17/11/09

Η ένταξη δεν είναι αυτόματη

Υπάρχουν υποχρεώσεις για την Τουρκία, υποδεικνύουν οι Γερμανοί.Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, η ένταξη δεν είναι αυτόματη και κατά συνέπεια θα πρέπει να εκπληρωθούν οι όροι. Αυτό δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα, Cuntz, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.

Σε ερώτηση για τη στάση του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί και τι θα γίνει στην περίπτωση που φέρει στην Ε.Ε. την πρόταση για προνομιακή εταιρική σχέση, ο Γερμανός διπλωμάτης είπε πως «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται». Επειδή, εξήγησε, δεν εφαρμόστηκε το επιπρόσθετο Πρωτόκολλο, έχουν παγώσει ορισμένα κεφάλαια, αλλά στο Συμβούλιο ορισμένες αποφάσεις λαμβάνονται παμψηφεί. Το πρόβλημα δεν πηγάζει μόνο από την Ε.Ε., συνέχισε θέτοντας τα εξής ερωτήματα: «Τι κάνει η Τουρκία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις; Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν;».

Ο Γερμανός πρέσβης, απαντώντας στο ερώτημα αν αλλάζει ο άξονας εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, είπε: «Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα της περιοχής. Δεν μπορούμε να χάσουμε την Τουρκία, δεν πρέπει να τη χάσουμε. Ακόμη και η διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε. ενίσχυσε περισσότερο την Ευρώπη. Δεν αποκόβεστε από τη Δύση, αντίθετα προσεγγίζετε περισσότερο σε αυτήν».

Την Τουρκία προς τη Δύση την έστρεψε ο Ατατούρκ και εκείνη προχώρησε προς αυτή την κατεύθυνση, είπε για να συνεχίσει ότι έγινε μέλος σε μεγάλους οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, ο ΟΟΣΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Θέλησε να ενοποιηθεί με την Ε.Ε. Η Τουρκία, ανέφερε, παίζει ενεργό ρόλο στη σταθερότητα της περιοχής. Ελπίζω πως θα συνεχίσει το ρόλο της αυτό για τη σταθερότητα μαζί με την Ε.Ε. και τους συμμάχους της.

Ο Γερμανός διπλωμάτης απέφυγε επιμελώς να αναφέρει πότε χρονικά θα γίνει η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Ελλάδος είπε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υποστηρίζει την Τουρκία. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να βρουν λύση στα προβλήματά τους, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Κύπρου.

Περαιτέρω είπε πως δεν υπάρχει θέμα παραγκωνισμού της Τουρκίας. Αντίθετα, είπε, «κάνουμε τα πάντα για να τη φέρουμε πιο κοντά. Ήδη, η ενταξιακή διαδικασία προβλέπει την προσέγγιση. Όμως, αναλογούν καθήκοντα και στις δύο πλευρές».
Εάν η Τουρκία συνεχίσει στο δρόμο για την Ευρώπη, αυτό θα είναι προς το συμφέρον της, είπε ο Γερμανός πρέσβης.


Προτεραιότητα της Βρετανίας το Κυπριακό

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑτης Βρετανίας αυτή την περίοδο είναι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η προώθηση λύσης του Κυπριακού. Αυτό ανέφερε ο νέος πρέσβης της Βρετανίας στην Άγκυρα David Reddaway. Μιλώντας σε δεξίωση στην τουρκική πρωτεύουσα είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και υπενθύμισε την πρόσφατη προσφορά του Λονδίνου για παραχώρηση της μισής έκτασης του εδάφους των Βάσεων(45 τετραγωνικά μίλια), εάν επιτευχθεί συμβιβαστική λύση. Ο κ. Reddawayδιαβεβαίωσε ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να υποστηρίξει μια μόνιμη λύση. Ο Βρετανός πρέσβης επανέλαβε επίσης τη στήριξη της χώρας του για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστήριξε ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, σημειώνοντας αύξηση του διπλωματικού ρόλου της προσφέροντας σταθερότητα στην περιοχή. Ο Reddawayήταν Διευθυντής της Νότιας Ευρώπης στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών και ασχολήθηκε με θέματα όπως το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Φαίνεται καθαρά ότι συνεχίζεται ακόμα ο λανθασμένος δρόμος της ΕΕ να θεωρεί το πρόβλημα της Κύπρου ως "Ελληνο-Τουρκικό"!!!
    Το πρόβλημα είναι καθαρά πρόβλημα ΕΕ-Τουρκίας και αν δε το δουν έτσι, τότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα άλλο από ένα Νέο Σχέδιο Α(υ)νάν, που πλέον με τον Χριστόφια εκεί και τον Γιωργάκη που έγινε Γιώργος από εδώ, δεν ξέρω κατά πόσο δεν θα γίνει αποδεκτό - ιδιαίτερα δεν αν αποφασισθεί να μην γίνει δημοψήφισμα στο νησί!
    Ζούμε το θέατρο του παραλόγου...
    Ένα κράτος που έχει εισβάλει σε ισότιμο κράτος-μέλος της ΕΕ, θέλει να ενταχθεί σε αυτήν.
    και αντί να του πουν "Λύσε το πρόβλημα και μετά Διαπραγματευόμαστε την Ένταξη σου" το προσπερνούν σαν γεγονός και το εμφανίζουν σαν Ελληνο-Τουρκικό πρόβλημα!!!
    Αλλά πως να στηλώσεις τα πόδια στην ΕΕ, όταν επί χρόνια τρως τα λεφτά τους και είσαι σχεδόν χρεωκοπημένος?
    Πως να κάνεις "τσαμπουκά" όταν θεωρείσαι το πρώτο λαμόγιο της Ένωσης?
    Θλίψη....
    Κώστας Δ. "Μαυροσκούφης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.