της περιοχής είναι «αταλάντευτη».

Ο Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές, μιλώντας σε Ιάπωνες επιστήμονες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους στο Τόκιο, μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουκίο Χατογιάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διακήρυξε επίσης την πρόθεση της Ουάσινγκτον να επανενεργοποιηθεί στην Ασία, από την οποία είχε «απεμπλακεί» τα τελευταία χρόνια, ενώ αυτοχαρακτηρίστηκε «πρόεδρος του Ειρηνικού».

Κάλεσε, πάντως, τους ηγέτες της περιοχής να επιχειρήσουν να απεξαρτηθούν από τις εξαγωγές στις ΗΠΑ και να επιδιώξουν μια πιο «ισορροπημένη» οικονομική ανάπτυξη. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους ίδιους κύκλους εκρηκτικής ανάπτυξης και ραγδαίας πτώσης που μας οδήγησαν στην παγκόσμια ύφεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ομπάμα συναντάται την Τρίτη και την Τετάρτη με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο στο Πεκίνο. Αργότερα σήμερα, θα έχει συνάντηση με τον αυτοκράτορα και την αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας, προτού αναχωρήσει για τη Σιγκαπούρη, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του APEC

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

1 σχόλιο:

  1. Βρε τον ερμο τον Ομπαμα , να υποχρεωνεται να σερνεται στην αυλη του Ζινταο...αλλα ετσι ειναι, οταν με την "μηχανη" της παγκοσμιοποιησης, εστησε το αμερικανικο συστημα, την μεγαλυτερη καπιταλιστικη απατη, σπρωχνοντας ολη την παραγωγικη μηχανη της Δυσης στο Πεκινο, για μια εφημερη αρπαχτη, τοτε το αποτελεσμα δεν μπορει να ειναι αλλο απο την καταστροφη....Τωρα???? τι γινεται τωρα? Θα περιμενομε τον κινεζο να δωσει φαι και δουλεια σε μια κθημαγμενη Δυση..Για τον λογο αυτον κκ του ΟΛΠ αφηστε τις μαλακιες και κοιταξτε να συνυπαρξετε με τον νεο αφεντη, ετσι για το καλο σας....Που ξερετε μπορει να σας κρατησει...Η μαμα αγΕλλας στεγνωνει οσονουπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.