23/11/09

Τουρκία: Ζητούν από το Λούβρο επιστροφή αγαλμάτων Δία και Απόλλωνα

Η πόλη της Σμύρνης ζήτησε από το μουσείο του Λούβρου την επιστροφή δύο αγαλμάτων του Δία και του Απόλλωνα, αναφέρεται σήμερα σε δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

Σε επιστολή που απηύθυνε προς το γαλλικό μουσείο, ο δήμαρχος της Σμύρνης Αζίζ Κοτσάογλου, διεκδικεί τα δύο μαρμάρινα αγάλματα που εκτίθενται στο μουσείο και ανευρέθησαν στο τέλος του 17ου αιώνα στα περίχωρα της Σμύρνης, η αρχαία πόλη της οποίας βρέθηκε στο απόγειο της ακμής την εποχή του ιωνικού πολιτισμού, διευκρινίζει η εφημερίδα Hurriyet.

Στην επιστολή του ο Αζίζ Κοτσάογλου επισημαίνει ότι τα έργα αυτά πρέπει να εκτεθούν σε ένα μουσείο αιγαιακών πολιτισμών το οποίο θα ιδρύσει η πόλη και καλεί το Λούβρο σε "μακρόπνοη συνεργασία" για το θέμα.

Το άγαλμα του Δία είναι ύψους 2,34 μέτρων, ενώ του Απόλλωνα 2,16 μέτρων, σύμφωνα με τη Hurriyet. Τα αγάλματα έφθασαν στη Γαλλία και παρουσιάσθηκαν στον Λουδοβίκο XIV. Εκτίθενται στο τμήμα ελληνικών, ετροτσκικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του μουσείου του Λούβρου.

iKypros
23/11/2009

13 σχόλια:

  1. Εμείς κοιμόμαστε αλλά αυτοί ποτέ. Συνεχώς απεργάζονται τρόπους για να βάλουν το πόδι τους στο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΩΡΑ.ΟΙ 12 ΟΛΥΜΠΙΟΙ ΘΕΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ?ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ.ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.ΤΟΣΕΣ ΜΕΤΑΝΟΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ,ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΑΥΤΟΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. LOL δεν ηξερα οτι οι 'αρχαιοι' Τουρκοι επισης πιστευαν στο δωδεκαθεο:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απλά τα πράγματα. Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στο Χριστιανικό Δόγμα, πράγμα που δεν τις επιτρέπει να διεκδικήσει ανοικτά τις πραγματικές πολιτιστικές και πολιτισμικές ρίζες, από κανέναν.

    Οι Τούρκοι μπορούν να κρυφτούν πίσω από την αντιπαράθεση Κεμαλιστών - Ισλαμιστών και να διεκδικήσουν κομμάτια της Ιστορίας που συναντήσανε.

    Εμείς ας το αποδεκτούμε. Αρχαία Κληρονομιά και Χριστιανισμός, είναι δύο έννοιες ασύνδετες και αντιφατικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΑΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΙΔΡΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΜΥΡΝΗ,ΘΑ ΒΑΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ,ΑΓΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΧΟΥΝ ΞΕΘΑΨΕΙ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΗ"ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΕΔΩ,ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΜΕ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ,ΜΕ ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΙΑ".ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΕ ΣΑΝ ΛΑΚΕΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα συγκεκριμένα αγάλματα δεν εκλάπησαν, αλλά δόθηκαν ως δώρο στον Βασιλιά Λουδοβίκο 14ο, ως εκ τούτου δεν πρόκειται να επιστραφούν από τους Γάλλους στον αιώνα τον άπαντα.
    Αλλά αυτό το "μουσείο αιγαιακών πολιτισμών", είναι αμίμητο ... θα συμπεριλαμβάνει και κάποιον Τουρκικό Αιγαιακό πολιτισμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο/Η tzikisXL είπε..
    Αρχαία Κληρονομιά και Χριστιανισμός, είναι δύο έννοιες ασύνδετες και αντιφατικές.

    tziki XL,οι απόψεις σου ειναι πολύ small.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προτιμώ τα αρχαία μας αγάλματα στο Λούβρο παρά στα μογγόλια, που τα διαφημίζουν σαν τουρκικά!!!!!!
    Τουλάχιστον οι Γάλοι λένε ότι είναι Ελληνικά.
    Να μια ευκαιρία(λέμε τώρα) να πατήσει πόδι η Ελλάδα και να ζητήσει να παραμείνουν τα αγάλματα μας σαν καλλιτεχνικοί πρόσφυγες στο Λούβρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν είναι τίποτα, απλώς θέλουν να υποκλέψουν λίγη δόξα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Στο χωριό μου βέβαια λένε: "ο βλάχος και να δοξαστεί σκατένια δόξα θά 'χει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ ΑΝΩΝΥΜΕ 23 Νοέμβριος 2009 9:39 μμ

    Όταν κάποιος έχει την απαίτηση να μαθαίνει την "αλήθεια" για την χώρα του, ας μαθαίνει την αλήθεια διαχρονικά.

    Θα τον κάνει πιο σοφό και πιο οξυδερκή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. tzikisXL είπε...

    Απλά τα πράγματα. Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στο Χριστιανικό Δόγμα,

    Εχεις απολυτο δικαιο, ασε τον 23 Νοέμβριος 2009 9:39 μμ, δεν εχει ιδεα απο φιλοσοφικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο/Η tzikisXL είπε...
    @ ΑΝΩΝΥΜΕ 23 Νοέμβριος 2009 9:39 μμ

    Όταν κάποιος έχει την απαίτηση να μαθαίνει την "αλήθεια" για την χώρα του, ας μαθαίνει την αλήθεια διαχρονικά.

    Θα τον κάνει πιο σοφό και πιο οξυδερκή.

    23 Νοέμβριος 2009 11:50 μμ

    Εξακολουθώ να πιστευω οτι είσαι πολύ small,και εσύ καί οι του συναφιού σου ταχα μου φιλόσοφοι.
    Η αληθεια ειναι μια και βάλτε το καλά στην ψυχή σας,όχι στο μυαλό σας..... ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ καρδιά μου... ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ...

    ΥΓ:ΕΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΥΤΗΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΕΝΝΟΩ!!!
    ΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΤΩΡΑ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελληνικά αγάλματα και μάρμαρα έχει όλη η Ευρώπη, όλα τα μουσεία. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα πίσω γιατί η υπουργός Πολιτισμού, εκπροσωπώντας την Ελληνική πολιτεία, υπέγραψε δέσμευση οτι η μόνη Ελληνική απαίτηση της Ελλάδος είναι τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Έτσι απεμπόλησε το δικαίωμα της Ελλάδος για άλλα αρχαιολογικά εκθέματα απο την Ευρώπη, για παράδειγμα την Αφροδίτη της Μήλου που είναι στο Λούβρο, δώρο στον φίλο της πρόεδρο της Γαλλίας τότε Φρανσουά Μιττεράν, απο την φίλη του Μελίνα Μερκούρη.

    Μάρμαρα του Παρθενώνα υπάρχουν και στους χριστιανικούς ναούς κάτω απο την Ακρόπολη, με μια σας επίσκεψη μπορείτε να το ελέγξετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.